Лесковац сравњен по жељи Коче Поповића

Ј. МАТИЈЕВИЋ

08. 09. 2014. у 13:11

Стравично разарање Лесковца током савезничког бомбардовања 6. септембра 1944. још обавија зид ћутања. Неколико хиљада цивила убијено за непуна два сата. 28 „пријатељских“ бомбардера сручило 69 тона бомби

У ТИТОВОЈ Југославији врло ретко се говорило о савезничком бомбардовању наших градова крајем Другог светског рата. Највише Србије, тврде историчари. Ако су ова „пријатељска“ разарања и помињана, обично је то било у контексту „неминовних жртава у борби за коначно ослобођење од фашиста и домаћих издајника“. Али, број жртава никада није помињан. А реч је о десетинама хиљада страдалих!

Једно од највећих таквих разарања било је у Лесковцу, 6. септембра 1944. године. У 12 часова зачуле су се сирене, а бомбе су почеле да лете двадесетак минута касније. У пратњи 20 ловаца, 28 бомбардера је на град бацило 69 тона бомби да би се, наводно, уништила „концентрација немачких трупа“ које су се повлачиле из Грчке.

Колико је људи страдало никада није прецизирано. По партизанским извештајима, погинуло је више од 1.000 грађана, док четнички извори наводе око 2.000 мртвих. Историчари који су се бавили овом проблематиком помињу од 3.500 до 7.000 страдалих!

- Било је језиво - присећа се Јован Миљковић (84) из Лесковца, наставник у пензији. - Пошто је савезничко бомбардовање било и 31. августа, моја породица је од тог дана сваког јутра око осам сати бежала из града у оближње село Рударе. Тог септембарског јутра кренули смо касније, па нас је налет авиона затекао на пола пута. Нисмо, дакле, били у самом граду, али када смо се по подне вратили, Лесковца као да више није било. Пустош је реч која би најбоље описала оно што смо затекли. И хиљаде погинулих и рањених. После завршетка рата, међутим, највише ме бунило што више нико није смео да прича о томе.

Зашто је ово стравично разарање града обавијено мистеријом и зидом ћутања, питају се Лесковчани и 70 година касније. Да ли због тога што су град на Ветерници, као и Власотинце, почетком септембра, заправо, ослободили четници који су тог дана у граду славили рођендан краља Петра Другог? Или зато што је, по неким дојавама, у граду, наводно, било 15.000 бугарских и око 5.000 немачких војника? Да би се осујетило повлачење Немаца из Грчке? Или, можда, зато што је бомбардовање од савезника тражио лично генерал Коча Поповић, командант Главног штаба НОВ за Србију?

- Не може се дати рационалан и једноставан одговор, нити се могу жртве правдати војним и другим разлозима - каже за „Новости“ професор др Момчило Павловић, из Института за савремену историју у Београду, са Верољубом Трајковићем аутор књиге „Савезничко бомбардовање Лесковца 6. септембра 1944. Студија и документи“. - У сваком случају, када је августа 1944, приликом Титове посете Казерти, успостављена координација са савезничким командантима на Средоземљу, балканске ваздухопловне снаге пружају директну ваздушну подршку партизанима на земљи, који им и достављају циљеве и тачке које би требало бомбардовати. То је оквир за разумевање захтева Коче Поповића за бомбардовање циљева по Србији, па и самог Лесковца.

Овај град, наставља професор, јесте на путу извлачења непријатеља из Грчке и са острва, али тај циљ је покретни - Немци у колонама долазе и пролазе.

- Било је, дакле, у граду непријатељских војника, тешко је утврдити колико, и Лесковац по томе није изузетак. Али, оно по чему је тај несрећни град био изузетак јесте циљано, односно намерно бомбардовање ужег градског језгра. Сходно томе, цивилне жртве биле су неизбежне, а одговорност за њихово страдање лежи на команди Балканских ваздухопловних снага стационираних у Барију и на партизанском вођству, посебно на команданту Кочи Поповићу, који је нешто раније тражио бомбардовање, не посебних циљева у граду као у претходним захтевима, него, једноставно, града Лесковца - тврди професор Павловић.

Он сматра и да је проблем што је Лесковац био „на путу“ Кочи Поповићу, који је тих дана са јединицама био набачен на планиске венце и стиснут акцијама и са косовске и са моравске стране. Штавише, Коча Поповић у својим сећањима пише да је тих дана био забављен и својим - љубавним јадима.

