Комунисти помагали усташки устанак

Иван Миладиновић

21. 06. 2015. у 19:00

Како је почела сарадња бољшевика и Павелићевих следбеника. Југословенски комунисти у усташком покрету препознали “револуционарни карактер” који се бори против Београдa

Комунисти помагали усташки устанак

Међу првим земљама с којима је Совјетски Савез успоставио дипломатске односе била је фашистичка Италија. Рим и Москва, иако су им идеологије биле супротне, једно време имале су истоветан циљ: уништење европског поретка утврђеног међународним мировним уговорима. У оквиру тог циља поклопио се заједнички интерес да је неопходно растурити Југославију као “вештачку версајску творевину”. Спроводећи своју политику и преко Коминтерне, Стаљин је лоше процењивао да му од фашизма не прети никаква опасност, јер је окренут против земаља западне демократије. Био је убеђен да ће се та два буржоаска блока међусобно уништавати и да би такав њихов однос помогао у “извођењу” светске револуције. Зато је са Италијом најпре дошло до сарадње на организованом тероризму.

Бољшевици су оправдавали терористичке акције појединаца, тврдећи да би убиства појединих представника режима могла да заплаше и дезорганизују државну власт. У својој политици разбијања Југославије, Коминтерна је подржавала и подстицала националне организације и групе на Балкану које су се служиле терором и таквом активношћу могле да изазову шире сукобе међу државама на европском простору. Двадесетих година прошлог века, у Бечу је организована и група југословенских комуниста, као “војна ћелија за специјалне задатке”. Групом је руководио Мустафа Голубић, некада припадник “Црне руке”, за кога се у то време сумњало да се бави конспиративним радом, између осталог и планирањем атентата на краља Александра.

Усташки покрет у Хрватској је настао из Хрватске странке права, чији је оснивач био Јосип Франк, због тога су припаднике ове странке називали франковци. Иако су били безначајна политичка организација, издвајали су се радикалним циљевима. Најзначајни је био издвајање Хрватске из Југославије. Франковци су се од определили да им главно дејство буде из иностранства. У Бечу је био огранак, на чијем се челу налазио барон Стјепан Саркотић, бивиши генерал аустроугарске војске, а у Будимпешти Иво Франк, син оснивача странке. У Загребу је странком руководио адвокат Анте Павелић. Он је формирао терористичку организацију “Хрватски домобран”, која је заправо зачетак усташке организације.

Павелић 19. јануара 1929. године напушта земљу. У Бечу и Будимпешти повезује се са хрватском емиграцијом, а затим у Софији с вођстном ВМРО. Заједничи циљ је - рушити Југославију.

Јуна те године Павелић се састаје са важним људима из италијанског министарства. Он тражи да се што пре Хрвати наоружају и добро организују. Други његов захтев је - убити краља Александра - јер би се после тога Југославија распала. Представници Рима прихватају ове захтеве, па је италијанска влада већ од јесени 1929. финансира усташку организацију са 200.000 лира месечно. Тада је то значајна сума новца.Истовремено Министарство иностраних послова у Риму формира специјално одељење које има задатак да пружа новчану помоћ и обезбеђује оружје. Колики је значај овој сарадњи давала италијанска страна говори податак да је ускоро по Павелићевом доласку у Италију дошло и до његовог сусрета са с Мусолинијем.

Југословенски комунисти с будном пажњом прате Павелићеве активности у иностранству. Разлог је једноставан, заједничка сарадња јер они у усташком покрету препознају “револуционарним карактер” пошто се одлучно бори против режима у Београду. Тадашњи односи Југославије и Италије наговештавали су ћи могућност избијања рата који је требало искористити “у борби против српског империјализма”. Секретар КПЈ Милан Горкић залагао се за “стратешки споразум” са Италијом и Мађарском, и то по цену уступања неких области тим државама. Директиве из Москве тражиле су стварање “борбеног споразума” с националним организацијама, и да комунисти шаљу своје људе у Павелићеве војне одреде, да тамо изнутра раде. Захтев да се комунисти упуте у Јанка Пусту, где су се обучавали хрватски терористи, стигао је после сазнања да Павелић планира да у Југославију убаци усташке групе, обучене за “герилску борбу”. Ни усташки логори у Италији нису прошли без присуства кумунистичких емисара. Њихов задатак је био да се обавесте о усташкој спремности за заједничке акције.

- Метод рада комуниста био је и успостављање директног контакта с појединим усташким првацима, у првом реду с Бранком Јелићем и Младеном Лорковићем у Берлину. Комунисти су настојали да у усташким организацијама и ВМРО задобију утицај и спроводе своју политику, али уместо да стекну водећи положај и управљају њиховим радом, догађало се да су потпадали под утицај ових терористичких група, сводећи своју улогу на подршку и учешће у њиховим акцијама - писао је поводом ових догађаја др Бранислав Глигоријевић.

