У Јадовну убијено 38.000 Срба

А. МАЦАНОВИЋ

12. 09. 2015. у 16:29

Српска удружења чувају од заборава злочине усташа почињене током Другог Светског рата на простору НДХ

У Јадовну убијено 38.000 Срба

Усташе у Јадовну

У КОМПЛЕКСУ усташких логора Госпић-Јадовно-Паг убијене су најмање 40.123 особе, од којих чак 38.000 Срба. Подсећањем на ове стравичне злочине желимо да се они не забораве и да се никад више не понове, а уједно желимо да направимо превенцију новог геноцида над Србима, каже у разговору за “Новости” председник Удружења “Јадовно 1941” из Бањалуке др Душан Басташић.

Злочини усташа из 1941. године ових дана су поново били у фокусу јавности кад је израелска ТВ екипа спречена да на Пагу сними кадрове за документарни филм о комплексу усташких логора.

Басташић истиче да за њега, као ни за америчког Јеврејина Денија Новака, који је са израелским новинарима био на Пагу у жељи да открије где су убијени његова бака и тетка, није изненађење што су мештани Метајне спречили новинаре да снимају филм на овом месту. Јер се, сматра Басташић, Хрвати не желе суочити са злочинима и још нису прошли процес “деусташизације” и суочавања са прошлошћу.

- Дени Новак је мој пријатељ, којег сам упознао 2006.године, када ме је он, Јеврејин који живи у САД, а иначе рођен у Загребу, довео пред Шаранову јаму у Јадовном, а након тога и у увалу Слано на Пагу, где су страдали његова бака и тетка и први муж његове мајке. Места где су убијена обојица мојих дедова, њихова рођена браћа и стриц, који је тада имао 18 година - прича за “Новости” Басташић. - Удружење “Јадовно 1941” сваког 24. јуна обележава дан сећања на Јадовно, настојећи да обелодани истину о страдањима у комплексу логора Госпић-Јадовно-Паг о којима људи данас мало знају.

У Метајни на Пагу, истиче Басташић, био је први логор у НДХ за жене и децу, али и први логор уопште у Другом светском рату.

- У логор у Метајни су биле смештене Српкиње и Јеврејке са децом, и то оне које су успеле да преживе пут од Загреба до Пага, јер је, по сведочењу неких Јеврејки, највећи број њих убијен у мору на путу бродом од Карлобага до Пага. Дакле, ради се о женама и деци које су сточним вагонима довезени на Паг из целе тадашње НДХ, која је обухватала данашњу Хрватску и целу БиХ - каже Басташић.

Др Душан Басташић

Највећи број логораша је убијен у акваторијуму рта Слана на Пагу и то дављењем у мору, тако што би им везали руке и ноге, затим би им за тело завезали по један камен, а онда би им распорили стомак и гурнули у воду.

- Највеће клање на Пагу је било у ноћи између 14. и 15. августа 1941. године, уочи католичког празника Велике Госпе, где су усташе за 100 додатних куна по сату клања поубијале око 800 логораша. Логор су иначе затворили Италијани, згрожени тим што се дешава, али и тиме што су ти злочини изазвали устанак народа - каже Басташић и подсећа да су задњи логораши, које усташе нису стигле да побију, њих око 2.000, што са Пага, што из Госпића, превежени у Јасеновац и то су први логораши Јасеновца 1 и 2.

ХРВАТИ ТРИПУТ РУШИЛИ СПОМЕН-ПЛОЧУ

НА Пагу данас не постоји ниједно обележје које сведочи да је ту убијено више од 8.000 Срба и Јевреја. Прва спомен-плоча постављена је 1975. године, од стране антифашиста Хрвата, једног часног човека Анте Земљара, али је почетком рата 1991. срушена. Удружење “Јадовно 1941” иницирало је поновно постављање те плоче.

- Реплику исте спомен-плоче смо поставили 2010. године. Срушена је после два дана. Потом поново 2013. године, уништена је после само 14 дана. Пре шест месеци смо хрватском амбасадору у Београду предали писмо молбе да се дозволи обнављање те плоче - напомиње Басташић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

Patriota

12.09.2015. 17:20

Nasi predsednici su se javno izvinili Hrvatima sto su se toliko namucili dok su ubijali neduzne Srbe. Ja verujem u Boziju pravdu koja ce stici zlikovce i njihova pokolenja.

