Новопостављени амерички амбасадор Ентони Годфри је недавно снимљен у шетњи Калемегданом, где је уживао у природним и историјским лепотама наше престонице са својом супругом Аном. Амбасадор је са Београђанима одиграо партију шаха, "провозао" се чувеном панорамом, али један његов акт је посебно привукао пажњу свих Срба.

Он је са супругом, коју је упознао у Ирској, ушао у нашу велику светињу, цркву Ружицу, и том приликом се прекрстио по православном обичају, са три прста, и са десна на лево. Они су том приликом у овој војној цркви запалили и свеће за живе и за мртве.

Америчка амбасада је тај снимак објавила на својој званичној страници на Фејсбуку, уз следећи коментар: "Шта чини једно суботње преподне? Шетња градским улицама, истраживање тврђаве, партија шаха, одлазак у цркву и на пијацу. Амбасадор Годфри и његова супруга наставили су са истраживањем свог новог дома."

Овај потез америчког амбасадора је изазвао буру у коментарима, па многи нагађају да се ради само о поштовању верске традиције, док други тврде да је амбасадор православац, поготово ако се узме у обзир да је пре Београда био амерички представник у Русији.


Ентони Ф. Годфри је постао амерички амбасадор у нашој земљи крајем октобра, и том приликом је заменио свог претходника Мајкла Ската. Као један од главних задатака током свог мандата наводи се залагање за нормализацију односа између Београда и Приштине.


Srbija Danas/ Ђ.М.