Стеван Веселиновић, члан централне изборне комисије у Приштини (ЦИК) испред Српске листе, изјавио је да је одлука врховног суда у Приштини да не призна гласове из Србије на последњим парламентарним изборима политичка, а не правна.


Он је за "Јединство" рекао да је суд за гласове из Србије дао образложење да су они стигли мимо поштанских процедура, као и да је таква одлука донета на основу јавне изјаве члана ЦИК-а из ЛДК и посматрача из коалиције НИСМА.


"Процедура око стизања тих гласачких листића је иста као и на претходним изборима. Разлика је само што су на претходним изборима они довежени из Србије посредством ОЕБС-а, а када ОЕБС више није имао мандат онда су коверте долазиле на потпуно исти начин као и до сада. На исти начин гласови су стигли када су били избори за четири градоначелника на северу Косова. Тада није био проблем, а сада јесте", каже Веселиновић.


Како истиче, очигледно је да је у питању политичка, а не правна одлука.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Представник Српске листе напустио седницу ЦИК


"Неозбиљно је образложење да је одлука донета на основу изјаве члана ЦИК-а из ЛДК. Он је члан исто као и ја, а морам да напоменем да је он био од водећих заговорника да се пониште гласови који су дошли поштом из централне Србије", додаје Веселиновић.


Он је упозорио и да је забрињавајуће то да европски посматрачи и уопште ЕУ не реагују на очигледне преваре и калкулације са бројањем гласова.


"Они нападају искључиво српску заједницу, тврдећи да у српским срединама нису били регуларни избори и нису спроведени у демократском амбијенту. Ову манипулацију гласовима као да не примећују. Највећи проблем је што су ти гласови бројани издвојени од осталих гласова, који су дошли путем поште, што је и омогућило да се са њима калкулише и да се могу лако уклонити из коначних резултата", прецизирао је.