Зоран Станковић: Губитници зову на рат и отцепљење

В. МИЈАТОВИЋ

12. 09. 2018. у 09:02

Зоран Станковић: Губитници зову на рат и отцепљење

Зоран Станковић, председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Фото Д. Миловановић

Председник Координационог тела за југ централне Србије Зоран Станковић о ситуацији у овом делу наше земље: У Прешеву, Бујановцу и Медвеђи неће бити сукоба

ЈУГУ централне Србије не прети никакав оружани сукоб. Наше безбедносне структуре веома добро обављају своје дужности, и упркос томе што се нон-стоп најављује рат на том простору, категорички тврдим да се то неће догодити.

Овако Зоран Станковић, председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу, коментарише ситуацију и подизање тензија у јавности, после вести да су представници Албанаца из ове три општине затражили да скупштина у Приштини усвоји резолуцију којом би подржала њихов захтев за припајање Косову. Он, у интервјуу за "Новости" каже да неки потенцирају приче о припајању, позивају се на нелегални референдум из 1992. године, али да су они који то говоре изгубили изборе у све три општине на југу:


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Тачи: Лидери "Прешевске долине" одлучни да приступе Косову

- Народ им је показао шта мисли о томе. А та несигурност, која се потенцира и у медијима, доноси штету јер спречава долазак инвеститора, који траже политичку и безбедносну стабилност.

* Али, Хашим Тачи и неки представници Албанаца са југа централне Србије, поново говоре о издвајању тзв. прешевске долине из Србије?

- Термин "прешевска долина" је, пре свега, политички. У географском, административном или било ком другом смислу, тај термин не постоји. Општине Прешево и Бујановац припадају Пчињском округу, а Медвеђа Јабланичком. Албанци су за овај део Србије прво користили термин "источно Косово", а после оружане побуне 2000/2001. године променили су га у "прешевска долина". Он се у међувремену одомаћио чак и код људи на државним фукцијама. У време када се одлучује о територији и судбини Србије, морамо да веома добро проучимо термине које употребљавамо.

* И етничка структура у ове три општине предмет је мистификација и често се ствара погрешна слика о чисто албанским срединама?

- У Медвеђи су доминантно становништво Срби, у Прешеву је обрнуто, доминантни су Албанци. Прецизне податке немамо, јер су 2011. Албанци одбили попис. Ми смо са експертима из Америке, Британије и Македоније урадили процену становништва, али не и етничке структуре. Међутим, за нас етничка структура и није кључна. Поента нашег рада је да свим грађанима у овим општинама омогућимо да живе боље и да остваре своја права.

* Мислите ли да је тачна тврдња да Албанци и Срби не могу да живе једни са другима, али да морају једни поред других?

- Откад сам на овој функцији, а ни пре мог мандата, у овом делу земље није било међунационалних инцидената. Тренутно, у све три општине на власти су коалиције српских и албанских странака. Моје искуство је да припадници ова два народа могу да сарађују и знају да буду веома сложни када је реч о заједничким интересима. Проблем је што постоји један број људи који могу да се политички одрже само ако стварају слику да је ситуација сасвим другачија и да постоји нетрпељивост.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Ренате Алт: Циљ да границе нестану

* Да ли је реално да се питање ове три општине нађе на преговарачком столу у Бриселу?

- Неки говоре да ће то тражити, али ми знамо да то није, нити ће бити, предмет разговора. То не значи да Србија неће учинити све да се права и обавезе из Устава и закона испуњавају у пуној мери.

БЕОГРАД НАЈВИШЕ УЛАЖЕ

* Какве су везе албанских представника из ове три општине са Приштином и Тираном?

- Албански представници одлазе у Албанију и на КиМ у радне посете. Ми то посматрамо као да они раде у циљу побољшања услова живота и рада у овом крају. Међутим, никаквих улагања са те стране нема. Свега 40.000 евра су обећале Приштина и Тирана, али до данас нису стигле те паре. Сва улагања заправо долазе од државе Србије и једним делом од међународне заједнице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (112)

Рашо

12.09.2018. 10:24

@aca - Ма да! Нако ти отима кућу а ти кажеш: "Ма нећу да свађам"! А заблуда да ће насилник бити задовољан једном отимачином је још страшнија. Ако му прође једном хтеће још. Напротив, ако одмах добије по њушци неће му више пасти на памет да покушава. То и није тешко за схватање, покушај!

Рашо

12.09.2018. 09:54

Господине председниче координационог тела, држава је имала попис и на основу њега су добијени потребни подаци о становништву. То су подаци на основу којих држава планира све послове за нередни период. По том попису на целом ром простору је мање од 10 000 шиптара и тако их треба третирати, Нема никаквих уџбеника, посебних програма, ... Нема јер их нема довољно да остваре таква права! Једноставно. зар не. Тако се становништво обавезује да поштује државу и власт. Све друго су манипулације!

