Може ли освета бити правда

Екипа Новости

05. 07. 2005. у 19:43

Сребреница и Братунац под напоном у очекивању 10. И 12. јула, када Бошњаци и Срби одају почаст, свако својим жртвама. Позив на дијалог и помирење упућен је са обе стране, али мало ко коме прилази. Овде нема саосећања са туђим жртвама, Срби жале Србе, Бошњ

СРЕБРЕНИЦА, Поточари, поље зелених пирамида. На сваком име жртве која је овде нашла смирај, 1.327 гробова у мезарју, да "трајно подсећају на јул 1995. године", када је, према тврдњама Бошњака "од руке војске Ратка Младића страдало између осам и дванаест хиљада њихових сународника".

Багер копа нове раке, места за још 600 идентификованих Бошњака, који ће бити сахрањени идуће недеље, када се у Поточарима обележава деценија сребреничких жртава.

Уређује се спомен-комплекс, стижу високе званице, Бошњаци најављују Дан сећања на "међународном нивоу".

И, сви ће моћи да прочитају поруку уклесану на мраморном споменику, а коју је 11. јула 2001. године "у име Бога милостивог, самилосног" изговорио реис-ул-улема Мустафа Церић: "Нека туга постане нада. Нека освета буде правда. Нека мајчина суза буде молитва да се ником никад не понови Сребреница".

А 25. јуна ове године, одборници Скупштине општине Сребреница усвојили су декларацију:

- Да осуда буде правда - каже др Радомир Павловић, председник општине.


НЕ МОЖЕ СВИМА ИСТО
СРЕБРЕНИЦА, пуст малени трг у центру градића стешњеног између два брда. Добио је, давно, име по сребру и богатству. Од сребра су овде најпре српски владари, а потом и Турци ковали новац. Историја је, међутим, непредвидљива. Одавно Сребреницу зову уклетим местом, кроз које пут води, а нигде не завршава. Овде је уточиште нашла сиротиња и провинцијска тама.

- Одакле сам? Ниоткуда - каже старина, брзо скида шајкачу и затура је у капут. А из Брезне је, прогнан довде у зиму 1996. - Овде сам, јер нисам имао куд. А сад бих желео некуд да одем. Сад, после свега да одем и заборавим ко сам и одакле сам.

У центру, немачка донација подарила мештанима кућу помирења, за Бошњаке повратнике и Србе прогнанике. Баш данас, овде, окупили се представници невладиних организација из читаве Босне и Херцеговине и сви су у тоталном нескладу са местом у које су с намером допутовали. На столовима мноштво материјала о 11. јулу 1995. Потресне фотографије, исповести страдалника.

- Сребреницу је неопходно повластити у издвајању донаторских средстава - говори представник Хелсиншког одбора из Сарајева. - Да људи од нечега могу да живе. Само тако ће се лакше помирити.

Извија се жена забрађена у мараму.

- Не може свима исто. Не може исто и нама жртвама и агресорима - каже оштро. Напустила је скуп после прве паузе.


ГДЕ СУ СРПСКЕ ЖРТВЕ
МИЛОШ Миловановић, председник српске Борачке организације Сребренице, тврди да се осећа нова атмосфера у овом уклетом граду, како се примиче дан поклоњења жртвама.

- Бошњаци агресивније наступају, и манипулишу бројем страдалих сународника - каже Миловановић. - Једном кажу 10.000 идентификованих, други пут осам... За њих су сви невине жртве. А ко је, онда, починио онаква зла према Србима у овом крају.

Миловановић стоји иза податка Владе Републике Српске да је "од 1991. до 1995. побијено 7.800 Бошњака у Сребреници и околини".

- Нико не спори да је то био злочин - додаје Миловановић. - Али српске жртве нико не спомиње.

Хатиджа Мехмедовић, председник Удружења мајки Сребренице, каже нам да нема времена за разговор. У одбору је за припрему обележавања годишњице у Поточарима и поклоњења жртвама, међу којима су и њена два сина и муж. Ипак, осмехнула се при руковању.