Припреме за устанак у Хрватској почеле су средином 1931. године. План је био да почне у Лици, јер је преко Велебита најлакше било допремити оружје и муницију. Човек за везу у замљи био је Андрија Артуковић, адвокат из Госпића, челник терористичке организације “Хрватска национална омладина”. Почетком 1932. у Бечу Павелић даје Артуковићу десет милона лира помоћи за организацију побуне. Нешто доцније, на новом састанку, на италијанско-аустријској граници, Артуковић подноси извештај: “Припреме се успешно одвијају, ситуација је повољна, организовано је усташко језгро, на чијем је челу Јуца Рукавина, бивши аустроугарски официр. Може да се рачуна на 3.000 људи, које само треба наоружати”. У марту, у Трсту се састаје усташки штаб: Павелић, Густав Перчец, Бранимир Јелић, Серваци. Разрађени су детаљи устанка. Циљ је био да се прошири по Хрватској, док би Далмацију требало препустити окупацији фашистичке милиције. Овај податак очито говори да је Павелић још тада прихватио да Далмација у будућности припадне Италији.

“Устанак је започео 7. септембра 1932, када је десетак униформисаних усташа с наоружањем пребачено са италијанске територије, преко Задра. Њихова акција свела се на напад на жандармеријску станицу у Брушанима. Жандарми су, међутим, одбили напад и касније, у потери, убили једног усташу, док су се остали разбежали, остављајући за собом седам сандука експлозива и муниције италијанске производње. Иако је руководство КПЈ упутило проглас “цијелом хрватском народу” да свом снагом подупру усташе, њихова акција није наишла ни на какав одзив. Југословенске власти концентрисале су у Далмацији велике војне снаге и предузеле чишћење терена. У тој акцији ухапшен је један од коловођа, Јуца Рукавина, док је Андрија Артуковић успео да побегне из земље. Читав овај подухват, назван “Лички устанак”, дуго и темељито припреман од стране усташа и италијанских фашиста, претпрео је потпуни неуспех. То је коначно уверило Павелића и његове моћне заштитнике да у Југославији не може да рачуна ни на какву масовнију акцију. Преостало му је оно чему је био вичан, а то је извођење појединачних терористичких акција без борбе, из заседе - пише др Бранислав Глигоријевић.

Оружани упад усташке организације није прошао без потпоре југословенских комуниста. Поред прогласа “цијелом хрватском народу” да се прикључи Павелићевим следбеницима, организовали су и своје акције. У архивском фонду Милана Стојадиноваћа може да се пронађе извештај Евгенија Жукова из тог периода из кога се види да у терористичким активностима у Југославији комунисти нису имали већег успеха. Из овог документа се види и да је у априлу 1932. похапшена група нижих официра, која је по налогу руководства КПЈ припремала пуч у 45. пешадијском пуку у Марибору, с циљем да преузму власт у овом граду. У то време, ухапшена јс и група од четрдесетак комуниста у Бихаћу, међу којима је био и Оскар Давичо, која је припремала напад на тамошњи гарнизон, како би дошла до оружја. Исте године припреман је и “оружани устанак” комуниста и федералиста у Црној Гори, и у ту сврху набављано је оружје из Италије. Према замисли главног стратега Адолфа Мука, једног од југословенских коминистичких првака, циљ устанка је био директно припајање Црне Горе Совјетској унији.

ПРВИ КОМУНИСТИЧКИ УСТАНАК

Након увођења шестојануарске диктатуре у Југославији, КПЈ је позвала на оружани отпор. Та 1929. година је обележена серијом оружаних окршаја комуниста и полиције. На челу Партије налазио се Јован Малишић, који се по земљи кретао под именом Милан Мартиновић. Он и његови следбеници су узалуд покушавали да покрену масе на “оружани устанак” путем изолованих уличних борби. Скојевци су били углавном истурени у овим уличним побунама. Улазили су у оружане окршаје с полицијом, убијали жандарме, али и сами гинули. Ова тактика КПЈ је изазвала оштре одмазде полиције. Последице су биле да је убијено више десетина комуниста, међу којима су биле и вође, укључујући Малишићевог заменика Ђуру Ђаковића. Неколико стотина чланова КПЈ је ухапшено.

Основни циљ ове акције није више био свргавање буржоазије класном борбом, већ рушење југословенске државе. Упућивани су позиви народу у Хрватској, Словенији, Црној Гори и Македонији да с оружјем изборе националну самосталност. У прогласима Хрватима, комунисти су их позивали “да је куцнуо час да у отвореној борби против београдских властодржаца извојује своју слободу и државну самосталност”. Осниване су посебне организације за остваривање сарадње с франковцима, односно, усташким покретом. Скојевци били су углавном истурени у овим уличним побунама. Улазили су у оружане окршаје с полицијом, убијали жандарме, али и сами гинули.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (75)

mamago

21.06.2015. 19:37

Идеја је била - одстранити народне крвопије (династија, буржоазија, свештенство, државна власт). Да би се то остварило нису рукe увек могле да буду чисте. Ситуација је данас, можда, и гора.