- Осим тога, у серији радиограма Главног штаба Србије упућених Врховном штабу, Коча Поповић током јула непрестано тражи бомбардовање места на југу Србије да би релаксирао положај својих јединица. Тада тражи бомбардовање Куршумлије, Прокупља, „хитно дејство авијације на Лесковац, Врање и Приштину“, набраја места и објекте у Србији које треба бомбардовати, и тада, 31. јула 1944, тражи да се бомбардује гумара „Рекорд“, западна ивица вароши и фабрика у Вучју. Али, у радиограмима од 29. августа, када је Лесковац бомбардован као директна ваздушна подршка партизанским јединицама које су кренуле на град, Коча Поповић незадовољан јачином бомбардовања тражи „најхитније озбиљно бомбардовање Лесковца“. То бомбардовање уследило је 6. септембра - наглашава професор.

Не сме да се занемари, подсећа Павловић, да се уз Главни штаб Србије крећу и представници британске мисије, који координирају активности између Главног штаба Србије, Врховног штаба на челу са Титом и савезничке команде. Осматрањем и дојавама прикупљани су подаци о непријатељу, достављани представнику британске мисије Џону Хеникеру Мејџору, који је све прослеђивао свом шефу Фицроју Меклејну, а овај у БАФ. Дакле, партизански обавештајци достављали су информације Поповићу, а он представнику британске мисије.

- Стравично бомбардовање Лесковца Коча Поповић је са Меклејном посматрао са брда Петровац. О томе пише Меклејн у књизи „Рат на Балкану“, наводећи да су већ изјутра знали да ће Лесковац бити бомбардован тешким бомбардерима и да су то са оближњег брежуљка у ишчекивању посматрали. А, онда, „као да је читав Лесковац одлетео у ваздух у правом огранку прашине, дима и рушевина... Остаци Лесковца лежали су пред нама покривени димом... Чак су и партизани били потресени“ - наводи професор Момчило Павловић.


КАО ДА МАЉЕМ УДАРИТЕ ОРАХ

ПОСМАТРАНО локално, нити је бомбардовање Лесковца зауставило извлачење немачких трупа са југа Балкана, нити је Лесковац био тако важан град да би разарање одлучујуће допринело победи савезника у рату. Али, Лесковац се нашао на листи циљева у посебно планираној операцији „Недеља пацова“, која је систематски бомбардовала комуникације и немачке трупе у повлачењу на линији Вардар - Морава - Сава.

У оквиру те операције у првој недељи септембра страдао је и Лесковац, иначе од савезника први пут бомбардован 5. априла 1944, потом неколико пута крајем јула и разорно 6. септембра. Ниједан град није тако сурово бомбардован као Лесковац, „као да маљем ударите орах“, нити је у једном трену погинуло толико цивила - наглашава професор Павловић.


ПОДРШКА ПАРТИЗАНИМА

КОЛИКО је стравичном бомбардовању Лесковца допринела информација да је у граду око 15.000 Бугара и 5.000 Немаца, појашњава професор Павловић:

- По партизанским извештајима, у самом Лесковцу и околини 5. и 6. септембра налазило се око 800 Немаца са два велика и седам мањих тенкова, око 400 војника Српске добровољачке страже, по 120 Арнаута и војника Градске страже, око 1.200 четника, батаљон белогардејаца и још 600 љотићеваца на положајима изнад Лесковца код Рударске чуке. Што се тиче бугарских војника, јављено је да их је чак 15.000 у граду који је имао око 24.000 становника са избеглицама. Ова бројка је ем претерана, ем су бугарске трупе када је бомбардован Лексовац биле надомак Пирота. Како било, осим уништења непријатељских трупа, циљ бомбардовања био је и директна подршка партизанским снагама, које су безуспешно нападале Лесковац последњих дана августа 1944.


ПРИЈАТЕЉСКО“ РАЗАРАЊЕ СРБИЈЕ

ОД 20. октобра 1943. године, када су бомбардовали Ниш, до 18. септембра 1944, када су последњи пут бомбама засули Београд, савезници су се више пута обрушавали на градове, насеља, важне саобраћајнице и телекомуникационе „чворове“ у Југославији. Убедљиво највише у Србији. Само током 1944. године англо-америчке бомбе су чак 15 пута падале на Ниш, на Београд 11 и на Краљево шест пута.

