НОВА АУТЕНТИЧНА ОТКРИЋА О ТИТУ: Учествовао у Шпанском грађанском рату, ликвидирао Благоја Паровића!

Иван МИЛАДИНОВИЋ

13. 11. 2016. у 18:00

Јосип Броз учешће у Шпанском рату до краја живота крио од очију јавности. Крајачић: IV одсек се бавио диверзијама али и ликвидацијама троцкиста

НОВА АУТЕНТИЧНА ОТКРИЋА О ТИТУ: Учествовао у Шпанском грађанском рату,  ликвидирао Благоја Паровића!

НЕДАВНА иницијатива неколицине адвоката и историчара за оцену уставности правилника о коришћењу документације Безбедносно-информативне агенције, којим Архив затамњује кључне податке у документима и ограничава њихово коришћење историчарима у научноистраживачке сврхе, прилика је да се још једном отвори питање о нашој савременој историографији.

Споменути правилник, који је, иначе, само објављен на огласној табли Архива Србије, али не и у "Службеном листу", дестимулише истраживаче који покушавају да попуне многобројне "црне рупе" из наше, пре свега политичке прошлости. Да ли је тај правилник у функцији оних центара моћи који упорно покушавају да докажу да нам је превише историје, да би требало све заборавити и окренути се будућности?

Међутим, они заборављају да уколико историографија не изгради што истинитију слику о протеклим временима и догађајима, остаће мањи простор за лутања генерација које су пристигле и које ће тек пристизати. До тада ће се у историјском сећању и предањима народа разноразне дилеме само мистификовати и добијати погрешна значења.

У ЗАОСТАВШТИНИ недавно преминулог бившег главног и одговорног уредника "Новости" Пере Симића остала је огромна историјска грађа из московских, београдских, загребачких и словеначких архива из новије политичке историје. На тим документима нема никаквих затамњења, те њихово тумачење и објављивање није, на срећу, никаквим актом ограничено.

Перо Симић, као један од најбољих познавалаца живота и дела Јосипа Броза, издвојио је његово учешће у Шпанском грађанском рату као највећу мистерију у каријери вође друге Југославије.

- Ту велику енигму Тито је до краја живота крио, и од очију јавности, и од својих најближих сарадника, и од најинтимнијих пријатеља. А добро се побринуо да се та тајна не открије ни тридесетак година после његове смрти - записао је Симић.

Поклопац ове Титове Пандорине кутије први пут је одшкринут почетком педесетих година прошлог века. Дипломата Ранко Марковић, отправник послова у амбасадама у Варашави и Тирани, препричао је службену белешку његовог пријатеља и амбасадора Мите Миљковића, о предаји акредитива 1953. године у Софији. Миљковића је примио шеф бугарске државе Георги Дамјанов.

У опуштеном, спонтаном разговору, када је успут споменут Јосип Броз, Дамјанов је упитао Миљковића:

- А како је мој стари друг Валтер? Ми се дуго познајемо, у Москви смо добро сарађивали. Он има велике заслуге за међународни комунистички покрет. Њега су слали на задатке у Шпанију и тамо је једно време био у великим тешкоћама, али се добро извукао. И друге задатке друг Валтер је добро извршавао.

Амбасадор Миљковић ће детаље овог разговора, пред крај живота, испричати и књижевнику Драгославу Михаиловићу.

Из књиге Фреда Копемана Reason in revolt, објављене у Лондону 1948. на којој је и Тито

ГЕОРГИ Дамјанов је, иначе, био високопозиционирани совјетски агент који је радио у апарату Коминтерне. Био је шеф једног од најважнијих њених делова, одељења за кадрове за све земље Европе, и све време је деловао под конспиративним именом Александар Белов. У Бугарској је најпре био министар одбране, а потом и шеф државе.

Тито је демантовао тврдње свог наредбодавца из Коминтерне. И не само њега. Било је многобројних сведока који су тврдили да су се са њим срели у Шпанији. Као по правилу, Тито је одговарао да их никад није видио.

