ВУЧИЋ НА ИНСТАГРАМУ ОДГОВАРАО НА ПИТАЊА ГРАЂАНА: Питања у вези са накнадама за породиље биће решена; Самохрана мајка тражила радно место (ВИДЕО)

Тањуг

02. 03. 2019. у 10:52

ВУЧИЋ НА ИНСТАГРАМУ ОДГОВАРАО НА ПИТАЊА ГРАЂАНА: Питања у вези са накнадама за породиље биће решена; Самохрана мајка тражила радно место (ВИДЕО)

Фото: Марко Јовановић / Телеграф.рс

Поштовани грађани Србије, никада нисам имао довољно знања о друштвеним мрежама, али Инстаграм користим као добру прилику и добру платформу да одговорим на бројна питања, навео је Вучић
Бројна питања грађани Србије су протеклих дана упутили председнику Србије Александру Вучићу путем Инстаграма, а највећи број њих односио се на то како да реше питање запошљавања, финансијске проблеме и да се стамбено збрину, али се велики број грађана интересовао и за то како ће бити решено питање Косова и Метохије.

Председнику је од уторка до данас у 11.00 сати постављено око 3.000 питања, а и после тог рока за пријем питања, грађани су остављали своје коментаре и сугестије на Инстаграм профилу Вучића "БудућностСрбијеав".

ПРВО ПИТАЊЕ ИЗ КИКИНДЕ: ЈА САМ МАЈКА СЕДМОРО ДЕЦЕ, ПОСЕТИТЕ НАС ПРЕДСЕДНИЧЕ

Председник Александар Вучић почео је данас да одговара на питања и сугестије грађана на свом инстаграм налогу "Будућностсрбијеав", а једна од првих одговора био је за породицу из Кикинде која има седморо деце.

Мајка, која му се обратила у име своје деветочлане породице, позвала је председника Србије у госте, како је рекла, "једној просечној српској породици која живи од дечијег додатка и социјалне помоћи".

Print screen Telegraf

Како је навела, она и супруг 20 година су "на бироу", а баве се сезонским пословима.

„Хвала на позиву. Приликом посете Севернобанатском округу посетићу вас. Покушаћу да помогнем", одговори је Вучић.

Указао је да је држава законски недавно регулисала сезонске послове, те ће сезонски радници тако имати нешто већа права, а послодавац веће обавезе.

Изразио је очекивање да после великих инвестиција - ЗТФ у Панчеву и "Сандонг Линлонга" у Зрењанину, држава обезбеди долазак великог инвеститора и у Кикинду.

„Хвала за подршку у Кикинди. Пољубите вашу дивну децу", додао је Вучић.

СТИГЛО 3.000 ПИТАЊАИЗГРАДЊА СТАНОВА ЗА СНАГЕ БЕЗБЕДНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ ЗА 35 ДАНА

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће изградња субвенционисаних станова за снаге безбедности у Крагујевцу почети за 30 до 35 дана.

"Мислим за 30-35 дана, расписан је тендер јуче за Краљево и Крагујевац. Морамо сада да убрзамо Нови Сад, Београд и Сремску Митровицу. Али, Крагујевац и Краљево, уз Врање и Ниш који су већ почели, за 30-35 дана креће", рекао је Вучић одговарајући на једно од потање које је од грађана добио путем Инстаграма.

Он је додао да се прво мора видети како ће ти станови да изгледају, колико ће људи бити задовљни, а да онда тај модел може даље да се шири и да буде прихваћен не само за снаге безбедности, већ и за младе научнике, младе брачне парове, који немају други начин за решавање својих проблема.

"Оптимиста сам по овом питању, мислим да је одлична идеја, али људи морају да знају да смо се суочили са безброј проблема", рекао је он.

Подсетио да је на читаву кампању која вођена против тог пројекта, када су критичари наводили да држава даје велике паре.

instagram.com/buducnostsrbijeav

"Па, наравно да држава даје новац, зато се и зову субвенционисани, помажемо људима...Наравно да то нас кошта 600-650 евра, а ми хоћемо да дамо неком за 400 евра, негде 450", рекао је Вучић.

Додао је да суштина и јесте у томе да држава да више.

