Директор канцеларије за КиМ: Све сем компромиса за Србију би била странпутица

Танјуг

19. 07. 2018. у 09:30

Директор Канцеларије за Косово и Метoхију Марко Ђурић уверен је да одржавање садашњег стања без постизања решења питања јужне покрајине, без компромиса не би било одрживо, нити у нашем интересу

Директор канцеларије за КиМ: Све сем компромиса за Србију би била странпутица

Фото Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метoхију Марко Ђурић уверен је да одржавање садашњег стања без постизања решења питања јужне покрајине, без компромиса не би било одрживо, нити у нашем интересу, као и да можемо очекивати нове проблеме и сукобе уколико се договор не постигне.

Он је на конференцији за штампу рекао да Београд жели да постигне договор.

"Лично, као неко ко се бави овим питањем шест година, сматрам да је постизање неке врсте договора, који би пре свега задовољио наше интересе важно, јер би све остало представљало за Србију и наш народ странпутицу", казао је Ђурић.

Рекао је да је обавеза и дужност власти да се бори за договор и изразио уверење да ако договора не би било, а познавајући прилике, да је извесно да бисмо у наредних неколико година могли да очекујемо нове проблеме и сукобе, "све оно ружно што желимо да избегнемо на сваки начин".

"Зато смо спремни да се боримо за политичко решење, и јасно и гласно кажемо да нећемо да прихватимо глупост икоје неки поксусавају да нам наметну, претећи сукобима и новим ратовима, надајући се да ће неког моћи да присиле у Србији да прихвате независност Косова", нагласио је Ђурић.

Он је казао да председник Србије Александар Вучић тако нешто неће прихватити и да се на сваком састанку од првог до последњег момента бори и за положај Срба на Косову и Метохији.

Разговори се воде у тешким околностима, јер Албанци мисле да су независна држава, а у то их убеђују неке од најмоћнијих држава света, навео је Ђурић и додао:

"Мисле да им је завршен посао. Убеђени су у и након Јеремићеве инциијативе пред Међународним судом правде. Наша позиција је озбиљно тешка у том погледу и драматична у појединим сегментима".

Ђурић је рекао да је неодговорно док се држава бори да извуче максимум за свој народ, да имамо политиканте, који, док председник Вучић разговара у Паризу са француским председником Емануелом Макроном, који му је приредио пријем који није до сада имао нити један председник наше државе, који тог дана, закупљују простор за себе у француским новинама, не да се боре за српске интересе, већ да би "пљували" српску власт.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЂУРИЋ О ПЛАТФОРМИ ПРИШТИНЕ: Питање за посреднике

"Они тог дана када се српски представници боре за српске интерше закупљују простор за себе у француским новинама да би пљували и критиковали српску власт. Наравно да те текстове не плаћају својим парама", казао је Ђурић.

Упитан да ли је у Бриселу било речи о некаквом сепаратном уговору, Ђурић је одговорио да се разговарало са сепаратистима, али да о сепаратном споразуму не зна ни шта би значио.

"Ти разговори никада нису лаки и једноставни. Најлакше би било Вучићу и српским представницима да се разговара само са Албанцима. У тим разговорима тон и дискусија би била другачија. Али разговара са са неким од најмоћнијих земаља које су признале Косово. Наша обавеза је да разговарамо са свима. Борба за КиМ данас је и за преговарчким и зеленим столом, али се води и поправљањем економске и привредне слике Србије", сматра Ђурић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ђурић: Забрана уласка каратистима у складу са Уставом

Каже и да Срби на КиМ најбоље осећају колико значи када у централној Србији има више новца за помоћ њима и улагања.

"Ако не бисмо наставили да тражимо решење и нашли га, могли бисмо сасвим сигурно да се поздравим са поправљамо односе са онима који нам традиционално нису наклоњен, а важни су нам за нашу привреду, за инвестиције. Важно је што се Србија данас економски развија", нагласио је Ђурић.

