Винча: Септичке јаме на античком налазишту

Б. СУБАШИЋ

27. 07. 2012. у 20:54

Трагедија локалитета на ком је пре 7.500 година рођена европска цивилизација. На 15 хектара које је држава заштитила као културно добро - 17 септичких јама

ИСТОРИЈА памти само народе континуитета. Ми га имамо али га се одричемо, горко констатује археолог Драган Јанковић, кустос Археолошког налазишта Винча стојећи крај одроњеног дунавског брега. Из десет метара високе литице од беличасте земље вире остаци кућа првог града Европе - центра цивилизације која се пре 7.500 година простирала од Северног до Црног мора.

Винчанско Бело брдо које је 1908. почео да истражује отац српске археологије Милоје Васић и донео јој светску славу, данас се претвара у клизиште које односи у неповрат сведочанства о блиставим миленијумима цивилизације.

Археолошки локалитет простире се на 15 хектара, а до сада је истражено само 10 ари, јер ни после тридесетак година од експропријације нису регулисана имовинско-правна питања са власницима околних воћњака и дворишта.

БАРАКА ЗА ИСТОРИЈУ ЈЕДИНИ изложбени простор за налазе с Винче, која се истражује дуже од века, до затварања локалитета пре две и по године била је барака коју је археолозима још осамдесетих поклонила ЈНА. Међутим и она је потпуно оронула и експонати више нису били безбедни, па су склоњени по разним подрумима културних институција. Археолози кажу да су недавно добили нешто новца и уложили га у реновирање бараке па очекују да ће обновљена скромна поставка моћи да се види за два-три месеца.

- На 15 хектара локалитета које је држава заштитила као културно добро од највећег значаја налази се 17 септичких јама. Државу изгледа не занима да реши имовинско-правне проблеме, што је први услов да Винча буде стављена на листу УНЕСКО. У том случају морала би и сама да брине о локалитету а то очигледно, не жели. Сваку иницијативу научника бирократе одбијају изговорима да су такви процеси дуготрајни, компликовани, скупи. То траје већ деценијама.

Локалитет је због покретања клизишта већ готово три године званично затворен, али посетиоци и поред тога свакодневно долазе, нарочито странци.

- Сваки дипломата акредитован у последње три деценије у Београду посетио је Винчу, али на локалитет за то исто време није дошао ни један једини српски министар културе - огорчен је наш саговорник.

Локалитет лети често посећују наши исељеници који желе деци да покажу да потичу из земље где се родила европска цивилизација. С том намером је и госпођа Петровић, која већ две децније живи у Аустралији, довела у петак кћерку и сина да виде Винчу и чују сагу о Винчанцима.

- Они су дошли до судбинског открића - ђубрења земљишта - и постали стајаћи народ јер више нису морали да се селе после пар година кад испосте њиве - објашњавао је Јанковић. - Производили су све више хране и почели да је мењају за другу робу, па је тако и људска цивилизација открила трговину. Права технолошка револуција настала је кад су на оближњој Авали открили минерал цинабарит који су пекли и ситнили у прах од кога се правила непроцењиво вредна црвена боја. Преносили су је преко Дунава и трампили за опсидијан - вулканско стакло, које су цепали у танке оштрице оштрије од жилета и правили прве ножеве, српове, бријаче.

Винчанцима је свет постао мали и кренули су да тргују у долини Мораве, а убрзо су открили да су њихови земљаци већ научили да топе руду бакра, први на свету. Трговачки пут се продужио до Егејског мора где су робу трампили за луксузне наруквице од шкољки, које археолози налазе током ископавања у Винчи.

- Трговац није преносио само робу већ и информације и свет је протресла прва информатичка револуција. Убрзо је цела Европа постала њихово тржиште, а Винча је постала град занатлија и трговаца. Користили су куће са више соба, омалтерисане и грејане пећима, груписане у улицама - објашњава кустос. - Открића с Винче су променила схватања о праисторијском човеку и доказала да европска цивилизација није рођена на истоку већ у Европи.

Посетиоци су запањени слушали причу о величанственој Винчанској култури, али је магија нестала после првог питања мале Српкиње из Аустралије, где може да види то о чему археолог прича и да ли постоје књиге и филмови о Винчи да их понесе својим пријатељима на другом континенту.

- Нажалост, експонати не могу да се виде нигде, а ни књига ни пропагандног материјала нема - тужно је признао Јанковић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

velja69

27.07.2012. 21:16

Pa evo sugradjani za sta gospoda iz gradske vlade na celu sa gradonacelnikom nemaju ni vremena ni para. Niti imaju sluha. Vecina naselja u predgradju nema kanalizaciju i evo sta se desava. Ali za njih je bitan bus plus i most na adi i slicne privatne investicije...

ana

31.07.2012. 07:17

@velja69 - Imali bi vremena da je ta lokacija pogodna za izgradnu kilometara kvadrata skupog prodajnog prostora kao što je to slučaj sa Beton halom i kompleksom BEKA i tada ne bi rinuo o spomeniku kao što ne brine ni o uništavanju Beogradske Ttvrđave, več bi Vinča bila definitivno zbrisana a trgovina skupim kvadratima bi cvetala. U tome ga na žalost podržavaju lojalne službe zaštite grada i Srbije pa Vinča tiho propada a Tvrđava takođe, uz malo mlakih protesta stručnjaka.

dzas

27.07.2012. 21:26

Prosle godine sam bila u Vinci i imala cast da slusam predavanje g. Jankovica. Fascinantana prica o civilizaciji cijia dostignuca i nacin zivota i danas izazivaju postovanje. Ali fascinantnija je cinjenica da takav lokalitet opstaje zahvaljujuci samo entuzijazmu jednog coveka koji radi uz pomoc"stapa i kanapa", ali sa ogromnom energijom. Sramota za sve dosadasnje ministre (ne)kulture, gradonacelnika, predsednike i ine.

Vezir

27.07.2012. 22:28

A gde se moze videti da smo mi nebeski narod,pregledao sam sve ruske i americke naucne filmove (i NASA/dokumente) i nigde ama bas nigde ne spominju nas Srbe kao nebeski narod , iako znam da smo mi pali s Marsa.PS.I uvek smo samo mi u pravu a svi su drugi u zabludi i ne znanju.

Mika

28.07.2012. 01:10

Odlicna ilustracija srpskog mentaliteta i obrazovanosti. Na zapadu pretvaraju ovakva nalazista u turisticke atrakcije i izvore prihoda- u Srbiji se doslovno s...ru na njih. Zasto onda iko ocekuje bilo sta bolje u ovoj zemlji???

vanda krajinovic

28.07.2012. 02:44

Bravo Novostima, autoru i kustosu. Ovo su teme za medije. Problem je samo sto se ulepsali situaciju koju sam dozivela i zgrozila se. Citava obala uokolo propada i prekrivena je ilegalnim deponijama. Inace na nalaziste do tih baraka svako moze da udje i uzme sta hoce. Jedna jedina antologija na engleskom smesta Vincansku kulturu u kakvu takvu hronologiju...U ambasadi u Londonu su mogli da se vide prospekti sa pogresnim podacima pre par godina. A u Beogradu nema ni toga...

Dejan

28.07.2012. 09:31

Pa zažto novinari ne odu direktno kod gradonačelnika i ne naprave jedan interviju i to objave. I zašto nisu uporniu pisanju o ovom zaista NEVEROVATNOM problemu. Pa ja ne mogu da odem i zatražim interviju sa gradonačelnikom i da mu sedim zavrat ali novinari to mogu. To je njihov posao i veliki doprinos da se ovo reši već jednom.Bolje dati za kulturu nego za jahtice!

Rz Brzotrz

28.07.2012. 12:03

O prošlosti ne vodimo računa, sadašnjost nam je jadna i bedna, da li uopšte ima osnova da se nadamo u svetlu budućnost? Nikako!

zoran

28.07.2012. 13:47

Dodje choveku da zaplace od muke.U Engleskoj Stonehenge , godishnje, poseti 800.000 ljudi. Cene karte za familiju je nekih 22 Evra. Za odraslog nekih 8 Evra. Sami izrachunajte. Nivo drushtvene svest,i u Srbina, je skoro ravan nuli.

Harmless girl

28.07.2012. 14:09

Gospodin Dragan je izuzetan čovek. Ko je čuo njegovo predavanje o Vinči odlazi obuzet duhom patriotizma i ponosa što imamo na svom tlu tragove takve civilizacije. Sve ustanove kulture funkcionišu zahvaljujući entuzijazmu i znanju pojedinaca, jer para u kulturi nema. Ima samo lenjih kadrova zaposlenih poslednjom partizacijom. U kulturi su svi oni koji nisu mogle stranačke kolege nigde da "udenu" , jer ne umeju samostalno ni nos da ozbrišu, a uz to plata im služi kao džeparac.