"Иначе не можете да платите комплетне инфраструктурне радове, да уведете трафостанице, воду, платите све и да некоме продате стан за 400 евра по квадрату. То није могуће", каже Вучић.

Према његовим речима, држава за тај модел има довољно новца.

Напоменуо је да су се суочили и са другим, техничким проблемима - неспремношћу и незаинтересованошћу дела локалних самоуправа и инвестирора јер, како каже, они од тога немају додатне приходе.

"Тиме чини само људима којима дајемо станове", додаје Вучић.

То, међутим, омогућава развој градова, а тим људима обезбеђује и останак и опстанак.

Наводећи да ће у Врању бити 180 тих станова и у Нишу 200, Вучић је рекао: "Свих тих 180 људи ће остати у Врању заувек."

ЗА БРЖЕ ДОБИЈАЊЕ ДРЖАВЉАНСТВА, ПОТРЕБНИ ЉУДИ

Председник Србије Александар Вучић, одговарајући грађанима на питања постављена преко Инстаграма, поручио је данас да је неопходно да се убрза и олакша процес добијања држављанства Републике Србије.

Вучићу је, преко Инстаграма, једна породица из Винковачких Бановаца указала да већ дуже од две године чека да им дете добије држављанство Републике Србије, за шта су поднели захтев у Конзулату у Вуковару.

„Сурпуга и ја смо обоје држављани Србије и живимо на територији некадашње Републике српске Крајине, у Винковачким Бановцима, а рођен сам у Вуковару. Током студија у Београду упознао сам супругу, дошла је да живи са мном овде, добили смо дете. Том детету након три недеље извадили смо први лични документ у Хрватској и то направили да га је добила на ћирилици.

Верујем да је најмлађа особа у Хрватској која је искористила право да се идентификује као Српкиња на ћирилици", навео је грађанин.

Он каже да су две недеље након тога у Вуковару у Конзулату Србије поднели захтев за држављанство Србије.

"Јер Србија нама у региону представља део слободе и желели смо да дете оствари право на држављанство и упише се у књигу сободних и да се тако пошаље порука кроз рад конзулата да Срби у Западном Срему знају ко и где им је матица. На жалост од тада је прошло две године. Данас смо у Србији, а дете је у прекршају сваки пут када га не пријавимо, а требало би да буде у својој матици као грађанка Србије. Молим за одговор на овај проблем ажурности рада конзулата. То је поготово страшно у светлу доделе држављанства неким другим људима“, написао је грађанин.


Print screen Telegraf

Вучић је додао „држављанство играчима Партизана или Црвене звезде“.

Казао је да се дигла велика дрека око Маркуса Пејџа, кошаркаша Партизана, и додао да су људи били донекле у праву.

„Ми смо излазили у сусрет клубовима да бисмо им помогли у Европи, а једни и други су „испали из Европе““, објаснио је он.

Вучић је рекао да ће се проблем, о којем је писао грађанин који му се обратио, бити одмах решен.

„Ми имамо за мене чудну политику према давању држављанства страним грађанима, посебно имајући у виду ниску базу фертилитета нашег народа и грађана где је спас за нас у довођењу дела људи из региона, без обзира на националну припадност да бисмо могли да опстанемо као народ и земља“, објаснио је он.

Вучић је указао да је исти проблем имао када је обилазио Трговиште, где је срео људе из Северне Македоније који су се доселили да живе у Србији, хоће наше држављанство, а годинама не могу да га добију.

„Апеловаћу и на премијерку Ану Брнабић, а видећемо да као посланичка група у Скупштини поднесемо захтев за добијање неупоредиво брже и лакше нашег држављанства, јер у глобалном свету је то бесмислено. Ништа не чувамо тиме што некоме нећемо дати држављанство, поготово не Србима из Западног Срема, Барање или Источне Славоније. Хвала људима што знају где им је отаџбина, што воле Србију“, поручио је он.

.instagram.com/buducnostsrbijeav

Вучић је поновио да ће овај проблем бити решен и казао да је молио безброј пута да се проблем реши, те изразио уверење да ће процедура моћи да се убрза.

