Вучић: Хвала што чувате своје српско име и презиме (ФОТО+ВИДЕО)

Агенције/Новости онлине

13. 02. 2018. у 09:13

Председник Србије Александар Вучић, који на позив хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић борави у Хрватској, други дан посете посветио је Србима који живе у тој земљи

Вучић: Хвала што чувате своје српско име и презиме (ФОТО+ВИДЕО)

Фото Танјуг/БЕТА

Председник Србије Александар Вучић, који је на позив хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић боравио у Хрватској, други дан посете посветио је Србима који живе у тој земљи.

Он је посетио Вргинмост, 1996. године преименован у Гвозд, место у коме су Срби тешко страдали током Другог светског рата, али и у акцији "Олуја", а данас у тој и општини Топуско живи око 700 српских породица.

По повратку у Загреб уследио је разговор са Србима на трећој Великој скупштини Српског народног вијећа на којој су присуствовали већници из више општинских, градских и жупанијских већа Срба из целе Хрватске, уз представнике свих других српских организација. Свечаној скупштини присуствовала је и председница
Грабар-Китаровић

Како је протекао први дан посете председника можете да прочитате ОВДЕ.


Током дана разговарао је са хрватским премијером Андрејом Пленковићем и председником Сабора Гораном Јандроковићем. Грабар Китаровић и Вучић обратили су се и на хрватско-српском привредном форуму.


ВУЧИЋ У ВРГИНМОСТУ, ПОСЕТИО ЛАПЧЕВИЋЕ

Председник Србије Александар Вучић стигао је данас у Вргинмост, преименован 1996. у Гвозд, где ће разговарати са српским становништвом, а по доласку је посетио породицу Предрага Лапчевића.

Председник је у Вргинмост донео и поклоне за тамошњу школу "Гвозд".

На траси којом је од Загреба према Вргинмосту прошао Вучић са делегацијом појачано је присуство полиције.


У самом Вргинмосту је од раног јутра све спремно за долазак српског председника, а велики број окупљених мештана изнеће му проблеме са којима се Срби у Хрватској суочавају, пре свега егзистенцијалне.

Вучић ће у Вргинмосту обићи и школу, где ће поклонити информатичку опрему.

Председник општине Гвозд Бранко Јовичић наводи да су проблеми запошљавања и лоше инфраструктуре главне препреке са којима се носе Срби у Хрватској.Највећи део је, каже, старачко становништво, што ситуацију чини још тежом.


ДНЕВНИК: ЧУДО - СРПСКЕ ЗАСТАВЕ УСРЕД ЗАГРЕБА

Љубљански лист "Дневник" пише да, узимајући у обзир низак ниво хрватско-српских односа у последњих 20 година, посета Хрватској преседника Србије Александра Вучића "даје наду да би ствари могле да се промене, али ће то бити тешко", преноси СТА.

У тексту под називом "Чудо - српске заставе усред Загреба" наводи се да је "брзи одговор Вучића на неочекивани позив хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић нуди наду да би две земље могле да пронађу мудрости и снаге да започну решавање проблема".

фото Танјуг


"Ипак, ово ће бити тежак задатак, имајући у виду да велики део јавности у Хрватској и Србији није било наклоњен овом састанку. Хрватска се плаши да ће се српски политичари претварати да су добри суседи догле год је то потребно Београду зарад уласка у ЕУ. Србија се плаши да ће је хрватски политичари уцењивати током покушаја решавања осетљивих питања, попут границе на реци Дунав", наводи се у чланку.

ЉУБИШИЋ: ОДЛАЗЕ НАМ ЉУДИ, НЕ ПРАВИМО РАЗЛИКУ...

Барбара Љубишић, директорка Основне сксоле Гвозд у Вргинмосту, коју ће данас посетити председник Србије Александар Вучић, каже да је добро да се ради на помирењу и успостављања бољих односа између две земље и да је добра инциијатива председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић да позове свог српског колегу да посети Хрватску.

Како је рекла, Вучић ће школи, која броји 94 ђака, а од тога 42 одсто су деца српске националности, донирати 10 лаптопова за информатичко одељење.

„Ми смо озбиљна образовна установа, не правимо никакав разлике међу децом, поштујемо и негујемо различитости, националности и вере и тиме се можемо поносити“, рекла је Љубишић за Тањуг пред долазак Вучића у школу.

Објашњавајући како функционише школа, Љубишић је рекла да око 30 одсто ђака има изборни предмет православну веронауку, а 32 одсто похађа предмет српски језик и култура.

фото Танјуг


Живот у општини Гвозд је последњих година веома тежак, каже она, додајући да се то одражава и на број деце који се последњих година драстично смањује.

Када је почела да ради у школи 2002. било је 230 ђака, а тренд опадања је нарочито приметан последњих година.

„Људи одлазе за послом, читаве породице се исељавају у потрази за бољим условима“, рекла је она и додала да за децу постоји јако мало садржаја у овом месту, због чега се школа труди да им пружи што више садржаја.

ЂУКАНОВИЋ: ПОСЕТА ВУЧИЋА ХРВАТСКОЈ КОРИСНА ЗА ОБЕ ДРЖАВЕ

Професор Факултета политичких наука Драган Ђукановић сматра да је посета председника Србије Александра Вучића Хрватској корисна за обе државе и да је значајно да се реше проблеми који су проузроковани распадом бивше Југославије.

