ТУРСКЕ АРХИВЕ О ОСМАНСКОЈ ОКУПАЦИЈИ СРБИЈЕ: Три века владало право, па два века зулумћари

Д. Матовић

11. 10. 2017. у 22:02

Стручњаци Архива Србије из отвореног Архива Османског царства у Истанбулу преузели 14. 893 странице; Срби били закупци солана, скела и рудника, служили у војсци и морнарици

ТУРСКЕ АРХИВЕ О ОСМАНСКОЈ ОКУПАЦИЈИ СРБИЈЕ: Три века владало право, па два века зулумћари

ПРВЕ асоцијације на живот Срба у Османском царству су исламизација становништва, зулуми и устанци. Улазак наших истраживача у турске архиве помало је начео неке предрасуде, па и ону да је српски народ 500 година живео тешко под турском влашћу. Тек рашчитана документа сведоче да је Београд био транзитни центар, а да је велики број Срба служио у османској војсци. Османска држава била је толерантна према свим грађанима.

То потврђује и ферман султана Сулејмана, законодавца из 1560, којим спречава злоупотребе при сакупљању пореза у Смедеревском санџаку. У ферману се наводи да се сваки починилац има казнити, чак и ако је то санџак-бег! Ипак, у националној свести, казују историчари, остало је сећање на посрнулу и ослабљену османску државу из 18. и 19. века. Најновија документа, међутим, потврђују да је у 15, 16. и делу 17. века она била снажно устројена, а владар заштитник свих њених становника, без обзира на верску или националну припадност!

- Та документа су скоро једини непосредни извори за познавање унутрашњих прилика под којима су живели Срби и други балкански народи у доба османске власти на Балкану - каже оријенталиста и архивиста Ениса Аломеровић, која ради на обради докумената у Архиву Србије. - Разноврстан корпус докумената из османског периода резултат је великог административног и војног апарата турске империје, који је био добро организован.

Кao што је већ познато, др Мирослав Перишић, директор Архива Србије и Угор Унал, генерални директор Дирекције државних архива Турске, крајем 2015. потписали су протокол о сарадњи. У истанбулском архиву, међу десетинама милиона докумената, налази се и више стотина хиљада страница значајних за историју српског народа. После потписивања отпочело је истраживање у Османском архиву у Истанбулу, на тему "Срби у документима турских архива у периоду од 1450. до 1700", а као резултат 14.893 копије страница докумената у дигиталној форми пронашле су своје место и код нас.

- Преузете копије докумената османске државне администрације, путем којих се одвијала службена кореспонденција на свим нивоима државне управе, у највећем делу се састоје од дефтера, затим докумената који су издавани на највишем државном нивоу - фермана, разних хукмова и берата - говори Ениса Аломеровић. - Из такозваних Јоклама дефтера из 15, 16. и 17. века може се закључити да су у османској војсци важно место имали хришћански војници.

Један од докумената , Бајракли џамија у старом Београду

Из богатих извора може се видети да су Срби били закупци државних прихода од солана, скела, пиринчаних поља и рудника. На наведене податке указује дефтер главне канцеларије за закуп скела и солана у Нишу из 1694. године.

- Војна снага Османског царства није била садржана само у копненој војсци, већ и у морнарици - објашњава Аломеровићева. - Поред морнарице постојала је и речна флотила на великим рекама, нарочито на Дунаву. У дунавској флотили служили су хришћански мартолоси као посебан војни ред који је од 15. до 18. века био обавезан да иде у војску. У замену за службу, имали су нешто повољнији статус од осталог становништва.

Разни су извештаји из којих се види да су дунавску флотилу, почетком 17. века, чинили различити бродови - шајка, фрегата, калите бродови, као и разни отворени бродови који су се, према неким документима чували у Београдској тврђави. Међу документима је и телхис (саопштење) великог везира о одређивању такса чуварима бродова у београдском зимском скровишту.

- Из грађе се види да се од старешина узимала такса за бродски превоз и да је Београд био стратешки центар из којег се роба даље разносила по многим крајевима Европе - каже Ениса Аломеровић.

Ениса Аломеровић,Фото П. Митић

Постојање моста у Београду, којим се вршио извоз робе, потврђује документ из 1526. о поправци у којој је учествовао Заим Али Ћелебија. Међу посадом београдске тврђаве постојали су коњаници који су као мустахфази (чувари тврђаве) уживали тимарске приходе уместо плата и о томе сведоче бројни документи.

- Сачувана документа говоре и о функционисању османског система - каже Аломеровићева. - Пронашла сам документа која говоре о праву жена, из којих се види да је османска држава штитила удовице, без обзира на веру и националност. Обрачун прихода од руде бакра у близини Пећи може се видети у документу из 1569, који је написао београдски кадија. Занимљиви су и документи из 1691. о обнови капије на Смедеревској тврђави.


СРПСКИ У ТУРСКОМ

- ВЕКОВИ под османском влашћу на Балкану данас су свакако део заједничке историје - наглашава Ениса Аломеровић. - Занимљиво је да Срби кувану кафу зову турска, што је погрешно. Познато је да Турци много више пију чај, него кафу. Као што постоје турцизми у српском језику, тако исто постоје српске речи које су ушле у званични турски односно османски језик. Оне се могу видети у званичним актима, катастарским пописима становништва - дефтерима. То су речи старац, сиромах, војник, јунак...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (102)

naranca

12.10.2017. 12:13

@zaliv.net - @zalinet Tesko da je ovaj okupator imao u vidu analizu Srpskih istoricara 500 godina u buducnosti,pa frizirao podatke.Sta mislis da ih Gebels skolovao???

Mario Zemunac

11.10.2017. 22:18

daleko im lepa kuća i njima i njihovoj dobroti a i osvajačkoj i prevrtljivoj vetri !

страшило

11.10.2017. 22:30

Ајде молим Вас, па зар мора све ради дневно политичких интереса? Чуј османска држава била толерантна према својим грађанима?

CeleKula

11.10.2017. 22:36

Sasvim sigurno, niko nije non-stop činio samo zla dela, čak ni Hitler. Ali kad se podvuče crta, jasno je koje imao pozitivan a ko negativan uticaj. Narodna poezija je odličan izvor narodnog sećanja i poruka prethodnih generacija.

naranca

12.10.2017. 16:33

@CeleKula - Napisao sam da se poezija uglavnom ne koristi kao istorijski document:)

Нр

11.10.2017. 22:48

Колективна свијест је јача од било чега. Хоћемо ли такође у хрватске архиве ући и учити како нису почињени злочини према Србима у Првом и Другом свијетском рату од стране усташа! КО НЕ ПОЗНАЈЕ СВОЈУ ИСТОРИЈУ, ОНА ЋЕ МУ СЕ ПОНОВИТИ!

Jadertino

12.10.2017. 00:35

@Нр - Ustaše u prvom svjetskom ratu nisu postojali. Njih je stvorilo ubojstvo Stjepana Radića, jedini takav događaj u povijesti parlamenata u svijetu.

naranca

13.10.2017. 00:24

@Нр - @jadertino ..........I zato je trebalo ubiti million Srba u Jasenovcu zar ne?Pa vi to bolji negi vasi gospodari.Onisu samo 100 za 1.

Луди Милојко

11.10.2017. 23:14

Да и у архивима фашистичке немачке концетрационе логоре називају радним.Нигде ни помена о силним милонима умореним у тим логорима.А која то власт или режим о себи пише лоше?Запад је бомбардовање Србије назвао Милосрдни Анђео!Баталите се тих глупости да због личног пријатељства драгог нам АВ са турским председником изврћете 5 векова историје.Надживеће их време обојицу.

Damir

12.10.2017. 02:25

@Луди Милојко - @Луди МилојкоPrvo ti ne stoji jer je npr. jedan od razloga zašto su nemački komandanti jako brzo osuđeni nakon rata upravo nemačka pedantnost u beleženju apsolutno svega što su uradili. Oni su i broj počupanih zlatnih zuba zabeležili do poslednjeg. Ovo drugo... a bilo je adekvatno iz njihove perspektive, ako ne iz naše. Mnogi ne znaju, ili se jednostavno prave ludi, ali mi smo te albance dole pragama tukli po selima. Par vojnika, koji su dole služili, su mi svašta lošeg napričali. Cveće nismo.

naranca

12.10.2017. 13:28

@Луди Милојко - @damir I NATO je znao 1999 da imamo samo 4 MiG-29 pa nije poslao 4 F-16 ,nego 365 aviona!

naranca

12.10.2017. 16:35

@Луди Милојко - @damir Nemci jesu ali nasa braca Hrvati nisu uopste bili pedantni.po tom pitanju.

Мултиврањанац

11.10.2017. 23:36

генерално сам велики националиста,и могу на све ово рећи да нам у последњих 20 година наши скинуше кожу са леђа,док је туђин био кудикамо блажи.

Bole

12.10.2017. 04:57

@Мултиврањанац - Pa što se ne vratiš na turski kolac, ili na ćele kulu, bugarsko ili madjarsko klanje, nacističko streljanje, komunističko otimanje zemlje i teritorija, ili na miloševićevih sankcija, bombardovanja, 2 marke plate kad ti ništa ne valja.

naranca

12.10.2017. 01:09

@Милан - @milan ''Neka bude borba neprestana nek 'ad prozdre pokosi Satana.Na groblju ce iznici cvijece za daleko neko pokoljenje''.........Govori o ''istrazi poturica Crnogoraca koji su prihvatili Islam I kao takvi se nametnuli kao exploatatori.Nesto kao ''Evropljani'' u Srbiji sada.

Sveti vid

11.10.2017. 23:43

Dovoljan je ovaj naslov,da se vidi kao nam proturaju neistine i pokušavaju da nam kao narodu navuku kolektivne komplekse.Ako se od 1815.godine,oduzme 1459.godina,kao pad samo Raške,onda se dolazi do broja 356.godina.Kad se ovde oduzmu brojne bune, ratovi i krajine,ovaj broj se može još smanjti.Hercegovina Svetog Save je pala 1481.godine,a nikad potpuno osvojena ,naša stara pokrajina Zeta,negde oko 1496.godine,onda je naslov sam po sebi totalno apsurdan i netačan.To nije više od trista godina.

Knin je pao 1521. godine

12.10.2017. 07:15

@Sveti vid - i Turci se nisu se dugo zadržali... al' onda dođe Vatikan... i danas tamo nema Srba.

Јабре

11.10.2017. 23:54

Не бих се сложио на папиру је много тога стајало али ко ће да пријави, осуди и казни санџак бега ако нешто направи сељаку или пастиру ? Да неће они којима даје плату ? Да подсетим да је у Лесковцу после Великог Аустријско-Турског рата, геноцида, етничког чишчења и куге остао сваки 23 предратни становник. Тада је Косово и Метохија као и Шумадија и западна Србија опет постала пуста територија на коју су се почели настањивати херцеговци, рашани, катунци од Срба и Албанци.

Баштинар

12.10.2017. 10:20

@Јабре - Један је период до освајања Савојског, а сасвим друго доба од тада па до Хатишерифа 1833.године. Моји преци су све време били хришћани спахије и задржали своју баштину и поседе, без потребе да се "турче".Али исто тако власт су поштовали, чија год да је била.Нико није "био по ушима" хришћанско становништво, претежно влаје, да се прикључују освајањима Савојског. То што су их "попе" на то подстицале, платили су сеобама и расељавањима. Влаји не знају за баштину, већ само за "вајдицу" и "зауарицу".

naranca

12.10.2017. 11:38

@Јабре - @bastinar A vi Ustase ne znate za ''vajdicu''.Vi ste djeca cvijeca?

naranca

12.10.2017. 01:15

@somborac - @somborac A verovatno je I ''Srebrnica'' naucna fantastika.