„За разлику од оних који би да плаше Србе и Србију мигрантима и не знам ким још, нама је потребан живот, потребни су људи, а не празне ливаде, празне шуме и пољане“, закључио је он.


БОРИЋЕМО СЕ ЗА НАШ НАРОД НА ЈУГУ И СЕВЕРУ КОСОВА

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је путем Инстаграма добио много питања грађана која се односе на Косово и Метохију и поручио да ће Србија улагати све више и борити се за бољи живот наших грађана без обзира да ли живе на југу или северу Косова.

"Много питања стигло ми је данас везано за Косово и Метохију. Неки кажу да треба да ослободимо целу Србију терета који носимо већ 20 година, а не контролишемо Косово. Други људи кажу да треба да повратимо све што смо изгубили, а неки трећи мисле потпуно супротно првима и другима“, објаснио је он одговарајући грађанима на тој друштвеној мрежи.

Вучић је нагласио да је оно што је важно за људе који су слали питања са Косова и Метохије да ће Србија улагати све више и борити се за бољи живот нашег народа без обзира да ли живе на југу или северу Косова.

"Не правимо ми ту разлику, ту разлику праве Албанци, јер за њих је све на југу одавно завршено, и желе да отимањем севера у потпуности заокруже своју, како кажу, државну независност и територијалну целокупност. Наш посао је да чувамо своју земљу“, нагласио је он.

Поручио је да људи морају да разумеју да Србија мора да преговара.

"Управо зато слушамо од албанских представника да је споразум близу, иако је светлосним миљама удаљен, како би оптужили Србију да је кривац за непостизање договора. Зато морамо да инсистирамо на дијалогу и покушају да направимо компромисно решење. Исто тако знамо сваког тренутка шта је наш посао и шта су наши задаци, и са колико одлучности морамо да штитимо националне и државне интересе“, казао је он.

Вучић је захвалио Србима на КиМ што чувају своја огњишта, брину не само о својој, већ и будућности своје земље, и додао да ће Србија наставити да помаже и улаже још више напора и енергије него до сада.
ПРЕДСЕДНИК ЂАЦИМА ГИМНАЗИЈЕ У КРУШЕВЦУ: ПЛАНИРАЈТЕ ОСТАНАК У СРБИЈИ

Председник Србије Александар Вучић одговорио је данас путем Инстаграма и ђацима гимназије у Крушевцу у вези њиховог проблема са наставом другог страног језика, и том приликом им поручио да би волео да планирају свој останак у Србији, а не одлазак.

Ученици прве године филолошког одељења те гимназије ускраћени су за учење другог страног језика према одлуци Министарства просвете, па ће на крају сваког разреда полагати разредни испит, а на полугодишту неће бити оцењени, па су председника упитали да ли то може да се реши, јер су, ккао наводе, онемогућени да школовање наставе у страној држави или да упишу одређене академије.

"Морамо да замолимо Младена Шарчевића, министра просвете, да пружи озбиљан одговор. Вероватно се ради о рационализацији наставног кадра, али добићете одговор у најкраћем могућем року. Поручио бих вам да бих волео да не планирате одлазак из земље, иако знам да је непопуларно то што кажем, јер је то изгледа омиљена реченица свих у свим медијима. Волео бих да планирате останак у нашој земљи, да градимо нашу Србију", рекао је Вучић.

Фото: Марко Јовановић / Телеграф.рс


Говорио је и о рационализацији и указао, истовремено, и на обичај људи у Србији да сваког 30. августа "кукају" због нових намета због поласка деце у школу.

"Наравно да ће књиге да купују родитељи, а оне преваре како је све бесплатно па онда је од родитеља кроз буџет наплаћиванио три пута више - само су ти људи били богатији. Када се говори о рационализацији у медијима имате често питање - зашто се гаси најудаљеније одељење на Јастрепцу или општини Сјеница где има један ђак?", каже он.

Вучић додаје да је за државу много јевтиније да ангажује аутобус који ће тог једног ђака сваког дана да вози у школу у неко друго место и да га враћа кући него да овако плаћа два домара, наставника, грејање, струју...

Указује да су људи навикли на то социљалистичко самоуправно време у којем све мора да буде и држава све може, а не рачуна се са тим да ће онда у таквим случајевима то утицати на плате и пензије.


