Србија пред ултиматумом: Покушаће да нам дају гаранције за ЕУ, али под условом да признамо Косово

Novosti Online

23. 02. 2020. у 10:12

Србија пред ултиматумом: Покушаће да нам дају гаранције за ЕУ, али под условом да признамо Косово
Председник је рекао да му није јасно зашто се толико држи у тајности име специјалног изасланика Београда и Приштине
Србија ће до краја ове године у вези Косова и Метохије добити понуду коју неће моћи да прихвати, а не сме да одбије, рекао је председник Александар Вучић.

"Ултиматум" ће бити, како је објаснио за Прву тв, нешто попут - "Ахтисаријев план плус, плус" у замену за гаранције за ЕУ.

Вучић је, у јутарњем програму ТВ Прва, на питање да ли се може очекивати, као што је рекао Душко Ковачевић да ће Србија добити ултиматум, и шта ће урадити одговорио је:

"Видећете. Али, сасвим је сигурно да никада нисам прихватао ултиматуме, као што је сигурно да ћу настојати да пронађем најбоље решење за српски народ, али се и трудити да не угрозимо мир и стабилност, и не уводимо Србију у рат".

Уверен сам да ћемо до краја године добити нешто што нећемо моћи да прихватимо, али нећемо смети ни да одбијемо. Готово сам уверен у то, казао је председник Вучић.

Подсетио је да када смо имали шансу да решимо косовско питање то нисмо учинили.

„Шта год да буде, могу само да наслућујем шта ће бтии иницијатива специјалног изасланика ЕУ", додао је он указујући да зна ко ће бити на тој функцији, али да не може још да изнесе у јавност, те да ће свакако бити човек близак Берлину.

Вучић предвиђа да ће се радити о неком „Ахтисари плус, плус" плану, да ће покушати да кажу Србија добија гаранције за улазак у ЕУ, али мора да призна Косово, те ће добити и посебан статус за Србе.

Истакао је да ће да пита народ о томе, као што је и раније излазио пред народ и као једини после Добрице Цхосића имао храбрости да изнесе истину о стању на КиМ. Међутим, додаје, да нико неће да слуша и прича о томе, а када се каже ајде на мобилизацију, онда нико неће да се одазове.

„Када водите земљу суочавате се са апсолутно немогућом ситуацјом. Трудим се да унапређујем екомију, да чувамо мир и стабиност, животе људи, да купујемо време. Ја сам покушао и изашао са планом који су сви разумели а правили да нису. Нисам желео да идем у детаље, јер сам имао скривене ствари и нисам желео противнике са тим да упознам", подсетио је он.

Казао је да нико није хтео то решење и да ће сада добити много горе, на које он неће да пристане.

„Говорили су да сам некоме обећао независно Косово. Видећете да то није тако. Вучић никог није лагао, као што сте ви лажови", рекао је он. Оценио је да то неће бити добро решење за српски народ и Србију.

Подсетио је да је као једини одбио план који је требало 2013. да омогући Косову да уђе у УН.

„Ја сам био тај који је то спречио, а све су велики јунаци који су под притиском попустили. Говорим о 2013.. Део Бриселског споразума је био да пустимо Косово у УН. То сам одбио, као и део о регионалној полицијиу складу са Титовим округом па би данас на северу имали већински албанске полицајце", објаснио је он.

Указао је да је суочен са великим притиском око Газивода, али и Електроенергетског система са Немцима који врше притисак.

Вучић је рекао да су Срби дисциплиновани када се налазе у проблему, али чим се подигне животни стандард и живи боље одмах би да показујемо мало мишиће, што може врло лако довести до катастрофе.

„Потребна нам је одговорна политка, да будемо свесни опасности. Свестан сам опасности сваки дан, будим се са чинејницом и страхом шта је селедеће шта ће да предложе Американци, Немци и други", истакао је он.


Вучић је рекао да има страх пред одлазак у Берлин, и Вашингтон, не за своју функцију, већ због земље и народа.

