Српски трансформатори на европском путу

В. Н.

05. 10. 2019. у 19:02

Српски трансформатори на европском путу
"Енергомонт" из Бачких Винограда увелико извози у регион, а спрема се да своје производе пласира и на ЕУ тржиште. За 27 година рада, радња израсла у предузеће са више од 100 запослених

"ЕНЕРГОМОНТ", из Бачких Винограда, на северу Србије, основан је далеке 1992. године као мала самостална занатска радња која се бавила поправком, ремонтом, намотавањем и премотавањем енергетских трансформатора. У међувремену, за 27 година посвећеног рада, радња је израсла у предузеће које броји више од 100 запослених, има три производне хале и фокусирано је на конструкцију и производњу савремених енергетских трансформатора. А, у свом портфолију данас, између осталог, има уписану сарадњу и са светским гигантом као што је немачки "Сименс".

- Наш посао се састоји од пуно рада, али и делимично разочарања, јер се то не може избећи никада. Упркос изазовима и на тренутке неповољним околностима, успели смо да се развијемо и достигнемо ниво на коме смо данас - каже Игор Ујхељи, један од три власника "Енергомонта". - Ако бих могао да извучем суштину пословне филозофије, то је да је обавеза предузетника да непрестано прати све процесе у својој области и да увек улаже у побољшање, јер свет је такав да се стално мења и унапређује.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Србија се поноси лесковачким ајваром

Ујхељи истиче да у овом тренутку његова компанија производи широку палету трансформатора од којих је део већ успела да извезе на регионална тржишта, али да је прави изазов за компанију у пробоју на велико и веома захтевно европско тржиште.

- Будући стратешки план нам је излазак пред ЕУ купце. Оно што нам даје разлог за оптимизам јесте чињеница да смо захваљујући квалитету наших производа успели да добијемо типске атесте института у граду Крајова у Румунији који су неопходни за извоз на глобална тржишта - наводи Ујхељи. - Заиста смо много улагали у добијање тих атеста које сада имају наши дистрибутивни трансформатори и од тога очекујемо доста.

Ујхељи наводи да се у "Енергомонту" помно прате актуелни трендови за оптимизацију трансформатора, што је сада глобални императив у овој области.

Суштински фактор за раст компаније један од власника "Енергомонта" види у подршци пословних банака да кредитно прате напоре произвођача.

- Банке нас прате кредитима и зато смо напредовали. Са наше стране, сва средства која смо остваривали продајом улагали смо одмах натраг у производњу и расли смо органски, здраво - истиче Игор Ујхељи.

За развој ове компаније била је важна и подршка коју је 2017. добила од Развојне агенције Србије РАС, у оквиру њеног "Програма подршке интернационализацији привредних друштава, предузетника и кластера".

У току 2007. године у "Енергомонту" је започето увођење интегрисаног система менаџмента који обухвата увођење стандарда ИСО 9001:2001 за систем управљања квалитетом, ИСО 14001:2005 за систем управљања заштитом животне средине и ОХСАС 18001:1999 за систем управљања заштитом здравља и безбедности на раду.

- Циљ нашег рада је да задовољимо све потребе и захтеве наших купаца, водећи рачуна о безбедности на раду и заштити животне средине. Слушајући купце, ми разумемо њихова очекивања, и систематично извршавамо уговорене активности. Поседујемо висококвалификовану радну снагу, огромно искуство стицано вишедеценијским радом на пољу производње и ремонта енергетских дистрибутивних трансформатора од 50 до 1.600 киловолт-ампера, као и у ревизији дистрибутивних трансформаторских станица - истичу у компанији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Намештај за Балкан, Русе и Европљане

Као једну од кључних ствари за успех компаније, Игор Ујхељи посебно указује на то што власници и менаџмент придају велику пажњу размени информација међу запосленима.

- Отворена и конструктивна комуникација је обавеза за наше запослене, баш као и свест о квалитету, заштити човекове средине, заштити на раду и заштити података. Сваки запослени је лично одговоран за аспект квалитета при свом раду и свестан да мора имати позитиван став према томе. Квалитетно, брзо и ефикасно обављати додељене му послове и непрекидно остваривати иновирање и побољшање квалитета свога, процеса рада и пословања је обавеза. Са наше стране, велику пажњу поклањамо сталној едукацији наших запослених и њиховом унапређењу - наводи Ујхељи.

БЛИСКА САРАДЊА СА ПКС

КАДА је реч о подршци коју је "Енергомонт" добијао у свом развоју, да би достигао ниво са ког може да крене у регионални, а затим и у европски пробој, поред подршке Развојне агенције Србије, посебно је важна сарадња коју компанија остварује са Привредном комором Србије.

- Имамо блиску сарадњу са Регионалном привредном комором Суботице са чијим представницима смо у сталном контакту за многа питања. Највећу помоћ смо до сада добили кроз могућност да преко ПКС наступимо на неколико сајмове, попут оног који је у мају ове године одржан у Београду, или неколико сајмова пре тога. Изузетно нам је значило да кроз наступ на тим сајмовима успоставимо пословне контакте са заинтересованим купцима и да добијемо даље препоруке које су у нашем послу од суштинске важности - каже Игор Ујхељи, један од власника "Енергомонта".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Реално

05.10.2019. 19:48

Претходно је уништен домаћи "МИНЕЛ - транформатори" који је производио све врсе трансформторе да би се увозили се Хрватски.