ОДГОВОРЕ НА СВА ПИТАЊА ДОБИЋЕТЕ НАРЕДНИХ ДАНА

“Поштовани грађани, хвала на поверењу и великом броју упућених питања. Данас сам успео да одговорим само на један мањи број, молим вас за разумевање. Одговоре на сва постављена питања добићете у наредних неколико дана", написао је председник Вучић на крају излагања.


ВУЧИЋ ПОРОДИЉАМА: ПИТАЊА У ВЕЗИ СА НАКНАДАМА БИЋЕ РЕШЕН

Међу питањима која су стигла председнику Александру Вучићу преко Инстаграма, било је више оних која су се односила на накнаде за породиљско боловање, а он је поручио да се то питање мора решити изменом Закон о финансијској подршци породица са децом.

Иначе, питање породиљских накнада је спорно због тога што се основица за израчунавање накнаде утврђује на основу збира месечних основица на које су плаћени доприноси у последњих 18 месеци пре отварања боловања, док је то раније важило за 12, а пре тога за шест месеци.

“Тражио сам од министра за рад Зорана Ђорђевића већ више пута, да тих 18 месеци који се траже да пре одласка на породиљско жена мора да ради и да буде запослена, да се то смањи на 6 до 9 месеци. Премијерка Ана Брнабић га је молила за 12 месеци”, рекао је Вучић.

Како је истакао, мора се ићи на измене закона, јер је најважније питање како да се повећа број деце у земљи.

“Мораћемо на различите олакшице да идемо и да помогнемо женама и породицама”, рекао је Вучић.

Фото: Марко Јовановић / Телеграф.рс


Он је указао да су постојале фирме које су се бавиле, како каже, преварантским послом и које су пљачкале државни буџет, јер су фиктивно запошљавале труднице и извлачиле новац из државе.

“А, оног секунда када прође рок, онда кад извуку паре - угасе фирму, па оснивају неку другу. Али, ми не можемо да полазимо од тога да су сви криминалци. Те криминалце треба да гонимо, ако је то тако”, рекао је Вучић.

Једна мама питала је да ли је могуће да нема права на минималну зараду која је око 25.000 динара, “11 месеци породиљског боловања, после 10 година стажа, само зато што је 10 месеци радила у садашњој фирми и отишла на трудничко боловање”.

“Сада пошто у овој фирми немам 18 месеци рада, ја ћу примати неки смешан износ. Молим за одговор, шта могу очекивати?”, упитала је та забринута мајка.

“Управо је то оно што хоћемо да променимо”, подвукао је председник.

Додао је да је данас минимална зарада 27.022 динара, а пре неколико година је била 15.000, што је, каже, велика разлика.

“Али, свакако овај проблем ћемо морати да решимо, зато што ту страдају и оне жене које ни на који начин нису учествовале у преварама. Не можемо ми да казнимо наше жене, зато што постоје преваранти који оснивају фирме за такве послове, да би пљачкали државу. Женама треба да омогућимо да имају право на такву врсту примања и плата, а не петоструко или десетоструко нижу”, указао је Вучић.

Он је указао да су одредбе закона који се односе на утврђивање накнаде прилично неразумљиве.

“Ово нико не може да разуме… Ја ћу да разговарам са Аном Брнабић, онда зна шта би по том питању требало да се направи, па да идемо са таквим предлозима у скупштину”, рекао је Вучић и замолио надлежне у Министарству за рад да грађанима не шаљу чланове закона и нејасне одговоре.


СЛУЖБЕНИЦА ПОЛИЦИЈЕ ТРАЖИЛА ПРЕМЕШТАЈ

Вучићу се обратила једна службеница Полицијске станице у Новом Београду, која је због спајања породице тражила премештај, и замолила председника за помоћ.

"Поштовани председниче ја имам 30 година и од 2011. радим у Полицијској станици Нови Беогард. При отварању конкурса били су потребни полицијски службеници за рад у свом месту боравка. По завршеној обуци почела сам да радим у Београду. Радим осам година, данас сам мајка двоје деце 2 и 4 године. Више пута сам тражила премештај због спајања породице", написала је она.

