Вашингтон пост: Север КиМ за признање косовске независности

Танјуг

10. 09. 2018. у 19:28

Ванредни професор на московском универзитету ХСЕ Картер Џонсон сматра да би предајом севера Србији, Косово прихватило поделу која се већ практично догодила

Вашингтон пост: Север КиМ за признање косовске независности

Foto EPA

Формална контрола над севером Косова у замену за признање косовске независности био би пут ка постизању дуготрајног мира између Срба и Албанаца, наводи у анализи за Вашингтон пост ванредни професор на московском универзитету ХСЕ Картер Џонсон, те додаје да подела по принципу територије и етничких група повећава шансе за постизање дугорочног мира.

Прочитајте још:Тачи о дијалогу Београда и Приштине: Шансе за споразум су готово немогуће, али вреди покушати

Џонсон сматра да би предајом севера Србији, Косово прихватило поделу која се већ практично догодила, будући да северно од Ибра већином живе Срби, да су независни од 1999. године, те да би реинтеграција те територије у Косово могла да се деси једино уз силу, што би вероватно довело до масовног насиља.

Дзонсон, међутим, сматра да је логично да "Прешевска долина остане у Србији".

Објашњава да Србија контролише ту територију и да ће се Албанци у будућности тешко побунити без подршке са Косова, што је мало вероватно будући да Косово жели у ЕУ.

Прочитајте још:Шеф дипломатије разговарао са Џонсоном о подршци САД и региону

Он закључује да би "предаја мирног региона Косову" могла да води до "дестабилизујућег насиља" уколико би се српске снаге повукле, а мањине, укључујући и више од 15.000 Срба, вероватно напустиле територију.

Зато Дзонсон наводи да је један од начина да се одржи мир да Приштина преда формалну контролу над територијом северно од Ибра, прихватајући поделу која се већ десила у свему, сем по имену.

Ако би се то могло постићи у замену за признање косовоске независности од стране Београда, шансе за дуготрајан мир би биле још веће, сматра Џонсон.

Он верује да би било значајно мање послератних сукоба да су 1999. године границе између Србије и Косова повучене тако да јасније изразе демографске карактеристике, а не да само слепо прате линије повучене 1947.

Наводи и да његова ранија истраживања о подели као решењу за грађанске ратове по етничкој линији показују да подела територија и етничких група значајно повећава шансу за мир - за разлику од подела које се фокусирају само на територију.

То јесте нежељени резултат за оне који верују у концепт мултиетничких држава, јер показује да, бар кад је реч о етничким ратовима, раздвајање јесте један од најбољих начина да се постигне мир.

Подсећа такође да су се оружани сукоби и после 1999. године поновили и то баш у оним деловима где су етничке мањине најбројније, у три општине на југу Србије и у Косовској Митровици.

Наводећи да критичари промена граница сматрају да би то могло да доведе до "отварања Пандорине кутије нових изазова широм региона", Дзонсон каже да су исти ризици забележени када је десетине земаља признало косовску независност 2008, а ускратиле "исто право" Републици Српској, па није дошло до немира.

Дзонсон закључује да би промена косовско-српске границе могла да доведе до многих разговора на ту тему, али да не мора неминовно да отвори врата даљим променама граница на другим местима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (66)

баунти

10.09.2018. 19:44

Ништа од овог, сви би да тргују српским земљама...

Miso.Pec

10.09.2018. 19:45

Stranci kao i Albanci moraju da zaborave da će ih Srbija ikada priznati i dozvoliti njihovo učlanjenje u UN,pa i jedan kvadratni metar Kosmeta za Srbiju ne može biti nezavisno.

star

10.09.2018. 19:54

Podela po principu teritorije i etničkih grupa povećava šanse za postizanje dugoročnog mira na KiM, sad se i Ameri zalažu za razgraničenje.

star

10.09.2018. 19:56

Jedan od načina da se održi mir na KiM je da Priština preda formalnu kontrolu nad teritorijom severno od Ibra, prihvatajući podelu koja se već dogodila ranijih godina.

Mimi

10.09.2018. 20:01

Ako ostavimo malo politiku sa strane i razne izjave, osnovane ili neosnovane, moramo brinuti o kompletnom miru i stabilnosti, kao i sigurnosti naroda!

nadimak

10.09.2018. 20:19

Posle onoga juče Albanci su poludeli pa će ovakvih izjava biti sve više, anaravno bez uspeha.

A da vi malo

10.09.2018. 20:48

podelite vaše države??? Bagro pljačkaška!! Zatirete civilizacije, od indijanskih, aboridžinskih pa sve redom...

Alek

10.09.2018. 20:52

Resenje ovog problema ce se dogoditi kad obe strane prihvate da se nesto mora i dobiti i izgubiti.

Andreja Analiticar

10.09.2018. 21:20

Gospodo Amerikanci, u Kaliforniji zmate da zivi vise Meksikanaca nego druge narodnosti. Zasto ne bi dali Kaliforniju Meksiku? Pored toga na Floridi zivi vise Kubanaca nego drugih narodnosti. Zasto ne bi dali Floridu Kubi? Vi ste na Kosovo doveli skoro sve Albance iz Albanije pa sada hocete da im napravite drzavu na Kosovo, po kom to pravu?

r

10.09.2018. 21:52

beskrajno izivljavanje genocidnih engleskih pobunjenika i otpadnika se nastavlja, al nece doveka, ceo svet vas mrzi, svakoga dana sve vise, i kad padnete, bice gore od kartagine, unistice se dokazi da ste ikada postojali

Uroš

10.09.2018. 22:18

Ono što jednostrano proglase je nevažeće i Albanci to vrlo dobro znaju. Tako da ovo ništa ne znači i nema važnost.

Kica

10.09.2018. 22:18

KiM je srce srce Srbije i ne damo ni deo nase zemlje,a kamoli Pristinsku dolinu, sve je to nase i tako ce i ostati.

Kica

10.09.2018. 22:19

Mislim da bi svi trebali da prestanu da se mesaju u nasu politiku i da puste nas i Pristinu da porazgovaramo o svemu.

Leposava

10.09.2018. 22:44

Možda i ima tu neke istine a možda i nema ili što se u Srbiji kaže: "mož da bidne al ne mora".

Шумадинац

10.09.2018. 23:30

Нема предаје, борба за Космет се наставља...

Milica

11.09.2018. 08:34

Podela KiM bi značila kompromisno rešenje, ali Albanci nisu ni za kakav dogovor. SAD i Rusija su na našoj strani i to je dobro.

Gen52

11.09.2018. 15:25

Jedna ispravka teksta koji je odličan. Sever KiM, tj Ibarski Kolašin je pripojen KiM desetak godina kasnije, krajem pedesetih ili početkom šezdesetih. Petar Stambolić je to prepustio šiptarima. Do tog dana, sve te opštine: Zubin Potok, Zvečan, Leposavić, Lešak bili su zasebne optine u Kraljvačkom srezu. Koliko sam čitao za pomeranje granice u okviru AP KiM nema nikakva Skupštinske odluke, već neke Odluke neke admin. Komisije. Valjalo bi da se potraži informacija u arhivi i predočiti javnosti.

Nenad

11.09.2018. 16:19

U vreme kada Albanci traže još i pola Srbije pored KiM, konačno da neko gleda šire i predlaže podelu koja je jedino rešenje za obe strane.

vladimir

11.09.2018. 23:22

....koji si ti "profesor", a pogotovo što ne znaš o čemu pričaš ali pičaš! ...znak usklika, iako sam razmišljao o zapeti! Dovoljno za "početak"!? Profesore - knjigu u šake!