- Имам снаге за осмех, јер су моја деца стално са мном, са играчкама с којима су убијена - казала је на одласку.

Братунац истог дана... Била је свечаност отварања нове джамије, на месту порушене, почетком рата у овом делу Босне. Джамија, дар иранске владе. Бошњаци стигли са свих страна. Желимо да поразговарамо са свима. Фарук из Кладња, пита нас:
- Одакле сте?

- Из Београда - одговарамо.

- Муслимани?

- Не, Срби...

Фаруково ћутање, па питање:

- А што нас, бони не били, онолике побисте? Све нас побисте...

Старији Бошњак ће оштро Фаруку:

- Шта ти њима то говориш? Нису они у томе учествовали.

Разговор је замукао.


СВИ НА ИСТИ СПИСАК
СРБИ прате скуп у джамији. Неко пита:
- Шта би од нашег митинга, зашто ово овако да прође, да нико ни реч протеста не изговори?

- Нека прође. Ми смо се дозвали памети - стиже одговор.

Субота је, Срби кренули на гробља. Братунац и околина, а 3.262 гроба. У спомен-соби братуначких жртава, 800 имена и фотографија и још 400 у припреми. Поклоњење братуначким жртвама, Срби заказали за 12. јул, на Петровдан. Мира Живковић уз фотографију сина Драгомира, студента шумарства.

- Забринути смо и разочарани - каже Мира. - Све је овде другачије после оног филма о "Шкорпионима". А право и да вам велим, овде мало ко жали људе, мало ко саосећа са гробовима. Срби жале Србе, Бошњаци Бошњаке. Овде су исти ровови и борба као пре, само у другачијим околностима.

Председник општине Братунац Рефик Бегић овако збори:

- Био сам иницијатор закључка који су једногласно усвојили одборници Скупштине општине да се сви злочини осуде. Тражим, такође, од министарстава одбране Републике Српске, Федерације, као и од Међународног црвеног крста да доставе спискове свих пострадалих Братунчана и Срба да се сви нађу на истом списку, по абецеди или години страдања. И, у томе ћу истрајати. О размерама злочина, којих је било, нека суд донесу стручњаци, а не лаици. И политиканти.

Мислите на обе стране?

- Мислим - одговара Бегић.


КАКО ОПРОСТИТИ
КАКО до договора и помирења?
- Зато нам је потребан дијалог, што пре. Ми смо овде упућени да живимо једни са другима. И ако нас пусте да се договоримо, да се не уплићу са стране, пре ћемо се договорити.

Могу ли се Срби и Бошњаци договорити? Могу ли наћи праву меру истине и суда? Могу ли опростити једни другима? Одговор тражимо, најпре, у Полому, српском селу на обали Дрине. Лјубинка Симић, на кућном прагу 15. маја 1992. године изгубила синове. Убили га војници Насера Орића: Миро (30), Ненад (25) и Лјубиша (18). Данас живи за унука, од четвртог, преживелог сина.

- И он несрећник полудео од када су му браћа убијена. Остало ми је ово дете, и куд ћу од њега. А знала бих куд. Дрина би знала... Мајке да су се питале, никад овог зла не би било. Свака жали једнако своје чедо. Била она Српкиња или муслиманка. И гуја под каменом жали, да неће мајка.

На крају, у Глогову... Фатима Имамовић 9. маја 1992. године заувек раздвојена од деце Заима (9) и Зеада (22). Памти последњу вечеру и зору, кад се Заим пробудио и замолио је:
- Мама, да дођем мало код тебе у кревет? Само мало да будем уз тебе - сећа се Фатима. - Сад, где год кренем, они су ми пред очима. Као и свакој мајци њено дете којег нема. Није важно којој нацији и вери припада, мајка исто пати. Бол нема ни веру ни нацију.

Могу ли мајке да опросте?
Лјубинка:
- Човек је кажу, велик колико може да опрости. И бол је лакши. А мене бол за мојом децом не попушта.

Фатима:
- О томе мислим увек, па и кад се вијам као врана, док не полудим. А срце ми говори да издржим.