Миљојко

12.10.2017. 08:10

@somborac - Да да, то су били Турци попут Фочић Мехмед аге, замисли Турчина који се презива Фочић.Све смо то ми пријатељу, нама непријатељи са стране никад и нису били потребни, сами себи смо увек били највећи непријатељи.

somborac

13.10.2017. 06:12

@somborac - @narancaSrebrnica je proizvod Orica. Da nije bilo Orica ne bi nikad bilo Srebrenice. Ali to je tako kad vi slavite 3500 ubijenih Srba i oslobadjate krivce svake krivice, a onda placete kao mala deca kad vam se vrati. I molicu lepo, ima sada na stotine dokaza koji Srebrenicu opisuju kao najvecu manipulaciju u modernijoj istoriji. Ne da nije postojala, ali nacin, pre svega brojke, koje postoje. Ko se sa vatrom igra, velike sanse su mu da se opece.

naranca

13.10.2017. 17:41

@somborac - @somborac Znam lepi samo je Naser bio Slobin telohranitelj!!!

Leonidas

12.10.2017. 00:03

Сад ће да испадне како су турци били наши спаситељи. Како су нас просветлили и направили од нас европски народ. Ало бре људи, докле више да кретенизацијом Србије!?!

Балша Радуловић

12.10.2017. 00:04

Лаж, чланак пун обмана. Фол равноправност, данак у крви, набијање на колац, забране пуштања браде за немуслимане, обавезно устајање ако крај хришћанина прође муслиман, забрана раскошног облачења или раскошне куће за хришћане, расељавање становништва, одвођење у ропство, само је из Србије после пада одведено у робље 150.000 људи, а из Босне 200.000.

naranca

12.10.2017. 11:37

@Балша Радуловић - @balsaradulovic To je bilo 1389 a znas li kako su se ponasali Francuski,Engleski I Nemacki feudalci u to vreme??????????????

naranca

12.10.2017. 11:43

@Jasmina - Pa nasli se u gostima,medju '' svojima'',pa ostali 500 godina.

Tizer

12.10.2017. 00:29

Bas pre neki dan proglasise nevinim bosnjaskog krvnika a za 100 god i njihovim udzbenicima bice svetac .To nam govori sta?Istorija je ona sto se prenosi sa kolena na koleno a ne okupatorske knjige.

SvastaBas

12.10.2017. 00:46

Pravo je čudo da se uopšte dešavao "danak u krvi" ? Valjda Srbi nisu uložili amandman u osmanskom parlamentu kad se o tome odlučivalo...pravno i demokratski

naranca

12.10.2017. 11:41

@SvastaBas - @svasta bas Bilo je I toga da lokalni beg popuni broj askera za Sultana ali je velika vecina isla dobrovoljno da se izbavi sirotinje bas kao I danas sto idu u Vojne Akademije.Siguran leba.

Grof

12.10.2017. 01:08

Ni jedan osvajac nije blag i drag ali smo vise postradali pod nemcima za 4 i austrougarima za 3 godine nego pod turcima za 500 a sto se poturica tice i sada bi pola Srba promenilo veru za dobro auto ili povoljan kredit nazalost

naranca

12.10.2017. 01:13

I mi koristimo istu rec: TEFTER-sveska,knjiga,nesto u cemu se cuvaju dokumenti.Danas bi rekli folder:)

србољуб

12.10.2017. 01:15

испаде да нам је баш лепо било под турцима,а они толерантни,политички коректни и сасвим фер према раји..ма хајте молим вас,какве су то приче?!па зна се како су они владали и шта су све чинили где год су могли..не требамо у данашње време да будемо непријатељи ,напротив,али не можемо чињенице из историје да мењамо како нам се ћефне.

Сорабија,Асирија,Хипербореја

12.10.2017. 01:23

сада имамо шансе да после тридесет година под западном окупацијом помово паднемо под исламску!!!

Blagoje Jovovic

12.10.2017. 02:57

Stvarno neverovatan tekst povodom bratimljenja Erdogana i AV.Enesa i autor hoce da nam kazu da su nasa "braca" Turci bili jako humani,jer je svaki kolac na koji su nabijali Srbe bio dobro podmazan,a zakon o prvoj bracnoj noci donesen je iskljucivo zbog toga da se devojke koje ulaze u brak prvo nesto i nauce.Da nepricamo o danku u krvi,gde su se novorodjena deca odvajala od roditelja da bi roditelji mogli da se odmore jer zna koliko deca znaju da budu naporna u tom periodu.

naranca

12.10.2017. 11:52

@Blagoje Jovovic - @blagojejovovic Kad je bio mir I Turci su bili mirni.Kad su bili ustanci bili su surovi.Ali to je bio srednji vek.kako je Franjo Taxi dilovao sa Matijom Gubcem??Jel bilo 2 godine uslovno ili konjima za repove?????????

Срба

12.10.2017. 03:21

Слатко се насмејах! Јел’ ово из бајки браће Грим??Чуј- Срби били закупци и служили у војсци! Да- приморавани су од стране отоманских муслимана да закупљују СВОЈЕ које им је било отето и да плаћају харач силом, а у војсци су служили на силу и, наравно, због данка у крви где су мушка деца отимана од родитеља и претварана на силу у јаничаре. Доста, молим вас, оваквих глупости и прекрајања историје!! Турцима више није место у Србији!

naranca

12.10.2017. 12:17

@Срба - @srba Svoje?Svoje!Svoje. A cije su danas Banke ,Zemlja,Fabrike?????Svoje?

Vero

12.10.2017. 04:13

Ova cura o Hriscanima prica kao da su sa druge planete, tj. kao da nisu deo njene istorije i njenog nacionalnog korpusa. A mozda je i tako. Bas ne izgleda kao Srpkinja.

naranca

13.10.2017. 00:06

@Vero - @vero Pa ko ce bolje da proucava Turke nego neko od njihovog porekla.Devojka je ocigledno izvanredni I vrhunski strucnjak.Da pretvori dosadnu istoriju u interesantnu pricu.Nije kao oni neki ''nasi'' doktori -SRBI koji onomad tvrdise da nema radijacije I da ljudi umiru od strosti!Ha ha ha

Vero

12.10.2017. 04:17

Ovo bajo kad citam, prosto mi bude zao turske carevine, tako dobri ljudi, posteni kakvih nema nigde na svetu, miroljubivi, sirili mir medju narodima, medju raznim verama i rasama. Vladavina prava, samo sto ova cura ovde ne kaze da su imali slobodne izbore i demokratiju. Da je rekla i to bih poverovao.A onda ih pogani Srbi na brzinu napali za jedno sa isto tako poganim Grcima i Bugarima i proterali sa Balkana. Kakvi su to narodi, Boze pomozi !Pa dokle sami sebe i svoje stare da pljujemo?

Nus Nus

12.10.2017. 05:43

Enisa.. Omerovic. Čudno da piše pozitivno o Turcima, kako to do sada niko nije iscackao . Ko li je poturi da to radi i to u državnoj novini. A prekjuče jutarnji dnevnik počinje sa vesti kako su nas vezivali zajednička kultura arhitektura i umetnost-stvarno smo se lepo slagali živeli i radili al za njih. Nacija nam sad većinom crna a Sloveni bili plavi. Eeeee Srbijo

naranca

12.10.2017. 11:49

@Nus Nus - @nusnus To se u genetici zove Xenia(gostoprimstvo) --poboljsavanje sposobnosti prezivljavanja kada se pomesaju dve geneticke grupe.Bolje I to nego da po planincugama I otocima I poluotocima zenimo nase sestre,tetke I babe.