Пријатељско“ разарање Земуна и Алибунара догодило се четири, Новог Сада три, а Смедерева, Ћуприје и Поповца код Параћина два пута. Савезничке бомбе падале су и на Сремску Митровицу, Руму, Зрењанин, Крушевац, Пећ, Крагујевац, Ковин, Панчево, Велику Плану, Пријепоље, Куршумлију, Прокупље, Вучје, Лебане, Грделицу, Подујево, Рашку, Сталаћ, Приштину...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (49)

MilosBg

08.09.2014. 13:37

Po komunistickim zahtevima, bombardovali Srbiju navodno zbog "nemackih vojnika" a Hrvatska maltene netaknuta iako je bila nacisticka od juga do severa. Pri tom su iskljucivo srpske momke poslali na klanicu zvani Sremski front ( pesake poslali na nemacke tenkove ) a sa druge strane Dunava stajala divizija hrvatskih "partizana" koji ni metka nisu ispalili u Nemce ...da ne kvare dojucerasnje prijateljstvo. I iz Jasenovca su logorasi morali sami da beze iako su mesecima "partizani" bili u blizini

зокс

08.09.2014. 15:14

@MilosBg - Милоше,управо тако!Само што нећеш наћи једног јединог ондашњег комуњару,а ни од њихових остатака, који би ти дао за право то што говориш!

Srki

08.09.2014. 13:49

Sto se tice Leskovca i Srbije, Koci Popovicu se valjda nije svidelo sto u Srbiji zive pretezno Srbi a ne straosedioci Cincari, sto je i on bio. Inace, SAD su besomucno bombradovale celu evropu namerno da je sto vise razore i da posle rata sto vise americkog kapitala udje u evropu i da zavladaju njom. Kapitalom. To je i realizovano jer su mnoge evropske firme i do danasnjih dana u vlasnistvu amerikanaca

Realista

08.09.2014. 14:16

@Srki - У том контексту је у бомбардовању насељених места у Француској непосредно пред искрцавање на Нормандију страдало преко 20 000 Француза. Нисмо ми Срби никакав изузетак!

Rahima

08.09.2014. 15:08

@Srki - Srki, zemljace beogradski, u pravu si: Koca Popovic nije Srbin vec, da mi Cincari ´proste, Cincarin. Treba dodati i to da je za strica imao cuvenog Djoku "peskara" koji je nadimak dobio po tome sto je mucenickoj srpskoj vojsci prodavao brasno pomesano sa peskom. Zlocinacko delovanje Koce u spanskom gradjanskom ratu (cincarski mudzahedin) posebna je prica. Ako sad neki kazu Jeste, ali voleo je tenis, tu im ne mogu protivureciti. Ali jedino srpsko sto je voleo bio je - Dubrovnik.

зокс

08.09.2014. 15:12

@Srki - Realisto@само што у Лесковцу тада није било Немаца!И као друго,Србија није тада била сила коју би могли с Француском упоређивати!

Rahima

08.09.2014. 15:37

@Srki - Mi Srbi smo za nas Srbe UVEK izuzetak! Sta me je briga koliko je Francuza, Holandjana, Poljaka itd stradalo. Nisu Rusi pa da o njima razmisljam. Ako vec tako razmisljas, raspitaj se malo o Drezdenu u februaru 1945.

Leonid

08.09.2014. 19:01

@Srki - Gosin ,,realisto'', ružno je tako gordo uopštavati a ne misliti o RAZMERAMA i SRAZMERNOSTI ovakvog poređenja. Jeste li vi svesni da je Francuska i tada, kao i danas imala između 50 i 60 miliona stanovnika?? Za Srbiju valjda znamo, kolika je. Jeste li svesni da je od savezničkih bombi stradalo više hiljada ljudi, u zemlji barem deset puta manjoj?? Ne pominjemo nemačke odmazde tokom '41. i '42. godine. Samo se u Kragujevcu imenom zna za blizu 2800 streljanih! Kraljevo! Šabac! Treba li još??

зокс

08.09.2014. 22:48

@Srki - Леонид,у њима је толики страх од Велике Србије да је виде у огромним размерама!Не замери му!Није их страх од велике Немачке или од Велике Британије,које су милионе побиле по свету,али га је страх од једне Велике Србије!С обзиром шта су радили Србима и треба да их је страх!

MILANKO

09.09.2014. 06:44

@Srki - Dubrovnik je najveći srpski grad na primorju. Bio, trenutno nije, ali biće. Pozzz za tebe i vidimo se. U Dubrovniku, naravno.

Rahima

09.09.2014. 15:39

@Srki - Kuran, a kako biste inace mogli da drzite oteto? Sta ces, mi smo uvek mi a vi ste daj sta das.