Није се освртао ни на тврдње и сведочанства значајног француског писца и Де Головог министра културе Андреа Малроа, који је америчком новинару Сиријусу Сулцбергеру, који је уживао велико поштовање маршала Броза, да је Тита видео у Шпанији. Ово Марлово сведочење налази се у Архиву Словеније, у фонду Владимира Дедијера. Није реаговао ни на књигу Швеђанке Густи Стридсберг "Мојих пет живота", која је објављена давне 1968. године у Хамбургу. Швеђанка је посветила две стране њеном саборцу Јосипу Брозу Титу и написала да су се током рата сретали у Барселони.

Јосип Копинич, једна од највећих енигми југословенског комунистичког покрета, човек који је највише помогао Титу да дође на чело Партије, у Пули, 1983. године, отвориће душу покојном колеги Зорану Богавцу и писцу ових редова. (Новинска судбина текста насталог после овог сусрета с Копиничем заслужује неколико реченица. После првог наставка објављеног у "Репортеру" бива забрањен. После извесног времена слично се десило и у листу "Интервју". Интегралан разговор са Копиничем, који је још био жив, објављен је тек после шест година, 1989. године у "Дуги".)

Тито, Владимир Бакарић и Стево Крајачић

ЈОСИП Копинич, који је био високи совјетски обавештајац у Шпанији, говорио је на које задатке су Стаљинове специјалне службе слале Тита у Шпанију. По његовом сведочењу, Милан Горкић је био представник Коминтерне за Шпанију "у свим видовима помоћи и односа", а да се "после Горкића Тито прихватио доброг дела тих послова". То је значило да је под Титовом контролом био рад представника IV одсека НКВД-а, а један од тих послова била је и ликвидација непријатеља у иностранству. Као контролор IV одсека, Тито је одлазио у Шпанију на инспекцијска путовања, на дан-два, сведочио је Копинич.

У богатој заоставштини Пере Симића налази се још једно сведочанство о Титовом

боравку у Шпанији и његовим конкретним задацима. Морис Торез (Maurice Thorez) је у време Шпанског грађанског рата био генерални секретар ЦК КП Француске, преко њега су из Москве преношене све поверљиве совјетске одлуке и директиве за Шпанију. У његовим рукама је остао и документ из кога се "видело да је Тито био задужен за ликвидације у Шпанији", прецизније, да је био "шеф штаба за ликвидације у Шпанији".

После Торезове смрти, садржај тог документа Владимиру Дедијеру је 1979. у Паризу презентовао биограф лидера француских комуниста Алберт Собоуле. Постојање овог документа Дедијеру је десет година касније, септембра 1989, потврдио и Јосип Копинич.

Овај документ потврдио је и један од шпанских ликвидатора, Иван Стево Крајачић:

- Четврти одсек је радио две врсте послова: диверзије под командом руског генерала Павлова и ликвидације непријатеља - троцкиста - пише у рукопису књиге Пере Симића која би ускоро требало да убуде објављена.

ПОЗАДИНУ ове велике Титове тајне до краја је дешифровао један његов блиски сарадник, који је једно време био и шеф кабинета, загребачки комуниста јеврејског порекла Лео Матес. Тито се са Матесом дружио баш у време Шпанског грађанског рата, а по окончању тог рата свраћао је и у Матесову кућу у Загребу.

Благоје Паровић у Шпанији

У Архиву Словеније, у фонду Владимира Дедијера, налазе се многа документа и докази које је оставио овај велики историчар и истраживач. Ту је забележен и један догађај који се одиграо у првим данима Другог светског рата у породичној кући Леа Матеса, на Шалати у Загребу, а који даје сасвим други угао гледања на Титов боравак у Шпанији.


Поред Матеса је седела Анка Буторац, бивша супруга Благоја Паровића, једног од најпознатијих југословенских комуниста, који је неколико месеци пред одлазак у Шпанију пао у немилост и Коминтерне и своје супруге због љубавне везе са једном младом сарадницом совјетског посланства у Будимпешти.

Разговор са Леом Матесом од 24. септембра 1983. године, Титов биограф Дедијер је верно, од речи до речи, забележио:

- Тито у Матесовој кући у Загребу, изнад Шалате, Анки Буторац одједном:

- Ја сам твога "друга" послао у Шпанији у смрт!

Дедијерова неверица је била толико велика да је поред ове Титове реченице, у левом горњем углу, розе фломастером исписао четири крупна узвика "!!!!".


