Српска држава и пре Немањића

Борис Субашић

23. 04. 2017. у 17:06

Српска држава и пре Немањића

Јеринин град, право градитељско чудо /Фото Б. Субашић

Археолошка истраживања мењају знања о средњовековној историји. Тврђава на брду Браниг над кањоном реке Градац доказ функционисања државе бар два века пре Немање

НОВА археолошка истраживања у западној Србији откривају нову, изненађујућу слику преднемањићке Србије, као добро организоване и густо насељене државе са утврђењима која штите саобраћајнице којима се транспортују товари драгоцених руда, кажу стручњаци Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву.

- Откриће да је велика тврђава на брду Браниг изнад кањона реке Градац функционисала бар два века пре Немање као српска, уз проналазак мањих утврђења на античком правцу који је спајао подрињске рудне области са долином Колубаре, показује да је реч о организованој државној територији - каже археолог Радивоје Арсић из ваљевског завода. - Резултати истраживања указују да се преднемањићка српска држава простирала између Саве и Дрине. Од ископавања тек очекујемо изненађења, јер су на територији западне Србије и источне Босне откривени трагови утврђења и насеља раносредњовековне српске државе.

Остатке зидина и кула на стрмом брду у кањону реке Градац, у атару села Бранговић, на седам километара од Ваљева, народ је назвао Јеринин град. Друго име за рушевине је Бежане, јер су се међу високим зидинама, на неприступачним литицама, и у многобројним пећинама, скривали збегови од османског зулума.

Археолози кажу да још нису откривена писана сведочанства о овом великом и вешто сазиданом граду, али су на основу налаза утврдили да је утемељен још у преисторији, око 1.600 година пре Проклете Јерине, жене деспота Ђурђа Бранковића, која је у народној машти била градитељ тврђаве.

- На почетку истраживања 2004. мислили смо да је реч о византијској тврђави из 5. века, из времена Јустинијанове обнове - каже Арсић. - Доцнијим ископавањима смо утврдили да су је Римљани користили у војне сврхе још од 3. века, а да су касније само додати луксузнији цивилни део и епископска црква, верско седиште целог овог дела Србије, што сведочи о значају тајанственог града. Затим смо дошли до најстаријег слоја који сеже у преисторију, у гвоздено доба, кад се на овом месту налазило насеље утврђено каменим бедемима.

Археолог Радивоје Арсић

Убрзо су археолози схватили да на простору тврђаве и села Бранговић постоји јача традиција насељавања него што су могли и да замисле. Највеће изненађење сачекало их је у најмлађем археолошком слоју.

- Иако је највише оштећен ерозијом и ископавањима дивљих археолога, налази су недвосмислено указивали на то да су Срби овде живели у континуитету од времена насељавања од 7. до 10. века. Град је, изгледа, напуштен у време ратова кнеза Часлава са Угарима - каже Арсић.

Остаци вишеслојног утврђења су на површини од три хектара.

- У доњем делу града налазило се цивилно насеље, а горњи део, где је била велика донжон кула, имао је искључиво војну сврху - каже Арсић. - Геодетска снимања и ископавања указују да се цивилно насеље развило поред античког пута кроз кањон реке Градац, спајајући долину Колубаре са Ваљевским планинама и Подрињем, који су обиловали рудним лежиштима сребра, бакра, олова и злата.

Јеринин град је право градитељско чудо са својим високим и дебелим зидовима који се стрмо спуштају у дужини од око 200 метара изнад самог речног тока. Градитељи су, где год су могли, користили природне бедеме од стена и повезивали их зидовима који су из даљине тешко уочљиви. За потребе одбране су у стрме стене уклесане стазице и степенице чији се трагови и данас јасно виде.

ХРИШЋАНСТВО ИЗ ПЕЋИНА

КАЊОН реке Градац поред тајанственог Јерининог града чува и сведочанства о ширењу хришћанства у Србији. Поред остатака ранохришћанских богомоља у ромејском насељу, у високим, сурим стенама око града налазе се многе пећине, келије, где су средњовековни монаси испосници тиховали гледајући с висине на крајолик клисуре и околних ваљевских планина као слику раја на земљи. Тим испосницама, сматрају научници, своје име дугује манастир Ћелије, који се налази у непосредној близини Јерининог града.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (26)

Miodrag

23.04.2017. 18:20

Postoje knjige o tome da je srpska drzava postojala davno pre loze Nemanjica i da je bila veca i dugotrajnija

neregistrovan

24.04.2017. 12:31

@Miodrag - Da i to se zvalo Helmsko carstvo a dinastija Srpskih vladara pre Nemanjica su Ostrivojevici.Sve to je napisano poodavno ali nazalost drugi nam kroje istoriju.

