Пиротски ћилим однео и Д`Епере

В. Ћ.

среда, 17. 07. 2019. у 12:02

Пиротски ћилим однео и Д`Епере

Ћилимарке крај вредног симбола

Дар који је шеф српске државе дао колеги сведочи о чврстим везама двају народа

ПИРОТСКИ ћилим, који је председник Србије Александар Вучић поклонио француском колеги Емануелу Макрону, симболично осликава и вишедеценијску сарадњу Пироћанаца и Француза у разним приликама и тешким искушењима.

Осим што су поносни на поклон који је пристигао са неког од пиротских разбоја, у овом граду подно Старе планине с поносом подсећају да су први ћилими пут Француске одатле отишли на раменима француских војника половином октобра 1918, када је тзв. сенегалски батаљон, из правца Бугарске умарширао у тадашњу варошицу Пирот. Исти батаљон тамнопутих Сенегалаца наставио је пут даље ка Белој Паланци и Нишу, али са даровима вредних пиротских ткаља којих је тада било више стотина.

Прочитајте још - МАКРОН СТАВИО РУКУ НА СРЦЕ И РЕКАО: Овде су Србија и Француска; Вучић: Макрон је придобио срца наших грађана

- Пироћанци су тада први пут видели тамнопуте војнике пореклом из Африке, али их то није спречило да их богато дарују. Прича се да су официри једва однели дарове - каже историчарка Мила Панајотовић, и додаје да је ћилим добио и генерал Франше д`Епере. - После овог рата и ослобођења пиротске ткаље су креирале шару "француске бомбоне", у знак захвалности француским војницима који су приликом уласка у град децу даривали бомбонама.

Пиротски ћилим је постао званични државни поклон високим званичницима, али га не добија свако. Симболизује велику љубав према ономе коме се дарује. Пре две године један примерак добио је председник Руске Федерације Владимир Путин.


Француски војници у Пироту

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације