ОСТАВКОМ градоначелника четири српске општине - Косовске Митровице, Зубиног Потока, Звечана и Лепосавића, у уторак је прекинута комуникација са властима у Приштини, а функционисање локалне самоуправе по косовском систему на северу Косова и Метохије је обустављен. То значи да се одборници неће састајати, неће радити општинске службе ни судови.

Повод за оставке локалних челника, како су они сами образложили, јесте кршење људских и економских права Срба и та одлука остаће на снази све до потпуног повлачења свих дискриминаторских мера Приштине. Четири општине усвојиле су и формалну Декларацију о прекиду свих институционалних односа са привременим институцијама у Приштини. Овај маневар пропраћен је масовним протестом неколико хиљада наших сународника у Митровици, који су мирно демонстрирали испред седишта канцеларије ЕУ, захтевајући укидање сулудих такса на робу која долази из централне Србије.

Оставке су експресно поднели Горан Ракић (Косовска Митровица), Стеван Вуловић (Зубин Поток), Вучина Јанковић (Звечан) и Зоран Тодић (Лепосавић). Они су на ове функције изабрани октобра прошле године, на локалним изборима одржаним по косовским законима. Без обзира на њихово повлачење, Привремени органи општина на северу КиМ који су у систему Републике Србије, настављају да функционишу, а како су Тодић и Вуловић на челу ових органа, они остају на тим дужностима, као и Александар Спирић у Косовској Митровици и Иван Тодосијевић у Звечану. Солидаришући се са грађанима који протестују због кршења људских права Срба на КиМ, судије и тужиоци суда у Косовској Митровици, са судским јединицама у Зубином Потоку и Лепосавићу, престали су са радом у 9 часова.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Косовски Срби прекидају комуникацију с властима у Приштини

Дојучерашњи градоначелник Северне Косовске Митровице Горан Ракић рекао је да су разлози његове оставке увођење антицивилизацијских такса, којима је Србима на КиМ угрожено право на живот, лечење и информисање као и неправедно хапшење грађана Северне Митровице и покушај убиства потпредседника Српске листе Милана Радоичића.

Стеван Вуловић навео је да овим поступком показује да је са српским народом и најавио је да ће тражити од председнице парламента (Маје Гојковић) да распише изборе по српском систему:

- Ових пет година трпели смо тортуре и од међународне заједнице и од привремених косовских институција. Све има крај па и то.


После седница четири општине, у Косовској Митровици је у подне започео миран протест Срба. Окупљени су поручили да неће дозволити да их Приштина својим дискриминаторским мерама принуди на одлазак, али и да ће само јединствени опстати и остати на КиМ. Носили су транспарете: "Хоћемо мир, а не ратове", "Не изгладњујте нашу децу"", "Имамо право на хлеб", "Стоп насиљу Приштине", "ЕУ отвори очи"...

Ракић је са овог скупа замолио ЕУ и Приштину да не извлаче из контекста оно што се догађа, покушавајући да ове мирне протесте назову другачијим именом:

- Залихе хране су нам на измаку, а кризни штаб ће доносити одлуке у складу са ситуацијом. Овде испред Канцеларије Еулекса наставићемо да се мирно боримо за голи живот јер одавде нема назад.

Доктор Милан Ивановић, директор Здравственог центра у Косовској Митровици, поручио је да неће подносити оставку јер он функционише по систему државе Србије:

- Сви ви окупљени сте симбол отпора и борбе за слободу и опстанак у држави Србији. Сведоци сте насиља Албанаца и међународне заједнице у претходних 20 година, терорисања, убијања, протеривања Срба у континуитету. Сада је посреди и економски вид насиља и нови данак у крви, због захтева Харадинаја да Србија призна независност Косова.

Чим су се појавиле вести о протестима, огласили су се и из Брисела и поновили став да одлука о подизању такси мора да се повуче јер представља кршење цефта и Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Косова:

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СРБИ СА КиМ ПОРУЧИЛИ НА ПРОТЕСТУ: Нећемо дозволити да нас протерају (ФОТО+ВИДЕО)


- Све акције, мере и изјаве које су провокативног и увредљивог карактера су дубоко узнемирујуће и не доприносе дијалогу у циљу нормализације односа - рекла је Маја Коцијанчич, портпарол шефице европске дипломатије.

Иначе, на северу КиМ почеле су вежбе КФОР, а према речима портпарола ове мисије Винченца Граса, није реч о војним активностима, већ је циљ да КФОР буде "видљивији". Поводом ових активности, председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун позвао је команду те војне мисије да каже зашто је у понедељак вече у базу код Јужне Митровице дошло 20 камиона.

СРБИЈА И БиХ ЗАЈЕДНО ДО РЕШЕЊА

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић и министар спољних послова БиХ Игор Црнадак сагласили су се у уторак, на састанку у Београду, да потези Приштине представљају јасно кршење споразума ЦЕФТА и ССП. Саговорници су се договорили да наша земља и БиХ наставе са координисаним активностима у циљу укидања такса и поздравили позив Помпеа Приштини да повуче одлуке. Лидер Србије захвалио је госту на томе што је БиХ гласала против пријема јужне српске покрајине у Интерпол.