ИАКО ни после нешто више од месец дана од ванредних парламентарних избора још нема озбиљније најаве о формирању нове косовске владе, са рачуна косовског министарства иностраних послова уплаћено је 90.000 долара америчкој компанији за потребе лобирања. Како су пренели електронски медији на Косову и Метохији, Беџет Пацоли за те намене изабрао је компанију "Глобал стратеџик адвајзори" у власништву Џејмса Менгеса, блиског Рудију Ђулијанију, бившем градоначелнику Њујорка, а сада адвокату америчког председника Доналда Трампа, да му помогне да се обрати владиним званичницима и америчким привредницима у оквиру лобирања.

Прочитајте још: “Рат са Албанцима је прескуп за Србију”: Амерички стручњак о сценарију за Косово

Документи тог споразума објављени су на сајту Министарства правде САД, што је и обавеза. У ставу 10 се појашњава да ће приштинско министарство америчка компанија саветовати о томе којим би се званичницима САД требало обратити у различитим приликама, као и да ће тумачити њихове повратне информације и одговоре. Аконтација у износу од 90.000 долара компанији трансферисана је 17. октобра.

Како наводе поједини политички аналитичари са КиМ, сумња се да је новац који је уплаћен са рачуна министарства заправо прикупљен од Албанаца из дијаспоре који су најпознатији по шверцу дроге и оружја.

Прочитајте још: "Албанци желе доминацију на Балкану и неће се смирити док им то не успе, само глуп човек то не види": Вучић за "Фигаро" о злу Велика Албанија

- Познато је да су Албанци и пре пар година издвојили милионске суме новца за лобирање тако да су на први "талас" признавања Косова утицали пре свега бивши амерички председник Бил Клинтон и његова супруга, који су добили чак по 50 милиона евра - истиче један српски аналитичар са КиМ.

Албанци су, иначе, у све већој паници због непрекидног повлачења признавања Косова које је у последњих годину дана значајно интензивирано.