Упитан да ли у односима Србије и Хрватске прошлост може да се прескочи, Ђукановић је рекао да то није лако, али да је значајно да се гледа у будућност.

"Значајно је да се гледа у будућност, да се реше проблеми настали као последица распада Југославије и да се иде даље, како би се и Србија и Хрватска поново нашле под једним октиљем а то је ЕУ", рекао је Ђукановић за РТС.

Вргинмост, фото Танјуг


За предлог председника Србије да се стави мораторијум на теме из прошлости он каже да је "значајно да нема тема које подстичу лоше расположење".

МЕДИЈИ: КИТАРОВИЋ НА УДАРУ КРИТИКА ЗБОГ ВУЧИЋА

Гласило владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ), портал "Direktno.hr", оштро данас критикује председницу Колинду Грабар Китаровић због њене изјаве, током конференције за новинаре са српским председник Александром Вучићем, да спољну политику Хрватске не могу дефинисати "маргиналци".

Портал је, наиме, објавио транскрипт изјаве председнице, те позвао читаоце да сами просуде да ли је Грабар Китаровић њоме "пљунула" својим бирачима у лице.

Ово гласило је својевремено покренуо бивши лидер ХДЗ Томислав Карамарко, а непосредно након њене изјаве на званичном порталу објављен је чланак којим, подсећају председницу да су управо ти маргиналци заслужни за њену актуелну функцију.

Портал "Индекс".хр констатује да то можда није могуће приметити, али да је овим чином започео рат у ХДЗ-у."А сад, омиљена председница, она коју су они на властитим раменима носили у уред на Пантовчаку, позива у госте човека којег (ветерани) перципирају као четника", пише "Индекс", објашњавајући шта се председници замера.

СРБИ ИЗ ВРГИНМОСТА: ДА ВУЧИЋЕВА ПОСЕТА ДОПРИНЕСЕ БОЉИТКУ

Срби из Вргинмоста и околних села, који су се данас окупили у Дому културе како би разговарали са председником Србије Александром Вучићем, истичу да им та посета пуно значи у смислу подршке у политичком и сваком другом облику, али наглашавају да се тешко живи, те да би њима највише значило ако би посета омогућила помаке на економском плану.

Један од мештана казао је за Танјуг, ишчекујући долазак српског председника у сали у Дому клутуре, да породице одлазе из ових крајева пре свега из економских разлога и да се то односи не само на Србе, већ и на Хрвате из Босне који су ту досељени.

Већина од њих око 200, колико је дошло на разговор с Вучићем, очекују да и млади осете ефекте Вучићеве посете, да им се пруже неке боље могућности и услови.

Срби оцењују да је тај корак у правцу помирења веома добар и да тако треба да се настави и убудуће.

У Дому културе окупило се око 200 српских грађана који ће председнику изнети своја виђења ситуације и очекивања од будућности.

ВИДЕО: ВУЧИЋ ПОСЕТИО ШКОЛУ У ВРГИНМОСТУ

Председник Вучић посетио школу у Вргинмосту.


ВУЧИЋ О ПОСЕТИ: МОГУ РЕЋИ ДА САМ ЗА САДА ЗАДОВОЉАН

Председник Србије Александар Вучић, који другог дана посете Хрватској борави у Вргинмосту, где живи и српско становништво, изјавио је да је за сада задовољан и да очекује да много тога променимо у будућности".

"Могу за сада рећи да сам задовољан и да очекујем да много тога променимо у будућности", кратко је коментарисао посету Хрватској Вучић за телевизију Н1.

Очекује се, наводи овај медиј, да Вучић после дружења с грађанима, посете локалној школи и једној породици давати изјаве за медије.

ВУЧИЋ ШКОЛИ "ГВОЗД": ЗА ПОЧЕТАК 10 ЛАП ТОП РАЧУНАРА

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас Основну школу "Гвозд" у Вргинмосту, којој је поклонио 10 лап топ рачунара, а пошто постоји потреба за још једним, обећао да ће још током дана и тај један бити испоручен.

У информатичком одељењу, Вучић је разговарао са ученицима који су му помоћу микробита написали: "Хвала на донацији".
Такође је са њима попричао и о томе како живе у свом месту. Вучић је у једном тренутку замолио новинарске екипе да изађу из учинице и наставио разговор са ђацима без присуства медија. Након разговора, у холу школе деца су за председника Србије извела једну кореографију.

Вучић је на крају, интересујући се за рад фолклорне секције, упитао да ли им је нешто потребно, на шта је добио одговор да би волели да имају влашку ношњу, па је обећао да ће добити и ту ношњу.Од директорке школе "Гвозд" Барбаре Љубишић, председник Вучић је на поклон добио ручни рад ђака те школе, на чему се посебно захвалио.

Директорка школе "Гвозд" Барбара Љубишић рекла је да је добро да се ради на помирењу и успостављања бољих односа између две земље и да је добра инциијатива председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић да позове свог српског колегу да посети Хрватску.

"Ми смо озбиљна образовна установа, не правимо никакав разлике међу децом, поштујемо и негујемо различитости, националности и вере и тиме се можемо поносити", рекла је Љубишић за Танјуг јутрос непосредно пред долазак Вучића у школу.
ВУЧИЋ: ДА СА ПОНОСОМ НОСИТЕ СВОЈЕ СРПСКО ИМЕ

Желим да с поносом носите своје српско име, да се никог не стидите, никог не бојите и да имате право да кажете шта очекујете и од Србије и од Хрватске, рекао је данас председник Србије Александар Вучић Србима из те земље. Опширније прочитајте ОВДЕ.ВУЧИЋ: СПРЕМНИ СМО ДА ДАМО ХРВАТИМА СВЕ ШТО ТРАЖИМО ЗА СРБЕ

Председник Србије Алескандар Вучић рекао је данас да је Србија спремна да све што тражи за Србе у Хрватској да и Хрватима у Србији - "без икаквих проблема, истог секунда".

