Региони за боље пословање са Чизмом

В. Н.

среда, 27. 03. 2019. у 22:41

Региони за боље пословање са Чизмом

Depositphotos

Привредна комора Србије осмислила Нови концепт за повезивање српске и италијанске економије. Већ омогућена директна сарадња са регионима FVG, Венето, Ломбардија и Кампанија

У ПРОТЕКЛИХ неколико месеци, ПКС је у сарадњи са регијама у Италији организовао пословне форуме у намери да се италијанске компаније анимирају за инвестирање у Србију, односно, за заједничке пословне подухвате са српским предузећима. Форуми су одржани у регијама Friuli Venezia Giulia (град Трст), Венето (град Верона), Ломбардија (град Милано) и Кампанија (град Напуљ). Број италијанских привредника који је учествовао на форумима премашио је 300, а у наредним месецима исти скупови ће се одржати и у регијама Емилија Ромања, Пијемонт, Тоскана и Трентино Алто Адиђе.

- Циљ новог деловања који смо успоставили у Италији је успостављање пословног модела за стварање новог, агилнијег модела наступа италијанских компанија на српском тржишту. Са таквим приступом је јасно отклоњена дилема да ми не подржавамо било какав процес делокализације њихових привредних субјеката, већ заједнички са њима таргетирамо субјекте који проширују и своје капацитете и постају потецијални инвеститори у нашој земљи или партнери нашим предузећима. Наравно, тиме се аутоматски прави и већи проток и могућност извоза наших предузећа у Италију - каже Милан Вранић, представник ПКС у Италији.

Објашњавајући суштину новог, оригиналног концепта ПКС у Италији, Вранић каже:

- Успоставили смо директну сарадњу са њиховим најзначајнијим регионима па су тако у протеклим месецима направљени заједнички форуми са регионима FVG, Венето, Ломбардија, и Кампанија. Овако смо у цео процес укључили све локалне институције, из комерцијалног, индустријског и финансијског сегмента које су у директном контакту са њиховим привредним субјектима, а које су изразиле велику заинтересованост, јер кроз повезаност Србије са другим тржиштима ми говоримо и о заједничком наступу на трећим тржиштима. Овакав процес омогућава да италијанске институције боље и конкретније разумеју шта оне са своје стране треба да помогну у том процесу својим предузећима, посебно МСП, да би тако припремљене ми могли да их дочекамо и припремимо им неопходне елементе за подухват инвестирања у Србији. Наравно, ту је и дефинитивно представљање Србије као лидера и првих врата на Балкану одакле се ствара будућа понуда заједничког тржишта - истиче представник ПКС у Италији.

Прочитајте још - Србија поуздан партнер италијанским компанијама

Зашто се ПКС у Италији одлучила да се фокусира појединачно на регионе?

Милан Вранић каже да је у сржи таквог концепта сазнање да се тако конкретно подиже степен заинтересованости за улагање и сарадњу са Србијом. Али и да успостављајући директан контакт са италијанском привредом, и упознајући на лицу места њене потенцијале, као и тачке слабости, искључи пуко "теоретисање", односно, неозбиљне "играче", и фокусира се конкретно на пуно сагледавање компатибилности те привреде са српском. Региони у Италији имају могућност давања предности економском моделу услед чега он постаје покретач свих других сегмената, што убрзава процес будућих одлука за било какав вид сарадње са српском привредом посебно у делу који се односи на инвестирање у Србији. У цео процес су укључене и пословне банке како би могло да се правилније анализирају заиста заинтересована предузећа, а уједно и да се прикаже да постоји јака кредитна подршка будућим аранжманима са Србијом.

КОД НАС РАДИ 1.849 ИТАЛИЈАНСКИХ ФИРМИ ЈЕЛЕНА Јовановић, директорка Сектора за међународне економске односе Привредне коморе Србије, напоменула је да у Србији послује 1.849 италијанских компанија, а да је само у протеклој години основано чак 139 нових италијанских фирми.

Како посебно истиче Вранић, вредност овако постављеног концепта је што се спречава губљење наших ресурса на непроверене и проблематичне "инвеститоре", за разлику од неких претходних периода.

Опсервирајући регионе у Италији имамо могућност да различите секторе у Србији боље припремимо с обзиром на специфичности које одређени региони имају у одређеним секторима, чиме прецизно одређујемо и адекватне регионе у Србији: такав приступ је и сама ЕУ препознала у својим оквирима као динамичнији и конкретнији модел привредног развоја.

На конференција "Нове економске прилике за регионалне компаније Италије", која је одржана у регији Friuli Venezia Giulia, односно, у Трсту, у фокусу су биле финансије и осигурање у процесима интернационализације на српском тржишту, подршци за интернационализацију италијанских компанија и инвестиције у Србији. Друга у низу је била конференција у регији Венето, у граду Верона, где су као стратешки важни сектори за сарадњу представљени пољопривреда и прехрамбене индустрије, индустрија грађевинског материјала, дрвна и индустрија намештаја, хемијска и фармацеутска, али и текстилна индустрија и сектор информационих технологија.

Трећа је била конференција у регији Ломбардија - у Милану, одржана 11. децембра 2018. године где је Србија истакнута као поуздан партнер италијанским компанијама и добра инвестициона дестинација 1.711 италијанских компанија које послују на територији Србије, а да Србија као дестинацију ужива политичку стабилност и има добро развијену инфраструктуру, техничку обученост радника, ниске трошкове рада, олакшану и убрзану бирократију, са стабилним финансијама, и представља место одакле се лакше освајају нова тржишта.

Прочитајте још - ПКС: Све о стандардима у три клика

Милан Вранић, директор представништва ПКС у Италији је истакао примере 16 компанија из регије Ломбардија, попут Golden Lady, Calzedonia, Pompea, Building Energy, као најбољи подстицај будућим инвеститорима.

Четврти скуп је одржан у регији Кампанија, граду Напуљу, 19. фебруара 2019, где је главна тема била представљање Србије као економије у центру балканског тржишта. Институционалну подршку конференцији пружили су и представници Италијанске агенције за спољну трговину (ИЦЕ), Министарства економског развоја Италије из Рима и канцеларије из Београда упознавши присутне о услугама које Агенција пружа за улазак њихових предузећа на српско тржиште, као и РАС која је представила услове, олакшице и подстицаје које Србија пружа будућим инвеститорима.

СКЛАПАЊЕ УГОВОРА СА ТРГОВИНСКИМ ЛАНЦИМА

* ПОТЕНЦИЈАЛНИ инвеститори у области хемије, фармације, пољопривреде, текстила и екологије

* интересовање грађевинских компанија за учешће на нашим тендерима,као и joint venture са домаћим компанијама

* очекује се склапање уговора са трговинским ланцима замрзнутог воћа и поврћа

* позиционирање сушених кајсија и коштуњавог воћа на полицама продајних ланаца

* сарадња наших стартап компанија и стартап компанија Италије у области е-здравља, фармације и креативне индустрије

* преговора се за представљање произвођача алкохолних пића у Венету