СОВЈЕТСКИ ОБАВЕШТАЈАЦ У ТИТОВОМ КРЕВЕТУ

ПОСЛЕ смрти Титове велике ратне љубави Даворјанке Пауновић, поред Тита се нашла млада партизанка из Лике Јованка Будисављевић. Јосип Копинич је тврдио да је Иван Крајачић Јованку средином 1945. послао на деветомесечно школовање у московску обавештајну академију "Ђержински". Кад се вратила у Југославију, напрасно је постала Титова домаћица.

Копинич је испричао још једну шпијунску причу коју је забележио Владимир Дедијер. По овом сведочењу, индијски председник шездесетих година прошлог века у Њу Делхију је у поверењу рекао Копиничу, тада директору пулског бродоградилишта, да је Јоже Смоле агент америчке ЦИА и замолио га да о томе обавести Тита:

- Тако сам и учинио - говорио је Копинич. - Али Тито уопште није реаговао. Напротив, после врло кратког времена узео је Смолеа за свог личног секретара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (52)

nikanor

13.11.2016. 18:43

Tito je špansko ime i odatle njemu taj nadimak. Ja se sećam jedne tv emisije kad je Tito umro(1980g tv Beograd), kako ga žale obični ljudi u Španiji, koji ga se sećaju i koji su drugovali sa njim, a naš reporter kaže: "...eto koliko su Španci voleli našeg Tita da veruju da je on bio u Španiji tokom građanskog rata a svi znamo da naš drug Tito nikad tamo nije bio".

Stop Komunizmu

13.11.2016. 18:47

Neznam dal je tekst tacan ili ne...ali mi i dalje nije jasno zasto ova deca komunizma koja vlada srbijom od 45 pa do danasnjeg dana nezeli da otkrije istinu o "drugu predsedniku"... Ko nam to brani,i sta je to toliko strasno kad se krije istina?

naranca

14.11.2016. 18:45

@Stop Komunizmu - @stop Ko ti je od ovih dete komunizma Toma ,Vucic,Perisic(he he nisam mogao da odolim,nije Perisic),Seselj Vuk,Dinkic,Mladic..... .A kazu Djindjic dete komunizma KOS, NOS drz nedaj a ubise ga I to na mestu premijera.Pa kaka je to UDBA kad Im tako ubise dete u po bela dana u centru BGD???

deca komunizma

14.11.2016. 22:14

@Stop Komunizmu - Svi koji su sad vlast su deca komunizma. Predsednik Evropskog pokreta je Mihajlo Crnobrnja,sin Bogdana Crnobrnje, Titovog sefa kabineta. Bivsi predsednik Evropskog pokreta, Zivorad Kovacevic, je Krcunov sef kabineta. Jovo Kapicic sef Udbe, clan LDPa. Itd. Itd. Evropski pokret i KPJ to je isto. LDP i KPJ to je isto.

naranca

14.11.2016. 23:43

@Stop Komunizmu - Otkad je to ''Evropski pokret'' I KPJ istoo?Prvo KPJ je bila vladajuca partija jedne velike zemlja a Ep grupa marginalaca jedne trule zajednice.Drugo KPJ je bila za YU I/ili Ceo Svet a Na za Evropu,Austaliju Okeaniju,Severni Pol....Ja pitam za ove sada na vlasti a ti meni Crnobrnja.Jaku vlast on ima. Nego sta je sa Tacijem I onim Canakom.Jel su I oni deca komunizma?

Branislav

13.11.2016. 18:53

koga vise u Srbiji interesuju sukobi medju komunistima..da su se svi medjusobom istrebili gde bi nam bio kraj..ovako..

Драгана

13.11.2016. 18:58

Ој Србијо, какву си срамоту доживела! Поред славних српских владара, који су те створили: Немање, цара Душана, кнеза Лазара, Карађорђа, Милоша Обреновића, дозволила си да тобом скоро пола века влада и убија твоје синове и очеве извесни ликвидатор, слуга и плаћеник туђих држава. И још увек његови следбеници крију доказе о том мрачном и за Србе погубном владару, да би се сакрило што се сакрити може, да сви Срби не би сазнали за његова недела, и да и даље буду у тами незнања.

