Јадранка Јоксимовић о путу ка ЕУ: Неправедно на чекању, али не одустајемо

Д. МИЛИНКОВИЋ

23. 10. 2019. у 13:17

Јадранка Јоксимовић о путу ка ЕУ: Неправедно на чекању, али не одустајемо

Јадранка Јоксимовић

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић о застоју евроинтеграцијама региона: Очекујем да се одблокира ово исклизнуће из шина политике проширења

ОЧИГЛЕДНО нису сунчани дани за политику проширења, јер су облаци на европском хоризонту политике проширења последица многобројних унутрашњих, међуинституционалних и међудржавних репозиционирања. Па некако политика проширења трпи, по мом мишљењу, неправедно, а онда трпе грађани земаља које су у процесу или чекају на отпочињање преговора.

Овако министар за европске интеграција Јадранка Јоксимовић, за "Новости", одговара на питање да ли је после одлуке ЕУ да не отпочне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом проширење Уније - "мртво".

* Држи ли Француска, која је била најгласнија у блокади Скопља и Тиране, део ЕУ и земље ван ЕУ као "таоце"?

- Србија искрено подржава европске интеграције земаља у региону, због интереса грађана који заслужују бољу будућност и одрживи развој. Али свакако очекујем да се одблокира ово исклизнуће из шина политике проширења и да се ЕУ окрене јачању свих капацитета. Онако како је Кредибилна стратегија проширења из 2018. предвидела и која је остављена као легат новој Европској комисији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Вогел: Формално признање тзв. Косова увек био крајњи циљ ЕУ

* Шта нас очекује у наставку ЕУ интеграција?

- Србија наставља свој пут приступајуће државе, ми смо дубоко напредовали у процесу преговора и реформи, отворили скоро половину поглавља, радимо на критеријумима за привремено затварање, не доводи се у питање наш европски пут. Динамика је таква каква је, навикли смо и не жалимо се, али ми смо озбиљни, у нашем је интересу да утврђену политику реформи и политичке и економске сарадње са ЕУ спроводимо. Исту кредибилност у поступању очекујемо од европских партнера.

* Очекујете ли да до краја године Србија отвори нова поглавља?

- Финско председавање је промотивно у погледу проширења. Државе чланице очекују тзв. нон пејпр о стању спровођења обавеза из акционог плана за поглавља 23 и 24, на основу којих доносе одлуку о новим поглављима. Србија је направила озбиљне кораке у области владавине права - предлог медијске стратегије, дијалога о изборним условима, у области система борбе против корупције, тако да очекујем позитивну одлуку о отварању нових поглавља, видећемо колико.


СПРЕМНЕ ЧЕТИРИ ПРЕГОВАРАЧКЕ ПОЗИЦИЈЕ

* A КОЛИКО поглавља је тренутно спремно за отварање?

- Имамо припремљене четири преговарачке позиције: 2 (слобода кретања радника), 4 (слободно кретање капитала), 14 (транспорт) и 21 (трансевропске мреже).


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Ролекс.

23.10.2019. 14:31

То неправедно чекање је исход Косова,чека се признање онда ми улазимо аутоматски у ЕУ.Овако са Косовом како јер су га признали као лажну државу.Ми га нећемо признати,па шта буде.

Dend

23.10.2019. 19:00

Gospođo Joksimović ni Vi neverujete u EU pa zašto onda ubeđujete narod Srbije da "deda mraz" postoji ?

Goran

23.10.2019. 23:12

Gde je odgovornost svih koji su obecavali ulazak u EU do 2015, pa 2020, pa 2022, pa 2025? Da li je moguce da niko nema trunke morala i osecaja odgovornosti za svoja lazna obecanja? Strasno je sto je Kostunica rekao jos onomad da je pitanje kada i da li cemo uopste uci u EU jer je jos i pre 2010 godine bilo velikih problema koji su morali nekako da se rese a nisu reseni ni danas. Toliko laznih obecanja gde niko nece da kaze makar izvinite. A onaj ko je rekao istinu bio je valjda glup. Za nas.