МИ у Србији, али и све остале земље на Балкану, уверени смо да ће Румунија велику пажњу посветити наставку европских интеграција, током председавања ЕУ у првој половини идуће године. Истовремено, сигурно је да ће се наше четири земље квадрилатерале, значајније инфраструктурно повезати. Ми се политички, али и економски још снажније увезујемо, и тако ће бити и убудуће.

Председник Србије Александар Вучић, на конференцији за новинаре после састанка са премијерима Бугарске, Грчке и Румуније, рекао је да је договорено неколико конкретних пројеката за боље инфраструктурно и енергетско повезивање четири земље. Он је исказао посебну захвалност премијеру Бојку Борисову и Бугарској што је током председавања ЕУ уложила много напора у побољшање позиције целог Западног Балкана и Србије. Такође је захвалио и грчком премијеру Алексису Ципрасу на сталној подршци и пажњи коју пружа Србији.

Како је Вучић нагласио, разговарало се о електричној мрежи од Решица у Румунији до Панчева, и о томе како Србија да дође до гаса, будући да је Грчкој, Бугарској и Румунији значајно лакше када је о томе реч. Он је истакао да је за Србију од значаја да ускоро заврши источни и јужни крак Коридора 10 и додао да ћемо кроз неколико недеља или месеци бити спремни да "изађемо" и до границе са Македонијом и до границе са Бугарском, што је значајно и за Грчку и за Бугарску.

Навео је да су размотрили питање изградње ауто-пута преко Вршца до Темишвара и додао да је задовољан што је Румунија недавно покренула израду визибилити студије за тај пројекат. Било је речи и железничком повезивању, а Вучић је подсетио да Србија улаже у модернизацију пруге Ниш - Димитровград 261 милион евра.

Да ће Румунији у фокусу бити бржи европски пут Србије, јасно је потврдила и премијерка Вјорика Данчила која је позвала председника Вучића да посети Букурешт током председавања ЕУ, како би се повећала видљивост значајних корака које је Србија до сада предузела у евроинтеграцијама.


Она је, такође, честитала Србији на недавном отварању поглавља 17 и 18, и позвала Бугарску и Грчку да заједнички обезбеде сву могућу подршку Србији у отварању преосталих поглавља, а потом и затварању свих поглавља у преговорима са ЕУ.

Премијерка Румуније је, на заједничкој конференцији за новинаре у Београду, изразила задовољство због организовања састанка, важног јер су се дотакли неколико питања - сарадње четири земље, билатералне економске сарадње, сарадње у оквиру квадрилатералног формата, али и сарадње у области енергетике, инфраструктре, туризма, спорта.ЦИПРАС: ИСПУЊАВАТЕ СВЕ УСЛОВЕ

СРБИЈА испуњава услове за приступање ЕУ, изјавио је данас премијер Алексис Ципрас и додао да је на састанку истакнут значај који приступање Србије има за будућност целог региона.

Како је рекао, све земље Балкана морају да испуне обавезе и функционишу у складу са европским тековинама - поштују међународно право, право мањина и обезбеде владавину права.

- Ми сматрамо да Србија испуњава те критеријуме и да друге државе, такође, морају да прате тај пут - поручио је Ципрас и нагласио да ЕУ мора да донесе позитивну одлуку по људе на Балкану, а не да се руковиди страхом и приступа дефетистички.


БОРИСОВ: НИКОМ НИСМО ПРЕТЊА

ЧВРШЋЕ повезивање региона није уперено ни против кога, напротив, оно је компатибилно са политиком ЕУ, рекао је данас бугарски премијер Бојко Борисов.

Борисов је изразио захвалност Грчкој због Солунске агенде, јер су тада Румунија и Бугарска добиле подршку за учлањење ЕУ и изразио наду да ће и председник Србије ускоро моћи да каже нешто слично, када Србија постане члан ЕУ. Истакао је да четири земље треба да буду јединствене у суочавању са проблемима, а посебно је важно да раде заједно на политици азила:

- Ако нешто може да потопи Балкан, то је онда мигрантско питање, морамо да се држимо заједно и у том смислу ослањам се на румунско председавање да то питање држи на агенди.