СТАЛНО понављање захтева Националног савета Бошњака за аутономију Рашке области више је облик политичког притиска на власт и порука муслиманском бирачком телу у Србији него што је реч о разрађеном захтеву за оснивање нове аутономне покрајине.

Овако професор уставног права Слободан Орловић види најновије поруке да "Санџак треба да добије специјалан политичко-територијални статус", које су писано послате српским и црногорским институцијама. Ове идеје годинама већ понавља председник СДА Сулејман Угљанин, чија је странка доминантна у раду Савета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Угљанин: Бошњаци нису српска мањина, већ народ

Иако је надлежност савета националних мањина ограничена на културу, медије, језик и образовање, представници дела Бошњака прешли су границу опсега свог деловања. Зато ће рад Националниог савета Бошњака испитати инспекција Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Ресорни министар Бранко Ружић тврди да је у питању злоупотреба једне институције и да ће инспектори проверити рад:

- Уместо да се лате посла који је у оквиру ингеренција националног савета, у име кога и излазе пред своје сународнике, они и даље користе то место за привлачење политичке пажње, очигледно и даље са озбиљним жалом за некадашњим фотељама у Влади. Ово не да само излази из оквира рада Националног савета, него је злоупотреба једне институције чији се рад финансира од новца свих грађана Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Угљанин: Српска војска ће отићи како је дошла

Министар је додао и да се нада ће и тужилаштва демонстрирати појачану пажњу у вези са овим случајем.

Професор Орловић објашњава да, ако постоји основана сумња да је извршено кривично дело, подиже се оптужница:

- Овде би морао бити испуњен услов насилног рушења уставног поретка, припреме за тако нешто, покушај и слично.

Он наводи да је очигледно овде реч о најави политичког захтева за оснивање нове аутономне покрајине:

- Није могуће основати политичко-територијалну аутономију у Србији мимо услова који су прописани Уставом. Наш уставни поредак не познаје никакве специјалне статусе унутар територије, осим ако се суштинска аутономија КиМ (о којој још није донет посебан закон) не сматра таквом.


ПОДРШКА БЕРИШЕ

подршку сулудим захтевима које стижу од дела Бошњака дао је и Салих Бериша, бивши премијер и председник Албаније:

- Снажно подржавам њихове захтеве и позивам међународну заједницу да подржи њихов легитиман захтев као допринос успостављању регионалног мира и стабилности.