Miljko

12.09.2018. 09:56

Predsednik Vucic se bori za celokupan mir i stabilnost, a sigurnost gradjana mu je na prvom mestu. Nema potreba za izvrtanjem njegovih reci!

Maja

12.09.2018. 10:32

Albanci namerno ruše dijalog ali treba da znaju da Srbija neće pristati na ucene i pritiske.

Boki

12.09.2018. 10:34

Nažalost Srbija je osetila jako dobro koliki nasilnici su i koje sve zločine su počinili.

Aljoša

12.09.2018. 10:36

Kada se uzme u obzir ko su ljudi sa kojima pregovaramo, onda je sasvim jasno zašto su kod njih samo opcije zveckanjem oružija otvorene.

Uroš

12.09.2018. 12:05

Kada bi svi mi radili u interesu naše lepe Srbije, ne bi nam ovako bilo. Imamo neprijatelje i među sobom nažalost.

Niksa

12.09.2018. 12:05

Nikako ne mozemo porediti sever Kosova sa jugom Srbije jer na severu Pristina nema vlast dok na jugu Srbije drzava Srbija ima vlast.

star

12.09.2018. 12:49

Ove tri opštine o kojima se govori ne mogu biti na pregovaračkom stolu, to Srbija neće dozvoliti.

Danko

12.09.2018. 13:14

Srbija je okrenuta razvoju ekonomije i očuvanju mira i tolerancije u regionu, tako da ratni bubnjevi iz Preševske doline neće imati nikakvog odjeka.

Lisa

12.09.2018. 13:32

U panici su, posebno nakon posete predsednika, zato izazivaju haos i pozivaju na rat.

naranca

12.09.2018. 13:43

''Etnicka struktura''?????Ko u USA radi etnicku strukturu? Nego radi,grbaci I placaj porez….Ako napravis nesto robija….Kakva crna etnicka struktura?Oces nesto s mlekom?

valentina

12.09.2018. 13:43

Stanković je već dugo godina na čelu ovog koordinacionog tela i zaista smatram da samo gubitnici pozivaju na rat tužno ali istinito.

mile

12.09.2018. 13:45

Stanković je jedan izuzetno sposoban i vredan čovek čija reč se ceni i poštuje svaka njegova reč je odmerena i na mestu.Treba da se primenjuje ono što je u ustavu bravo gosn, Stankoviću

Tamara

12.09.2018. 14:48

Kada argumenata nema i ne postoje kako što je slučaj kod Albanaca, tada se svi late oružja. Treba biti na oprezu, jer Albanci ako ništa ne postignu, baviće se provokacijama.

Branko

12.09.2018. 15:26

A koliko se secam pozivanje na rat i otcepljenje je krivicno delo i moze da se sankcionise.

ZIKI

12.09.2018. 16:24

Doktore,sticnjak ste za medicinu,ali pstavite politiku jer je za vas,katastroga.Ja sam ucesnik ratova,pa i na Kosovu.Znam tacno sta je bilo,ia vi ste samo culi da se vodi neki erat,tamo negde,ne znam gde.Bolje okrenite se struci,jer ste za to skolovani.

Да те питам

12.09.2018. 16:26

А "победници" поклањају територије "да не би било рата"?

Miroslav

12.09.2018. 16:48

Ko jos normalan zeli da ratuje, kada nasa zemlja polako ali sigurno resava to razgovorom, mirnim putem .

R Marković

12.09.2018. 17:01

Mislim da tritorijalnost ove tri opštine treba da se promeni. U Medveđi živi 5% Šiptara, a u Bujanovcu su pola pola, Srba i Cigana ima više od Šiptara. Preševo ima više Šiptara ali ako bi izdvojili naselja gde ima više Srba, ostali bi Šiptari u većini samo u centru Preševa. Koji eksperti iz Makedonije su procenjivali broj stanovnika? Pa taj Stanković koliko dole radi mogao je sam da izbroji koliko ima Šiptara da koliko toliko opravda ogromnu platu.

dzo

12.09.2018. 17:38

Tačno je da preševska dolina ne postoji. Izmislili su je Albanci i njihovi mentori.

Milan

12.09.2018. 18:01

Verujem u ovo sto govori Zoran Stankovic i iskreno se nadam da u budusnosti nece biti nikakvih novih sukoba, jer sukobi ne idu nikome u korist.

Kica

12.09.2018. 19:24

Mi zelimo mirno resenje, rat ne dolazi u obzir, albanci vide da im gube koce pa provociraju raznim pretnjama ratom i otcepljenjem.

Kica

12.09.2018. 19:25

KiM je deo Srbije kao i Presevska dolina i albanci mogu samo da sanjaju da ce dobiti te teritorije.

MAKSS

12.09.2018. 21:53

Srbija je pokazala volju i zelju za mirnim resenjem, nadam se da ce imati sa kim da se i dogovori.