Указао је да ће, након што Косово буде укинуло таксе, бити повећан притисак на Београд.

„Психолошки ће рећи „нећемо даље да дестабилизујемо владу у Приштини, сада идемо притисак на Београд", казао је Вучић, рекавши да то нема везе ни са чинејницом да укидањем таксе укидају нешто што је супротно међународном праву.

Рекао је да је данас сав притисак око Косова на њему, иако није ни крив ни дужан, јер је за нечије раније време проглашена независност.

Подсетио је да нико није хтео компромис, јер компромис Албанци сматрају признањем, а Срби да Албанци не постоје.

„Када чујем „биће они део наше земље и система" - прекините себе да лажете. То је неозбиљно и неодговорно, прекините себе да лажете. Њих данас има реално 1,3 милиона, а нас 100.000 на КиМ", нагласио је он.

Вучић је указао да је најмањи степен повратак становништва на Косово, између 1 и 2 одсто.

Говорећи о односу Срба према Косову рекао је да слуша јуначке епске песме од људи који ни не знају које су општине у саставу општине Дренице.

Навео је и да су ухваћени Срби да варају своју државу око повраћаја ПДВ, јер су неки, којима се учинила Србица српским местом, регистровали наводно фирме тамо.

„Одмах смо знали да су фантомске фирме измишљене", закључио је он.


У ВАШИНГТОНУ И РАЗГОВОРИ СА ВИСОКИМ ЗВАНИЧНИЦИМА САД

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће у Вашингтону, где путује за седам дана, на Светски јеврејски конгрес, на коме ће говорити и председник САД Доналд Трамп, имати важне разговоре са високим америчким званичницима о даљем унапређењу односа Србије и САД.

Додаје да још нису потврђени сви састанци, али да је могућ сусрет са државним секретаром Мајком Помпеом, потпредседником Мајком Пенсом, саветником за националну безбедност председника САД Робертом О Брајаном, као и да ће имати сусрете и са другим људима.

"То ће бити важни сусрети за нас, да даље унапређујемо односе са САД".

"Добио сам прилику, тамо ће говорити сви важнији Американци, чак и председник Трамп. Нећу ја бити тамо ''на маргинама'' скупа, већ ћу имати праве сусрете", казао је председник Србије за Тв Прва.

Са Американцима, истиче, није лако разговрати, али бар знате на чему сте.

"Са другима ми је много тешко и да знам на чему сам. Иако имам огромно искуство у свему томе, имам и трему и страх", каже Вучић.

Објаснио је да је позван да иде на тај веома важан конгрес због свега што је Србија урадила по питању Јевреја.

"Ми смо једна од ретких земаља која је донела закон о повраћају имовине за Јевреја односно њихове налседнике", рекао је Вучић подсетивши да је на дан обележавања Холокауста окачио заставу са Давидовом звездом на зграду Председништва Србије.

Вучић је подсетио и на заједничко страдање Срба и Јевреја током Другог светског рата.

Председник ће пар дана после посете Вашингтону отићи у Берлин и каже да исто има трему и због одласка на састанак са Ангелом Меркел.

"Имам и трему и страх и пред одлазак код Меркел, бринем за сваку реч. Да не погрешим нешто и да извучем највише што можемо, а да изгубимо најмање што морамо", додао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Pink Floyd

23.02.2020. 13:03

Srećna okolnost je da se braća Rusi pitaju u UN, tako da pitanje Kosova, bez njih neće proći!

Ambalaža

23.02.2020. 15:29

Srbija jednostavno ne sme dati Kosovo i Metohiju ni po koju cenu. A oni koji trguju sa tuđom zemljom, neka Albancima daju svoju zemlju, Srbiju neka ostave na miru.

Djordjina Lee

24.02.2020. 01:45

Srbija uspešno deluje bez da je u EU od 27 EU država 4 su snažne koje diriguju ostalim 23 robovima Srbima ne treba rostvo .