АМЕРИЧКИ став је да сваки споразум између Београда и Приштине треба да буде трајан и да морају да га постигну саме стране током преговора. Ми не постављамо црвене линије, нити говоримо да је ово или оно неприхватљив курс.

Овако су из Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду одговорили на наше питање да ли се САД залаже за корекцију граница и припајање Прешева, Бујановца и Медвеђе - Косову, што је недавно изјавио председник такозване државе Косово, Хашим Тачи.

- САД снажно подржавају дијалог између Србије и Косова под покровитељством Европске уније. Дијалог је најбољи начин да Србија и Косово разговарају о питањима која их раздвајају и за Србију да се креће у правцу нормализације односа са Косовом - речено је "Новостима" у дипломатском представништву САД. - Надамо се да могу да постигну споразум који је применљив, издржљив и који неће створити нестабилност у обе земље и региону.

У Амбасади објашњавају да су "јасно поручили лидерима обеју страна да нико нема бланко чек из САД":

- Сада је време да стране буду креативне и флексибилне и верујемо да имају простора за то током преговора.

Прочитајте још - Американци уз Тачијеву војску; Вучић: Хоће да нас сатерају у ћошак

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за "Новости", да је јасно да Хашим Тачи полако губи безрезервну подршку Запада коју је Приштина имала током агресије.

- Зато почињу да фалсификују ставове и да се понашају позерски. Запад, ипак, прави корак уназад када је у питању подршка Приштини. Албанци је и даље имају, али не у мери као раније - објашњава Анђелковић.

Кајл Скот

Он објашњава да није довољно то што они желе да отму део туђе територије, за "отмицу је потребна пуна подршка, а они сада имају само пола подршке Запада".

Дипломата Владислав Јовановић каже, за "Новости", да прича о разграничењу током преговора није страна и да су коначне мапе после рата у Босни настале на основу те идеје током разговора заинтересованих страна под окриљем међународне заједнице.

- Сматрам да у случају Косова и Метохије ту идеју протурају Американци, јер им се жури да тај проблем затворе због њихових ширих интереса. Они желе Албанцима да замажу очи добијањем три општине, а Србији која је уморна од преговора понуде север КиМ и уведу нас у евроатлантске интеграције. Американци су иницијатори свих идеја које долазе од Албанаца и гурају се преко Ибра - објашњава Јовановић.

Он додаје да Србија треба да чека бољу понуду и да вешто искористи ситуацију и да "не смеју баш толико да нас притискају да не одемо на другу страну".

Иначе, председник Александар Вучић летос је рекао да се он залаже за разграничење са Албанцима, али је додао да не зна хоће ли ова идеја успети да се реализује, јер је "за танго потребно двоје". И шеф српске дипломатије Ивица Дачић говорио је да је разграничење само једна идеја, али да других и нема, као и да се сигурно неће расправљати о две ствари - да КиМ буде аутономија унутар Србије и да Србија призна једнострано проглашено Косово. Међу представницима такозваних власти Приштине мишљења су подељена. Док је Тачи за ову варијанту, тзв. премијер Рамуш Харадинај је више пута поручио да неће прихватити корекцију граница.


ТАЧИЈЕВ БРАТ

БРАТ Хашима Тачија, Гани, приведен је у среду, јер је напао начелника Косовског бироа за осигурање Бљерима Пушолија и директора приватне осигуравајуће куће Илиријама Ганија Соколицу, који је држављанин Словеније, пренели су приштински медији. Инцидент се, преносе, догодио током састанка.