Храм споменик српско-руском пријатељству

Р. Драговић

недеља, 10. 04. 2016. у 09:12

Храм споменик српско-руском пријатељству

Фото Н. Фифић

Члан УО "Гаспромњефта" Александар Дибаљ, за "Новости", о донацији за завршетак светиње на Врачару: Према Србији, српском народу, годинама негујемо посебан однос. Четири милиона евра за мозаик на куполи од 1.230 квадрата

НАШИ народи имају јаке многовековне духовне везе и надамо се да ће Храм Светог Саве постати највећи споменик руско-српског пријатељства, које успешно одолева зубу времена.

Ово, за "Новости", истиче Александар Дибаљ, члан Управног одбора компаније "Гаспромњефт". Он наглашава да ће износ од четири милиона евра, које је ова компанија издвојила за завршетак радова на Храму на Врачару, бити намењен за техничке радове на мозаику куполе, укупне површине 1.230 квадратних метара. Уметничко решење већ је донето, а предстоји избор најбољег извођача радова, са којим ће "Гаспромњефт" потписати уговор.

- Сва техничка питања разрађиваћемо са српским и руским учесницима пројекта. Представник руске владе као координатор пројекта биће "Россотрудничество", организација Министарства спољних послова Руске Федерације. Са српске стране је то Главни одбор Друштва за подизање Храма.

* Шта вас је мотивисало да помогнете изградњу Храма Светог Саве у Београду?

- Доласком "Гаспромњефта" 2009. године, почео је велики програм друштвене подршке, која је, између осталог, била усмерена и на очување историјског наслеђа и културе Србије. До сада смо уложили 32 милиона евра. Храм Светог Саве други је по величини пројекат у оквиру очувања историјског наслеђа Србије. Претходила му је обнова Руског некропоља на Новом гробљу у Београду, где почивају руски и српски војници који су погинули у Првом светском рату. Такође, реконструисана је и Иверска капела, као и споменик руским војницима и цару Николају Другом, према коме Србија има посебан однос због његове одлуке да уђе у рат како би заштитио братску земљу.

Осамдесетих година прошлог века био сам ђак руске школе у Србији. За мене лично учешће у овим пројектима је од посебног значаја. Такође, поносим се чињеницом да "Гаспромњефт" себе види не само као највећег инвеститора у Србији, већ и као компанију за коју српско и руско културно наслеђе имају изузетну вредност. Србија је, вероватно, нама најближа држава, а са којом се не граничимо.

ПОДРШКА ЗВЕЗДИ И ПАРТИЗАНУ * А ШТА је са спортским пројектима које подржава компанија, да ли је планирано смањење улагања?
- "Гаспромњефт" је генерални спонзор ФК Црвена звезда од 2010. године и подржаваћемо овај клуб и ове године. Истовремено, наша ћерка компанија, НИС, спонзор је Кошаркашког клуба Партизан. Наставићемо да подржавамо оба клуба и даље.

* Поменули сте да предстоји закључење уговора о донацији за радове на Храму. Како ће ова средства бити потрошена?

- Планирамо да на основу резултата конкурса заједно са "Россотрудничеством" изаберемо извођача радова, задуженог за мозаичну декорацију куполе, сходно одабраном креативном решењу. Са председником Србије договорено је да ће контролу реализације свих радова у складу са утврђеним решењем обављати Главни одбор Друштва за подизање Храма, чији су чланови како руски, тако и српски представници.

* Да ли је "Гаспромњефт" као инвеститор имао неке специфичне захтеве у погледу реализације радова?

- Нисмо стручни за израду мозаика и црквено градитељство. Зато ћемо заједно са "Россотрудничеством" и Главним одбором Друштва за подизање Храма ангажовати стручњаке који имају искуства у реализацији сличних пројеката у православним храмовима. Контролу над квалитетом и усклађеношћу извођених радова са изабраним уметничким решењем намеравамо да препустимо нашој ћерки компанији, НИС-у, која ће привући квалификоване стручњаке из области мозаичне декорације. На челу целокупног процеса ће бити Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а, у кога имају потпуно поверење како српска, тако и руска страна.

* Упркос глобалној енергетској кризи помажете низ културних манифестација у Србији. Који су ваши разлози за улагање у некомерцијалне делатности?

