Председништво Демократске странке размотриће сутра питање учешћа демократа у разговорима о изборним условима, уз посредовање Европског парламента, а посланик Радослав Милојичић каже да је то одлука о избору између европских вредности и Млађана Ђорђевића и између дијалога и сукоба.

Млађан Ђорђевић је један од најближих сарадника Драгана Ђиласа, а седница Председништва долази после одлуке посланичког клуба ДС да странка учествује у дијалогу и да ће је представљати председник Зоран Лутовац и Балша Божовић и после изјаве Зорана Лутовца да ни ДС, ни Савез за Србију нису добили никакав позив.

Лутовац је изјавио да је за њега неприхватљиво да председавајући Спољнополитичког одбора Дејвид Мекалистер позив пошаље председници скупштине Маји Гојковић, а да га она проследи посланичким групама, те да позив треба да буде упућен свим странама.

Милојичић за Танјуг каже да је посланички клуб ДС донео одлуку у складу са одлуком Главног одбора и тридедетогодишњом политиком странке.

“Сигуран сам да ће Председништво ДС донети одлуку сутра о учешћу у разговорима, јер би све друго било кршење одлука које смо донели на Главном одбору ДС", каже Милојичић.

"Не могу да верујем да ће било ко уместо европских вредности изабрати Млађу Ђорђевића и да ће уместо дијалога изабрати сукобе”, рекао је Милојичић.

Он је навео да му је нарочито драго што су социјалдемократе Борис Тадић и Марко Ђуришић донели одлуку да учествују у разговорима, јер су они, како каже, њихови политички партнери.

“Ово је пар екселанс политичко питање. Ми бирамо између Запада и европских вредности и руских лобиста, које у Србији представљају Млађа Ђорђевић и Војислав Шешељ. Сигуран сам да ће демократе изабрати европске вредности и да ће сутра потврдити одлуку коју смо донели на посланичким клубу”, рекао је Милојичић.

На питање да ли се ДС води одлукама Уједињене демократске странке или Савеза за Србију, Милојичих каже да се странка пре свега води одлукама чланова Главног одбора ДС.

“Ми смо и на главном одбору ДС и на Главном одбору Уједињене демократске странке донели одлуку да настављамо преговоре и борбу за фер и поштене изборе, који ће се одржати следеће године. Одлука је донета и стоји у свим актима у архиви ДС да настављамо борбу и учешће у преговорима, поготово са нашим европским партнерима, са којима делимо исте европске вредности 30 година”, истакао је Милојичић.

Он је подвукао да је “потпуно бесмислено да ДС уместо европских вредности и европских партнера изабере страну коју представљају Млађа Ђорђевић и Војислав Шешељ у Србији”.

Упитан да ли је могуће да се изборни услови промене у кратком року и да ДС донесе одлуку о учешћу на изборима, Милојичих каже да је то питање за власт и да опозиција не може да утиче на изборне услове.

Оцењује да су изборни услови и сада добри, али да их СНС крши.

Такође је рекао да је опозиција тражила промену услова и стране посматраче, те да сада треба да разговара са њима.

“Није на нама да ли ће се изборни услови променити, ми ћемо радити све да дође до фер услова. Функција сваке политичке партије је да изађе на изборе и представи свој план и програм за који грађани гласају или не гласају. Није наш циљ бојкот и није наш циљ да побегнемо са мегдана. ДС је увек бирала борбу, надам се да ће то бирати и овог пута”, рекао је Милојичић.