Вучић је казао да је о том питању већ разговарао са потпредседником Владе и министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем.

Фото: Марко Јовановић / Телеграф.рс

„Свако решење у којем ми трошимо мање новца за путне трошкове је за нас добро решење. Надам да ће да ће МУП пронаћи решење и у то верујем посебно зато што имамо велики број захтева за наплату путних трошкова. Мислим да понекад наплата путних трошкова иде чак и до две милијарде, плус одвојени живот", објаснио је он.

Вучић је казао да спајањем породица лица која желе премештај чине услугу, а верује да ће у овом случају министар изаћи у сусрет.

Више таквих примера значило би уштеду и додатна средства у буџету, навео је он.

САМОХРАНА МАЈКА ИЗ ЖАБАРА ТРАЖИЛА ПОСАО У ВРТИЋУ: ТАКВА РАДНА МЕСТА НИСУ ОПТЕРЕЋЕЊЕ

Писала му је и 41-годишња самохрана мајка двоје деце из Жабара, по струци васпитач, али незапослена, јер није могла да буде примљена на посао у локалном вртићу због забране запошљавања нових радника.

Њу је занимало да ли ту може нешто да се промени.

"Морам да проверим за Жабаре, али верујем да број васпитача не може да буде превелико оптерећење за буџет. Проверићемо и у наредним данима ћете добити прецизну одлуку надлежних министара са којима ћу разговарати. Не волим да обећам оно што после не можемо да испунимо", одговорио је Вучић.

Он је, међутим, подсетио да је консолидација јавних финансија била изузетно важна и да је то морало да се уради на такав начин како посао у јавним предузећима, администрацији, јавном сектору не би био драматично привлачнији од приватног сектора.

Јер, како је додао, приватни сектор је тај који треба да плаћа и издржава јавни сектор.

Зато смо доносили такву одлуку, додао је он, рекавши да постоје области које су из тога издвојене.

Фото: Марко Јовановић / Телеграф.рс

У том контексту је посебно издвојио здравство и најавио током ове године запошљавање три хиљаде медицинских сестара.

"Замолио сам владу да донесе одлуку, посебно у подручјима где смо национално угрожени, да ту направимо искорак и омогућимо веће запошљавање у јавном сектору него што би било логично и, по бројевима, потребно", рекао је он.

ЖЕНА ИЗ КОСОВА ПОЉА: ГОДИНАМА ПОКУШАВАМ ДА СЕ ЗАПОСЛИМ У ПРИШТИНИ

Питање је председнику поставила и жена из Косова Поља, која је запослена у музеју у Приштини, али није радно ангажована.

Будући да живи у Београду, годинама је покушавала да се радно ангажује у музеју у Приштини који ради у оквиру зграде Етнографског музеја у Београду, али у томе није успела.

"Можемо да погледамо о чему се ради, да разговарамо са људима из Етнографског музеја, надам се да није никакав лични разлог у питању, јер то не би смело да се деси. Разговараћемо и пренећемо поруку и ресорном министру и људима из Етнографског музеја и замолити за одговор", рекао је Вучић.

Председник је и београдском камерном хору обећао да ће покушати да нађе начин да им обезбеди превоз на љубљански музички фестивал духовне музике.

Фото: Марко Јовановић / Телеграф.рс

Наиме, они су га замолили да им обезбеди превоз или да на неки начин помогне око уплате приватној компанији која би их превезла до Љубљане, где би на фестивалу представили духовну музику српских композитора.

"Тешко ми је да одговарам на оваква питања, таквих би било хиљаде, да не кажем десетине хиљада. Овај проблем ћемо да решимо захваљујући вашој упорности, јер бисмо желели да будемо на такав начин представљени у Љубљани. Да ли ћемо да замолимо Ласту, па ми да платимо или да обезбедимо превоз минибусевима... Покушаћемо да урадимо то", рекао је Вучић.

Одговарајући на апел издавачког предузећа "Просвета" за помоћ у ревитализацији књижаре "Геца Кон" у Кнез Михаиловој улици, Вучић је рекао да ће држава одмах приступити решавању тог проблема.

