Александар Вучић: Не одлазимо у Белу кућу са белом заставом

Милан БАБОВИЋ - Снежана Ровчанин ТОМКОВИЋ

18. 06. 2020. у 07:00

Идеја ЕУ је да се не противимо чланству Косова у УН, али још не знају шта да нам понуде. И у нашим редовима има "барона", биће жестоких промена око 15. јула

Александар Вучић: Не одлазимо у Белу кућу са белом заставом

Фото Драган Миловановић

ОВОГА пута председник Србије и главни уредник "Новости" Милорад Вучелић нису укрстили копља над шаховском таблом, јер је Александар Вучић журио на отварање радова на саобраћајној петљи код Лајковца. Ипак, за који дан шефа државе, осим изборног окршаја, очекује можда и кључна геополитичка партија у којој улог може да буде судбина Косова и Метохије. Симболично, дан пред Видовдан, отићи ће у Белу кућу, на којој се пре 102 године у знак поштовања вијорила српска тробојка.

На почетку интервјуа питамо председника да ли у Вашингтон путује са белом заставом, како прижељкују многи на Западу, у Приштини, али и неки у Београду:

- Нисам од оних који воле да се бусају у прса и изговарају тешке речи, јуначке слогане, али да ће било ко из Србије, ко буде био у делегацији, да носи белу заставу, то је бесмислено. Ми имамо свој црвено-плаво-бели барјак, и носимо га и у срцу, имаћемо га и испред себе. Било је раније белих застава у име Србије безброј пута, и при томе су узвикивали херојске слогане. Ствари се мере по делима, а не речима које изговарате. То је за нас важна ствар, не можете да одбијете позив Беле куће, али...

* Американци као да се утркују са ЕУ у томе ко ће пре до каквог-таквог решења...

- Ми водимо тзв. статусне преговоре под окриљем Европске уније и то не можете да промените преко ноћи. Волели бисмо ближу сарадњу између ЕУ и Беле куће. Не бисмо имали ништа против тога да амбасадор из ЕУ буде присутан. Када разговарамо, ми причамо и о европском путу. Затим ћемо да причамо и са нашим пријатељима, да видимо шта они мисле. Причао сам телефоном са Путином дуго о Косову и Метохији. Он је био добро припремљен. Имамо неке нове околности, па ћемо да видимо. Лајчак долази 22. јуна, дан после избора, па ћемо да видимо какви су планови ЕУ. Он вероватно долази са одређеним идејама. Ми не желимо да учествујемо у препуцавањима између Америке и Европе. Ја нисам чуо од Албанаца да су рекли да одустају од чланства у међународним институцијама, али ако јесу - у реду. Четири године сам молио у Бриселу, док се нама страшно замерао процес отпризнавања Косова, да престану са покушајима за улазак у међународне институције. Ако већ причамо о томе да кроз дијалог морамо да дођемо до решења.

* Тачи је као увод за тај важан састанак поновио своју тракалицу да је циљ - споразум о обостраном признавању. Очекујете ли да ће у Вашингону бити направљен макар корак ка решењу?

- Немојте да заборавите да је поводом обостраног признавања твитовао и Доналд Трамп. О томе је говорио и у писму мени и Тачију, што је много важније. Ја не мислим да ће Америка да промени свој однос, нити ће то учинити Немачка и Француска. Али, да ли ћемо ми да се сагласимо и кажемо Тачију - браво, све сте добили, све што могу да кажем је - неће то бити тако. Биће тешко и бићемо изложени најтежим притисцима. Без обзира на то да ли ће се то дешавати у Бриселу или Белој кући.

Главни уредник Вучелић и аутори са председником

* Евидентно је да на тој теми Немачка и Америка навлаче конопац. Да ли би се директинијим укључивањем Доналда Трампа у преговоре актуелизовала тема разграничења?

- Не мислим да је то могуће. ЕУ води дијалог, и три године су потрошили да објасне како је свака идеја супротна независности Косова немогућа. Имали су подршку лажних националиста који су сматрали да ми можемо десетоструко више него што је реално. То је био проблем деведесетих година, када смо губили будућност за своју децу. Све до проглашења независности Косова борили су се за то како да остану на власти да се додворе амбасадорима. Очигледно је да ће морати да се траже нека нова решења, али ја их сада, искрено, не видим. Не говорим оно што се људима свиђа и нећу да се додворавам. Али видимо да неки певањем и све већим присуством на телевизијама желе да се додворе грађанима, али што их је више у јавности, мање имају гласова. Кад помисле да су нашли угао да ми нападају дете, пада им рејтинг. Неће људи такве приче, нису глупи. Кажу - сменићемо издајника, решићемо Косово. Тако вређају људе мислећи да су глупи. Предстоји тежак период, мораћемо да водимо рачуна о навлачењу конопца између САД и ЕУ, али мораћемо да будемо флексибилни, да пронађемо теме за разговор, да решавамо проблеме наших људи са КиМ, да сачувамо наше националне интересе.