зѕ

12.09.2015. 22:08

@Patriota - Амин!И, пишите српски/ћирилицом, део геноцида над Србима је и истребљење језика/писма, а многи су усвојили и несвесно раде.

СВЕМИР

12.09.2015. 17:47

Особе које су рушиле спомен-плоче и ометале снимања истине, јесу потомци и присталице оних који су убијали недужне српске цивиле у логор комплексу Госпић-Јадовно-Паг. Како су стравична мучења са смртним исходом задовољавала најмрачније делове поремећених усташких умова, тако и опструкција било каквог спомена на српске страдалнике, у Другом светским рату и приликом хрватске агресије на СФРЈ, задовољава неке нове нараштаје, одгајане у расној и верској нетрпељивости према српском народу. Трагично!

Lepi kao lepi Cane

12.09.2015. 17:59

Ne treba nista da se zaboravi a ni to da smo i mi Srbi imali "nase" logore .Jedan od poznatijih Sajmiste, pa bi lepo bilo da se i njega setimo i ne zaboravimo.Cisto da se ne zaboravi da smo i mi bili deo mracnih sila a ne samo "oni tamo".

Истина изнад свега

12.09.2015. 18:35

@Lepi kao lepi Cane - Драги господине логор Сајмишт се налазио на левој обали Саве, која се у територијалном смислу налазила у саставу тадашње НДХ, а не окупиране Србије! Научите прво историју, па коментаришите, брате Хрвате.

Najveca greska Srba

12.09.2015. 18:45

@Lepi kao lepi Cane - je sto su spasili Madlen Olbrajt. Lepo nam se zahvalila...

čeda

12.09.2015. 18:52

@Lepi kao lepi Cane - Pametnjakoviću,logor na Sajmištu su osnovali Nemci na teritoriji NDH.Nauči nešto,pa se javi.Dosta mi je vas novokomponovanih kosmopolita!Mislite da sve znate,te da drugima možete da držite "bukvicu" na bilo koju temu,a zapravo ste šuplji k'o zvono!

ivan s

12.09.2015. 21:55

@Lepi kao lepi Cane - Srbija nije bila okupirana, a ako i jeste, onda je to bila i Hrvatska.

Videlo se to

14.09.2015. 08:37

@Lepi kao lepi Cane - po doceku "okupatora" u Zagrebu... pogledajte nesto drugo osim HRT-a, popi vam mozak.

Босанац

12.09.2015. 18:02

За ове злочине најодговорније је син наших народа и народности Непомениви Јосип од миља звани Јоже! Прво што се за овакве ствари није смјело говорити 50 так година а зашто па зато што уништењу Српског народа на тим подручјима учествовале и партизанске јединице! Ослободио нас је тзв унутрашњих и спољних непријатеља али и истине!

Zoran1

12.09.2015. 19:00

Te ubice nisu odgovarali a ni njihovi potomci u ovom zadnjem ratu nisu ozbiljno odgovarali. Jedini zakljucak koji se tu moze izvuci je da nekome odgovara ubijanje Srba.

Lepo, lepo

12.09.2015. 21:50

@Zoran1 - Odgovara onome ko smatra da je granica katoličanstva na Drini. Jedini pravoslavni Hrišćani u zapadnom rimskom carstvu su Srbi i zbog toga su podvrgnuti istrebljivanju od strane Vatikana još od vremena Šizme na ovamo. Hrvati su samo "izvodioci radova". Otuda njihova opsesija Hrvatskom do Drine. Daće Bog pa će odgovarati jednog dana i jedni i drugi.

Зоран Дојкић

12.09.2015. 21:57

Одговор читаоцу: Лепи као лепи Цане. Сајмиште је био усташки логор, а не наш.

lesa

12.09.2015. 22:01

Samo da napomenemo još da je logor Jadovno zatvoren na zahtev italijanske fašističke vlade. Zbog zloglasnosti logora Jadovno fašisti iz Italije su od Hitlera tražili da se Jadovno zatvori po cenu izlaska iz Trojnog pakta. Zato je logor Jadovno zatvoren još pre nego što su Aušvic i Dahau počeli raditi "punom parom"!

Ziveo 25.MAJ

12.09.2015. 23:36

Da smo stajali tako blizu stablu da od njega nismo videli sumu , i da Cetnici i ostali domoljubi nisu videli to zverstvo koje je i danas u toku samo sto nas "nasi" lagano razvlace i ubijaju u mozak.a Cetnici kao Cetnici i dalje cekaju u nekom zbunju dok se situacija ne izbistri.