Cupavi BERLIN

13.11.2016. 19:03

Gospodo.Ako je sve to stoste napisali tacno.Zasto niste Objavili pre Smrti.Jovanke Broz.

Kale

13.11.2016. 19:25

Vi ste smešni ko bioskop ! To je znao svaki Lekin čovek (a i potomci) da je ubio Blagoja. A u Španiji ....nikad bio, bojao se ali u Parizu je vršio selekciju koljući dobrovoljce, tu je pokazao svoje pravo lice !!! E Srbi koliko vam treba, bojite ga se i mrtvog, da ne vaskrsne !!!

Никола

13.11.2016. 19:40

Т (ајна) И (легална) Т (ерористичка) О (рганизација) !

naranca

14.11.2016. 16:58

@Никола - J(avna) L(egalna) T (eroristicka) O (rganizacija)=NATO=UCK

Anastas Jovanovic

13.11.2016. 19:47

On je bio ruski agent SSSR i Kominterne, i prvi prebeg na zapad kojeg je Britanija podrzala i prihvatila,tako da je posle sukoba sa Staljinom stigla americka vojna pomoc a Jugoslavija primljena u sporazum Grcka, Turska, Jugoslavija 1953. godine, tj sporazum o odbrani juznog krila NATO pakta, a jugoslovenska avijacija i brodovi su bili stacionirani na Malti! Na snimku govor u Moskvi 1945, u ruskim dokumentarcima, on govori kao na maternjem jeziku ruski, srpski nije znao nikad i to je svima jasno!

Pero Peric

13.11.2016. 20:06

branislave@ pravi komunisti su poubijani sto pre rata,za vreme rata ostali do titove smrti,a njegovi saradnici nastavili posle.Tito nije pravi Pravi je najverovatnije likvidiran tridesetih proslog veka.od 1934-1937g.najverovatnije po izboru za generalnog sekretara kpj.

Marko

13.11.2016. 20:10

Zato je valjda Šarl de Gol i rekao "Tom kriminalcu i zlikovcu nikad necu pruziti ruku" misleci na Josipa Broza. Nekoliko puta se sastajao sa Titom, ali je je obecanje ispunio, Stvarno mu nikad nije pruzio ruku

zaliv.net

13.11.2016. 23:39

@Marko - Tito je obecao da nece da se sveti cetnicima posle rata i da ce Drazu Mihailovica da ostavi u zivotu, to obecanje je dao kako bi izdejstvovao PUNU podrsku saveznika koja se pred kraj rata usled dezinformacija (koje je Tito proizvodio) krenula ka komunjarama. Kada je Mihailovic bio na sudjenju De Gol je to rekao, i zapisao u svoj dnevnik koji se moze i danas procitati...

naranca

15.11.2016. 00:04

@Marko - General,General ! De Gol.Pobegao pred Wermachtom 1940 London.Vratio se 1945 na Engleskom tenku u Pariz.Bon jour.A smatrao je Tita kriminalcem jer je Tito prodavao M-48 Alzirskom oslobodilackom pokretu.

BG

13.11.2016. 22:45

Kazu, mrtva usta ne govore ! Sta sad citirate sve neke pokojnike, ti su davno poumirali, ko jos da poveruje u sve ovo, "rekla kazala" . Stvarno smo neozbiljni a najvise nasi novinari, niko nije imao petlju da ovo objavljuje pre 20-ak god. sad sve znaju....tako ce za Vucica, Nikolica, Tadica ....pisati za nekih 10- 20 god. feljtone o tome s kim su surovali i kako su trgovali drzavom i srpskim narodom...danas to jos ne smeju da objave !!

zaliv.net

13.11.2016. 23:41

Tito je bio vece zlo za Srbe od Turaka, Tito je stvorio pokrajine u Srbiji i nije dozvolio da se cuje puna istina o NDH zlocinima, veliki broj ustasa je prebacio u vojsku Jugoslavije a cetnike je sve pobio ili proterao iako su cetnici prvi digli oruzani ustanak protiv fasista u okupiranoj Evropi.