Влада

21.06.2015. 20:22

@mamago - Па да, а онда су после 1945 на власт дошли фини људи који нису хтели ни динар да узму за себе, већ их је народ натерао да им се уселе у куће, одузму земљу, фабрике, стоку...они то нису хтели, али тај народ... А кад смо код данас, сви ови данас на власти су потомци ових тзв. комуниста. „Лако је Титу да ствара државу са краљевом омладином, видећемо какву ће државу створити његова омладина.“ – Ђенерал Драгољуб Дража Михаиловић

КИР СРБИН

21.06.2015. 20:50

@mamago - Уместо "народних крвопија" дошле су праве крвопије са словом "У" на капи и неком жабом, чије су методе током рта биле исте: "Срби окупатори", "Срби пљачкаши", бацање у јаме свих који нису уз усташе или КПЈ, чупање браде православним поповима, спаљивањ екућа "народним непријатељима" са живим људима у њима, бацање у Дрину, Саву, Сану и Уну, убијање маљевима и чекићима, клања и тестерисања (погледај извештаје о маскарима заробљених италијанских војника од стране партизана).

Prle i Tihi

21.06.2015. 20:55

@mamago - Идеја је била као и увек: уништити Србију. Краљевина СХС се у иностранству доживљавала као Велика Србија, што је у неку руку и била. Зато је била трн у оку многима. Као и СФРЈ. Као и СРЈ. Као и Србија данас. Да ли убити Ђорђа, Александра, Слободана или Зорана, нашим правим и вечним непријатељима је свеједно. Добар је овај текст и историјски тачан. Уосталом, и Д. Ћосић је ово описао у својим књигама. А он сигурно није био монархиста.

Zoran1

21.06.2015. 20:57

@mamago - Narod je u toj revoluciji samo zamenio jednog robovlasnika za drugoga, dali vladao tajkun kralj ili tajkun Tito narod je i dalje ziveo jadno.

Aleksandar

21.06.2015. 21:16

@mamago - Ma nemoj, odstraniti državne krvopije a saradnja sa ustaškim koljačima, oni nisu krvopije? Idi malo rashladi tu usijanu crvenu glavu, prošlo je vreme Golog otoka, tvoje priče priča još samo malo preostale crvene gerijatrije i po neki preživeli ustaša sa kojim ste saradjivali.

srpska burzuazija je zamislila da zaradi na krvi zlopatnika sa Solunskog fronta

21.06.2015. 21:17

@mamago - Iz pocetka, drzava Srba, Hrvata i Slovenaca izgledalo je da je utazila vekovne zelje naroda za ujedinjenjem, ali se onda pokazalo da "nisu sve zivotinje jednake na zivotinjskoj farmi". Srpska burzuazija je zamisila, i cesto uspela da sedne u fotelje madjarskih i nemackih barona, i da nastavi narod da tlaci, ovaj put razumljivim, slovenskim jezikom. Na svaki prigovor, podsecano je na velike zrtve koje su Srbi dali za novu drzavu, a protivnici nepravde nazivani neprijateljima Jugoslavije.

Деки

21.06.2015. 23:11

@mamago - Влада, КИР СРБИН, "Прле и Тихи", Аца... ипак има наде за овај народ и ову земљу Србију!

Вуја

22.06.2015. 00:17

@mamago - Није био али се опаметио па постао.

boze.me.sacuvaj!

22.06.2015. 13:53

@mamago - "bacali u jame sve koji nisu uz ustase i KPJ". Koja laz!U stvari prvi deo recenice ti je tacan ali da su stitili one uz KPJ je notorna laz.Da li si cuo sta se desilo zatocenim komunistima u Kerestincu (Ognjen Prica, Bozidar Adzija, Otokar Kersovani, i mnogi drugi poubijani komunisti)? Da li si cuo za ustanak na Kozari i protiv koga?I kako je moguce da nemacki satelit bude blagonaklon komunistima?

ranko75

21.06.2015. 19:37

Ovo je clasnak ni o cemu. Na mesto ove beskorisne mase reci i slova je moglo biti nesto sto bi ljudima koristilo.

dinarac

21.06.2015. 20:23

@ranko75 - Itekako koristan članak.Da narod konačno shvati ko su bili komunisti i da ih je trebalo istrebiti na vreme,ali na našu žalost to tadašnja vlast nije prepoznala.

КИР СРБИН

21.06.2015. 20:45

@ranko75 - Прочитај од Велимира Терзића (Титив генерал, начелник Војноисоријског института ЈНА, иначе официр бивше Југословенске војске), "Слом Краљевине Југославије". Ту ћеш видети да су поступци спровођени 1991 у СФРЈ, ЈНА, Хрватској, идентични са поступцима хрвата у 1941. години. Онда ће ти и овја текст бити јаснији. Наравно уколико ниси задојен са У начелу информацијам да су сви други криви једино је КПЈ права.

Jovan

22.06.2015. 00:08

@ranko75 - Inače ta knjiga je bila zabranjena šezdesetih godina, knjigu imam jer je kupljena u predplati koju je izdavać uredno isporučio.