- Немамо формалну обавезу да се бавимо донаторством, односно спонзорским пројектима у Србији. Наравно, то нас не омета да сваке године у ове пројекте уложимо више од пет милиона евра. За нафтну индустрију наступила су тешка времена, али то нас неће спречити да у 2016. повећамо наша улагања у некомерцијалне пројекте. Према Србији, српском народу и његовом историјском наслеђу, које сматрамо заједничком културном баштином, негујемо заиста посебан однос. Из тог разлога "Гаспромњефт" подржава велики број пројеката из области културе у Србији. Ту је подршка музичком фестивалу "Бољшој", који већ трећу годину успешно реализујемо у сарадњи са Емиром Кустурицом. Овај јединствени музички фестивал је наш начин да пружимо подршку младим талентима из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске и Русије. Ове године смо подржали и реализацију међународног филмског фестивала "Кустендорф" у Србији. "Гаспромњефт" је организатор великог броја изложби руских фотографа у Београду...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Pele

10.04.2016. 09:46

Gospodo iz dužno poštovanje Hram Svetog Save nije nikakav spomenik ni Rusima ni nekakvom nepostojećem prijateljstvu, već hram posvećen Gospodu Bogu Isusu Hristu koji mu je posvetio SRPSKI narod. Molio bi vas da prestanete da koristite takve stvari u dnevnopolitičke svrhe, a posebno stranim službama kojima ništa nije sveto a samo gledaju način podjarmljivanja drugih naroda.

Марко

10.04.2016. 10:04

Па зар није срамота да Руси улажу десетине милиона евра у српски храм док српски политичари пуне офшор рачуне? Ево читаоци нек кажу.

repus

10.04.2016. 10:17

motiv davsanja novca za hram je ulog u biznis na jedan evro koji daju racunaju zaradu bar 10000 eura zarade po jednom euru donacije za neki naredni biznis verovatno za kupovinu epsa ili neke druge jake firme u srbiji zarada plus blagoslov od spc koji nije beznacajan u politici srbije jel spc ima veliku ulogu u politici srbije

Dumar

10.04.2016. 10:35

Sve bi to imalo smisla, da kazemo, nema se, samo kad popovi ne bi vozili dzipove i zidali dvorove.

DjeneralMimmy

10.04.2016. 10:52

ja ne zelim da ista sto nema veze sa Srbijom i Srpstvom ima veze za Hramom.. ma kakva god tu prijateljstva bila ili sta vec.. ne mesajte sveto sa svetovnim..

repus

10.04.2016. 11:52

@GENERALSTAB I MUP SRBIJE - nažalost niste u pravu to su spomenici naše nerazumne politike I politicara tadašnjih I dokaz da vojska ni policija nisu radile svoj posao da sprece tadašnje politicare da ne dođe do rata sa natom kako sada možemo bez kosova slovenije hrvaske bosne crne gore makedonije

Zumance

10.04.2016. 12:45

Za sve oni koje ne zele "guberniju" ma nemajte brige...Juce sam gledao na sputnik koga ruski narod smatra prijatelski ili obrnuto i... nema Srbije nigde ! Nismo ruskom narodu UOPSTE interesantni !Guberniju sigurno necemo postati, ali zato pasaluk mozda ili boks dzak za HR i EU, sigurno.Svima zelim odlican dan...

Zumance

10.04.2016. 15:41

@Zumance - Uanpred se izvinjujem Svima ako ne umem da pisem kako treba, jer sam rodjen 68-e u inostranstvu ali volim Srbiju u kojoj mi se vratio Cale posle 52 godine rada u inostranstvu.A ono malo YU skole sto sam posecivao sredom popodne kao dete su uveliko bilo pripreme za neke cudne proslave sa belom kosuljom, crvenom maramom i partizanskom kapicom.A sta se tice pameti, nikome se ne bih usudio da je solim...

Neko Iz Mase

10.04.2016. 15:03

Danas neki lud narod na komentarima. Ili pišu da ništa ne razumim šta napisase (bukvalno), ili razumim šta napisase, ali ne razumim njihovu "pamet".

Odgovor Za Dumara

10.04.2016. 15:26

Nije tebi Dumar problem sto popovi voze dzipove i sto popovi imaju, tebi je problem sto ti nemas i sto si sirotinja.

VERNIK

10.04.2016. 19:00

Da i Ja rab gresni nesto kazem,ja Srbin pravoslavac i Svetosavac rodjen pored lavre Studenicke odrasto sa casnim monasima davnih 50 tih godina,klanjam se braci pravoslavnoj i zahvaljujem na prevelikom daru za zavrsetak najlepseg ukrasa svetog nam Hrama.Krv nije voda kao i vera nasa pravoslavna vezana sa Ruskom bratijom.A kukolja i neljudi ima svuda i u svakom svetu pa i nasem pravoslavnom.Cinjenica je da nam Vladike,i Svestenstvo ogrezlo u srebroljublju,oholosti i materjalnim blagodetima,ali sta

Naftas

11.04.2016. 09:35

Raduju me ovakve pozitivne vesti u moru negatvinih i losih. Dobra inicijativa kojoj ce se valjda pridruziti i druge kompanije

ТЛН

11.04.2016. 10:43

Једно је пријатељство а нешто сасвим друго братство!