"Да не причамо да то мора да да агенција, комисија, Свети Петар... не. Све што тражимо за вас, ми смо спремни истог секунда да учинимо за Хрвате, не само по мери реципроцитета, већ смо спремни да урадимо и више. Желимо да се сви грађани осећају у Србији као код куће", рекао је Вучић у Вргиномосту током разговора са мештанима.

Напомињући да је видео трагове ратних разарања и да мали број људи живи у том крају, председник Србије је захвалио спрском живљу што под тешким околностима живи тамо и остаје заједно са својим породицама."Ви нам реците шта мислите да ми својом политиком пре свега можемо да учинимо да вама помогнемо и да вам олакшамо живот", навео је Вучић и пожелео мештнаима да живе боље и да буду сигурни и безбедни.

"Желим вам да своје име презиме и српске славе чувате и да то ваше комшије Хрвати такође желе и да вам помажу у томе, да вас бодре, а исто ћете и ви њих у очувању њихових траидицја и њихових вредности", навео је Вучић.

ВУЧИЋ И СРБИ: СРБИЈА ЋЕ ПОМОЋИ ПРОЈЕКТИМА И ФИНАНСИЈСКИ

Председник Србије разговарао је са Србима у Вргинмосту, а прва њихова питања председнику односила су се на тежак економски и социјални положај и да би им добродошла помоћ у вези са израдом пројеката и планова како би се искористио потенцијал који тај крај има.

Како су рекли, немају ниједног пројекта, нису осетитли ништа од тога што је Хрватска већ годинама члан ЕУ и ништа нису добили из тих фондова.

За пројекте и планове су им, кажу, потребни стручњаци, па су затражили помоћ у том смислу од председника, али и финансијску, како би се и неки од тих будућих пројекта остварили.

Додали су и да је земља у већем делу у власништву Срба, да има потенцијала за пољопривредну производњу, рибњаке, те да би желели да се баве савременом пољопривредном производњом.

Председник Србије је рекао да могу да рачунају на помоћ, да ће видети и са Хрватском државом шта је њима у плану, шта може заједнички да се уради, шта би могла Србија да финансира и како да нешто заједнички ураде.

"Ми ћемо да видимо да помогнемо, неће бити проблем у новцу, а ви видите да пројекти буду одрживи, јер неће се бацати новац у бунар", рекао је Вучић.

ВУЧИЋ: "ГУРАЋЕМО" ПИТАЊЕ ПЕНЗИЈА, ИАКО НЕМА ВОЉЕ У ХРВАТСКОЈ ВЛАДИ

Председник Србије Александар Вучић обећао је данас у разговору са Србима у Вргинмосту да ће Србија учинити све да се реши питање исплате њихових пензија за период од 1995. до 1998, упркос непостојању добре воље са хрватске стране.

То је, рекао је Вучић, било једно од питања у разговорима у Загребу.

"Не видим да ће ту бити брзог решења, па чак и да ће га икад бити. Воља хрватске владе је, бар ми се тако чини, да не дође до исплате тих пензија. Али, ми ћемо да их молимо да то учине, па да и ми некако учествујемо у томе”, рекао је Вучић.

Председник СНВ Милорад Пуповац каже да је ово трећа влада са којом покушавају да реше то питање и да не одустају, чак ни пошто им суд у Стразбуру није био наклоњен.

Формирана је радна група од представника Министарства рада и заступника СДСС и умировљеничких организација и први састанак је одржан прошле недеље, навео је Милорад Пуповац.


Таквих људи има око 30.000, данас их је можда и мање, а ради се о пензијама за период од 1995-98.

“Нећемо давати лака обећања, али ћемо дати све од себе да решимо неке од случајева”, поручио је Пуповац.

Вучић је обећао да ће се Србија за то борити, поготово што се број тих људи смањује и то не би био велики финансијски ударац за Хрватску.

Једно од питања тицало се и даље обнове кућа, а Вучић је рекао да је и о томе у понедељак разговарао у Загребу.

“Од 2013. готово никаквих помака није било и надам се да ће то ускоро бити померено са мртве тачке”, рекао је он.

Једно од питања тицало се и тржишних цена за откуп станова, а Вучић је нагласио да се може помоћи, али да се то неће чинити за оне који не живе овде.Када је реч о проблему откупа станова ради се о око 800 случајева, а Пуповац наглашава да и Срби треба да начине корак са своје стране, а то је да снизе цену.

Срби су у разговору са Вучићем истакли да им је проблем и недостатак ресурса и стручних људи.

ВУЧИЋ: СРБИЈА ЋЕ ОБЕЗБЕДИТИ СТИПЕНДИЈЕ ЗА 20 - 25 СРПСКИХ ЂАКА

Председник Србије данас је у Вргинмосту обећао да ће Србија обезбедити стипендије за 20 -25 младих, ђака одликаша, из српских социјално угрожених породица.

