Амбасадор Шпаније: ЕУ треба јасно да подржи формирање ЗСО

Танјуг

14. 04. 2018. у 13:33

Србија треба да инсистира на формирању Заједнице српских општина, а европске институције, под чијим покровитељством се одвија дијалог Београда и Приштине, треба јасно да подрже овај легитиман захтев

Амбасадор Шпаније: ЕУ треба јасно да подржи формирање ЗСО

Фото РТС - print screen

Србија треба да инсистира на формирању Заједнице српских општина, а европске институције, под чијим покровитељством се одвија дијалог Београда И Приштине, треба јасно да подрже овај легитиман захтев, поручио је амбасадор Шпаније у Београду Мигел Фуертес Суарес.

“Шпанија подржава дијалог у Бриселу. Логично је да је кључни елемент у овом дијалогу формирање Заједнице српских општина, као што је то било И договорено”, каже амбасадор Шпаније за Танјуг.

На питање како он види компромисно решење за Косово, Суарес каже да није на Шпанији да сугерише решења.

Понавља, међутим, да Шпанија подржава територијалну целовитост Србије.

“А на Србији је је да дефинише свој став који ће Шпанија подржати”, каже амбасадор.

Поводом иницијативе, о којој је недавно током посете Србији говорио шеф грчке дипломатије Никос Коцијас, о одржавању трилатералног састанка Србије, Шпаније И Грчке, амбасадор каже да лично није у току али да, имајући у виду одличне односе званичног Мадрида са Србијом И Грчком, има простора за унапређење сарадње.

“Министри имају честе прилике да се сусретну И да у тим разговорима покрећу важна питања. Шпанија има сјајне односе и са Србијом и са Грчком, и увек има простора да се унапреди сарадња између наших земаља”, закључио је он.

Шпанија је једна од пет држава ЕУ које нису признале независност Косова И која је у жизу јавности недавно доспела због става да је неприхватљиво да буде на скупу држава ЕУ И Западног Балкана у Софији за истим столом са косовским званичницима.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)