Ivan Zgrozeni

12.10.2017. 05:45

Srpski feudalci su bili vazali turskih i madjarskih feudalaca. Srbijom su u pocetku vladali Srbi. Obe imperije su vidjenijim Srbima nudile privilegije pod uslovom da predju na islam ili katolicizam, ukljucujuci tu i plemicke titule. Ti, odrodjeni Srbi su bili najbrutalniji vladari. Dokaz? Medju stanovnicima Srbije samo 1% ima identicne gene sa stanovnicima Anadolije. Kada su ratovale Turska i Austrougarska u obe vojske su isli Srbi. Jednima i drugima smo dali vise gena no oni nama.

gorke

12.10.2017. 05:54

Zanimljiv tekst. Nisam nešto ekstra obrazovan ali malo knjige,malo škola samo mi nije jasno kako dotična gospođa postade Alomerović. Da li zna kako su joj se zvali preci i zašto su menjali veru. Da li iz hira ili da bi sačuvali svoja pokoljenja.....

tomkarlo

12.10.2017. 19:46

@gorke - A ti si hrabar i pokazuješ svoje ime.Sramota.Treba li nas pobiti jer nismo na ić.A od koje si ti fele?

Анти Антифа

12.10.2017. 07:08

Шта је ово?Турска пропаганда?Кад је било тако добро,што смо се борили против Турака?Црна Гора,Војна Крајина?Против кога су се Срби борили?Срамота,још нека туркиња ради у Архиву Србије и протура ове лажи!

Ja SRBIN

12.10.2017. 07:12

Procitah dobar komentar ovde, pa razmisljam i ja da cete nam vi iz Novosti uskoro reci da ste otvorili hrvatske arhive i zakljucili da se Jasenovac nije dogodio I da je NDH bila demokratska i tolerantna...

Patriota

12.10.2017. 07:33

'Dokazano je'-postoji vise istina.I ovaj tekst je za nekoga istina, (bez obzira sto za mene postoji samo jedna).Svaki drugi komentar je suvisan.

Patriota

12.10.2017. 07:33

'Dokazano je'-postoji vise istina.I ovaj tekst je za nekoga istina, (bez obzira sto za mene postoji samo jedna).Svaki drugi komentar je suvisan.

naranca

12.10.2017. 11:58

@Jovan Gluvajic - @jovangluvajic Original je ''Cuvaj se Danajaca I kad ti poklone nose''----Ilijada.

Deki

12.10.2017. 08:03

Bas Enisa ovo istrazuje? Koliko su turci bili fini prema nama vidi se najbolje po Cele kuli u Nisu i nabijanjima na kolac i mnogim zlodjelima.

Dejan

12.10.2017. 08:07

Svi nacionalisti a na more Turska,Hrvatska a sad je hit čak i Albanija.Ljudi zivite u sadasnjosti i za svoju decu.Muka mi je vise od istorije koja se stalno menja i od partizana i četnika!

Tixon

12.10.2017. 08:22

Neka njih tamo , a nas ovde.Još da je kralj Aleksandar poslušao Ataturka i sve što klanja poslao mu u Tursku i to za velike pare , gde bi nam danas bio kraj.

Mile

12.10.2017. 08:33

A da vi odete kod njih u Ankaru i naselite se tamo i bavite se proucavanjem arhiva ? Blagostanje osmanlija najbilje poznaju Srbi i Jermeni , nemojte nam ispirati mozak . A nas ulizica bi morao traziti naplatu ratne stete vekovima unazad a ne placati im za bačene bombe 99 god .

Istoricar

12.10.2017. 09:06

a cele kula, a danak u krvi, a pravo prve bracne noci (da bilo je to i kod nas), a silna deca sto su odvedena u osmanlijsku vojsku da ginu u tursko ime u bitkama koje se nisu ticale nijednog srbina....itd. itd. Ma ne, gresim, u pravu ste vi, ma banja nam je bila pod turcima, pravi raj.

Баштинар

12.10.2017. 10:51

@Istoricar - Није било у "крштеној Србији". Пусти Босну,и остале земље.Имали ли ко од коментатора да живи на баштини својој у данашњој Србији од пре 1690. године ? Не правите од Србије, "свесрбију". Има нас који на својој баштини живимо и од пре "Немањића". И сад треба да ми "дотепенци" тумаче повест и натурају своју историју. Моји преци сачекивали дубровачке караване у Милешевцу и организовали превоз робе према Руднику и до Жрнова.Ма море...

