Хан: Србија ће врло брзо постати део европске породице

Танјуг

11. 10. 2017. у 14:15

Хан: Србија ће врло брзо постати део европске породице

Фото Танјуг,AP Photo/Darko Vojinovic

Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је синоћ да је Србија добро позиционирана као једна од водећих земља у процесу приступања ЕУ и да ће "врло брзо" постати део европске породице

Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је синоћ да је Србија добро позиционирана као једна од водећих земља у процесу приступања ЕУ и да ће "врло брзо" постати део европске породице.

Хан се током разговора са премијерком Аном Брнабић захвалио Србији и на кључној улози када је стабилонст региона у питању.

"Врло са задовољан што је прва званична посета премијерке Брнабић управо ова Бриселу што показује значај и повећеност коју она придаје односу са ЕУ. Велики посао је урађен што ће се ускоро исплатити отварањем нових поглавља", поручио је комесар Хан.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРЕМИЈЕРИ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА И ЈОХАНЕС ХАН У ДРАЧУ: Јачање балканских интеграција

Он је после састанка са премијерком Брнабић у Бриселу констатовао да Србија брзо напредује као би искористила тренутак који је дошао после говора председника Европске комисије Жан-Клода Јункера где је дат јасан сигнал региону да ЕУ недвосмислено подржава политку проширења на Западни Балкан.

"ЕУ врата су отворена за нове уласке до којих ће доћи онога тренутка када земље испуне критеријуем. Србија је добро позиционирана као једна од водећих земља у процесу евроинтеграција", поручио је европски комесар.

Хан је процес приступња описао као маратон у коме се рачуна колико брзо, али и квалитетно могу бити примењене реформе из приступних поглавља.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Хан: Формирање институција на Косову важан корак

"Ми желимо да напредујемо заједно ка српском уласку у ЕУ . Када ће то бити то је у рукама Србије. Несумљиво је да Србија припада Европи и да ће брзо пости део европске породице", изјавио је комесар Хан.

Он је посебно навео да је охрабрен напретком Србије и осећајем одговорности премијерке Брнабић када је у питању област владавине права, што ће, према Хановим речима, у великој мери и одредити брзину евроинтеграционог пута Србије.

Европски комесар за преговоре о проширењу се током разговора са премијерком Србије захавило и за "кључну улогу Србије у региону када је реч о стабилности", што Србија, према речима Јоханеса Хана, постиже дијалогом и прекограничном сарадњом.

Хан је навео да је са Брнабићевом разговарао и примедбама које је званични Београд имао на став Европске комисије када су у питању случајеви Косова и Каталоније

"Разумем осетљивост овог питања у Србији и добро да разговарамо и то решимо. Сада је важно да гледамо у будућност да видим шта се може урадити поводом храбре иницијативе председника Александра Вучића о унтрашењем дијалогу и како подржати даљи развој Србије и региона", закључио је Хан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Bolje rat za Kosovo, nego pakt sa okupatorom i priznanje Kosova

11.10.2017. 14:22

Može lako da se desi da naša vlast pristupi dvojnom paktu EU-SAD, pa da je narod, uz pomoć FSB, sruši na ulici nekog novog 27. marta. U stvari takav scenarijo je i najverovatniji ...

Milivoje

11.10.2017. 14:39

To slušamo, evo već 17 godina. Sve je manje budala koje vam veruju. Vreme EU entuzijazma u Srbiji je završeno. 5. Oktobra je oko 80% zabludelih Srba bilo za ulazak u EU. Danas je to realno oko 20%, sobzirom da sigurno više od polovine onih koji glasaju za vlast to ne rade zbog EU. Nego da mi vidimo nešto drugo ... Zašto je samoj EU toliko u interesu da se narodu koji je realno ne podnosi i ne deli ni jednu njihovu "vrednost", toliko uvlači i obećava kule i gradove? Odgovor je jasan - RUSOFOBIJA!

to silom prilika...

11.10.2017. 15:16

...mora da se desi!Na vrat na nos!Jer da biste mogli dalje prema Rusiji,mora se bilo kako sputati Srbija.To i nije toliko tesko?Setite se kako ste strmoglavo"uclanili" Bugare,Rumune,Poljake,Balticke zemlje.O Cesima,Slovacima,Madjarima,Slovencima i Hrvatima i da ne pricamo-Habsburska monarhija.I da nebi doslo do nezeljenih pojava"terorista"(ranije ustanika,pobunjenika),u Srbiji.....Uclani i nju majka mu stara.Nek kosta sta kosta.Da je kojim slucajem,Svajcarska"srpskog karaktera?Pukla bi i ona!

Милан

11.10.2017. 15:32

Не морате да журите јер Срби и не желе у ЕУ..

piksi

12.10.2017. 10:52

@Милан - u ovu fašističku tvorevinu eu žure samo kvislinzi-a zna se šta Srbi misle o tom ološu

GALEB BIJELI- ANTE BAN

11.10.2017. 16:34

ISTINA! Istočne komšije se približavaju EU, i to- najbrže nakon Crne Gore!

Goran M

11.10.2017. 17:27

Izbeći po svaku cenu bratoubilacki rat, gotovi smo onda. Tucimo se glasačkim listićima i borimo se za fer izbore i poštovanje rezultata istih, uvek i bez obzira ko je na vlasti.

Стефан Зоран

11.10.2017. 23:19

Јоване, образуј се мало! Према ДНК истраживањима светских генетичара, Срби су основали прву породицу европских народа!

ДНК Центар за генетику

12.10.2017. 00:54

@Стефан Зоран - Ма Јохан вероватно рачуна и неандерталце, који су се повлачили према западу Европе и потпуно нестали по доласку хомо сапиенса. Њихова ДНК може још само у траговима да се пронађе у неким деловима западне Европе. А добро би било да се распита чију хапло групу има већина Немаца! И који је народ (по савременим генетичарима и старим историчарима) први насељавао европски континент.