Vuk Popovic

23.04.2017. 18:21

Istoriju Srba u danasnjem obliku smo dobili od nasih prijatelja Nemaca posle Berlinskog kongresa. Na sve nacine su pokusali da sakriju pravu istinu o postojanju Srba na ovim prostorima mnogo pre pojave Nemanjica.

Bobi

23.04.2017. 18:22

Dokle vise,gurate tu pricu o naseljavanju u 7 veku.Krajnje je vreme da nasi istoricari pocnu da se bave istrazivackom istorijom I da se ostave Becke skole. Zaboravite sve sto ste ucili I pocnite iznova da istrazujete I pisete Srpsku istoriju.

Vuk

23.04.2017. 18:29

pa naravno da su Srbi postojali i pre Nemanjica....nismo pali s marsa.....i greska je sto deca uce istoriju Srbije od Nemanjica kao da pre toga nismo postojali.....ucimo ono sto je usvojeno na Berlinskom kongresu....ono sto nam je švaba naredio....a nasi "pametni " ljudi ....istoricari samo klimaju glavom jo suntavi

Srdjan

23.04.2017. 22:59

@Vuk - Deca ne uce tako ali ti izgleda ili nisi isao u skolu ili malo lagis? Koje li je od tad dva?

Suverena

23.04.2017. 18:37

О људи, пар зар наш календар не броји 8525 година ? Винчанско писмо које иам 22 елемента наше срБице, не постоји за ове историчаре и ваше новинаре ? Па не можете Ви у време Интернета овако да замајавате народ ! Знамо ми ко смо !

mircconi

04.05.2017. 22:17

@Suverena - 5508 pre Hrista i 2017 posle Hrista je 7525, izvini na mom računanju

Marko

23.04.2017. 18:51

Ovde nema nikakvog iznenadjenja. Iznenadjenje je,sto pisite to da su Srbi ovde živeli u kontinuitetu od vremena naseljavanja od 7. do 10. veka. Jasno je vec odavno,da nikakvog naseljavanja(seobe Slavena) nije bilo. Srbi su starosedeoci na Balkanu. Jasno se vidi po iskopima u Vinci.Pogledajte vincasko pismo. To je cirilica.Po nasem starom kalendaru,ovo je 7525 godina.Nama je ukradeno 5000 god. .Zalosno je, kakvu nam istoriju deca u skoli uce.

nikanor

23.04.2017. 22:53

@Marko - Naravno da nije bilo nikakvog doseljavanja. U kolektivnoj svesti Srba ne postoji nijedna legenda, priča, pesma, događaj, koji bi se vezao za naseljavanje ovih prostora. Za tu praznu priču možemo da zahvalimo prepisivačima nemačke istorijske škole počev od Ilariona Ruvarca.

Francesco

24.04.2017. 00:00

@Marko - Vinčansko pismo? Postoji li ijedan sačuvan tekst na tzv. "vinčanskom pismu" osim škrabotina na fragmentima keramike. Neko bi sada rekao da su te posude polomljene pa se izgubio, kako bi to arheolozi rekli, kontekst, međutim vinčasnkih posuda, očuvanih u celosti, je pronađeno na stotine, i nijedna od tih celih posuda ne sadrži nikakav natpis. Dečače, Riborevija ili Bistro, biraj između ta dva časopisa. Legende o naseljavanju? Čitaj malo više narodne pripovetke, shvatićeš neke stvari.

Suverena

25.04.2017. 06:25

@Marko - Према цркви y Мyшутиштy коју је КФОР одмах спалио заједно са шиптарима 1999 сада је 8526 година - срБски календар је над вратима ове цркве означавао ову годину - изгледа да су нам скинули још 1000 година ватикански језуити који су прекројили историју и кувају све ратове против нас. Ватикан морамо срушити да би жевели мирно

СЕРБ

25.04.2017. 08:17

@Marko - Није баш од 01,04, погледајте сајт БЕОГРАДСКОГ МЕТЕОРОЛОШКОГ ДРУШТВА и видећете да је то око БЛАГОВЕСТИ сваке године други дан. О нашој старости има много доказа само то треба обелоданити или светлошћу обасјати. Не заборавите СРБИ СУ НОСИОЦИ СВЕТЛОСТИ, зато СРБИН није лако бити.Праштајте.

vh

23.04.2017. 19:01

Bravo, naravno da je Podrinje/Kolubara jedan centar sprskog/slovenskog stanovnistva oduvek bio nasuprot 'Ilirskim' teorijama. Sloveni=Srbi su ovde bili duze od drugih grupa kao sto su ugari/hrvati, albanci/turci, nemci itd. Zapetljavanje u Nemanjicki mit i ostale price nam zapravo steti jer se time potcinjavamo nekakvom evropskom poretku gde mi dodjemo kao neka divlja plemena. Ustvari je obrnuto. Veze srpskog i vropskih dvorova je po pravilu donosila problem za Srbe.

