Седница Савета за родну равноправност у Скупштини града прекинута је након што су лидери Савеза за Србију покушали насилно да уђу у зграду Старог двора.

Испред Старог двора су лидери СзС су Бошко Обрадовић, Никола Јовановић, Марко Бастаћ.

Прочитајте још: Одржани протести '1 од 5 милиона' у Костолцу, Мајданпеку и Сенти (ФОТО)

Испред зграде Градске управе Београда за 10 сати била је најављена конференција за новинаре СзС о, како су најавили, спречавању пројеката које град планира.

Чланице Савета за родну равноправност изашле су испред улаза, како би окончале блокаду Скупштине Града, после чега је дошло до вербалног сукоба.

Припадници опозиције су затим кренули у шетњу, а потом скинули ограду са градилишта на Тргу републике и упутили се ка Коларчевој, где су те знаке за радове поставили испред седишта Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ).


Демонстранти су се затим разишли.10:33 - ДВЕ ЖЕНЕ ПАЛЕ У НЕСВЕСТ

Након што су се окупили испред зграде Управе, представници СзС дошли су до Старог двора.

Жене које су учестовале на састанку Савета спречавају представнике опозиције да уђу у зграду. Две жене су пале у несвест, па је дошла и екипа Хитне помоћи.

10:35 - ОПОЗИЦИЈА ТРАЖИ САСТАНАК СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ

Представници СзС траже да се сретну са градоначелником Београда Зораном Радојичићем и његовим замеником Гораном Весићем да им предају своје захтеве.
10:39 - ТРАЖЕ ОСТАВКУ ВЕСИЋА

Председник општине Стари град Марко Бастаћ оптужује Весића да је послао жене да га бране. Окупљени траже да градоначелник смени Весића са положаја.

10:45 - "СРАМ ВАС БИЛО"

Жене са улаза не желе да се помере и узвикују опозицији "срам вас било".

10:49 - ЧЛАНИЦЕ САВЕТА НАСТАВИЛЕ СЕДНИЦУ

Појавила се информација да ће Горан Весић изаћи пред окупљене присталице опозиције.

Чланица Савета за родну равноправност наставиле су седницу на степеницама Старог двора. Страсти су се узбуркале када је неко од окупљених запретио овим женама шамарањем, а оне затражиле извињење.


11:17 - ПРЕТЊЕ ШАМАРИМА

Неко од окупљених претио је да ће једној од жена са улаза да "лупи шамарчину".

11:35 - ОПОЗИЦИОНАРИ У ШЕТЊИ

Опозиционари су кренули у шетњу до Трга република, и најавили да ће да скину ограду са градилишта и да је однесу до РЕМ-а. Поред оставке Весића, траже и да се обуставе "нелегални радови у граду".

11:47 - "ВРАТИЋЕМО СЕ"

Опозиционари рекли чланицама Савета за родну равноправност да ће "се вратити"

11:47 - КОЛАПС У САОБРАЋАЈУ

Полиција је блокирала саобраћај, а у Дечанској све стоји.

11:55 - СНС: ОСУЂУЈЕМО НАСИЉЕ

"Градски одбор Београд Српске напредне странке најоштрије осуђује нову салву насиља фашисте Обрадовића и лопова Ђиласа и Јеремића.  Београђани треба да знају да су насилници из СзС покушали да упадну у Скупштину града, приликом чега су повређене две старије жене, које су у том моменту присуствовале Савету за родну равноправност", стоји у саопштењу СНС.

"Грађани су још једном на делу имали прилике да виде фашисте, насилнике и силеџијство, и зато позивамо надлежне државне органе да реагују што хитније и да спрече свакодневни терор Ђиласа, Јеремића и Обрадовића над женама", додаје се у објави за медије..

12:02 - ПРИПАДНИЦИ ОПОЗИЦИЈЕ ИСПРЕД РЕМ-А

После шетње, опозиционари предвођени Обрадовићем ставили су знакове за градилиште испред РЕМ-а. Они су се затим разишли.

12:15 - ДВЕ ЖЕНЕ ПРЕВЕЗЕНЕ НА УРГЕНТНИ ЦЕНТАР

Две жене су из Скупштине града после покушаја упада челника СзС, превезене у Ургентни центар. Реч је о Ђурђини Љубеновић (69) и Светлани Ташљаревић (61).