Вучић је у разговору са мештанима, Србима из Вргинмоста и околних села, где живи око 700 српских породица, разговарао о њиховим порблемима, а замољен је да Србија помогне око стипендија, како би та деца наставила школовање.

Како је речено, око 100 младих људи аплицира код српског клуба Привредник за стипендије, а председник Вучић је обећао да ће Србија помоћи и дати стипендије за 20, до 25 деце, што ће износити више од 20.000 евра на годишњем нивоу.

СРБИН ИЗ ВОЈНИЋА ВУЧИЋУ: БОЉЕ БИ БИЛО ДА СТЕ НАВИЈАЧ "ПАРТИЗАНА"

Један од Срба са којима у Вргинмосту данас разговарао председник Србије Александар Вучић, замолио је за помоћ фудбалском клубу у Војнићу. Опширније прочитајте ОВДЕ.

ВУЧИЋ: ХРВАТСКА СТРАНА ПОКАЗАЛА ИНТЕРЕС ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ ПРУГЕ БЕОГРАД - ЗАГРЕБ

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, у разговору са Србима у Вргинмосту, да је Србија, због незаинтересованости ранијих хрватских власти, била натерана да ради на модернизацији пруге према Будимпешти, па ће сада добар део саобраћаја бити измештен према Бечу, уместо да иде преко Загреба и Љубљане.

Он је изразио задовољство што је хрватска страна сада показала интерес да се реконструише пруга Београд-Загреб.

"Ја сам то предлагао некадашњем премијеру Зорану Милановићу, али он није био заинтересован за источне излазнице. Мислим да је и хрватски интерес да се то направи, јер све што дође из централне Европе мора да иде даље према југоисточној Европи", објаснион је Вучић.Он је, на молбу Владе Дражића да се Србија укључи у обнову железничке инфраструктуре на прузи Сисак-Карловац, рекао да не мисли да наша земља може да улаже у ту пругу, али да је заинтересован да пита и разговара са хрватском владом о томе како би се завршила пруга до Ријеке.

То нам је, како је казао, био најкраћи пут до централне Европе.

С тим у вези указао је и да је "Пут свиле" један од највећих пројеката у савременом свету, напомињући да ће Кина 2029.имати највећи БДП у свету, па више никоме тај пројекат неће бити смешан.


ВУЧИЋ: ОЧЕКУЈЕМО ВЕЋЕ ПОВЕРЕЊЕ ИЗМЕЂУ ХРВАТСКИХ ВЛАСТИ И СРБА

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је његова посета Хрватској била од изузетног значаја и да постоје области у којима ће се у кратком временском периоду постићи значајни резултати.

"Очекујемо веће поверење хрватских власти и Срба, већу подршку, веће укључивање у рад државних органа, решавање отворених проблема за припаднике српске заједнице. Ми смо спремни да помогнемо", казао је Вучић новинарима у Вргинмосту, сумирајући посету Хрватској.

Он је истакао да је поносан на то како се српска делегација понашала, рационално и одговорно и озбиљно.

Председник Вучић је изразио жаљење што је на мети критике била председница Колинда Грабар Китаровић, истичући да ће грађани опипљиве резултате тек видети.

Најавио је и да ће ускоро упутити позив хрватској председници Колинди Грабар Китаровић да посети Србију, и да ће до тада, пре њене посете, већ бити и неких опопиљивих резултата онога што је договарано.Рекао је да може да бира где жели доћи, у Суботицу, Нови Сад, Сомбор, било који град Србије, додајући да ће до тада сигурно бити опипљивих резултата ове посете.

„Мени је теже пало то што је на мети критика била председница Грабар Китаровић, него што су мене вређали последњих седам дана", рекао је и додао:

"Позивам грађане Хрватске да виде за неколико месеци да ли је позив био паметан или не, да ли ће Хрвати у Војводини или Србији живети нешто боље или лошије. Сигуран сам да ћемо неколико захтева у потпуности испунити, неке кренути да решавамо. То ће бити опипљиви резултати“, нагласио је он.

Рекао је да исто очекује и када је реч о положају Срба.

„Очекујемо веће поверење хрватских власти и Срба, већу подршку, веће укљчивање у рад државних органа, решавање отворених проблема за припаднике српске заједнице. Ми смо спремни да помогнемо“; казао је Вучић.

То су, како је додао, конкретне ствари које се тичу људи, било да су Срби и Хрвати, јер ће и једни и други осетити помаке на боље.

„Без обзира на то, јер видим да се нека врста политичке хистерије због моје посете не смирује у Хватској, у Сбрији неће бити таквих проблема са дрзавним званичницима. Ми ћемо показати лице одговорних, оних који гледају у будућност, а они који се не буду придржавали тог става носиће политичке последице у нарендом периоду“, најавио је Вучић.

Оценио је добрим што су покренуте мешовите комисије, како би се решило макар да се зна да нисмо у стању да се договоримо око граничних питања.

„Уверен сам да ће и око несталих лица бити помака, јер је то важно за породице било да су Срби или Хрвати“, подвукао је он.

Истакао је да ако се у инфраструктури нестсо направи, по питању железничке пруге Загреб-Београд, могао да каже да су резултати више него очекивани.

ЛИНТА: ПРВИ ПРОБЛЕМ - ЗАПОШЉАВАЊЕ

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта указао је данас да су преостали Срби у Хрватској суочени са тешком ситуацијом и да се свакодневно боре за своја права.

Он је, приликом састанка председника Србије Александра Вучића са Србима у Вргинмосту, указао да је први проблем запошљавње.