Stojan

12.10.2017. 09:12

vecu laz nisam procitao skoro...pa kome su nasi pradedovi sluzili kao lovacki psi i konji...

Medicus

12.10.2017. 09:23

Ne vidite dalje od nosa, pa žive Srbi još negde sem u Beogradu! Ako su Turci isterani Balkanskim ratovima, a uzmimo kao početak okupacije boj na Kosovu, mada su došli ranije, šta dobijamo?Ajde malo matematike: 1913-1389=524!!!Preko pola milenijuma pod Turcima!

JEL'TO NAMA REDZEP PODARIO ENISU

12.10.2017. 09:26

DA NAM OBJASNI onu pravu ISTORIJU, ova dosadasnja, koju su pisali nevernici, mora da se eliminise, ponajpre iz skolskih udzbenika, kako bi mladi srbi ucili i naucili, da su nam turci, bili i ostali iskreni prijatelji, a to nam je i nas vajni Predsednik juce u Pazaru i potvrdio. MASALA MOJI SRBI, daleko som stigli od Oktobra 2000-te do danas.

MatijaBG

12.10.2017. 09:27

Beograd nije bio 500 godina pod Turcima,ovde se vlast često smenjivala.Šteta koju su Turci ostavili ogleda se najviše u mentalitetu ovog naroda,kao i u arhitetkturi gradova u Centralnoj Srbiji.Na sve to,te gradove je dodatno unakazio drugi sv.rat i još više Komunisti sa svojom beton arhitekturom,tako da ih je danas prava umetnost srediti.Beograd je isto ogromna žrtva,ali opet postoje celine koje su sačuvane,posebno Zemun.Suprotno je u Vojvodini,gde je A-U ostavila prelepa zdanja.

naranca

12.10.2017. 19:02

@MatijaBG - @matijabg Mato ti bi u tvoju demokratsku crveno bjelu okucnicu.Svojega piceka I pajceka.I gemist..........Tu tvoju ''beton arhitekturu '' je osnovao I izgradjivao najpoznatiji arhitekta svih vremena Le Korbizije.ON je rekao cuvenu recenicu''Soliteri moraju da budu masine za spavanje''.Posle njega su samo bolje ili losije kopije njegovih ideja.I NBGD je radjen u tom stilu.Nema nista lepse od NBGD betona.Okamenjena muzika.Gledaj

naranca

13.10.2017. 18:41

@MatijaBG - @matija bg Ja imam svoju obucarsku radnju u Zemunu.Lepa su zdanja .U stilu Marije Terezije. A ona je bila poznata muza mladih arhitekata slavne Austro-Ugarske.Ali brate ubi me memla od kamena.

ozren

12.10.2017. 11:05

Srbi ne budi te najivni iz prostog razloga sto danasnja Turska nece pokazati dokumenta o zlostavljanju srpskog stanovnistva.Zapisi postojw i sa nase strane o haraču silovanjima itd...Ne kazem da je uvek bilo cno ali daleko od belog....Turska kultura je bila zatucana i primitivna....Jos jednom nacionalna svest naroda je kao ogroman brod ....polako ga okreces na zeljeni put....to se radi sa ovim da Srbima u Turskoj vladavini sve bilo lepo....

naranca

12.10.2017. 12:04

Turci nisu rusili I palili Ckve I manastire I pravili konc logore za 500 godina kao sto su neki drugi za 5 godina I kao sto neki rade danas na Kosovu pod blagoslovom civilizovane'',hriscanske'' Evrope.Ludska prava, boli glava.

Doki

12.10.2017. 16:42

Ne verujem da je bilo idealo i previše dobro, dug je to period, ali zamislite sada u ovom 21 veku Republika Srbija u "demokratskom sistemu" ima svake godine 30 - 40.000 manje stanovnika, šta bi bilo da se tako dešavalo onih 500 godina pod osmanlijskom vlašću.