naranca

15.11.2016. 12:17

@zaliv.net - @zalivko Turci uopste nisu bili zlo.Imali smo mir.Uzimali za porez samo ''desetak''.Nisu pipnuli crkve I manastire.Jesu brutalno kaznjavali ali samo u slucaju pobune.Eh da smo mi nabili na kolac one iz ''Mladine'' ne bi bilo gradjanskog rata gde je poginulo (niko ne zna) ali po mojoj proceni oko 1 000 000 ljudi.

mudrijaš

15.11.2016. 13:27

@zaliv.net - @naranca: jel??? nisu rušili crkve, već su ih pretvarali u džamije! što ne napišeš do kraja...? u Čačku je Crkva tri puta pretvarana u džamiju i rušena. a da Turci uopšte nisu bili zlo, o tome neću ni da komentarišem, očigledno se ovde radi o poturici za koje turci stvarno nisu bili zlo....

ДанакУкрви

15.11.2016. 17:01

@zaliv.net - @Naranca. Кажеш да Турци нису били зло за Србе и да нису рушили цркве и манастире.Прву тврдњу не бих желео да коментаришем,јер је толико апсурдна да је илузорно доказивати супротно,као што је апсурдно доказивати да Гестапо није био зло.Друга тврдња је доказ непознавања чињеница.На пример: од 40 цркава и манастира,које су задужбине краља Милутина остале су само 2, једна у Македонији и 1 у Србији (Грачаница),као и црквица у Св.Николе.А од највеће (Св.Арханг. Призрен) изграђена Синан-пашина џамија.

naranca

15.11.2016. 17:48

@zaliv.net - @danakukrvi To je bilo kroz 500 godina.Siptari su porusili sve(sto su mogli) za 5 godina.Mislim najbolje bi bilo da nisu dosli u Srbiju to je tacno, ali kako da kazem od svih okupatora oni su bili najmane zli.Nisam se dobro izrazio.

deca komunizma

14.11.2016. 22:04

@naranca - Parovica je likvidirao Vlajko Begovic,major NKVDa. Njegov sin Boris nam danas soli pamet o kapitalizmu, kako socijalizam ne valja. Isti ljudi i niihova deca su vlast od 1945. do danas. 5. oktobra su se na vlast vratili komunisti koje je Milosevic sklonio s vlasti 1987. Nije to nikakva demokratska promena,to je laz.

ranko75

14.11.2016. 22:26

Kada citam vase komentare imam osecaj da je Tito zlikovac,krvolok.A zasto su mu dosli svi drzavnici ovoga sveta da mu se poklone ako je takav?Zar ti drzavnici nemaju svoje obavestajne sluzne koje imaju puno poverljivije izvore nego sto su novine?I ti svetski drzavnici nisu imali sta da rade pa dosli da se poklone Titu u Beograd?Sto ne dodjose tako nekom jos do i posle njega?Da li je neko od nasih politicara pakazao i deseti deo njegovih sposobnosti i spremnosti da umre za svoje ideale?

mafijaska posla

14.11.2016. 23:20

@ranko75 - To je obicaj u mafijaskom svetu, da jedni drugima dolaze da se poklone. To sto je neko drzavnik ne znaci da je posten i dobar covek. Tito nije umro za svoje ideale, vec je umro od starosti.

mafijaska posla

14.11.2016. 23:20

@ranko75 - To je obicaj u mafijaskom svetu, da jedni drugima dolaze da se poklone. To sto je neko drzavnik ne znaci da je posten i dobar covek. Tito nije umro za svoje ideale, vec je umro od starosti.

naranca

14.11.2016. 23:47

@ranko75 - @mafpos slazem se potpuno da ne znaci da je dobar covek.a primer TB,BC,GB,GWB pa I BO se nije proslavio.

naranca

14.11.2016. 23:53

@ranko75 - Mafijasi se klanjaju svojim ''Don''-ovima a nikako tudjim.Odlazak kod tudjih na poklonjenje na Zapadu znaci adios amigo.

