Политички емигрант спасао Хиландар

Борис Субашић

26. 02. 2017. у 15:30

Ко је Ђорђе Себастијан Рош, једини цивил сахрањен у српској царској лаври на Атосу? Спречио да српска светиња пропадне и пређе у грчке руке. Јунак и инвалид из славне одбране Београда 1915. године

Политички емигрант спасао Хиландар

Ђорђе Рош

ХЕРОЈ Великог рата, обновитељ Грачанице и спасилац Хиландара Ђорђе Себастијан Рош једини је световни човек сахрањен на хиландарском гробљу. Монаси хиландарци су 1977. године направили изузетак од светогорских правила да би изузетном патриоти исказали захвалност.

Ђорђе Рош, који је спречио да осиромашена Српска царска лавра после Другог светског рата пређе у грчке руке, желео је да почива у манастиру Раковица, уз оца и мајку. Југословенска Удба није дозволила да проказани емигрант, јунак и инвалид из славне одбране Београда 1915. почива у свом родном граду, открива, за "Новости", историчар уметности Никола Кусовац.

- Упознао сам Роша раних седамдестих у Уранополису, где се преселио да би помагао Хиландару - каже Кусовац. - Он ме је прокријумчарио у Хиландар у време кад Југословени нису били пожељни на Атосу. Грчка војна хунта била је сумњичава према свему што долази из Брозове државе јер се он директно мешао у њихов грађански рат. Није дозвољавала да из Југославије у Хиландар дођу ни новац, ни монаси, ни поклоници. Манастир је био на ивици да пређе у грчко власништво. Принц Томислав је иницирао спасавање, а Ђорђе Рош је био главни оперативац који је сакупљао новац, доводио калуђере и кришом уводио "сумњиве" ходочаснике из Југославије.

ПОЗНАНСТВО Кусовца с Рошом је прерасло у пријатељство. Стари емигрант, с руком укоченом од ране стечене у одбрани Београда 1915. године, завештао је младом историчару уметности да га, кад дође судњи час, сахрани у Раковици. Одредио је да се с његовим земним остацима врате у Србију и Карађорђева застава и вредни архиви које је спасао од уништења.

- Рош је умро 1977. на броду, на једној од многобројних пловидби за Хиландар. Пренео сам његово завештање министру културе који ме је упутио на министарство спољних послова. Тамо су ме усмерили на југословенско министарство унутрашњих послова - сећа се Кусовац.

Случај је преузела југословенска служба Државне безбедности.

- Кад сам рекао да је Рош завештао Србији драгоцену баштину, инспектор је безобзирно затражио да од удовице прво донесем писану потврду да ће је предати, па ће тад моћи да се разговара о сахрани. Рекао сам да не могу да тргујем мртвим човеком, да је његова реч довољна. Сахрана није дозвољена. Рошове кћери које су нам много помагале током санкција касније су испуниле очеву жељу и донеле у Србију драгоцену баштину - каже Кусовац.

Гроб Ђорђа Роша

РОШОВ гроб налази се испред костурнице хиландарских монаха и виде га само ретки ходочасници. Већина и не зна ко ту почива.

- Рош је био прави херој. Први пут је рањен на Церу, а други пут, веома тешко, у јуришу с мајором Гавриловићем у одбрани Београда. Немци су га излечили и послали у логор. Успео је да побегне и стигне до Солунског фронта, где је иако инвалид, наставио да ратује - каже Кусовац.

После рата капетан Ђорђе и његов брат Душан отишли су из југословенске војске у којој су кључна места добијали дојучерашњи хабсбуршки официри. Захваљујући породичним везама, браћа Рош су постали успешни пословни људи.

- Рошови су чувена немачка породица. Инжењер Себастијан Рош, Ђорђев и Душанов отац, дошао је у Србију у време краља Милана као стручњак за изградњу железнице. Прешао је у православље, узео за славу Светог Ђорђа и по њему дао име најмлађем сину - прича Кусовац.

О патриотском духу у кући Рошових говори податак да су малолетни Душан и Ђорђе побегли и укључили се као добровољци у балканске ратове, а затим ступили у војну академију. Комунистичке власти су их прогласиле народним непријатељима јер су пословали с немачким индустријалцима и куповали оружје за југословенску краљевску војску.

- Захваљујући својим везама Рошови су успели да југословенској краљевској војсци набаве месершмите, тад најбоље авионе у Европи. Парадоксално, месершмити које су они набавили оборили су највише немачких летелица приликом одбране Београда у априлу 1941. а због истих авиона Ђорђе Рош је проглашен за сарадника окупатора. Рехабилитован је 2008, али касно: већ је ишчилео из националног сећања - каже са сетом Кусовац.

ОБНОВИТЕЉ ГРАЧАНИЦЕ

Ђорђе Рош је трошио огромне суме на очување српске баштине, јер се Краљевина Југославија тиме није бавила.

- Мало је позната чињеница да је он уочи рата обновио потпуно запуштену Грачаницу и саградио конаке. Још је мање познато да је током окупације направио одбор за спасавање српске баштине на Косову и Метохији - сећа се Кусовац.