* Шта је то што наслућујете, какав ће бити предлог Запада?

- Нисам у стању да наслутим предлог Беле куће, али јесам шта би могао бити предлог ЕУ. Мислим да је њихова идеја сада да нам кажу се ми не противимо чланству Косова у УН, али не знају шта да нам понуде. Дакле, да не морамо формално да признамо Косово, али да се не противимо томе да добију столицу у УН. Очекујем да Европа каже да ћемо бити у чланству за неколико година, и онда нисмо у лакој ситуацији, али то није довољно. Србији мора да буде понуђено много више.

* Недавно сте имали телефонски разговор са Путином, а 23. јуна ћете бити "у четири ока" са њим у Москви. Хоћете ли позвати Русију да се укључи у дијалог, с обзиром на то да вам је њен председник изнео став да нема решења за КиМ без сагласности СБ УН?

- Ми ћемо разговарати са свима. Ја хоћу увек да одем у Москву, али не знам хоће ли Тачи. Није суштина у томе ко ће све да игра. Ми смо себе избацили из Уједињених нација и пребацили тежиште на Европску унију. Не можемо да изађемо сада из тога. Али, свако решење мора да буде у Савету безбедности УН. Мени је било веома важно то што је Путин рекао, а очекујем да то каже и Лавров, а то је да ће Русија прихватити све оно што Србија буде рекла. На Западу знају да морају да разговарају са Русима, али пре тога морају да разговарају са нама. Али немамо ниједан папир. Очекујем да током јула буду настављени преговори, имам одређене назнаке. Морамо да видимо и какав ће бити приступ албанске стране. Имате Хотија који разговара са Немцима и каже - ја ћу да водим преговоре у ЕУ, а имате Тачија који каже да га не интересује ЕУ и наложи дезинфекцију канцеларија после одласка Лајчака из Приштине и тако пошаље поруку Белој кући да га интересује само Америка.

ПОМАГАЋЕМО НАШЕМ НАРОДУ У ЦРНОЈ ГОРИ

* ХОЋЕ ли бити неке конкретне акције Београда ако се настави прогон свештенства СПЦ у Црној Гори?
- Помогли смо са 1,7 милиона евра прошле недеље нашим удружењима у Црној Гори и даћемо још. Морамо да поштујемо независност Црне Горе. Имали смо неспособне власти које нису знале ни кампању да воде и да са 46 одсто сачувају Црну Гору у заједничкој држави. То је било важно, да их сачувамо и због Косова и Метохије. И нећу да говорим шта би било да су тада озбиљнији водили државу. Наш народ ће имати подршку увек, и Српска црква.

* Како видите то што је Митрополија обзнанила понуду Ђукановића да "може све" само ако раскину везу са Патријаршијом и Београдом?
- Ако је то Митрополија потврдила, а ми смо имали такве извештаје, онда је то најбоља потврда да се то дешавало. Цео смисао је да се прекине веза са Београдом и Патријаршијом. Наш народ живи тамо где је наша Црква и треба је називати правим именом. Нико не може да нам забрани да помажемо удружења.

* Плаши ли вас та брзина решавања проблема која се помиње, да ће се све решити до краја године?

- Немам ништа против ако може да се постигне, али ја то слушам седам или осам година, па ништа.

* Толико дуго слушате и да ћете издати Косово...

- Слушам и то, само што се једино у моје време није смањио број Срба на КиМ. Уз сву тежину наших проблема, проглашења независности, постављања линија на Јарињу и Брњаку, увођење такса. Важно ми је да помогнемо Србима и да разумеју људи ко штити њихове интересе. Немам никакав страх. Шокиран сам неодговорним идејама које, када их слушамо, изгледају као да смо се вратили у 1991. годину. И то не мислим само на опозиционе странке, него и на неке које су део власти. Моја је жеља да листа коју водим добије велики број гласова. Не због мандата, јер би то требало да буде печат на оно што смо радили протеклих година. Људи виде резултате, ауто-пут "Милош Велики" нам је све пунији. Ако бисмо успели да добијемо близу 1,8 милиона гласова, то би било сјајно. То су бројеви које никада нико неће имати у Србији.