С тим у вези навео је као пример полицијску станицу у Вргинмосту, где је запослено 60-так људи, од којих свега два Србина, додајући да чак чистачица свакодневно из Петриње долази да чисти станицу.

Линта је рекао да је слича ситуација и у другим местима, те да би било важно да се више Срба запосли, сходно структури становништва.Такође је оценио да би Хрватска требало да ради више на томе, јер је закон о мањинама, који је донет пре 16 година, остао мртво слово на папиру.

Навео је да је у Србији отворено 200 хрватских компанија, док истовремено нису створени услови да српски апитал улази у Хрватску.

САСТАНАК ВУЧИЋА И КАРДИНАЛА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ ДОМЕТА ПОСЕТЕ

Састанак председника Александра Вучића са загребачким надбискупом кардиналом Јосипом Бозанићем, један је од највећих домета дводневне посете председника Србије Александра Вучића Хрватској, рекао је данас Генерални секретар Председника Србије Никола Селаковић.

"Председник Србије је у понедељак имао активност која никада није била у агенди посете неког српског државника Хрватској. Посета кардиналу Бозанићу у Загребу је један од највећих домета ове посете", рекао је Селаковић гостујући на телевизији "Пинк" уз подсећање да је вера оно што раздваја Србе и Хрвате.

Србе и Хрвате, како је навео, повезује сличан језик, вишевековна прошлост, некада заједничка борба против заједничких непријатеља, борба за неке вредности запада, али оно што их раздваја - јесте вера, напоменуо је генерални секретар председника.

Састанак Вучића и загребачког карнинала за Селаковића је сигнал да је макар разговором могуће отопити односе између Срба и Хрвата, иако се не слажемо око многих ствари.
ВУЧИЋ О ГОВОРУ У ГЛИНИ: ПОНИЗНОСТ НИЈЕ МЕРА ПОШТОВАЊА, НЕЋУ СЕ ДОДВОРАВАТИ

Понизност није мера поштовања, поручио је данас председник Србије Александар Вучић делу хрватских новинара и додао да од њега не треба да очекују да се додворава и понижава, нити да пристане на понижавање Србије.

Вучић је то рекао у разговору са новинарима у Вргинмосту, у којем су новинари хрватског огранка Н1 телевизије и телевизије Нова инсистирали на његовом говору у Глини, те да ли ће се оградити од тог говора.

"Оно што ви не разумете то је да су наша виђења онога што је било 95. године потпуно различита", рекао је Вучић, у настојању да објасни да потрпуно различит поглед Срба и Хрвата на прошлост не сме да буде разлог да не разговарају о будућности.

"Код вас је мера подршке и поштовања и љубави према неком директно пропорционална мери понизности коју би према вама требало да покаже", рекао је Вучић и додао:

"Такву врсту понизности, страха и потребе да вам се додворавам никада нећете видети", рекао је Вучић.

На том питању, иначе, и извињењу, део хрватских медија инсистирао је још уочи посете српског председника, током ње, а обраћање у Вргинмосту искористили су да га још једном поставе.


На питање ТВ Нова о томе да ли ће се извинити и да ли тај говор оптерећује односе две земље, Вучић је рекао:

"Чуо сам безброј истих питања. Интераснтно је да је та мера ваше подршке и поштовања директно пропорционална понизности, коју очекујете од некога ко би дошао међу вас. Такву врсту понизности с моје стране, или страха и потребе да се додворавам, никад нећете видети", одговорио је председник Србије.

Вучић је додао да је једини територијални спор који имају две земље питање границе на Дунаву.

Приметио је да је био учтив, одговоран и озбљан, те да на увреде није одговарао увредама и тешким речима. "

"И данас сам слушао лажи и неистине о себи и немам проблем да на то одговорим", рекао је Вучић додавши да Срби и Хрвати имају потпуно различите погледе на оно што је било пре 23 или 28 година, али да то не значи да не треба да живе заједно и да разговарају.

Каже и да је срећан јер ниједан хрватски председник или премијер са којима се нико у Србији не слаже никад неће доживети у нашој земљи такву хајку, на какву је он наишао.

"Рекао сам, ваша жеља да према некоме имате пристојан однос увек мора бити диркетно пропорционална мери понизности која се мора показати. Нећете то да доживите. Рекао сам да немамо територијалних проблема са Хрватском. Једино што вам је било потребно јесте - да ли би добили нешто што би користили за лично понижавање председника Сбрије. Тај филм нећете гледати", каже он.


"Синоћ су ми саветници показали какве су емисије биле о мени на ХРТ-у. Ја сам се на то насмејао. Слушао сам приче о бахатом четрнику, иако ми нико у широј породици није био четник", каже Вучић.

Навео је и да су све куће Вучића 92. године у селу Чипуљић спаљене, а да он није тражио извињење, него да је желео да причамо о будућности.

"Такве гадости о себи сам чуо на националном програму, не памтим од 90. Нисам се нарочити насекирао. То је и мера разлике на којој морамо да инсистирамо", поручио је Вучић.

"А, та врста понизности, потребна да би неко био добар да се ''кандидује'' да разговара са неким из Хрватске, то није добар пут. То ни до чега неће довести", сматра председник Србије.

На поновљено инсистирање хрватских новинара по истој теми, он је поновио да су наша виђења шта је било 95. потпуно различита.

