Рат безбедносне службе БиХ (ОБА) против наше државе: Подмећу да Руси у Србији тренирају своје обавештајце

В. Н.

петак, 03. 07. 2020. у 09:00

Рат безбедносне службе БиХ (ОБА) против наше државе: Подмећу да Руси у Србији тренирају своје обавештајце

Илустрација Фото: Танјуг

Наводно, обука обично траје 15 дана и спроводи се уз одобрење државног и војног врха и логистичку подршку Војске Србије
ОБАВЕШТАЈЦИ БиХ намеравају да пласирањем лажних информација оптуже Србију да заједно са Русијом припрема акције дестабилизације региона. До ове информације, према сазнањима "Новости", дошли су припадници српских обавештајних служби који су о том плану усмереном против наше земље обавестили и државни врх.

Обавештајно-безбедносна агенција БиХ (ОБА) припремила је документ намењен страним службама са којима сарађује, који говори о наводним обавештајним активностима Руске Федерације на простору Србије. Према том документу, припадници војнообавештајних снага Русије, наводно, на полигонима наше војске обучавају сараднике са КиМ, из Северне Македоније, Црне Горе и Републике Српске, за дестабилизацију прилика на простору Западног Балкана.

"СЛУШАЛИ" И ВУЧИЋА "НОВОСТИ" су у више наврата писале о акцији "Ушће" безбедносне агенције БиХ. Реч је о мерама прислушкивања које су дуго примењиване на читаво руководство РС, укључујући Милорада Додика. Преко контаката на мети прислушкивања био је тада и председник Србије Александар Вучић. Акција је спровођена уз логистичку подршку британских обавештајних служби.

Наводно, обука обично траје 15 дана и спроводи се уз одобрење државног и војног врха и логистичку подршку Војске Србије, а инструктори су искључиво припадници руске обавештајне службе. Наводи се да је током прошле године обука организована у више наврата и да би овог месеца требало да буде одржана на полигону Пескови код Пожаревца.

- Садржај документа имплицира да су циљ "дестабилизације" заправо пре свега Косово и Метохија и Босна и Херцеговина - наводи извор "Новости".

Исти саговорник објашњава да је један од приоритета ОБА праћење активности Руске Федерације у БиХ, али и на простору читавог Балкана:

- Овим документом та агенција вероватно покушава да се наметне као кредибилан партнер страним службама у праћењу и спречавању продора руског утицаја. Ипак, овај покушај пласирања лажних информација тешко да ће наићи на успех будући да било која озбиљна служба може лако да провери њихову веродостојност.

Праћење тзв. малигног утицаја Русије, јесте једна од главних преокупација западних обавештајних агенција у овом региону. Реагује се на сваку активност повезану са руском државом, а једна од "дежурних" тема јесте Српско-руски хуманитарни центар у Нишу, који је на Западу проглашен за шпијунски центар.

Чак ни руском тиму за дезинфекцију није био дозвољен улаз у БиХ

Недавно је чак и долазак припадника руске војске у Србију и РС, где су помагали у дезинфекцији објеката на почетку епидемије вируса корона, изазвао подозрење. Почетком маја тиму руских војних стручњака није дозвољено ни да уђу у БиХ, где је, на позив председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине Драгана Човића, требало да дезинфикује Универзитетско-клиничку болницу у Мостару.

Пензионисани официр КОС Љубан Каран каже да је ОБА требало да буде заједничка служба за оба ентитета, али да од самог формирања она то није била:

РЕГРУТИ ОСИМИЦЕ ПРВИ човек ОБА, иако му је истекао мандат, и даље је Осман Мехмедагић Осимица. Он је био у Служби државне безбедности од 1984. године. Од 1991. обезбеђивао је Алију Изетбеговића, уз кога је остао и током рата. У ОБА је од њеног оснивања 2004. године, а 2015. је постао директор. У РС су се противили његовом именовању због повезаности са ратним доласком муџахедина на ове просторе.

- То је посебно дошло до изражаја у последње две године, када ОБА ради искључиво против РС и Србије. Било је чак и афера и покушаја прислушкивања политичара и новинара, не само у Српској, већ и у Србији. Међутим, они то не раде ни по својој идеји, ни уз своју логистику. ОБА је, заправо, експозитура британске службе МИ-6 и то је нешто што се већ дуго зна. Британци настоје да прикажу како се, наводно, боре против "руског малигног утицаја", што је обична измишљотина. "Малигни утицај" је само оправдање да би спроводили офанзивна дејства према Србији и РС.

Каран каже да постоји нека врста удружења обавештајних служби чланица НАТО у којем главну реч воде МИ-6 и ЦИА, које координирају радом балканских агенција које су под њиховим утицајем и организују поделу посла:

- ОБА је у тој расподели добила задатак дестабилизације РС и Србије. Њихове оптужбе да неко овде обучава кадрове за потребе Русије чиста су измишљотина. Слично као што је црногорски државни врх својевремено инсценирао како је некакав прекупац на кванташкој пијаци наводно врхунски руски агент који је планирао атентат на Мила Ђукановића. Такве акције постале су прозирне и тешко некога могу да преваре - закључује Каран.

ОПЕРАЦИЈЕ БРИТАНАЦА

ПРЕДСЕДНИК РС Милорад Додик тврдио је да се у Сарајеву, Подгорици и Тирани налазе тзв. центри за спречавање "руског малигног утицаја". Говорио је и да различитим акцијама усмереним против Српске и њених политичких представника руководе британски агенти. Такође, Додик је, пре две године, изјавио да је база "Бутмир" код Сарајева "прихватилиште за црне операције" и да у њој има 2.000 припадника европских безбедносних снага.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

Саша

03.07.2020. 09:47

Ови да прате Русију, па ни две овце не би успели да не изгубе...

crniDjordje

03.07.2020. 09:59

Glupost,kao da su otkrili Ameriku.OBA mora da zna da su Ruske i Americke obavestajne sluzbe svuda po svetu.Ako nisu njihove onda su druge sluzbe koje rade za njih.Svaka zemlja ima svoje obavestajne sluzbe to je potreba modernih drzava.Verujem da i Muslimani imaju svoje,ali su oni prepoznatljivi po religiji i ishrani i onda budu brzo locirani.OBA bi prvo trebalo da stiti svoju teritoriju jer ih tamo ima iz celog sveta.

Оливер

03.07.2020. 10:09

@crniDjordje - Немају они никаквих обзира и моралних норми, каква халал храна :). С друге стране, 98% њихових агената у страној држави јесу њени држављани, регрутовани да шпијунирају за ових 2%.

posmatrac iz daleka

03.07.2020. 10:21

Mozda im i kineski vojnici prave drustvo.Jer ste vrlo interesantni da pred "vasom" granicom vezbaju. Zato ' ajde sto pre u nato. Vidite da se Turska dvouni dalo da izadje it te "organizacije": Pa bi im vi kao velika sila dobro dosli.

Јабре

03.07.2020. 10:38

Треба елиминисати британске шпијуне под хитно, они су изазвали други светски рат код нас и помагали су свим сепаратистима у Југославији. Они су рак планете Земље.

Mile

03.07.2020. 12:19

Kakve gluposti.Zivim u blizini poligona peskovi.Posto sam uvek kpd kuce ne moze ni ptica da proleti a da je ne vidim.A inace poznajem i dosta staresina i vojnika pa kada dodju na teren jave se uvek.Niko tu ne vezba osim nase vojske.Jedino ako su se ruski spijuni rodili u Srbiji pa govore perfektno srpski pa ne mozemo da ih poznamo.

Milos

03.07.2020. 18:19

Pa sta i da planiramo?? Imamo pravo da planiramo u nasoj zemlji sta hocemo. Oni su sve kao fini i nista ne planiraju. Ma daj. Stalno nesto planiraju kako da destabilizuju Srbiju. Plan destabilizacije i razbijanje Jugoslavije im je totalno uspeo. E, pa sada se kao cude!? Nismo vise zajredno u istoj zemlji i mozete samo da gledate. Sve se vraca i placa. Kako ste radili, tako ce vam i biti. Gledajte vi svoja posla. Ne cvetaju vam bas ruze bivsa Jugo braco...

Шатор

03.07.2020. 23:37

Директор агенције нема доказ ни да је основну школу завршио. Вјероватно је нешто погрешно прочитао...