Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је синоћ да је Србија добро позиционирана као једна од водећих земља у процесу приступања ЕУ и да ће "врло брзо" постати део европске породице.


Хан се током разговора са премијерком Аном Брнабић захвалио Србији и на кључној улози када је стабилонст региона у питању.

"Врло са задовољан што је прва званична посета премијерке Брнабић управо ова Бриселу што показује значај и повећеност коју она придаје односу са ЕУ. Велики посао је урађен што ће се ускоро исплатити отварањем нових поглавља", поручио је комесар Хан.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРЕМИЈЕРИ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА И ЈОХАНЕС ХАН У ДРАЧУ: Јачање балканских интеграција

Он је после састанка са премијерком Брнабић у Бриселу констатовао да Србија брзо напредује као би искористила тренутак који је дошао после говора председника Европске комисије Жан-Клода Јункера где је дат јасан сигнал региону да ЕУ недвосмислено подржава политку проширења на Западни Балкан.

"ЕУ врата су отворена за нове уласке до којих ће доћи онога тренутка када земље испуне критеријуем. Србија је добро позиционирана као једна од водећих земља у процесу евроинтеграција", поручио је европски комесар.

Хан је процес приступња описао као маратон у коме се рачуна колико брзо, али и квалитетно могу бити примењене реформе из приступних поглавља.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Хан: Формирање институција на Косову важан корак

"Ми желимо да напредујемо заједно ка српском уласку у ЕУ . Када ће то бити то је у рукама Србије. Несумљиво је да Србија припада Европи и да ће брзо пости део европске породице", изјавио је комесар Хан.

Он је посебно навео да је охрабрен напретком Србије и осећајем одговорности премијерке Брнабић када је у питању област владавине права, што ће, према Хановим речима, у великој мери и одредити брзину евроинтеграционог пута Србије.

Европски комесар за преговоре о проширењу се током разговора са премијерком Србије захавило и за "кључну улогу Србије у региону када је реч о стабилности", што Србија, према речима Јоханеса Хана, постиже дијалогом и прекограничном сарадњом.

Хан је навео да је са Брнабићевом разговарао и примедбама које је званични Београд имао на став Европске комисије када су у питању случајеви Косова и Каталоније

"Разумем осетљивост овог питања у Србији и добро да разговарамо и то решимо. Сада је важно да гледамо у будућност да видим шта се може урадити поводом храбре иницијативе председника Александра Вучића о унтрашењем дијалогу и како подржати даљи развој Србије и региона", закључио је Хан.