Djole

08.09.2014. 13:54

Poštovana redakcijo, čisto radi transparentnosti prema nama, tj. širem auditorijumu vaših čitalaca, zamolio bih vas da se u nekom od narednih izdanja pozabavite savezničkim bombardovanjima gradova u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji sa naglaskom na glavne gradove. Voleo bih da vidim komentare tadašnjih drugova na poređenje ovog i traženog članka i hoće li naći opravdanje za ovakva zvjerstva i zataškavanje istih u onoj Staljinovoj o cilju i sredstvu.

Srdjan

08.09.2014. 13:54

A Gradska uprava Beograda je donela odluku da sepo jedna ulica u Beogradu nazove po Koci Popovicu i Peki Dapcevicu.

Pripisivanje

08.09.2014. 14:20

Sve žrtve savezničkog bombardiranja po ex Jugoslaviji pripisani su Ustašama i zato se o tome ne piše ili vrlo malo iako postoji u arhivima USA.

Francesco

08.09.2014. 14:21

Vidim ja da vas ovde ima mnogo kojima bi nemačko-ustaška okupacija veoma odgovarala.

Istina

08.09.2014. 15:45

@Francesco - Osobno mi odgovara istina.Dakle u savezničkim bombardiranjima stradao je velik broj civila.Ne bi trebali govoriti o opravdanosti već o žrtvama i to civilnim.Npr u Hrvatskoj je Zadar bio sravljen sa zemljom poput Leskovca.

Dragutin

08.09.2014. 20:21

@Francesco - A ti si bio tad u Leskovcu pa znas? Da nije bilo Leskovca, Hrvatska pola fabrika ne bi imala!

зокс

08.09.2014. 22:44

@Francesco - Istina@Свашта!!!?Па у Задру су биле немачке и усташке снаге,па је и нормално да га бомбардују!У Лесковцу није било ниједне војске у том моменту!Него јеси лисе питао што Загреб никада није био бомбардован?Вероватно због своје "славне"историје!Или су чували цвеће које им је остало од дочека који сте приредили фашистима,па су вас због цвећа поштедели?Биће да је!

зокс

08.09.2014. 14:22

Најжалосније од свега је што огроман број Срба ни дан данас не схвата да је комунизам и комунисти убачени уз подршку домаћих издајника у православље од стране запада,Ватикана,да би могли урадити оно што данас раде!Ватикан не планира догађаје за следећих 10 година,него најмање 50 па на даље!Је ли видите,јадници,да су најжешћи поборници запада и њихове болесне назови демократије ондашњи комунисти,који данас ведре и облаче где год могу?

bu

08.09.2014. 14:28

Četnici su prvo "oslobodili" grad a onda slavili ... s kim? S Nemcima, Bugarima, arnautima, ljotićevcima ... od koga su oslobodili? Toliko nejasnoća i suprotnosti! Tako je to kada se "izmišlja" istorija!

Nebojša

08.09.2014. 15:39

Istoričar Pavlović pominje nekakav BAF. Postojao je i danas postoji RAF (skraćenica za Royal Air Force), odnosno britansko ratno vazduhoplovstvo. Na toj osnovi se pitam koliko su tačni i ostali podaci. Sve to viće liči na teoriju zavere.

МИЛАНКО

08.09.2014. 16:40

@Nebojša - БАФ су Balkan's Airforce. Прелистај мало историју.

Miloje Krstović

08.09.2014. 17:21

@Nebojša - BAF, skraćenica za bombarderske vazdušne snage, koje su postojale u sklopu savezničkih vazduhoplovstava u Drugom svetskom ratu. Istoričar Pavlović govori istinu i nema govora o teoriji zavere.

Miloje Krstović

08.09.2014. 17:51

@Nebojša - BAF, skraćenica za bombarderske vazdušne snage, koje su postojale u sklopu savezničkih vazduhoplovstava. Prema tome, istoričar Pavlović je u pravu i nema govora o teoriji zavere.

nedo

08.09.2014. 16:29

Komunizam, nacizam i fasizam su oruzje vatikanskih ubica! Nije mi jasno kako u Srbiji mogu da velicaju i slave junake iz prvog svetskog rata a te iste ljude koji su ucestvovali i u drugom svetskom ratu i borili se za isti cilj a to je sloboda Srbije nazivaju izdajnicima i slugama okupatora. Pa ako cemo posteno komunisti i partizani su izdali srpstvo i veru pravoslavnu!