13:23 - БОРКО СТЕФАНОВИЋ: НИЈЕ БИЛО НАСИЉА ИСПРЕД ГРАДСКЕ КУЋЕ

Један од лидера Савеза за Србију и одборник у Скупштини града Борко Стефановић изјавио је данас да није било никаквог насиља испред Градске куће, где су дошли да траже састанак са градоначелником Зораном Радојичићем и смену заменика градоначелника Горана Весића.

13:44 - ПАЛМА: ДРЖАВА ДА ЗАУСТАВИ СИЛЕЏИЈЕ

”Најновији у низу силеџијских напада дела опозиције на државне институције, данашњи покушај упада у Скупштину града Београда, као и још један у низу напада на жене и вређање новинара, представља до сада незапамћен акт мржње према држави и народу”, изјавио је председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

“Држава више не сме толерисати малтретирање народа, запослених у институцијама, бахато вређање новинара и нападе на жене од стране силеџија из редова опозиције. Овај догађај ме подсећа на насиље у породици када у појединим случајевима државни органи не реагују на насиље и на крају се деси да човек убије жену. Много је жена у Србији страдало од насилника и да би спречили да се не деси страдање жена, државне институције морају да реагују према насилницима још данас и да саопште јавности које мере су предузели” казао је Марковић.

Он је истакао да "самозвани лидери опозицију прибегавају силеџијском понашању како би скренули пажњу на себе".

"Напали су новинаре, запослене у установама, чак и раднике који раде на реконструкцији Трга Републике. И ту није крај. Сметали су им чак и саобраћајни знаци и безбедносне ограде. Њиховим уклањањем угрожавају безбедност у саобраћају и доводе у опасност грађане Београда. Али њих грађани и њихова безбедност не интересују, већ хаос и насиље помоћу којих би да дођу до власти и фотеља", стоји у саопштењу.


"Осуђујемо овакво силеџијско понашање и тражимо од надлежних државних институција да у складу са својим овлашћењима зауставе ово безакоње и малтретирање грађана. Још једном понављамо да се у демократском друштву на власт долази вољом народа, а не малтретирањем народа. Не може мање од 10 посто људи да малтретира преко 90 посто, јер демократија је владавина народа” , поручио је председник Јединствене Србије", додаје се.
(З. У.)

14:52 - СТЕФАНОВИЋ: СРАМНО ОБРАЧУНАВАЊЕ СзС ЗА ЖЕНАМА

Члан Председништва Српске напредне странке Небојша Стефановић рекао је данас да су нови напади лидера Савеза за Србију на жене само још једна потврда да је њихова политика заснована једино на обрачуну са женама и поновио да насиље није и неће бити дозвољено нити прихватљиво у Србији.


Опширније прочитајте ОВДЕ.

16:35 - УЦ: ДВЕ ЖЕНЕ ИЗ СКУПШТИНЕ ГРАДА НА КУЋНОМ ЛЕЧЕЊУ

Двема женама, којима је позлило приликом покушаја представника Савеза за Србију да уђу у зграду Скупштине граде, указана је помоћ у Ургентном центру и оне су на лични захтев пуштене кући.

Заменик директора Ургентног центра др Душан Јовановић каже да су око 11 сати примљене Т. С. (61) и Љ. Ђ. (69) видно узнемирене, у стању шока, да се једна пожалила да је добила ударац у главу, а друга у стомак.

"Урађена је иницијална дијагностика. Препоручено им је да остану на даљој дијагностици и опсервацији у Ургентном центру што су оне одбиле и на лични захтев напустиле Ургентни центар" , рекао је Јовановић за Танјуг.

Он је додао да им је преписана одговарајућа терапија и да им је саветовано да у случају погоршања стања одмах се јаве у ову установу.


21:09 - АЛЕКСАНДАР ВУЛИН: ФАШИСТИ ХТЕЛИ ДА ИЗАЗОВУ СУКОБ

МИНИСТАР одбране Александар Вулин позвао је јуче државу да реагује пре него што, како је рекао, фашисти изазову сукобе у којима ће неко страдати:
- То је њихов циљ, који не сме да се испуни. Срби то нису заслужили. Фашисти су још једном у Београду покушали да упадну у Скупштину. Навикли да пале и уништавају, напали су жене у Скупштини града и поновили мржњу према женама као и када су их напали у Републичкој изборној комисији, Народној скупштини, испред телевизије Пинк, испред РЕМ, РТС.