Све ране зарастају, али ожиљци... они расту са нама.
Милена МАРКОВИЋ
Перица ВасовићРЕАГОВАНјА ПАРЛАМЕНТАРНИХ СТРАНАКА

НЕЛјУДСКИ ЧИН
ДУШАН Пророковић, заменик шефа посланичке групе ДСС
- Ако је неко на такав начин желео да изазове масакр и тиме постигне било какав политички циљ, то је недопустиво. Тако гнусан акт није и не може бити вредан било каквог политичког циља.
Председник Одбора за одбрану и безбедност Милорад Мирчић
- Да експлозив није отркивен и да се догодила трагедија, Србија би била директно окривљена, а после тога ни Дунав ни Сава нас не би опрали пред међународном заједницом .
Рајко Баралић, посланик СПС
- Не знам ко је имао мотив за то, нити шта може да стоји иза тога, али људска глупост и суровост понекад стварно немају границу. Нажалост, у свим ратовима је постојала пракса да се минирају лешеви, како би они који обавају асанацију директно настрадали. То је стварно нељудски.
Душан Петровић, шеф посланичког клуба ДС
- Било би врло лоше да било који разлози, па и безбедностни, спрече потребу и намеру да се искаже поштовање према страдалима. Долазак у Сребреницу свих који су најављени, укуључујући и председника Србије Бориса Тадића, представљаће врло важан корак ка суштинском помирењу, без којег нема праве стабилизације прилика у југоисточној Европи. Време је да Балкан постане место где људи могу нормално да живе.
Д. М. С. - Р. О.

ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШНјИЦА
БРАТУНАЦ (Тањуг) - Родбина Срба, убијених на подручју сребреничких и братуначких села Загони, Залажје, Биљача и Крњићи, обиласком гробља и паљењем свећа, обележила је 13. годишњицу страдања 32 цивила, које су у тим селима убили припадници бошњачке Армије БиХ.
Бошњачке јединице под командом бившег ратног команданта Сребренице, сада хашког оптуженика, Насера Орића напале су 5. јула села и у Крњићима убиле 16, Загонима 14, а у Залажју и Биљачи по једну особу.


ПАРАСТОС У СКЕЛАНИМА
БОРЦИ Скелана у недељу 10. јула обележавају завршетак спомен-обележја српским жртвама од 1992-1995. године, подигнуто и у порти цркве светог Петра и Павла. На спомен-плочи су уписана имена више стотина цивила из Скелана и околине које су убили муслимани под командом Насера Орића. Парастос ће служити и спомен-обележје освештати владика тузланско-зворнички господин Василије.

Р. Р.

СПРЕМНИЛИ "ДОБРОДОШЛИЦУ"?
БАНјАЛУКА - Полиција Републике Српске пронашла је јуче на локалитету Меморијалног центра Поточари, код Сребренице, 25 килограма пластичног експлозива.
Експлозив је откривен на две локације у Поточарима. На једној локацији је било 15 килограма експлозива, а на другој око 10 килограма.
- На обе локације било је предвиђено паркирање путничких аутомобила људи који ће 11. јула стићи у Поточаре - речено је агенцији Фонет у МУП РС.
Експлозив је скривен у шахтовима, сазнају "Новости". Припадници МУП-а пронашли су већу количину пластичног експлозива у кругу бивше Фабрике бетонских елемената у Дугом Пољу код Поточара.
Дојаву о постојању експлозива на овој локацији полиција је добила прексиноћ од ЕУФОР-а.
- Пронађена је већа количина експлозива. Утврђено је да је реч о пластичном експлозиву спремном за активирање - изјавио је јуче портпарол директора полиције РС Радован Пејић.
Полиција РС потврдила је да је на трагу особама за које сумња да су поставиле експлозивне направе.
- Имамо индиције о могућим извршиоцима, односно особама које су евентуално поставиле експлозив, а остварили смо сарадњу са федералним МУП-ом и осталим безбедносним структурама у БиХ, тако да се за тим лицима трага - рекао је Пејић.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације