Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручио је, након заједничке изјаве земаља Квинте, да ће Београд наштавити да ради на повлачењу признања независности самопроглашеног Косова, наводећи да земље Квинте стварају лажну равнотежу одговорности између Београда и Приштине.


Дачић је навео да из саопштења Квинте произилази да је Приштина имала право да уведе таксе, зато што Београд води кампању за повлачење признања.


Он је рекао да ће Београд наставити и даље да ради на повлачењу признања, као и да самопроглашено Косово не уђе у међународне организације, али не иритирајући никога.


"Овде се види да је њихова жеља да КиМ постане члан свих међународних организација, да их призна што више земаља и да Србија још треба да поздрави све то. Нигде не пише да ће те земље да престану да лобирају за независност Косова", рекао је Дачић за ТВ Пинк.


Подсећа да је до момента почетка дијалога Београда и Приштине 2012. године 87 земаља признало Косово, а да је од тада под притиском западних и исламских земаља то учинило још 23 земље.


"Они тада нису имали већину у УН, већ су већину добили у време дијалога. Како тада неко није рекао да то Србији смета. Не Господо, вратимо ми то на 87 земаља, па када вратимо на 87, онда можемо да причамо о томе да то више нећемо да радимо, али неће ни они ", рекао је Дачић.


Како каже циљ Београда је да број земаља које признају независност Косова падне испод половине броја чланица УН.


"Нећу да кажем да смо близу тог циља, али наставићемо са овом политиком. Ми се на тај начин не инатимо међународној заједници. Где то пише да се Србија обавезала да не води рачуна о својим националним и државним интересима? А шта треба да кажемо ако нека земља хоће да ревидира свој став о Косову ''не немојте да ревидирате''", навео је он.


Подсећа да се Приштина опет пријавила за чланство у Интерполу и да се заједно са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем спрема да у октобру иде у Чиле.


Предстоји и конференција Унеска у новембру, да се још не зна да ли ће се Приштина пријавити за чланство јер иамју рок до септембра.


"Морамо да се припремамо да они не уђу у те међународне организације", рекао је Дачић и додао да су само четири зеље признале независност Косова од када је он министар спољних послова, а Александар Вучић премијер па председник, а да је 14 земаља ревидирало своје ставове и повукло признање.


ДАЧИЋ: МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА НЕ ПРИЗНАЈЕ БОЈКОТ ИЗБОРА


Председник СПС Ивица Дачић изјавио је да међународна заједница не признаје категорију бојкота избора, а да опозиција у Србији калкулише шта им више одговара - да ли више добијају учешћем или бојкотом.


"Пошто не могу да добију много учешћем, некако им је лакше да ће то бити бојкот. Вучић је рекао да ће им дати све што траже, само да се утврди шта тачно траже", рекао је Дачић за ТВ Пинк.


Инциденте око зграде Председништва види као покушај нових импулса "замрлим опозициноним активностима", и скреће пажњу да су изборни услови, чију измену траже, из времена Бориса Тадића, Војислава Коштунице и Зорана Ðинђића.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Дачић и Боцан Харченко о КиМ, даљој сарадњи две земље...


"То су изборни закони и правила који су донети тада, као и начини финансирања, учешће функционера...", рекао је Дачић.


Каже да га недавни разговори између власти и опозиције подсећају на разговоре у којима је и он учествовао на округом столу власти и опозиције 1992. године, те наводи да је опозиција тада имала сличну ситуацију као и сада, јер им је био крив изборни систем.


"На крају, академик Никола Милошевић је рекао: 'Нема тих услова под којим ћемо изаћи на изборе'. Зато што је најлаксе било да се не изађе на изборе", рекао је Дачић.