Корлеоне

15.11.2016. 00:03

@ranko75 - @Ranko 75. То што су дошли многи државници на сахрану Ј.Б. не значи да није злочинац. И Курту Валдхајму су дошли на сахрану многи државници, а он је био Хитлеров СС официр и учествовао у злочинима на Козари. Био је ген.сек.УН,а велике силе су знале за његову зликовачку прошлост. СССР имао је документацију,али је није откривао да би га имао у шаци.Исто је и са Ј.Б.-морао је да буде послушник да би они ћутали.Више хиљада је дошло на сахрану Вита Корлеонеа, шефа мафије,да ли то значи да је невин?!

naranca

15.11.2016. 00:12

@ranko75 - Vito Korleone je izmisljena licnost bar ovaj iz ''Kuma''.Bio je neka jajara sa istim imenom ali Im je Musolini svima smrsio konce.Dok nisu dosli oslobodioci Ameri I ponovo uspostavili Mafiju da sprece komuniste da uzmu vlast...Neka paralela mozda???????

naranca

15.11.2016. 12:09

@ranko75 - @korleone Kurt Vadhajm je bio obacestajni oficir SS-a za zapadni Balkan.Skupljao je informacije ,analizirao I slao u Berlin. Nije ucestvovao ni u kakvim zverstvima.Znamo koji su to domaci ucestvovali u zverstvima!A primili su ga u OUN valjda kao deo te lustracije I denacifikacije o kojoj se toliko prica!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mika Spiljak

15.11.2016. 14:32

@ranko75 - Nije se raspala zato sto je on glancao cipele Slovencima, Hrvatima, Mujama, Siptarima i CGorcima, a maltretirao Srbiju i Srbe kojima je isprao mozgove.

naranca

15.11.2016. 17:40

@ranko75 - @mikasp Pa jeste da je bio pristrasan prema ''svojima''.To jeste greska ali da I'm je glancao cipele nije bas.A zar I Kralj Alexandar Karadjordjevic nije radio skoro isto?Znas u YU nisu ziveli samo Srbi

floyd

14.11.2016. 23:33

Тито јесте ликвидатор НКВД и цинкарош својих другова, о којима је писао лоше карактеристике док је седео у коминтерни. Перо Симић је пре неколико година, добио дозволу руских власти да погледа тајна документа. Шокантна чињеница је да је Броз директно отерао у смрт 8оо својих другова , који су били боље рангирани у хијерархији коминтерне. Наш народ треба већ једном да погледа чињенице, прочита многа документа и књиге , које су за собом оставиле ове патолошке убице 

nikanor

15.11.2016. 17:13

@floyd - Tako je! A trebalo bi narodu objaviti kako je Tito odmah posle "desanta na Drvar" 1944g. sklonjen na ostrvo Vis a odatle u tajnosti posetio u Vatikanu tadašnjeg papu Pija XII .

mudrijaš

15.11.2016. 13:22

ko god izjavi nešto u stilu "previše istorije", "živite u prošlosti", "budućnost je jedino važna", "promena svesti", i sl. po meni je osoba koja nam ne želi dobro, niti će raditi na tome da narodu Srbije bude dobro. Bež'mo od takvih što dalje...jer - ko ne zna svoju istoriju, ponavlja greške...

Mika Spiljak

15.11.2016. 14:40

"..koji uporno pokušavaju da dokažu da nam je previše istorije, da bi trebalo sve zaboraviti i okrenuti se budućnosti?". U svakom slucaju, istoriju J.Broza treba izbaciti iz srpske istorije u kojoj mu nije mesto. Srbija ima svoju srpsku istoriju, srpske ustanke, srpsku kraljevinu kojoj nije potrebna Titova socijalisticka revolucija. Pogotovo ovakva koja pokazuje ko je bio taj diktator, mafijas.

naranca

15.11.2016. 18:26

@Mika Spiljak - Dzordz Orvel ''1984''-----''Ko kontrolise sadasnjost,kontrolise proslost''.

Deda Drago sa Rudnika

19.11.2016. 16:32

Posle Ante Pavelića i ustaša, Josip Broz i komunisti su naneli najviše štete Srbima i Srbiji.. Bilo, ne ponovilo se..

Radnik

05.12.2019. 01:37

Lako je mrtvom vuku rep meriti, kaže narod. Uštve bez srama i morala pljuju po najvećem državniku na Balkanu u 20. veku četiri decenije posle njegove smrti. U vreme kada se znao red, takvima ne bi dali maršalu ni pudlice da šetaju.