Упитан каква је његова процена данас "који је резултат", с обзиром да је пре три године, после једне рунде дијалога изјавио да је "5:0 за Београд", Ђурић је рекао да је то био резултат тог дана, који је био успешан, у дугој утакмици.

"Ово је дуга утакмица, у којој смо, кад смо ушли, били дебелом минусу. Када сам говорио о том резултату, то је био резултат тог дана, који је био добар преговарачки дан, а шира слика је таква да је су ту утакмицу други за нас, малтене, завршили и изгубили. Настављамо да се боримо, утакмица није ни близу завршена, биће тешка борба", рекао је Ђурић.

ЂУРИЋ: СРПСКА ЛИСТА НИЈЕ ПРОМЕНИЛА ПОЛИТИЧКО ДЕЛОВАЊЕ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је данас да нема никакве пормене у политичком деловању Српске листе.

Ђурић је, на конференцији за новинаре, упитан да ли су представници Српске листе недавно разговарали са косовским премијером Рамушом Харадинајем, о повратку у приштинске инститције, рекао да је у сталном контакту са њима, и да нема промене што се тиче њиховог политичког деловања.

"Након 26.марта Српска листа је одлучила да изађе из покрајинске владе и да у парламенту започне опозиционо деловање. По мојим сазнањима, а у свакоднемом смо контакту, нема никакве промене“, подвукао је Ђурић.

Према његовим речима српска листа је једна од најбољих ствари која је остварена.

Истакао је да је, у критичној фази, пошло за руком да се са Српском листом обезбеди јединство српских представника који су у сталној координацији са институцијама Србије, и осигура да говоре једним гласом.

„Драго ми је што је Српска листа политичка озбиљна политичка организација иза које је стало више од 90 одсто оних који су изашли на изборе“, подвукао је додајући да се ради о људима који су у тешкој позицији и који се свакодневно боре за добробит српског народа на КиМ.

ЂУРИЋ: ДА СЕ ПРЕКИНЕ СА ДИСКРИМИНАЦИЈОМ СРБА НА КОСМЕТУ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је данас да у случају укидања виза грађанима Косова и Метохије мора да се прекине и са дискриминаторским третманом власника српских пасоша у јужној српској покрајини.

"Укидање виза, ако до тога дође, мора да значи и коначан престанак дискриминације према носиоцима српских пасоша на КиМ, којима је до сада на неправедан начин било онемогућено да питују у земље Шнегена, само зато што у делу о пребивалишту стоји да је пасош издала Координациона управа на КИМ", рекао је Ђурић.

Рекао је да ће се српска делегација у разговорима са представницима Брисела залагати и инсистирати да се овај дискриминаторни третман оконча.

Како је навео, многи би се изненадили када би знали колико припадника различитих наицоналности са КиМ користи пасоше Србије, а међу њима су и политичари и спортисти.

"То су све наши грађани и нема ничег лошег у томе", поручио је Ђурић, те поновио да је дискриминација то што се грађанима Србије са КиМ онемогућава улаз у поједине државе Сенгена.

ЂУРИЋ: НИКО НЕ МОЖЕ ДА ПРЕДСТАВЉА ИНСТИТУЦИЈЕ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ

Директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да се неће дозволити да било ко представља институције такозване лажне државе Косово, као и да било ко у Рашкој области угрожава права грађана и нарушава међунационалне односе.

Ђурић је то рекао на конференцији за новинаре упитан да коментарише позив Сулејмана Угљанина Беџету Пацолију да посети Санџак као шеф дипломатије тзв. државе Косово, те оценио да се ништа не дешава случајно.

Директор канцеларије за КиМ је навео да они који су тако нешто урадили и поднели такву врсту захтева хоће да изазову неку врсту проблема у Рашкој облсати, како би то искористили за даље изазивање тензија и остваривање неких својих циљева.