Dejan

23.04.2017. 19:41

Pa pročitajte Olgu Pjanović a možete konsultovati profesora Deretića i ostale mnogobrojne istoričare kako iz Srbije tako i iz Rusije , Nemačke , Italije pa čak i iz Amerike . Potrudite se .

Srdjan

23.04.2017. 22:59

@Dejan - Oni su istoricari kao sto si i ti. Sve neki masinci, tehnolozi, gradjevinci, lingvisti. Pravi istoricar zna istinu i tu mesta mastarijama nema. Da li bi Dereticu ili Pjanovicevoj verovao kad bi govorili da smo marva? Vi bre ne verujete njima vec lepim recima koje oni glagolaju.

gorki

24.04.2017. 01:26

@Dejan - Kada ti kriticaru znas bolje od svih , reci nam kuda to nestadose ilirski grobovi , pismo i gradjevine? Zasto niko nikada nije isceprkao ni jednu jedinu " ilirsku" koscicu i usporedio je sa navodnim Ilirima ,albancima.? Imaju samo jedan problem a to je taj sto DNA analiza tih kostiju kaze da su Iliri Slaveni ili da budem precizniji Srbi.

Шатор

23.04.2017. 19:44

Само смо се ми одрекли и заборавили нашу историју. Сада сакупљамо фрагменте.

DERETIC

23.04.2017. 20:04

kaze da oduvek zivimo na ovim prostorima i to potkrepluje cinjenicama i pisanim tragovima ,a ovaj strucnjak kaze od da smo se doselili u 7. veku. Pa ko ti dade diplomu i za sta ???

Božidar bole

23.04.2017. 23:22

@DERETIC - Gospodine "velika je sramota lažno se predstavljati" a pogotovu lažno izneti činjenice koje gos. Deretić, daje pametnim i poslušnim ljudima. Za Vas samo jedno pitanje, ko je bio Nino Belov i ko je o njemu izneo sve poznate činjenice. ako to znate, to bi bio dokaz da Vi ne pišete ono što znate, već lupetate neke gluposti, ali vas molim da to ne radite pod imenom uvaženog i veoma cenjenog gospodina Deretića.

gorki

24.04.2017. 01:36

Moja Baka je bila bolji istoricar od ovi brozovi. Ona nikada za hrvate nije rekla hrvati. Oni su za nju bili uvijek Bunjevci , osim kad se sjeti rata pa ih nazivala ustasama. Kako ona tako ni ostali stari ljudi u mom okruzenju nisu koristili rijec hrvati. Po istoriji , mi smo sa njima tobos zivjeli preko 1000 godina ali nasi stari ne upamtise rijec hrvati. Dal je to tako sto su slabo pamtili ili iz prostog razloga sto je ta rijec bila vrlo nepoznata do 20 og vijeka.???

Mile

25.04.2017. 06:47

Valjalo bi procitati,poslusati i pogledati dela jos nekih istoricara,arheologa,geneticara i drugih istrazivaca kao sto su npr. Radovan Damjanovic,Radivoj Pesic,Milos Milojevic,Olga Lukovic Pjanovic,Djordje Jankovic,Jovan Deretic,Goran Saric,Domagoj Nikolic,Srboljub Zivanovic,Anatolij Kljosov,Oliver Stojkovic i tako dalje...

Miro Markovic

25.04.2017. 21:55

Za oni koji hoce da znaju, Nemanja je bio 43. srbski vladar a ne prvi. Imali smo mi Srbi nekoliko dinastija pre Nemanjica. Evo nekoliko. Pre Hrista: dinastija Nina Belova, (Nebrodi), dinastija Makaridova, I dinastija Karamanovica. Posle Hrista: dinastija Svevladovica, dinastija Drvenarovica, i tako redom. U vreme internet, debele lazi Austrijanaca I Nemaca vise ne "piju vodu" a jos manje one komunjarske, koje su nam pricali da je srbska istorija pocela sa KPJ i Titom. Kakva smejurija!