* Очекујете ли баш толико гласова?

- Надам се. То није питање колико је људи изашло, већ сте добили 1,8 милиона гласова. Ја конкуренцију веома поштујем, али сам изненађен тиме да мисле да неозбиљним изјавама можете да добијете нечије поверење. Нису људи малоумни па да не знају шта може или не може. Не можете људима да кажете да ћете сваки месец да им повећате плате. Немојте да говорите да ћете да укинете "паука", па да будемо дивља земља, о страним и домаћим инвестицијама, а не знате да више помажемо домаћим. Ово је била најчистија кампања, никога нисмо увредили. Ово је била медијски најотворенија кампања. Гостовали су на свим телевизијама, више него СНС. Људи су мислили да, када их није било, имају генијалне идеје, а сада су схватили да то баш и није тако. Видео сам у Чачку и Нишу да су људи озбиљнији, да не можете да их преварите. Притом ме не брине рационални део политичког спектра, него ирационални, они који мисле да је земља четвртаста, да је 5Г мрежа, коју немамо, крива за нешто.

* Да ли последњих дана враћате филм из 2008. па Ивицу Дачића унапред сумњичите за издају, или постоје информације о томе да он "испод жита" ради са вашим противницима?

- Не посматрам ствари на такав начин. Ми смо обавили добре ствари за нашу земљу. Али, да будем поштен, ако би сви они имали и глас више у парламенту, изгласали би техничку владу. Ову утакмицу трчимо због себе и наших резултата. Ако не будемо имали већину, не пада ми на памет да СНС дам мандат за састав нове владе. Нећу да кршим Устав. Не желим да СНС буде у коалицијама у којима мора да доноси одлуке уз компромисе и уцене. Осим тога, предстоје нам и велике промене у СНС. Знам многе унутар странке који радо говоре о младима, али да случајно не заменим њих.

ТЕРОР ЕВРОПСКИХ ПОСЛАНИКА

* УЧЕСТАЛЕ су примедбе појединих европосланика на стање демократије у Србији. Писма им пишу и овдашњи опозициони прваци...
- Не можете да тражите подршку народа Србије а да онда изађете пред ЕУ, као неки, и кажете да пријављујете председника јер он има најбоље односе са Кином. А, то сви знају, ја то нисам тајно радио. Немачка војна команда је за време Другог светског рата апеловала да неће да прима денуцијантске пријаве у Београду, јер их је било превише. Е, то вам је то. А ово што раде одређени европарламентарци је терор. Говоре да хоће да причају са члановима РЕМ који њима одговорају. Позивају се на институције, а крше их све време. И држе нам придике и предавања, што никаквог смисла нема. Колико год гадости да изговоре кроз регионалне медије, где је буквално координисана кампања, не могу да смање подршку народа коју имам.

* Има ли их у Влади?

- Како их нема! Кад неко постане министар, онда он мисли да је следеће место да буде премијер. Један од ретких који се понео другачије и више заступао наше идеје после истека мандата је Иван Тасовац. Он је фантастичан и изузетно духовит и показао је да му није стало до личног статуса.

* На "страначким кладионицама" Ана Брнабић је фаворит за место премијера. Да ли је то сигуран "тип"?

- Не идем у кладионице одавно. Нема "страначких кладионица", постоје само закони. Могао бих да вам кажем ко ће имати мање а ко више него што предвиђају кладионице, али нећу, јер бих тако прекршио закон.

* Колико вас брину предвиђања да су за вас много већа опасност председнички избори? Односно, да ћете под притиском неповољног косовског решења и "страног тендера" за вашег противканидата бити на великом искушењу?

- Када су завршени председнички избори биле су велике демонстрације, говорили су: диктатура, диктатура. Рекли су потом: побеђујемо на београдским изборима, а ми смо добили више. Онда су рекли да ћу бити готов до Васкрса прошле године, па до Васкрса ове године. Па су рекли да неће излазност бити ни 30 одсто, па су повећали на 40, па 45, па на 50. Полако. Знате ли како ће Србија да изгледа за две године?

* Како?