"Ви када хвалите Олују, то је празник у Хрватској и ми вас разумемо. А за нас је то дан туге и то је код свих Срба исти случај, и оних који живе овде и оних у Београду", каже он. На добацивање да у том говору помиње "велику Србију", узвратио је да тога у говору уопште нема, да су то додали, али и да нема места њиховој нервози.

"Нешто вам не иде, па се секирате. Јурили сте ме, па уђе неки посланик да ми добацује. Само због једне ствари сте дошли, ништа вас друго не занима", рекао је Вучић, замоливши их за пристојност и стрпљење да саслушају његов одговор, ако га већ питају.

На питање како се осећа у Хравтској, каже да се осећа одлично свуда.

Председник Вучић је одговарајући на питање да ли је реално да се оствари све оно о чему се говори протеклих дана, попут бесцаринске уније, унапређења економске и привредне сарадње, решавања проблема несталих. . . рекао да постоји заједничка будућност региона и да нема могућности да се то избегне, јер грађани обе земље очекују бољи живот.

ВУЧИЋ: СРБИ ТРЕБА ДА ЖИВЕ НОРМАЛНО И ГРАДЕ ДОБРЕ ОДНОСЕ СА ХРВАТИМА

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас Србима у Хрватској да се не осврћу на увреде да су четници.

Он је, у обраћању новинарима, након састанка са Србима у Вргинмосту, реаговао на констатацију да су Срби називани у хрватским медијима и јавности четницима, а Вргинмост центром четника.

Нагласио је да они треба да живе нормално по своме, да граде добре односе са комшијама Хрватима, да не показују било какву нервозу и да гледају како себи да обезбеде више посла.

Позвао је новинаре на обе стране да стишају мало емоције и да сви покажемо да смо у стању да на рационалан начин разговрамо о свим проблемима.

Према његовим речима, важно је да решавамо проблеме обичних људи у будућности.

Казао је да је у Вргинмосту разговарао и са много Хрвата, да су га у школи сачекали и Хрвати и Срби, и да није ни знао које је дете које националности, те да је донео мало помоћи, као и да ће то бити политика Сбрије у будућности.

Упитан шта очекује од председнице Хрватске по питању побољшања положаја српске заједнице Вучић је казао да је разговор који је имао са њом био важан и да верује да ће она оставрити добар резултат за припаднике хрватске мањине у Србији, што ће значити остварење више права Срба у Хрватској и већу пажњу коју ће добити.

"То су конкретни резултати које ћемо имати и биће највидљивији", нагласио је он. Рекао је да верује у добре ствари у будућности, у више поштовања, разумевања, као и да се нада мањим емоцијама.

Захвалио се хрватској дрзави на одлично организованој посети, као и Србима на одличном дочеку.


На питање да ли је реална његова идеја о заједничком економском тржишту у региону Вучић одговара потврдно.

"Реално је када људи желе да говоре о реалном и рационалном животу и ономе што је важно за њихове судбине. Тешко је када људи имају емоционални приступ и када мислите да се на мржњи нешто може изродити", рекао је он.

Уверен је да је то будућност, да је важно за све.

"Можете да одбијате ту идеју годину, три или пет, али после тешко. После тога људи морају на то да рачнају. Људи ће тражити бољи живот", закључио је он.

"СВЕ КУЋЕ ВУЧИЋА СУ СПАЉЕНЕ, А НИЈЕДНУ НИЈЕ СПАЛИО НИЈЕДАН ВУЧИЋ"

Председник Србије изјавио је на крају посете Вргинмосту, у којем у највећем броју живе Срби повратници, да је током посете Хрватској имао веома важне састанке, којих никада неће бити довољно. Опширније прочитајте ОВДЕ.ВУЧИЋ И ГРАБАР КИТАРОВИЋ НА СВЕЧАНОЈ СКУПШТИНИ СНВ У ЗАГРЕБУ

Председник Српског народног већа (СНВ) Милорад Пуповац изјавио је данас на отварању свечане скупштине СНВ у загребачкој доврани "Ватрослав Лисински" да "односи Срба и Хрвата, Хрватске и Србије не смеју бити заробљеници, а посебно не таоци прошлости".

Обраћајући се присутнима у пуној дворани, међу којима су и председници Србије и Хрватске, Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић који ће и говорити, Пуповац је рекао да су они, због онога што су учинили током протеклих дана заслужили захвалност и подршку у ономе што чине и чему стреме.

Учешћем у скупштини СНВ Вучић завршава дводневу посету Хрватској током које разговарао са највишим хрватским заничницима и посетио Вргинмост.

Скупштини СНВ присуствују и хрватски министар правосуђа Дражен Бошњаковић, српска министарка грађевине Зорана Михајловић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, градоначелник Загреба Милан Бандић, представници дипломатског кора и верских заједница.


ПОРФИРИЈЕ: СВАЂАЛИ СМО СЕ И МИРИЛИ, ТРЕБА ДА БУДЕМО БРАЋА

Митрополит Порфирије изразио је данас задовољство што је председник Србије Александар Вучић смогао снаге и храбрости и поред непријатног амбијента, и са ове и са оне стране границе, да прихвати позив хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић и дође у Загреб и Хрватску.


"Срби и Хрвати су упућени једни на друге. Свађали су се али су се и мирили јер јесу и треба да буду браћа", рекао је Порфирије на Трећој Великој скупштини Српског националног већа (СНВ) у Загребу.


