ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић ће до краја маја доставити Скупштини Србије предлог за новог министра финансија, а највише шансе да на том месту замени Душана Вујовића, који је поднео оставку, има одлазећи градоначелник Синиша Мали.

До тада би требало да буде познато и да ли ће посланици, осим Вујовићевог наследника, бирати и нове министре у другим ресорима, односно да ли ће у истом "пакету" с новим шефом ресора финансија ићи и опсежније кадровско проветравање у Немањиној.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОБАВЕСТИО ПРЕМИЈЕРКУ О ОСТАВЦИ: Ево због чега се Душан Вујовић повлачи са функције

Та одлука биће донета након консултација премијерке са председником Александром Вучићем и седница Председништва и Главног одбора напредњака, које ће највероватније бити одржане наредне недеље.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Мали: Функције ми нису важне, него да урадим нешто корисно

Вујовићева оставка стигла је јуче у Скупштину Србије, која би требало да је констатује на седници наредног уторка, 15. маја. Он има право и да је образложи пред посланицима који, без расправе, потврђују крај мандата.

"Новостима" је у кабинету премијерке Брнабић речено да ће она, након што парламент верификује Вујовићеву оставку, у року од 15 дана предложити новог министра.

МАЛИ: ФУНКЦИЈЕ СУ НЕВАЖНЕ ФУНКЦИЈЕ ми никада нису биле важне и увек ћу бити на располагању Србији и суграђанима, ма који посао да обављам - рекао је Мали. - Надам се да ћу и у будућности моћи да допринесем бољитку грађана. Важно ми је да сам у Вучићевом тиму, јер је то тим који је остварио конкретне резултате и грађанима вратио наду у бољи живот.

Председник Вучић рекао је да ће, уколико премијерка предложи Малог за новог министра финансија, добити подршку у парламенту.

- Разговарао сам са Вујовићем пре него што је поднео оставку. Ана ће предложити кандидата, а сигуран сам да ће га СНС подржати. Финансије су уређене, уредили су их Лазар Крстић и Вујовић. Донели смо политичку одлуку да се крене у тешке реформе и она сада даје резултате - рекао је Вучић.

Он је раније поручио да сматра да реконструкција Владе тренутно није тема, већ да је од тога важније решавање питања Косова и Метохије. Ипак, после последње буре у Влади, и отвореног сукоба премијерке са појединим министрима, спекулише се да би ускоро могло бити замењено најмање пет министара. Фотеље се највише љуљају Владану Вукосављевићу, Вањи Удовичићу, Горану Тривану, али и Јадранки Јоксимовић и Зорани Михајловић.

И посланици су јуче у оквиру постављања питања Влади говорили о смени Вујовића. Мирослав Алексић, из Народне странке, назвао је реконструкцију Владе "шпанском серијом која ће да се развлачи целе године и замајава народ скретањем пажње са животних проблема". Посланик ДС Радослав Милојичић рекао је да је реконструкција тема када год грађани Србије осете да немају новца и хране.

Иначе, министар који је поднео оставку дужан је да обавља текуће послове док му не престане мандат. Он не може да доноси прописе, осим ако њихово доношење има законски рок или то налажу потребе државе.

Душан Вујовић / Фото Танјуг

ПОТПИСАО ОСТАВКУ НА ДАН ПРВОГ ИМЕНОВАЊА

У ПИСМУ оставке, коју је потписао 27. априла, Душан Вујовић је, између осталог, написао:

"Данас се навршавају тачно четири године од мог првог именовања за министра. У време мог мандата остварени су мерљиви резултати који укључују макроекономску стабилизацију, фискалну консолидацију и дефинисање структурних реформи неопходних да се ови резултати, признати у земљи и иностранству, трајно одрже. У условима демократије четири године су разуман рок да се човек покаже на јавној функцији и зато бих желео да се из породичних, личних и професионалних повучем са места министра финансија. Спреман сам да у саветодавном статусу активно помажем тиму у Влади и Министарству финансија да успешно настави започете реформе и ЕУ интеграције."