Dragan Srbin

22.06.2015. 00:10

@ranko75 - Gospodine Srbine, mislim da se ovde radi o zameni teza,, govorite o 1991 a rec je 41 - 45,, budite iskreni pa recite ,ko oslodi Jasenovac i Ausvic,, samo toliko , a oslobodenju cele Jugoslavije i Beograda suvisno je pricati , neznam dali vas je sramota da pocinjemu tu temu , bilje da sto pre zaboravimo tu epohu istorije.

Деки

21.06.2015. 19:42

Значи тито је од Стаљина добијао наређења, да не напада Јасеновац....

Zoran1

21.06.2015. 21:05

@Деки - Staljin je bio mason a i Tito je znaci obojica su se borili za ostvarenje "novog svetskog poredka" jednu svetsku drzavu ili globalizam. U tom sistemu mogu postojati samo dve klase, oni sto imaju sve i oni sto imaju samo dovoljno da prezive, robovi i robovlasnici. Adam Weishaupt i Albert Pike su pisali da ce masonstvo / globalisti morati da sprovede tri svetska rata pre nego sto ce oni moci u potpunosti da ostvare svoj plan. Sve je to javna tajna ali robovi su previse lenji da to malo prouce.

Branko

21.06.2015. 20:05

Mislim da autor dopisa nije I.M. već da ih ima više: Nedić, Pavelić, Rupnik, naravno Čiča, pa Ljotić sa sve Kurtom&Murtom. Ustaju kao duhovi mraka i prošlosti - da zavade još ovo malo nezavađenih građana "zapadnog" Balkana.

Ха! Ха! Ха!

21.06.2015. 23:07

@Branko - Немој онда више ништа да "мислиш", к`о Бога те молим...!

Krle

21.06.2015. 20:40

Mada su mnoge teze upitne,jasno je vidljivo da su Jugoslaviju napadle razne grupe sa raznim ciljevima, ponekad zajedno.Naravno, ove grupe su bile prepune dvostrukih agenata, pa je jako tesko donositi zakljucke.Recimo,Golubic je kao Musliman bio clan navodno srpske organizcije.Ocito je da su oni koji su pisali historiju,nesto u zloj nameri a nesto i u losem zakljucivanju,zameli mnoge tragove.Istinu je najlakse dokuciti iz samih rezultata krupnih dogadjaja

brko

21.06.2015. 20:52

Komunisti i ustaše su potpisali ugovor 17. aprila 1941, sedam dana posle osnivanja Pavelićeve NDH. U ime ustaša potpisali su Mile Budak i Mladen Lorković, a u ime Komunističke partije Hrvatske Andrija Hebrang i Vladimir Bakarić. U pregovorima je utanačeno i da komunisti neće preduzimati nikakve akcije protiv NDH… ___________ Ne čini li vam se pretjerano, da se u Bulajićevim filmovima vodi neprekidna borba partizana i četnika. Ustaše su prikazivane tek iza domobrana.

Вицко

21.06.2015. 21:21

У данашњој Хрватској је често срећу слични текстови и то најчешће у гласилима католичке цркве,тамо се кроји историја на сличан начин као и овде,какав је мотив ?Да ли то радите зато што је Тито и НОВЈ проширила границе земље и дошла до Трста,да ли због тога што је поразио немачки Вермахт,Талијане,усташе и четнике који су заједно побегли до Блајбурга.Рехабилитација сарадника окупатора и издајника је у Србији и Хрватској доведена до краја и сада живимо у идеалном друштвеном поретку.

Ха! Ха! Ха!

21.06.2015. 23:05

@Вицко - Вицко, Вицко... Баш си препрепретерано вицкаст!

Toza

21.06.2015. 21:21

kad su u pitanju komunisti nista ne iznenadjuje. komunisti su isto sto I satanisti, kod njih se uvek stvari zavrse masovnim ubijanjem.

DRagan Srbin

22.06.2015. 00:28

@Toza - A Tozo , bogati ,da nebi tebe nista nebi znao , ja procitah tamo u nekim knjigama da komunisti oslobodise Jasenovac, Ausvic, Sajmiste , i ostale logore smrti , da ne spominjem Beograd i celu Srbiju,,eto da nebi tebe nebi ni znao ko su komunisti,, bas ti hvala ,,,moj ti je savet , ide bre i nastavi taj drugi razred osnovne skole gde si davno stao ,,

Dragan Srbin

22.06.2015. 00:14

@Toza - Ma sta ti to placas ,, da je Titi ziv nebi nista placao ni zdvstveno ni socijalno a tvoja bi deca isla u skolu i na fakultete koje zele,, a to sto smo ja i ti doveli ove izdajnike na vlast nije na Tito kriv.

Ostajem ovde

21.06.2015. 21:39

Toliko o antifasistickom karakteru KPJ koja je bila prigrabila samo za sebe da je njen pokret bio antifasisticki.