"Разговарало смо о томе у више наврата и добијали смо више иницијатива, одмах крећемо у то", рекао је Вучић и додао да ће једном приликом прошетати до књижаре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (59)

Sladjana

02.03.2019. 11:16

Vucic na svakom mestu pokazuje svoju veličinu i solidarnost,samo takvim stavmo možemo napred.

caca

02.03.2019. 11:32

Svaka cast predsedniku Vucicu,sve postigne da odradi,bez dana odmora a sa velikim osmehom na licu!!!!Zajednickim snagama smo jaci!!!!

misa

02.03.2019. 11:49

Svaka cast predsedniku sto je odlucio i na ovakav nacin da saslusa pitanja gradjana,da im odgovori i pomogne da se resi situacija za svakoga.

Nebojsa

02.03.2019. 11:52

Mislim da jos nismo imali presednika koji se ovoliko priblizava svom narodu i mislim da je ovo za svaku pohvalu.

Vukan

02.03.2019. 12:16

Predsednik se na sve nacine zalaze da gradjanima bude dobro i da im obezbedi lepi i sigurniji zivot!

Simon

02.03.2019. 13:01

Zadivljujuca je energija koju poseduje g.Vucicu i gdje sve u toku jednog dana stigne.Trebali bise vise aktivirati Ministri ,da muu tome pomognu.

Lana

02.03.2019. 14:22

Predsednik izuzetno cenii rec obicnog naroda a ovo je prilika i da se oni obrate predsedniku. Gest vredan postovanja.

Josif Srbin

02.03.2019. 15:09

Tako radi,ozbiljan i posten Presednik razovara sa gradjanima.Nema obmane i prevare.Daje svoj maksimum da bi Srbiji i njenim gradjanima bilo bolje.U novojoj istoriji Srbija nije imala ovakav profil Presednika.

bidza

02.03.2019. 16:02

Ogromno interesovanje za obracanje predsedniku.dobar predsednik uvek nadje nacin kako da dodje do svojih gradjana.

biksi

02.03.2019. 16:05

Pravi predsednik treba da slusa sugestije i zamerke svoga naroda.Tako licno od gradjana saznaje sta ne stima i sta treba korigovati.

SRETKO

02.03.2019. 16:13

Ovaj način kontakta izmedju predsednika i gradjana zaista me je oduševio. Ova stvar zaista daje nadu da će naši problemi biti makar prepoznati ako ne i rešeni, zato bi bilo dobro da se ovo opet organizuje jer neki nisu danas mogli iz raznih razloga da postavi pitanje.

Mašnica

02.03.2019. 16:48

Predsednik će odgovoriti na sva postavljena pitanja jer za njega nema tabu teme.

Dragica

02.03.2019. 18:27

Predsednik Aleksandar Vučić bori se , pomaže i vodi računa o svakom građaninu Srbije, zato i jeste najbolji predsednik kojeg je Srbija ikada imala.

mita

02.03.2019. 22:45

Naš predsednik Vučić je još jednom pokazao koliko poštuje građane Srbije.Svaka mu čast!

Aleksandra

02.03.2019. 23:55

Predsednik zeli da saslusa i pomogne gradjanima,koliko je to u njegovoj moci i da im da odgovore na pitanja koja imaju.

ilija

03.03.2019. 00:11

Vucic razume sve nase probleme, siguran sam da ce resiti sve probleme sa kojima se susrecemo.

Bojana

03.03.2019. 00:46

Sve pohvale za ideju! Čuju je problemi običnog čoveka i radi se na poboljšanju standarda i uslova života, samo tako nastavite!

Pedja

03.03.2019. 06:02

Predsednik ima razumevanja za sve probleme gradjana i kroz odgovore na pitanja neki problemi su vec reseni

ara

03.03.2019. 07:04

Prilika koju je iskoristila ogroman broj gradjana, ta postave pitanja koja ih interesuje.

Ana

03.03.2019. 07:48

Građani imaju puno problema sigurna sam da će predsednik učiti sve da neki budu i rešeni.

Maja

03.03.2019. 08:30

Predsednik Vučić će pomoći kome god može i koliko god može. Uvek je tu za sve građane Srbije!