Како је приметио, они очекују да Србија направи неку "грешку у корацима" како би то искористили и поручио да ће реакција Србије бити мирна и сталожена, никако исхитрена, и неће се дозволити угрожавање права грађана нити нарушавање међунационалних односа у Рашкој области.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (24)

Ђорђе С.

19.07.2018. 12:59

@Bobi - Члан 8 Устава Србије: "Територија Републике Србије је јединствена и недељива. Граница Републике Србије је НЕПОВРЕДИВА, а МЕЊА СЕ по поступку предвиђеном за промену Устава". А у Србији ништа лакше од промене Устава: 1/3 посланика за предлог, 1/2 (уз председника и владу) и референдум за усвајање.

brebrebre

19.07.2018. 09:57

to je kao u fudbalu. kada ides na neresen rezultat, znaj da nikad neces pobediti. tako je i ovde. ako ides sa ciljem "daj neki minimalac", neces nista dobiti. albanci hoce sve i dobice najmanje pola, a vrlo verovatno i sve sto traze! e moji policitari.

Simon

19.07.2018. 10:12

Pa dali je to normalno,javno izjavljivati,pa sto god dobijemo dobro je...,pa reci te mi tko bi vam nešto dao nakon ovakvih zvaničnih izjava.Umesto da se stalno mase sa Rezolucijom 1244.

Golub

19.07.2018. 10:19

Pa šta to da dobijemo ako je naše. Zar stvarno nije jasno svima da je Kosovo izgubljeno '99 kadje zadnji vojnik i policajac izašao odozfo. Nego mi da se sa njima razgraničimo i okrenemo ekonomiji, zasučemo rukave i počnemo da radimo kao što radimo svuda u Evropi. Možda i Djurić može da nadje neki korisnini posao.

SaleA

19.07.2018. 10:41

Po ko zna koji put se dokazuje da su sve srpske zrtve kroz istoriju bile uzaludne.Da nismo ginuli vekovima sad bi nas bilo 50 miliona

др

19.07.2018. 10:43

Ма браво памети, браво правниче, браво директоре ово мајка оваквог не рађа,.

postuj-rezoluciju

19.07.2018. 10:43

Srbija trenutno ima Kosovo i Metohiju, garantovano rezolucijom 1244 UN. Drugo je sto vi zelite da potpisete na nizem nivou nekakvo priznanje.

Скадар на Бојани

19.07.2018. 11:24

А шта би то било "више него што имамо сад"? КиМ су, ПРАВНО и МОРАЛНО, део Србије. И по међународном праву и по Повељи УН и по Р1244 СБ УН и по Уставу РС! Једино што бисмо могли да "добијемо" је оно што смо "ДАЛИ" (признали нове границе Албаније, државе која није постојала пре 1912), иако је и то било под притиском великих сила (чак и претњом Аустроугарске ратом). Иста ова "међународна заједница" отела је још 1913. и припојила Албанији земље које су Срби ослободили од Турака уз огромне жртве!

Kosta Mitrovic

19.07.2018. 12:16

Па не бих се сложила са тим! Дају нам главицу купуса и то нам је доста! Мора да се много тога уреди да заштитимо свој народ, имовину Срба и Светиње, а то за њих, није којешта! Није ни за нас!

Љубомир Мицић

19.07.2018. 12:52

... Ово само може да значи да ћемо напокон тражити да нам врате и Скадар, Драч и Валону. То нам све припада још од Балканских ратова и то је једино што сада немамо (ако се изузме част и памет свих "српских" политичара без изузетка)!!! Што се некад говорило "сјаши Курта да узјаше Мурта", само нам се смењују ЕУ окупациони намесници у тзв. "влади Србије" и "председништву" и соле нам памет шта све "имамо", "немамо", смемо или не... Чак је и Недић за све вас био родољуб.

Космет

19.07.2018. 16:46

10908км2 ни метар мање. 1244. Устав Србије. Ето компромиса. Не продајте нам м.да за бубреге