"Сигуран сам да и овај сусрет два председника заиста јесте једна бања" рекао је Порфирије упоредивши сусрет Вучића и Грабар Китаровић са ставом Шопенхауера да су сусрети - бање.


"Резултати и ефекти боравка у бањи показују се тек накнадно. Сад има много оних који би паразитски хтели да умање значај сусрета и можда се чини да није морало до њега доћи јер ће ефекти бити неповољни.Али сусрет који се десио јесте бања која ће резултате тек показати", поручио је он.


КОЛИНДА НА УДАРУ КРИТИКА ЗБОГ ВУЧИЋЕВЕ ПОСЕТЕ

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић се, због позива српском колеги Александру Вучићу да посети Хрватску, нашла на удару критика дела владе, владајуће ХДЗ и опозиције, као и на друштвеној мрежи Фејсбук, коју она веома воли, али у последња два дана на њеној страници нема ниједне фотографије са председником Србије.


Портал index.hr пише да су очито адмиистратори странице хрватске председнице проценили да то не било добро прихваћено у јавности од готово 400.000 њених фанова.


Овај медиј констатује да је таква процена добра, али да, иако нема фотографија са Вучићем, њени фанови су, кажу, пронашли начин да јој поруче шта мисле о тој посети.


ВУЧИЋ: ХВАЛА ШТО ЧУВАТЕ СВОЈЕ СРПСКО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас у обраћању на скупштини Српског народног вијећа у Загребу да Хрватска и Србија треба да чувају идентитет Срба у Хрватској, као што ми у Србији имамо обавезу и одговорност да чувамо идентитет Хрвата у Србији.


На почетку обраћања, Вучић је захвалио свим Србима из Хрватске који су дошли на скуп што чувају своја огњишта, своје породице и своје српско име и презиме.


"Срби у Хрватској су народ са богатом историјом, који је дао веома значајан вишевековни политички, друштвени, културни и научни допринос у изградњи сваке државне заједнице на простору данашње Хрватксе", поручио је Вучић.


Он је поновио захвалио хрватској председници на позиву у време "када је најлакше у Загребу нападати Србе и Србији и када није много тешко у Београду на сличан или истовенат начи одговарати".


ГРАБАР КИТАРОВИЋ СРБИМА: ХРВАТСКА ЈЕ ВАША ДОМОВИНА

Председница Хравтске Колинда Грабар Китаровић поручила је данас Србима у Хрватској да је Хрватска њихова домовина, као и да је дијалог пут у будућност и уједно запрека за понављање трагедија/


Обраћајући се учесницима Скупштине СНВ, она је рекла да јој је драго што може да их поздрави на том месту као њихова председница.


Подсетивши на времена када су Срби и Хрвати сарађивали, она је поручила да су надолазећа времена умањила осећај блискости и поверење, а да су остале последице и фрустрације које се и данас осећају.


"И ако се не можемо сложити око свега из прошлостси уверени смо да можемо да сарађујемо, да као политичари имамо задатак да учимо искораке који ће свима отворити перспективу боље будућности. Зато сам и упутила позив Вучићу и и захваљујем му на одзиву", поручила је она.


ПОЛОЖАЈ СРБА СЕ НИЈЕ ПРОМЕНИО У ПРОТЕКЛИХ ПЕТ ГОДИНА

Права и положај Срба у Хрватској 2018. нажалост нису се битније променили од времена одржавања Друге велике скупштине Српског националног већа (СНВ) 2013, оцењено је вечерас у изјави Велике скупштине СНВ.


Спорост, одлагање, па и занемаривање у остваривању права за које су одговорне државне институције обележиле су претходних пет година. Због тога положај Срба у Хрватској није унапређен него је у низу аспеката и уназађен, оцењено је у документу који је прочитан на крају Велике скупштине.


То посебно важи за ниво толеранције и целог сета права која су се почела остваривати за време уласка у ЕУ.


Она права која су обновљена неретко су предмет нових оспоравања. Положај који је осигуран међународним споразумима, као што је Ердутски споразум, Писмо намере, Устав и уставни закон о правима националних мањина и посебни закони, такође се настоје нарушити.


Зато нам и у наредном раздобљу предстоји борба за неостварена права и за очување оних која су остварена.


То бисмо требало да делимо са свим демократаским организацијама, јер је то уједно и борба за демократску Хрватску.


ВУЧИЋ О ПОСЕТИ ХРВАТСКОЈ: НАЈВАЖНИЈЕ ЈЕ ОНО ШТО ЋЕ УСЛЕДИТИ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечарас да је најважнији резултат његове посете Хрватској оно што ће уследити, а то је напредак у неколико заједничких сфера од интереса Србије и Хрватске.


Како је навео, реч је пре свега о положају Срба у Хрватској, што Србију највише занима.


Међутим, истакао је да се не стиди да каже да га занима и да се учини све што је могуће да би се побољшао положај Хрвата који живе пре свега у Војводини.


"Да чак не меримо то у бројевима и било чему другом, ти људи су грађани Србије, желимо да се осећају на најбољи начин", поручио је председник Србије у интервјуу јавном сервису.


Навео је да има много ствари за које Хрвати у Србији желе помоћ, од ректората до веће подршке њиховим културно-уметничким друштвима и поручио да ће се конкретно веома брзо видети резултати.


"Надам се да ће хрватска држава на исти начин поступити према Србима, за које сам данас видео, а могли сте и ви то да видите, нарочито у Вргинмосту, у Подгорју, да се људи плаше, да не смеју најотвореније да искажу своје мишљење. Надам се да ће то бити нешто другачије у будућности, то је наш посао", рекао је Вучић.