КЊИГУ ПОСВЕТИО МАЈОРУ ГАВРИЛОВИЋУ

Легендарно обраћање мајора Драгутина Гавриловића браниоцима Београда 1915. забележио је и српској историји открио Ђорђе Рош у својем делу "На Дунавској кеју 1915.". Књигу је сам издао 1931. године, да спасе од заборава београдске хероје и посветио је Гавриловићу, свом команданту.

- Уз јуришне крике и тресак бомби водила се ова дивља борба на вратницама престонице Краљевине Србије. У олуцима тротоара, где се вода слива кад пада киша, текла је људска крв. Тако је Србин бранио част своје престонице на њеном прагу 24. септембра 1915. године - забележио је Рош.

Забрањено преузимање фотографија без сагласности редакције "Вечерњих Новости"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Brajović

26.02.2017. 15:56

Hvala za ovaj tekst.Uvek sami sebi najveći neprijatelji,sramota da Srbi ne znaju za ovu ljudsku gromadu.

Miro Markovic

26.02.2017. 16:43

Neka je vecna slava I hvala ovom pravom patrioti. Iako je bio poreklom Nemac, on je voleo Srbiji kao svoju domovinu, za nju se borio i za nju i umreo. NJemu su bili neprijateljai i Nemci i srpski komunisti, koji su skoro jos vise zla naneli verujucem srpskom narodu. Licno milsim da je pravo vreme da se njegovi zemni ostaci prebace u manastir Rakovica, da bi on pocivao pored njegovih roditelja, bas kao sto je on to zeleo. Hvala bratstu Hilandara sto ga u smrti sacuvali!

Tomy

26.02.2017. 16:59

Takvi smo mi Srbi,brzo zaboravljamo ljude koji su nam pomogli da opstanemo i ostanemo!Najnovija istorija nam je prepuna zaboravljenih i ``bacenih`` u zaborav!

deki smederevo

26.02.2017. 17:33

Prvo, veliko hvala nasim Novostima za ovaj tekst.A drugo ,osecam se vrlo tuzno sto Srbija ovo ne pamti i ne ceni.Zasto?

Miodrag

26.02.2017. 20:12

Kuce Djordja Rosha u kojima su rodjene i njegove cerke i danas se nalaze na uglu ulica katiceva i Bircaninova i uemsto da su vracene u restituciji, Djelic, Tadic i ostala druzina tada na celu sa Borkom Stefanovicem, su ubacili odredbu da kuce sa kojima "upravlja" Dipos, kao sto su iove dve kuce, ne vracaju naslednicima. Evo prilike da se bez tudjih ulica i para, drzava oduzi ovoj velikoj porodici, vracanjem njihovwe imovine, pa makar to bilo suprotno nekim pljackaskim podrhvatima prosle vlasti.

Hermes

26.02.2017. 20:35

Ovakvi tekstovi su poželjni ali uz malo više opreza prilikom izbora reči. Bio sam u Hilandaru i video njegov grob. Nije tačno da ga retki hodočasnici vide. Vide ga svi jer je na takvom mestu. Opasna je tvrdnja da su ključna mesta u novoj državi dobijali dojučerašnji habzburški oficiri. Koji oficiri, koja mesta i u kom procentu u odnosu na ukupan broj? Pažljivo! Osim ako vam nije cilj da pišete neku novu istoriju.

Vojska SHS nije bila srpska

27.02.2017. 13:48

@Hermes - Posle Prvog svetskog rata, prema zvaničnim podacima, u aktivnu službu u vojsku Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, pored 3.500 oficira srpske vojske, primljeno je 2.590 bivših austrougarskih oficira, 469 crnogorskih, 12 iz carske ruske vojske i trojica iz albanskih Esad-pašinih jedinica. Ovde nisu ubrojani rezervni habzburški “pričuvni časnici”, koji su u međuratnom periodu bili jugoslovenski rezervni oficiri, a u aprilu 1941. su masovno pristupili Pavelićevom režimu.

ranko75

26.02.2017. 23:40

Kada bi ovakvih tekstova pisali u onom broju u kome pisete o uzasima i kako je neko nekoga preklao, silovao i slicne grozote, nama bi bilo mnogo bolje.

nusic

27.02.2017. 14:35

Hvala novinaru i redakciji Novosti sto su objavili ovaj clanak. Nista se nije mnogo promenilo od kako su banditske komunisticke horde osvojile Jugoslaviju. Najvise je stradao Srpski narod. Licke i Hercegovacke Titove horde ubijale su i proganjale svakoga ko je drugacije mislio.Danas vladaju njihova deca i unuci perfidniji i pokvareniji, zato ce srba ostati onoliko koliko stanu pod jednu sljivu.I danas zemlja je rasturena, zar nisu izgubljene sve vrednosti, zar se vrlina ne stidi od poroka.

stevan

14.03.2017. 21:39

@nusic - aleksandar rankovic koca popovic mosa pijade edvard kardelj jakov blazevic jovo kapidjic i jos stotine ili hiljade drugih nisu bili iz like i hercegovine. sve su srpske pokraine ucestvovale u izdaji. moj otac je bio cetnik i sa tim se ponosim celoga zivota nije suradjivao sa izdaicama.