Председник Русије Владимир Путин стиже у четвртак у посету Београду, а долазак лидера привукао је велику пажњу јавности

Овом приликом откривамо вам неке од занимљивих детаља посете који у извесном делу одударају од протокола.

ЗА ПУТИНА ШТЕНЕ ШАРПЛАНИНЦА

ШЕФ српске државе Александар Вучић дароваће руском председнику Владимиру Путину оригиналан поклон, штене шарпланинца, потврђено је "Новостима" у Председништву.

Реч је о тромесечном мужјаку ове расе, која порекло води са Шар-планине. Име штенета у леглу је Паша, а тата му је Божа, међутим Вучић неће инсистирати да се пас тако зове већ ће оставити Путину да му да име какво жели.

Према изворима из Председништва Србије, штене има педигре који води седам генерација уназад. Реч је о нашој најстаријој аутохтоној раси, а зна се да председник Путин управо такве расе воли. Вучић ће Путину поклонити и вредну икону.


КОЦКИЦЕ МОЗАИКА - СТАРТ ДРУГЕ ФАЗЕ

ПРЕДСЕДНИЦИ Путин и Вучић, како сазнајемо, заједно ће утиснути коцкицу мозика у малтер на зиду Храма Светог Саве. Овим гестом дубоке симболике и званично ће почети друга фаза радова на уређењу ентеријера заветне цркве српског народа.

Прочитајте још - ПУТИН У БЕОГРАДУ: Ево које улице ће бити блокиране током посете руског лидера

Храм Светог Саве, како је планирано, добиће декорацију олтарске апсиде, која ће чинити целину са већ завршеним мозаиком поткуполног простора. Ове мозаичке сцене биће дело тима руских уметника које предводи академик Николај Мухин. У овој групи више је од стотину мозаичара, сликара, уметника и занатлија који дуже од године раде на осмишљавању декорације унутрашњости Храма.


ФОНТАНА СВЕТЛИ КАО ТРОБОЈКЕ

У ЧАСТ посете председника Путина, и један од нових симбола Београда, фонтана на Славији, биће осветљен у посебним бојама. Како је објаснио заменик градоначелника Београда Горан Весић, на фонтани ће се смењивати боје српске и руске заставе.У РУСИЈИ ЦИТИРАН ИНТЕРВЈУ "НОВОСТИМА" И "ПОЛИТИЦИ": ПОСЕТА СА ДОБРИМ НАМЕРАМА

СВИ водећи руски медији у среду су пренели делове интервјуа председника Владимира Путина "Вечерњим новостима" и "Политици". Највеће интересовање било је за питања која се односе на руски утицај на Балкану.

Прочитајте још - ЕКСКЛУЗИВНИ ИНТЕРВЈУ - Председник Русије Владимир Путин: Политика САД озбиљно дестабилизује Балкан, наставићемо војно-техничку сарадњу са Србијом

Сви су цитирали Путинову оцену да Русија није реметилачки фактор на Балкану, већ да наш простор дестабилизује Америка. Уз то, сви су истакли да шеф Кремља иде у пријатељску земљу са најбољим намерама.

(Б. В.)