НОВИ ГАФ АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ: Скот гужва доларе и конвенцију

Д. МИЛИНКОВИЋ

08. 06. 2019. у 11:02

НОВИ ГАФ АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ: Скот гужва доларе и конвенцију

Ивица Дачић Instagram

Америчка амбасада против поруке о Косову на новчаницама. Дачић: Боље да су уместо бомби бацали доларе

АМЕРИЧКЕ дипломате у Србији, на челу са амбасадором Кајлом Скотом, не пропуштају прилику да провоцирају Београд, не марећи ни за оквире Бечке конвенције, ни за правило немешања у унутрашње ствари земље домаћина.

Последњи гаф америчка амбасада направила је када је, мимо дипломатског бонтона, јавно критиковала то што се шеф дипломатије Ивица Дачић одазвао интернет-изазову и на новчаници од 100 долара ћирилицом написао "Косово је Србија". Замерили су му да би, уместо што уништава новчаницу са ликом великог америчког научника и државника Бенџамина Френклина, могао да размисли о његовој изјави - "Буди у рату са својим пороцима, а у миру са својим суседима".

- Нисам уништио америчку новчаницу, јер је она и даље у оптицају. Камо среће да су Американци уместо бомби са осиромашеним уранијумом бацали новчанице са натписом "Косово није Србија" - рекао је Дачић, за "Новости".

Он је додао да поруком "Косово је Србија" није увредио Френклина, већ је поступио потпуно у складу са суштинском идејом тог америчког великог научника и државника, који је имао и мудру поруку: "Онај ко има стрпљења може имати шта хоће".

Ово није први пут да Амбасада САД, коју Скот води од почетка 2016, користи тзв. мегафон дипломатију, односно да у јавности иступа непримереним порукама, чак и увредама, па и да се данима "препуцава" са српским државним функционерима, чиме отворено показује непоштовање према земљи домаћину.

Прочитајте још - ДАЧИЋ ЗА "НОВОСТИ" О КРИТИКАМА АМБАСАДЕ САД: Боље да су уместо бомби са уранијумом бацали доларе на којима пише "Косово није Србија"

Тако се Скот, на пример, није либио ни да даје своје мишљење о протестима због Савамале, да замери министру одбране Александру Вулину због изјава о генералу Владимиру Лазаревићу, да лично "контролише" гласање на два биралишта током београдских избора, да усред зграде Владе каже да је Косово независна држава, али и да отворено тражи од Београда да се одрекне председника Венецуеле Николаса Мадура.

Кајл Скот

Бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић каже, за "Новости", да страни амбасадори у Београду, а посебно амерички, свашта себи дозвољавају, јер су после 5. октобра навикнути да без последица искачу из дипломатских оквира:

- Морамо бити суперосетљиви и на свако иступање које није примерено реаговати одмах и оштро. Ту би можда требало да се угледамо на дипломатски стил Грка и Турака, који бурно реагују на све што сматрају задирањем у њихову независност и суверенитет.

ДЕО ПОЛИТИКЕ ПРИТИСАКА

НЕКАДАШЊИ амбасадор у Немачкој Милован Божиновић иступе америчких дипломата види као део политике те земље према Србији:

- Одступање од добрих обичаја, чак и од Бечке конвенције, не може се приписати незнању или тренутном хиру, већ је то у склопу притисака на Србију, поготово у процесу решавања косовског питања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Draga

08.06.2019. 11:28

Tako je. Treba reagovati na svako mešanje u unutrašnje stvari Srbije. Ambasador SAD se ponaša kao da je on domaćin. Bezobrazluk.

Sneki

08.06.2019. 12:18

Šta možemo da očekujemo od takvih koji su sve dobili na silu. Oni neznaju za tradiciju, kulturna dobra, spomenike našim junacima i ostalo

Dor

08.06.2019. 15:45

Ako gost priča protiv domaćina kuće i taj ne reaguje, gost će postati još bezobrazniji i ponašat će se kao da je on gazda i preuzeti tu ulogupa tada njegovom bezobrazluku nema kraja! Zašto se ne reaguje na njihove uvrede? Ko im je to dozvolio? Zašto nema nadležnih da reaguje na ovakve ispade? Pokažite im gdje se nalaze! Dokle će Srbija trpjeti poniženje u svojoj kući? Gdje dostojanstvo Srba? Izbacite ih iz svoje sopstvene kuće!!!