- Милион грешака сам направио, али сам се сваког дана трудио да радим што више. Ово су најбољи резултати у последњих 30 година, свиђало се то некоме или не. Једини сам српски председник који никога није изручио Хашком трибуналу. А тражили су Шешеља назад, пошто су се надали да ће ми оборити рејтинг када су га пустили, као и Радету, Јојића, Остојића. Трудио сам се да подигнемо земљу из економског пепела. То смо успели тешким мерама, када су сви говорили са потцењивањем. Из парадигме неуспеха дошли смо до веровања у успех. Људи знају да када дође Вучић и каже да се гради Моравски коридор, да ће то бити и завршено. Погледајте Београд на води. Обилазио сам га пре неки дан, хиљаде људи сам видео, а стотине људи је прилазило. На почетку је подршка пројекту била 27 одсто, данас је више од 70 одсто, јер људи виде резултат. Ту ћемо имати најбољи хотел у Европи "Сент риџис", највећи шопинг-мол у јужној и југоисточној Европи. Када погледате како ниче, а до јуче је била мочвара, стециште наркомана, гробље вагона и бродова, баш сам поносан. Отворио сам седам фабрика у Нишу. То су ствари које остају. У Смедеревској Паланци је све било затворено а сад имамо фабрику, све према Новом Саду смо ми изградили, фабрике у Чачку... Говорили су: балавац Вучић, нас градитеље ставио по страни. Хајде једном да видимо ко је више урадио.

* Остајете при томе да не трчите трку за нови мандат? Можда кандидат буде жена?

- Не. Само сам рекао да одлука није донета. Не делим политичаре по полу. Мислим да су жене одговорне. Делим политичаре по способности. Више верујем у суд жена које бирају стабилност него мушкараца који бирају ризике. Ко год да буде кандидат, уверен сам у победу.

* Својевремено су пребогати "жути барони" умногоме утицали на то да Тадић оде са власти. Да ли ви имате своје бароне који у сенци ваше заокупљености државним бригама граде личне империје?

- Тога, наравно, има. Када видим неке људе, најблаже речено, не осећам се лепо. Људи желе да буду оно што не могу да буду. И ти хоће на силу. Они који нису прочитали ниједну књигу, постану писци. А имају неке друге способности. Они који се не разумеју у лоптање, почињу да се баве лоптањем. Они који се не разумеју у економију, напрасно постану бизнисмени. Постоји нешто, изгледа, у људској природи. Морају да покажу да имају најскупље аутомобиле.

* Хоћете ли им стати украј?

- Никада не можете до краја. Али немојте да имате сумњу да ће бити жестоких промена. И то у свим страначким структурама око 15. јула. Људи ће бити изненађени. Желим да остану упамћени моји резулати, да урадим још нешто, али сам лично све своје амбиције исцрпео. Добио сам огромно поверење народа, потврђено више пута. Добио сам Орден Александра Невског 105 година после Николе Пашића, и то од Путина, а не од Јељцина, што ми је нарочито драго. Добио сам највиши орден Српске православне цркве.

* Па су патријарха прогласили за СНС бота...

- Више смо ми у последње четири године дали за Храм Светог Саве него сви они заједно. Добио сам највише признање Републике Српске, аустријске привредне коморе. А, највише признање дао ми је народ на изборима. Убеђен сам да ће тако бити и овога пута.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (34)

Romi

18.06.2020. 10:36

Vucic je po svojim sposobnostima daleko najbolji lider na Balkanu.Moze da smeta samo onima koji nisu ni blizu njemu.

Kale23

18.06.2020. 17:51

Predsednik Vučić će se izboriti i sačuvati interese naroda i Srbije.Verujemo u njegov rad i odgovornu politiku koju vodi.

Ilija Filipović

18.06.2020. 20:48

Necemo vise nikome , pa ni toj Americi, dozvoliti da nas gazi i pljuje. Boricemo se za ono sto je nase.

Stefan

18.06.2020. 21:46

Srbija je svesna svoje nevelike snage i velike snage SAD ali to ne znači da ćemo pristati na neke ponižavajuće predloge rešenja problema Kosova.

Hedona

18.06.2020. 23:51

Aleksandar Vučić Grenelu mora da kaže da mu prete mafijaški klanovi na KiM, i da oni vrše pritisak da Srbija prizna nzavisno KiM, i da kaže da je novac iz Srbije iznesen i da su u pitanju milajrdi evra, i da želi da taj novac vrati u Srbiju, ali isto tako želi da KiM počne da se razvija.