Генерал прославио 102. рођендан

В. КАДИЋ

27. 06. 2016. у 18:20

Генерал прославио 102. рођендан

Велимир Радичевић

У два века сместио се живот генерала у пензији Велимира Веца Радичевића. Нема рецепт за дуговечност

У два века сместио се живот генерала у пензији Велимира Веца Радичевића, најстаријег народног хероја на просторима бивше Југославије, који броји 102 лета! И не само хероја, него и члана КПЈ којој је остао веран од 1936. Овај Зећанин прославио је рођендан на Врачару уз друштво родбине, али и бројних пријатеља који су дошли да га загрле, стисну му руку, партизански га поздраве. Дочекао је он и представнике организације бораца НОР-а из Црне Горе и Београда, обрадовао се њиховом доласку.

- И Црногорци стигли! Свака част јер данас није лако превалити толики пут. Хвала свима јер сте ми дан улепшали, дочекао их је на вратима стана саборац Вецо, почасни председник СУБНОР-а Црне Горе, коме су друштво правили син Владо и кћерка Олга. - Погледајте, још сам добро. Јесте да су ми ноге постале несигурне, али се не да стари ратник!

Потом је Вецо наздравио са чашицом црногорске лозе, пожелевши свима да дочекају његове године, али да не прођу оно што је он као борац пролазио током Другог светског рата у биткама на Сутјесци, Неретви и ослобођењу Книна. Тешко су му пале деведесете и распади држава СФРЈ, СРЈ и СиЦГ.

- Видео сам нове жртве и погибије, братоубилаштво, што је много за један људски век - присећа се Велимир.

Нема генерал неки посебан рецепт за дуговечност. Признаје да је окружен пажњом породице, због чега је неизмерно срећан.

- Можда је тајна дугог живота и у овој чашици, коју понекад испијем - додаје генерал.

Поред слављеника седи заменик председника СУБНОР-а Црне Горе, Радојица Радојевић, који с поносом истиче да је њихов домаћин прошао бројна искушења у животу и све стоички поднео.

- Круна његовог часног живота су ордени народног хероја и заслуга за народ са златном звездом, затим братства и јединства са златним венцем. Ту је и партизанска споменица. Све су они верни сведоци усправног живота нашег Велимира - додаје Радојевић.

Осмех се не скида ни са лица Боре Ерцега, председника београдског СУБНОР-а који је увек на услузи саборцу Веци. Обилазе га редовно чланови и обавештавају о активностима и плановима. После добре гозбе и "чашице разговора" уследио је растанак, али и оптимистичка порука Велимира Радичевића:

- Немојте ме заобићи идуће године. Чекаћу вас да прославимо 103. рођендан!

РУСКО ОДЛИЧЈЕ

ВЕЛИМИР Вецо Радичевић недавно је одликован јубиларном медаљом Руске Федерације, у знак сећања за допринос у борби против фашизма, а нарочито у биткама на Сутјесци, Неретви и ослобођењу Книна. У току 1942. И 1943. године Радичевић је био борац Зетског батаљона, а потом и Пете пролетерске бригаде. Касније је био и заменик политичког комесара пратећег батаљона Врховног штаба НОВЈ, а од краја 1944. године понео је и звање политичког комесара Српске дивизије корпуса народне одбране Југославије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Дане С.

27.06.2016. 23:15

Све је у реду нака слави 202,али не на Врачару нека слави живи и прима пензију на Зети, шта ће нам овде?

E pa Dane

28.06.2016. 11:05

@Дане С. - što misliš da ti imaš više prava kao lički Srbin, nego on, kao crnogorski Srbin? Kad je on došao u Beograd, Beograd je imao 300 hiljada stanovnika. Pa odakle onda toliki u njemu?

Mila

30.06.2016. 09:14

@Дане С. - ...meni ostala gorčina na onog Kapičića,koji je do zadnjih dana pljuvao po Srbiji i na kraju sahranjen na Čepurcima(valjda se tako kaže)...cetinjanin je to,bio...a nije na meni da sudim o ovom čestitom starini,ali kada je novac u pitanju,UVEK sam za čiste račune...znači FOND PIO Crne Gore....jer,mnogo ih je...generala...pukovnika...nosioca spomenice...pomoćnika nosilaca spomenice...i nisu minimalac,kao moja....

Brale Bax

27.06.2016. 23:30

Iz budzeta koje drzave ovaj prima penziju,i kolika je ta penzija?Imajuci u vidu da je iz Zete.

U Zeti žive Srbi

28.06.2016. 11:03

@Brale Bax - koji imaju pravo na Beograd i Srbiju, taman koliko i ti, kukavče...

Не живе у Зети

28.06.2016. 18:41

@Brale Bax - У Зети треба да живе Срби да би Зета живела, а не да се из Зете довлаче у Београд на који право имају само они који су у њему рођени пре 7 сати 6 априла 1941. године. И научи да пишеш ћирилицом.

Ma da

30.06.2016. 14:32

@Brale Bax - samo da vas "Beograđane" neko ne uznemirava... ja bih odabrao neki datum iz 19. veka, kao granični, ali to ti, verovatno, ne odgovara, pošto ste se posle toga dovukli iz neke vuko...ne u Beograd.

Gedza -penzioner

28.06.2016. 11:09

@ Brale Bax - penziju prima iz budzeta Srbije!!! I ako hocete,da znate(Novosti su objavili),u Beogradu vam zive oko 650 generala iz bivse JNA,koji su penzionisani do 2000.godine,a pukovnika ,650 x 10 !!! I svi su vam "lepo udom;jeni"na Dedinju ili Cvecari!!! (zasluzili ljudi?????........).

Gedžo

28.06.2016. 13:23

@Gedza -penzioner - i ti primaš penziju, pa te niko ne proziva... i oni su radili, i zaradili.

Mila

30.06.2016. 09:08

@Gedza -penzioner - ...sve ja to razumem,ali "fabrika" u kojoj su radili odavno otišla u stečaj...a stačajna masa podeljena...a oni ostali na grbači srpskog naroda...pa,nisu oni stvarali Srbiju,već Jugoslaviju...ŠTA mi imamo sa tim?...ja Jugoslaviju baš i nisam htela...to je trebalo rešiti u deobnom bilansu sa ovima koji su svoju državnost izvukli iz srpske,a potom državnosti SFRJ...ili je to,ipak,rešeno,a da mi i ne znamo...

ibraimovic meto

30.06.2016. 12:49

Gospodine -Druze ili sta me briga kako - vi niste zasluzili svoju penziju , vi niste obavili svoju duznost kao Gen. Vas zadatak je bio da stitite NAROD I DRZAVU - dakle vi ste otkazali , u stvarnosti trebalo bi sve vas Generale na odgovornost pred vojni i ako ima neki pravilni sud tj. vrhovni sud pozvati na sudjenje.A na vasu srecu vi uzivate i koristite sva drzavna dobara - de je tu pravda.Vi i slicni tebim je bolest jednog drustva - SRAM VAS BILO