Nane

12.10.2017. 23:58

"Tamo gdje su Osmanlije vladale šest vjekova, a to je prostor danas 25 nezavisnih država, u svakoj imate sačuvan jezik, kulturu i tradiciju. Postavlja se pitanje - ako bi nasilna bila islamizacija i ako bi svake godine nasilno islamizirao jedan odsto stanovništva, šta bi se desilo? Desilo bi se to da bi šest puta svi ljudi u tih 25 država primili istu vjeru."

En

27.04.2019. 15:51

@Nane - Тамо где су Османлије владале, кад су се повукле, оставили су неписмен народ, без икаквог културног развитка, без своје ренесансе и барока, без развитка својих цркава, чак и без јасног етничког идентитета, без познавања којим тачно језиком причају, и одакле им ти обичаји, а не то што говорите. Ево вам примери - Македонија у којој народ масом није знао ни коме припада, па део гравитирао ка Србима, део ка Бугарима. Босански муслимани који нису знали шта су и остали само Муслимани. Треба још?

naranca

13.10.2017. 02:33

Ljudi,saradjivali sa okupatorom, izdali svoja ubedjenja presli u islam da bi spasili zivot,porodicu ili da bi imali bolji standard.da bi sacuvali Srpstvo.E sad I Draza je saradjivao sa Nemcima da sacuva Srpstvo pa je ''Gorski Car.''Veliki Strateg''''da ga nije bilo Srpsko bi se ime ugasilo.''......A ovi prvi ...........U sustini isto.Strah od jatagana.Sad Nemackog ili Turskog sve jedno.

Svasta

13.10.2017. 12:10

@naranca - Poturčili se da bi sačuvali srpstvo? Može li kontradiktornije da zvuči ? Ne, ne može :)

Ђура Змај

13.10.2017. 08:59

"Османска држава била је толерантна према свим грађанима." - Ма шта кажете.?! А то што је Србин у Београду кад сретне Турчина морао да клекне до овај не прође, што су затворени у Небојшиној кули држани без воде и хране.?! О набијенима на колац - Не рече нам "ништа" Енисин осмех.!?

naranca

13.10.2017. 13:15

@Ђура Змај - @djurazmaj Pa I Rimljani su bili tolerantni prema svojim gradjanima.Cuveno ''Rimsko pravo'' koje se I danas obozava po svim pravnim fakultetima sirom sveta.Ali......Pobuna.......Legije ociste sve (ognjem I macem) da ih pobunjenici I njihove komsije I rodjaci zapamte za 3 generacije.Isusa su razapeli zato sto PRICAO protiv drzave.Ni jedna okupacija nije Diznilend!

Grčka demokratija za 10%

17.10.2017. 21:23

@Ђура Змај - Pa i stari Grci su imali demokratiju, ali samo za 10% stanovništva (slobodni muškarci) , dok su ostali bili bez prava glasa, a većina robovi !!

AcaS

25.10.2017. 23:29

@Ђура Змај - Isus NIJE pričao protiv države, upravo se to i vidi u Svetom pismu. Bogu Božije a Caru carevo. Zato je i Pilat tvrdio da na njemu ne nalazi nikakve krivice.

тлн

15.10.2017. 09:07

Шта још кажу "документа"??? Има ли "бошњака" у документима?? Како то НИКАД нису успјели доћи до загреба рецимо?.... маните се будалаштина, још нас убјеђујете да нам је било добро под турском окупацијом?? Невјероватно!!!!

iz glave

07.08.2019. 07:22

значи свети Кнез Лазар нас бранио од швајцарског стандарда ... за слободног човека свака окупација је поразна, тешка и неприродна, г-до ЕУрофили

Somborac

08.08.2019. 06:32

Nije mi samo jasno, zbog cega sve one bune i ratovi kad su nam Turci doneli toliko dobrog i sami bili dobri prema nama? Ovo je samo smesno. Pitajte nasu pravoslavnu bracu iz Armenije kako su Turci dobri.