ВУЧИЋ: ОЧЕКИВАО САМ ДА ЋЕ БИТИ ТЕШКО, АЛИ НЕ НА ОВОМ НИВОУ

Александар Вучић изјавио је данас у Загребу да је очекивао да ће посета Хрватској бити тешка, додајући да "иако су тешке, ствари иду у добром смеру".


"Очекивао сам да ће бити тешко, али не на овом нивоу. Држао сам се достојанствено", рекао је Вучић за РТС после свечане скупштине Српског народног већа (СНВ).


На питање да ли је разговор с премијером Хрватске Андрејем Пленковићем био непријатан, Вучић је рекао да је било тешких тема.


Вучић је рекао и да је "Србија мање слаба" и да "Србија неће бити мање снажна у будућности".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (33)

Ucene

13.02.2018. 09:39

Danas je jasno koji su uslovi stavljeni pred Srbiju za ulazak u EU!Hrvati su za malu Sloveniju i slovence govorili da su oni pre mali da ih neko nešto pita u toj EU pa su im stavili blokadu na 4g uzalud potrošenog života sa širenjem mržnje oko Piranskog zaliva pa eto i posle arbitraže ništa nije rešeno e zato se ide na sud čija odluka mora da se poštuje!

Una

13.02.2018. 10:42

Poseta Srbima u Hrvackoj je jako bitno,da se mogu Srbi osecati nezaboravljeni od strane svoje zemlje Srbije.

Proficap

13.02.2018. 10:53

I kada se vrati, odnosi opet na nulu. Ne mozemo nikada da budemo dobri sa njima, a ovaj susret je udvaranje Vucica i Kolinde SAD-u i EU-u.

Nenad

13.02.2018. 10:59

Drugi dan posete Hrvatskoj predsednik Srbije je iskoristio da se sastane sa srpskim porodicama u Vrginmostu.

Ratko

13.02.2018. 10:59

Srpki predsdnik je opet pokazao kako se uvek brine i vodi računa o Srbima koji žive u regionu.

Marko

13.02.2018. 11:01

Strašno je što još uvek čujemo odjeke ratova ali sam ponosan na našeg Predsednika, samo politika mira može značiti napredak za ceo region.

brkacrni

13.02.2018. 11:07

Svojom posetom predsednik je pokazao odlucnost da se odnosi izmedju dve zemlje poboljsaju.

zlaja

13.02.2018. 13:51

@Janko - I trebate,odavno nije bilo ovako mudrih i zrelih izjava,čovjek je definitivno sazrio,sad samo treba nastaviti tako,a mi ćemo svoje trenutne bukače rješiti već na prvim izborima,vjerujte mi promijenio se mentalni sklop u dobrog dijela hrvata

Sandra

13.02.2018. 12:18

I ovi ljudi imaju mnogo problema koje treba rešiti. U sličnoj su situaciji kao i naš narod na Kosovu.

KAO I DO SADA

13.02.2018. 13:43

@dragana - @Dragane, sutra kad se predsednik vrati u Beograd, u Zagrebu se svlaci svecana odeca, navlaci se radna, i kao uvek raspalice po srbima.

Joksa

13.02.2018. 12:27

Rukovodstvo naše države mora da se maksimalno založi kako bi se najveći problemi srpskog stanovništva u Hrvatskoj rešili.

NA SVAKOJ FOTKI SMESTILI MU SAHOVNICU IZA POTILJKA

13.02.2018. 13:40

Nigde na stolu gde je sedeo, nema srpske zastave, ako je i ima tako su je ujke lepo umotale da se ne primeti da je srpska, a one duz puta koje su postavili, to je skrnjavanje srpske zastave, IZGLEDA TO PREDSEDNIK NIJE NI PRIMETIO?

Miomir

13.02.2018. 13:40

Dokle ce oni da sebi dizu cenu, zar misle da su toliko bitni u vezi naseg ulaska u EU da moramo da im se ,,uvlacimo,,

dokle

13.02.2018. 14:29

Turci zainteresovani za kupovinu bar dve uljare, Rusi za šećerane, mlekare i hladnjače... Kočnica zbog Evrope? Na koju gledamo preko Hrvatske? I hrvatskih firmi po Srbiji?

Mikalo

13.02.2018. 15:06

SASTANAK VUČIĆA I KARDINALA JEDAN OD NAJVEĆIH DOMETA POSETEOcigledno da Djuric, Tuzlanka Mihajlovic i Vulin ne misle nista protiv sastanka srpskog predsednika i katolickog verskog poglavara. Izgleda da drzava treba da je odvojena od crkve samo kad Vladika Amfilohije nesto kaze. Ali, nema veze, glasacu za vas.

Mikalo

13.02.2018. 15:50

@Mikalo - Dragi moji, ja sam vas, ne lupajte mi minuse, jer necu ih glasati, salio sam se.

Јовица

13.02.2018. 19:50

@Mikalo - Касно си нам рекао! Због последње реченице дао сам ти минус....

Srbo

13.02.2018. 15:07

Krajinu je napravila Srbija 91. A izdala ju i opet Srbija 95. Mislili smo da ce nas zastiti, a oni nas pustili niz vodu. Sve ostalo su lazi. O buducnosti sa hrvatima nema smisla trositi rijeci.