Заборављени јунаци Солунског фронта

Борис Субашић

21. 12. 2014. у 23:00

Руска елитна дивизија, која се борила раме уз раме са Србима, после Октобарске револуције напросто избрисана из историје. Књига „Браћа по оружју“, о трагичној судбини више од 10.000 руских војника, постала хит у овој земљи

МОСКОВСКИ издавачи су недавно затражили од српског војног историчара Бранка Богдановића да за руско тржиште напише књигу о Првом светском рату. Повод је била не само огромна руска материјална помоћ српској војсци, већ и потрага за Русима који су се херојски борили раме уз раме са Србима од Београда до Солунског фронта.

- Русија је давала огромну помоћ Србији у опреми, наоружању и муницији. На пример, они су нам дали 150.000 пушака, а много хваљенија француска помоћ при реогранизацији српске војске износила је 100.000 пушака, које су наплаћене. Руси су послали своје минере да зауставе мониторе на рекама, артиљерце који су учествовали у одбрани Београда и формирали дунавску флоту за снабдевање Србије. Иако се и о томе мало зна, много мистериознија је судбина више од 10.000 руских војника који су се херојски борили заједно са Србима на Солунском фронту - каже Богдановић, чија је књига „Браћа по оружју“ хит на руском тржишту.

У њој су представљени резултати истраживања који откривају трагичну судбину непознатих хероја Великог рата које су ветрови политике збрисали из историје.

- Руси Солунски, или како га они зову Македонски фронт често називају „заборављеним фронтом“. После Октобарске револуције у заборав је гурнута и Друга посебна дивизија која је 1916. формирана од најбољих војника московског војног округа по личној наредби цара Николаја и послата у Солун. Јунаштво те јединице било је изузетно, њена пешадија је са српском коњицом ослободила Битољ. Сви савезнички команданти су им се дивили, одавали им признања и дословно се отимали око тога у чији ће контингент ући. Руска команда је одлучила да буде у саставу Прве армије коју је водио војвода Живојин Мишић - каже Богдановић.

Руски војници наставили су да се боре са савезницима и после октобарске револуције, иако су практично остали без врховне команде и државе. Повучени су с борбених линија тек у јануару 1918. кад њихове судбине постају магловите.

- Тешко је наћи сведочанства о судбинама тих људи, јер се део се вратио у Русију где је упао у хаотичне револуционарне догађаје, а део је остао у емиграцији. Тела палих јунака, 65 официра и 4.149 подофицира остало је расејано по целом Солунском фронту а бољшевичке власти се нису интересовале за њих - каже Богдановић.

Он наглашава да се данас Први светски рат своди практично на Западни фронт, где је Русија такође послала две бригаде савезницима у помоћ. После стварања комунистичког Совјетског Савеза, улога царске Русије у рату је неправедно минимизована. Бољшевици су царске војнике у иностранству сматрали непријатељима, било да су живи било мртви. То је потрајало следећих седам деценија. Само Срби нису заборавили храбру руску браћу по оружју.

- Зна се да је на београдском Новом гробљу 1935. свечано откривен Споменик руске славе, прво спомен-обележје на свету подигнуто у част руских војника у Великом рату. у целом свету. Истраживањем досада недоступних извора открио сам да су Срби и много раније тражили гробове руских војника да би их сахранили уз српске - каже Богдановић

Наиме, после рата грчке власти су одредиле да на Зејтинлику, удаљеном предграђу Солуна, буде савезничко војно гробље. Током рата ту су сахрањивани преминули у Главној војној пољској болници српске војске.

- После окончања рата специјална комисија је сакупљала остатке војника расејане по северној Грчкој и преносила их на Зејтинлик, где су 1926. почели радови на уређењу. Они су завршени 1936, кад су 11. новембра свечано освећени православни храм, маузолеј и костурница, поред којих су српско и руско војно гробље, где су браћа по оружју почивала једна уз друге. Списак 493 ратника Друге посебне руске дивизије који су пали на Солунском фронту и сахрањени на Зејтинлику чува се у српској спомен-костурници - наводи Богдановић.

ПОТРАГА ЗА МРТВИМ ЈУНАЦИМА

У ЈУГОСЛАВИЈИ је 46. пешадијски пук Вардарске дивизије добио 1935. наредбу да тражи и ексхумира тела погинулих руских војника са наше стране границе.

- По званичним подацима нађена су тела 387 официра и војника који су идентификовани и 24. маја 1935. сахрањени у капели у склопу Споменика руске славе у Београду. У Русији се сада пробудила свест о њиховом постојању и почела су истраживања и потрага за некрополама у којима почивају заборављени руски јунаци - каже Богдановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Miro Markovic

22.12.2014. 00:06

Srbi su ih zaboravili, ruski zionisti-komunisti nisu hteli da cuju za njih. A oni su dali sve sto su imali - svoje zivote. U tom opstem stradanju i vojnika i civila, niko u Srbiji nije mogao sve da zapise, obelezi grobove, podigne spomenike, zapise sve junake, jer ih bilo premnogo na nasim prostorima. Zaborav im je jedini spomenik, ali Bog sve vidi i za njih se brine. Ostaje nam samo da skinemo svoje kape, pomolimo se Bogu za pokoj njihovih dusa i kazemo jedno veliko - hvala vam, braco Rusi!

зокс

22.12.2014. 10:20

@Miro Markovic - Миро,важно је да ова србијанска "елита"дочекује са највећи почастима оне који су нас убијали кад год су имали прилику за то!Последњи пример су 78 дана и ноћи бесомучног бомбардовања злочиначке терористичке организације звана нато!

4c

22.12.2014. 10:03

I ovo potvrdjuje koliko smo slicni jedni drugima,SRAMOTA nek je njih,a jos vise nas koji nemamo pojma i uvijek zabadamo noz u ledja bliznjima.

Tuzni Jok

22.12.2014. 10:10

Pa kada su vec bili tako "strasni" borci i primali ste toliku sulnu pomoc od Rusije, kako onda nabraste preko Albanije da vas Zapadni saveznici spasavaju i vracaju u Srbiju?

Dule

22.12.2014. 12:08

@Tuzni Jok - Vidi se da volite da jedete karamele po internetu.Ćoravom je džabe namigivati.Pogledaj datume, i vidi kada je ko, i na koji način, počeo da pomaže Srpskoj vojsci.Ali,sigurno si predstavnik onog naroda,koji je uvek na kontra strani od Srbije.

k-ll

22.12.2014. 14:00

Dokle ce Srbi u Vladi Srbije ubijati Srbe i Srpsku Istoriju?Zar je lakse i slade biti izdajnik i pljuvati sve srpsko u Srbiji no voliti Srbiju i znati istoriju? Hvala

Miki

24.12.2014. 09:29

Slovensko bratstvo u veri i krvi. Ljubav, ljudi istog korena, pod okriljem iste vere, je vecna. Vestacke magle, koje nam povremeno salju dusebriznici sa zapada su besmislene. Kultura, nas poducava znacaju istorije i onoga sto nam vreme pred nama donosi. Podseticu Vas da smo i pre 100 godina hteli da udjemo u Evropu, a dosla su braca i poklonila nam svoje zivote u borbi za slobodu protiv te iste Evrope. Kakvi su to kontrasti zivota!