Dragan Srbin

22.06.2015. 00:22

@paki - Sad mi nista nije jasno.ja sam cuo da su fasisti bili,, Hitler, Musolini, Jokotama, Norveski premijer Ksling itd, a da su komunisti bili anti fasisti ,koji su oslobodili Srbiju Beograd, Jasenovac i na kraju celu Jugoslaviju, ja ipak mislim da si ti malo zadojen mrznjom pa nevidis neke stvari , ustvari cini mi se da si ti malo bolstan ,jer mrznja je bolest

toza

21.06.2015. 22:02

Nema većih izdajnika iz Srpskog naroda do srpskih komunista. Ta njihova uvlakačka osobina prema JBT osećamo i danas. Razbijeni i razjedinjeni u više država.Dvovekovnu borbu Srpskog naroda za slobodom oni su pretpostavili služenjem austrougarskom cukfireru JBT-u. Prodali su veru za večeru.

mi

21.06.2015. 22:13

Kad treba skrenuti aktuelnu temu na sporedni kolosek onda se odmah jave kriticari komunizma i pobornici cetnistva....dakle, dok nam "prijatelji" iz britanije spremaju omcu oko vrata zvanu Srebrenica a nasi politicari upetljani ko pile u kucinu nesposobni da se izvuku iz ovih kandzi, dotle peta kolona ovih nasih "promasenih slucajeva" novinari odmah reaguju sa golicavim temama , sad pljuju na komuniste a do jucer se grabili za vlast....novinarcici su prava igracka u rukama propalih politicara !

Јован

21.06.2015. 22:21

Комунисти су о Југославији размишљали тек после напада Немачке на СССР 22. јуна 1941. Доте су радили против ње са свима, па и са усташама. То су чињенице. А поменути Милан Стојадиновић је издејствовао да усташки емигранти у Италији изгубе сваку помоћ и подршку италијанског режима. Нажалост, кнез Павле је сменио Стојадиновића и тиме све упропастио, али такође и угрозио стабилност државе, што је довело до њеног краха у Априлском рату.

Apis

21.06.2015. 23:32

Komunisticki Srbozderi jos malo i nijednoga crvenog uva nece biti u Srbiji......... Da li znate ko je ovo rekao 16.12.1943. ........???

Dragan Srbin

21.06.2015. 23:34

Neznam dali iko normalan veruje u gore navedene reci , koja laz ,, ispade da je SSSR, napravio savez sa samim sobom , ako ste dobro procitali , u jednom segmentu recenice da je SSSR naparavio savez , sa Italijom , Hrvatskom i MOskovom ,,, bruka bre,, dokle da crnite zemlju koja je dala dva miliona zrtvava a i vidim neki od vas jedva cekaju da se pridruze tim lazima ,, sramota braco Srbi , kakav smo mi to narod , da pljujemo po svojoj braci Rusima , tako nam Bog i vraca.

Dragan P.

22.06.2015. 13:00

@Dragan Srbin - Nije to pljuvanje po braći Rusima, već po komunistima iz SSSR i Jugoslavije. Šta si se uhvatio tog oslobađanja Beograda i Jasenovca, zna se da je Jugoslavija ostavljena komunistima prema dogovoru Čerčil-Staljin. Ne bi partizani oslobodili ni Kaluđericu da Crvena armija nije poterala švabe na drugim frontovima. Koji je prvi oslobođeni grad u okupiranoj Evropi i ko ga je i kad oslobodio? Loznica, avgust 1941, JVuO.

Lido

22.06.2015. 22:58

@Dragan Srbin - Ovo je upitno u vezi Loznice, a neupitno je da je Uzicka Republika bila prvi slobodni teritorij u porobljenoj Evropi sa svim atributima jedne drzave.Pa ne mozes izdvojiti ulogu Staljina i komunista iz onog Sovjetskog Saveza koji je dao 25 miliona zivota u borbi protiv fasista. Staljin je zasluzan sto je od jedne zaostale feudalne zemlje stvorio industrijskog giganta.

mladjar

22.06.2015. 23:47

@Dragan Srbin - Tacno tako, i to je bilo presudno u pobedi nad fasizmom, jer Rusi su bukvalno stancovali kacuse i tenkove u vreme invazije na SSSR, i to koje tenkove!

Dragan P.

23.06.2015. 14:19

@Dragan Srbin - Lido: Oslobođenu teritoriju u zapadnoj Srbiji su u leto i jesen 1941. zajedničkim snagama stvarali srpski četnici i partizani. Loznica je sastavni deo te teritorije. Partizani su naknadno tu teritoriju nazvali Užičkom republikom. Ako ti je oslobađanje Loznice od strane četnika upitno, trebalo bi da ti je upitno i oslobađanje Užica koje se desilo nešto kasnije, jer je to sve deo iste operacije u širem smislu. Niko ne umanjuje ulogu Rusa, ali kakav je YU bila gigant, danas je više nego jasno...