Милош

08.09.2014. 17:28

Каква црна теорија завере документована и објављена у облику књиге a БАФ је скраћеница за Балканске ваздушне снаге, посебну савезничку ваздухопловну формацију која је из Италије (углавном, али и из северне Африке) вршила дејства на Балкану, махом Румунији и подручју Југославије. Нажалост, до сада ова бомбардовања нису темељно изучена иако постоји обимна савезничка документација коју су и добрим делом Американци објавили у посебним томовима које издаје њихова војска.

Dule Los Angeles

08.09.2014. 18:03

Cincari su bili i Laza Pacu i B. Nusic,pa su bili veci Srbi od svih Karadjordjevica. Cast Crnom Djordju. Posebno od kralja Aleksandra i ovih danasnjih,koji ni Srpski na govore. Koca Popovic je bio "obrazac za komunistu". Ko zna kako,njegovi su preci stekli ogroman imetak,koji je on raskucio. Toboze,veliki komunista je prezirao -Privatnu svoinu,a u stvari jedan supljoglavi razmetljivac. Tito ga je iskoristio za razaranja Srbije i pokolj Srba,pa ga je odbacio. Kao sugavo jare. Gore je zasluzio.

Posmatrač sa strane

09.09.2014. 17:29

@Dule Los Angeles - Dule Los Angeles -nisi baš u pravu! Nije Koča Popović "raskućio" imovinu svojih predaka -Kočin otac je bankrotirao pred početak rata, sa bankrotom Koča nije imao ništa. Za Karađorđeviće si u pravu -paraziti! Ali da li su ovi posle 2000.g. bolji? Nisu ni malo, pljačkali su više i od Tita i od Koče i drugih komunjara! Starija generacija zna koliko je taj loš komunizam izgradio po Srbiji, otvorio fabrika itd. -a ovi danas, uglavnom potomci komunista, sve to rasturaju i isteraše ljude na ulice!

Jagodinac

08.09.2014. 18:20

Penzionerima ukidaju 25% od penzije a mi se vracamo u vreme Koche Popovicha!? Naravno njega su Amerikanci i Englezi bez pogovora slushali. Shto god su Kocha i Tito trazhili Amerikanci i Englezi su odmah slali avione. Narochito kad je trebalo unishtavati srpske gradove. Cudi me da je iko od Srba preziveo rat. Tokom rata su ginuli samo Srbi, na Sremski front su poslati samo Srbi, u Slovenijo su streljani samo Srbi, od 44 do 49 ubijani su samo Srbi. Na golom otoku su opet ubijani Srbi.

Aco

08.09.2014. 18:25

Komunisti su najvece zlo koje se pojavilo na kugli zemaljskoj. Takvi zlikovci se nikada vise nece i ne mogu pojaviti. Imali smo nesrecu sto su kod nas dosli navlast i unakazili ovu zemlju, na celu sa nekim sto se zove Josip Broz. Jedina istina koja se o njemu zna je da je bio srbomrzac i da je pobio vise Srba nego bilo ko.

Rahima

09.09.2014. 15:37

@Aleksa - Verovatno se i oni gade te reci koja se neopravdano pise velikim pocetnim slovom.

Ljota

09.09.2014. 09:29

Je l' bre komunjare,je l' ovaj Koca Popovic bio cetnik !? Aj sto ste nas u vase vreme lagali da ste nas vi oslobodili nego ste i svoj narod ubijali i razarali svoje gradove !

Bili Kid

09.09.2014. 15:09

Braco Srbi, pogledajmo se u oci! Taj Broz nije bio budala. Znao je dobro kakvi smo mi (ne komunisti) i zato je 41. dosao ovde, a ne u Hrvatsku. Ko nam je kriv sto smo budale! Kad govorite - komunisti, znajte to smo bili - mi Srbi. Kao sto smo juce bili demokrate, prekjuce SPS, danas SNS, a sutra vec, sa onima koji budu na vlasti! Poniznost i pihlepa su ono sto nas vodi a ne gradjanski stav , postenje i principijelnost...ili - komunisti!

Zoran1

12.09.2014. 21:21

Nebrinite drzava ce objaviti "istinu" kada vise ne bude zivih svedoka tog zlocina.Da prava demokratija vlada nebi bilo dozvoljeno da drzava krije informacije od gradjana ni jedan dan a ne 70 godina. Sa obzirom da drzava krije informacije i dan danas jasno govori da je Srbija jos uvek pod diktaturom i srpski narod u ropstvu.

Побјешњели Максо

23.10.2014. 04:28

Важно да је добио своју улицу у Београду. Следећи је Лесковац.