Lido

23.06.2015. 23:46

@Dragan Srbin - Pa YU je bila gigant u mnogo cemu, dok ju je stara garda vodila. Slicno se desilo posle rata, kao sa Sovjetskim Savezom izmedju dva rata - od unistene zemlje i teskog sirmastva nikla je srednjerazvijena zemlja solidne srednje klase i velikom armijom, i to sve za 15ak god. A raspad YU je druga prica. Raspao se i SSSR, ali industrijski rast je bio odlucujuci za pobedu nad fasizmom jer sabljama i na konjima tesko bi islo protiv nemackih pancera. Slazem se u vezi Loznice.

Frustrirani

21.06.2015. 23:35

Iz ciste frustriranosti zbog neuspeha, u bivsim clanicama one velike zemlje, a sada drzavicama nakazicama na delu je besomucno blacenje one srecne zemlje, moje zemlje. Iako je mrtva vec 35 godina i dalje je mrcvare. Prekrajaju istoriju, favorizuju neke druge vrednosti, i time samo stete sebi a pogotovo generacijama koje dolaze koji ce kroz zivot bez pravog pravca i vizije, jer bez nejasne i konfuzne istorije nema ni buducnosti.

Drug Smotani

22.06.2015. 09:51

@Frustrirani - "jer bez nejasne i konfuzne istorije nema ni buducnosti. " Ovo kao da je neki Sokrat ili Aristotel izgovorio.

Frustrirani

22.06.2015. 11:24

@Frustrirani - Moja greska pri kucanju, nadao sam se da cete ipak shvatiti, pa nisam hteo da uzimam prostor da se ispravljam. Uzalud sam se nadao.Dakle ispravno treba da stoji: "jer sa konfuznom i nejasnom istorijom nema ni buducnosti". Ali shvatam, kad se nema argumenata oplete se po jezickim omaskama. Razumem.

Светосавац

21.06.2015. 23:43

Другови комунисти, да ли знате да је реч правда измишљена у ваше време као "ето има правде, дошли смо на власт"! Али једну ствар треба да знате, правда не постоји постоји само и једино ИСТИНА, а она вас највише боли! Како време пролази ИСТИНА вас све више боли!

Dragan Srbin

21.06.2015. 23:54

Pa dobro junaci,, kad ste tako pametni , recite mi ko oslobodi,, Ausvic i Jasenovac,, da nije mozda tamo neki draza,,zivite u lazi , to vam je bozja kazna ,, skupite se tako na ovom sajtu i lazete sami sebe,,a tko oslobodi Beograd,, draza opet verovatno ,,da smo cekali njega , jos bi ziveli pod njeckom cizmom, da nije bilo brace Rusa mozda bi sada i nemacki govorili

Neko

22.06.2015. 05:29

@Dragan Srbin - Nisu to bili Rusi nego Sovjeti. Konkretno u oslobodjenju Beograda je ucestvovalo dosta Ukrajinaca.

Hasan seckati

22.06.2015. 09:26

@Dragan Srbin - tko? Srbin si koliko i ja mauritanac. Hvala ti na potvrdi teze iz teksta da su ustase zajedno sa komunistima bile na istom zadatku protiv Srba.

cekaj sinak

22.06.2015. 10:06

@Dragan Srbin - Mnogo si gledao partizanske filmove I verujes u pricu svoga komesara. Sve to o cemu pricas, prakticno je oslobodila crvena armija. Druga je stvar smo u skoli ucili partizani ovo partizani ono I zanemarili da su jugoslaviju oslobodili rusi (koje ne volim I kazem, saleko im lepa kuca, ali je cinjenica da su nas oslobodili nemaca) Ovde nije rec o drzi, cetnicima I karakteru njihove borbe nego o delovanju komunista. Ne znam zasto imas problem da to prihvatis.

Lido

22.06.2015. 11:29

@Dragan Srbin - Sinak procitaj Enciklopediju Britaniku i ostale svetske enciklopedije. Nije valjda da su i oni gledali partizanske filmove. Ja nisam ucio iz filmova vec od roditelja koji su doziveli rat i iz udzbenika.

Realista

24.06.2015. 13:01

@Dragan Srbin - @Cekaj sinak: Pa nece biti da su je "oslobodili Rusi" . Crvena armija je znacajno pomogla krajem 1944 i pocetkom 45 ali nije oslobodila Jugoslaviju . To smo ipak najvecim delom sami odradili. Ne razumem potrebu za umanjivanjem zasluga vecinom Srpskog naroda u borbi protiv nacista , Srbi su izneli ogroman deo borbe krvavo je platili i nikada nije bilo negirano (ponekad precutkivano) ,ali se danas nadju novokomponavni Srbi kojima je to "bezveze i beznacajno".E zato nas danas sutira ko stigne

Milutin

22.06.2015. 00:29

Ipak mislim da je prva ustaška pobuna izbila 1920. u Kreki kod Tuzle, kasnije poznata kao Husinska buna po selu Husino. Komunisti su to pripisali socijalnom buntu jer je učestvovalo dosta rudara koji su uzeli eksploziv iz rudnika pa je morala u pobuni da učestvuje i vojska.

Socijalista,antikomunista

22.06.2015. 08:03

@deki. Nije od Staljina, već iz Londona ili Vatikana. Staljin od 1941. godine nije više isti čovek. Čak je naredio obnovu Vizantoliškog instituta koga je Lenjin uništio. Shvatio je da je rat protiv Vizantije i njenog nasledstva mnogo stariji od njega.

Realista

24.06.2015. 11:58

@Socijalista,antikomunista - ..i napravio sporazum s pravoslavnom crkvom ....itd...

Željko

22.06.2015. 08:41

Lijepo i tačno je rekao predsjednik Rusije Vladimir Putin"Evropa je zaražena virusom nacizma"Dokaz o njegovoj definiciji je i vaš članak,na liniji ste zapada ideje komunista i nacista su iste.....sramotno za novine kao što su vaše".Utješno" što je većina "novo oslobođenih"država od socijalizma na istoj talasnoj dužini kao vi!

mladjar

22.06.2015. 09:31

Sovjetski Savez se optuzuje za rusenje medjunarodnog poretka umesto pravog krivca - nacista (pripajanje Sudetske oblasti, aneksija Austrije, invazija na vecinu evropskih zemalja), a oni koji su organizovali 3 zasedanja AVNOJa za jos vecu Jugu od one prethodne, optuzuju se za rasturanje Jugoslavije!!! Hahahahaha

gradjanin

27.06.2015. 14:38

@mladjar - na tom avnoju nuje bilo srba,to govore dokumenti,a ti kaži koji su bili imenom i prezimenom.

mladjar

28.06.2015. 12:10

@mladjar - Ne znam sto ne objavite moj odgovor coveku kad me je lepo pitao?! Na 2. zasedanju AVNOJ-a bili su Sreten Zujovic, Vlada Zecevic (svestenik), Rodoljub Colakovic...

Ujko

22.06.2015. 10:52

Ustaški pokret je nastao kud i kamo ranije još u borbi protiv osmanlija.Prvi ustanak je pokrenuo Musić u Hercegovini i njegov grob se nalazi na starom groblju u Beogradu.Dakle Ivan Musić Klobuk,Ljubuški 24.12.1848-Beograd 1888 god.Riječ ustaša nastala je od ustanika dakle pobunio se protiv nekoga.

Ruben

22.06.2015. 15:17

@Ujko - A Ante injegovi slijedbenici (HDZ) su tek slijedbenici ; cuvari slavne ustaske povijesti ; veliki borci za slobodu u auspuhu trenutnog mocnika

Lido

22.06.2015. 14:59

Ustaski i komunisticki pokret u Kraljevini Jugoslaviji su imali DONEKLE podudarne ciljeve - borba protiv dikatature. U tom smislu mozda je i bilo neke medjusobne podrske u nekim segmentima. Medjutim posle okupcije, kada je ustaski pokret pokazaao svu monstruoznost, ta dva pokreta su bila medjusobno apsolutno suprostavljeni do kraja rata a i posle (najzesce borbe za Livno, Kupres, na Sremskom frontu, itd).

Lido

22.06.2015. 23:38

@Lido - Jedan od najvecih poraza partizana desio se u borbama za Kupres kojeg u nekoliko navrata nisu mogli osvojiti. Partizani su pretrpeli tolike zrtve da su na kraju potpuno odustali, i da su zbog toga izvrsili odmazdu na civilnim stanovnistvom naklonjenim ustaskom rezimu. Ovo nije preuzeto ni od Mirka ni Slavka niti Bulajica, vec pronadjite u wiki 'Borbe za Kupres'.

Ruben

23.06.2015. 11:52

@Lido - A Wiki bi trebala da bude apsolutni istorijski autoritet? za vase informacije pokusajte uporediti mracni totalitarni rezim crvenoustaskog faraona (monopartizam, kult licnosti, delikt misljenja itd. itd.) sa predratnom Jugoslavijom pa cete shvatiti vase intelektualno nepostenje.

Lido

23.06.2015. 13:38

@Lido - Pa sta da ti kazem Ruben, nemoj gledati wiki ako si gadljiv na wiki, pogledaj bilo koji izvor na internetu o borbama za Kupres. Bice da svi izvori lazu, ha?Trazi u googlu 'Borbe za Kupres' iskocice puno clanaka, medju kojima i oni iz inopstranih izvora.

Realista

24.06.2015. 11:57

@Lido - @Ruben : Postoje i dokumenta o borbama protiv ustaških bandi oko Kupresa nakon oslobođenja. To što neko ne zna ili ne želi da zna ne znači da se nije dogodilo! Na kraju ako baš hoćeš postoje i narodne pesme o brobama za Kupres ...i još uvek živi svedoci...

mladjar

25.06.2015. 13:44

@Lido - Postoji teorija zavere i teorija logike. Po teoriji zavere partizani i ustase su saradjivali na unistenja Srba. Po teoriji logike dva pokreta nikako nisu mogli da saradjuju jer su imali potpuno razlicite platforme, prvi za stvaranje NDHzije, drugi Jugoslavije, zbog toga jedni drugima smrtni neprijatelji. Da nije tako ne bi ih YU tajne sluzbe jurili i kokali svuda po svetu, niti bi ustase rusile Jugu gde god su stigli (otmice, napadi, upad 19 diverzanata 71.)

cf

22.06.2015. 20:13

Situacija je izgleda mnogo zamrsenija nego sa ovim crno-bijelim prikazom. Izgleda da su se neki procesi pomaganja vodili i na relaciji sa bogatim Srbima iz tih krajeva Like, tako da na kraju nije jasno tko je sve koga pomagao i iz kojih razloga. Jedino je jasno da je tamo smanjen broj Srba u dobroj mjeri nakon svih dogadjanja.

Dule Los Angeles

22.06.2015. 22:23

Jugo-komunisti su imali "svoj put" koji se razlikovao od sovjetskog. I njima je jedini cilj bio-Vlast. Zato su stupali u savez i sa"Crnim djavolom".Raceno sadasnjim recnikom,bili su-Teroristi. Sakupljeni "Od zla oca i od gore majke",vodila ih je mrznja prema Srbiji i Srbima. Medju njima su bili i-Najgori Srbi-komunisti.Takve nije trebalo terati ili mamiti. M.Golubic je bio ubica. Nikad nije bio clan org."Crna ruka".Isti kao i Broz. Zajedno su ubijali,i to vise za pare nego za ideologoju.

how.yes.no

22.06.2015. 23:58

@Dule Los Angeles - How yes no? I takve "banditen" i "teroriste" Saveznici priznaju za pokret otpora fasizmu. Dzaba vam je umanjivati ulogu komunista u borbi protiv najveceg zla prosloga veka, istorijske cinjenice i sled dogadjaja su neumoljivi.

da li je neko obavešten ?

23.06.2015. 09:16

imamo puno dokaza o ustaško-komunističkom dogovoru za uništenje Srba i pravoslavlja okrunjeno sa posetom Maršala papi Piju XII 1944. kada je obećao da ako Srbe ne može da pokatoliči a ono barem će da ih otpravoslavči i sve blagoslovljeno još u Drezdenu. Ono šta ne znamo je stanje Danas - da li je ikada Sporazum otkazan i kad je prestao da važi ?? Meni se čini da je Cilj ostao isti kad su u pitanju Srbi i da su Deca i Unuci Komunizma i Ustaštva samo promenili dress-styling. Mnogo vidljivo danas !

Ruben

23.06.2015. 11:47

@da li je neko obavešten ? - Cilj je isti jos od 1054 i nikada niko od tih monstruma nece ga se odreci ; osim toga rezultat je vidljiv u svim sektorima Srpskog drustva ; ekonomsku, politicku, medijsku i sve ostale forme vlasti u Serbiji drze potomci crvenih ustasa ; ocevi su bili ultra komunisti a kopilad ultra mondijalisti - pobornici ekstremnog kapitalizma.

Gvardijan

23.06.2015. 12:53

@da li je neko obavešten ? - Da bila je saradnja izmedju ustasa i partizana (KOS-a) 47/48 godine na planini Papuk u operacdiji Gvardijan. Super su saradjivali. Prvo pohvataju jednu grupu pa ih "ubede" da saradjuju - da jeve drugoj grupi van zemlje da dodju, pa trecoj, itd. Bozidara Kavrana su uhvatili a za malo i Pavelica. To je bila saradnja! Sto bi rekla Stanija, gde je mozak?!

Ruben

25.06.2015. 11:36

@da li je neko obavešten ? - "....za malo i Pavelica" ; gvardijan izgleda talentovaniji od Veljka Bulajica ; gde je mozak? kod Bulajica

Gvardijan

25.06.2015. 13:30

@da li je neko obavešten ? - Ni u to ne verujes? E blago tebi. Batke moj, u toj akciji namamljeno je 98 ustasa od toga 57 streljano. A gde je mozak kome se prividja saradnja dva smrtna neprijatelja, jer ustase su bili smrtni neprijatelj zemlji koju su komunisti stvorili, a dokaz su veciti napadi na konzularna predstavnistva i ambasade Juge, ubijanje ambasadora Rolovica, otmice aviona. Ali kome ja pricam?

Tihe i Prle

23.06.2015. 11:32

Neka je stid i sramota sve one koji ismeljavaju Tihog i Prleta. Pokret otpora u Beogradu je postojao, a Tihi i Prle nisu personifikacija komunista vec velikih rodoljuba slobodarskog duha i heroja na sta Beograd i Srbija treba da budu ponosni, jer se slobodarski Beograd jedini time moze pohvaliti od svih republickih centara one zemlje. Trebalo je onda bidi rodoljub kad se rizikovalo prebijanje od batina do smrti od batinasa Becarevica, Vujkovica, Kosmajca.