Европа мора да буде неутрална

Г. Чворовић

10. 10. 2017. у 23:53

Европа мора да буде неутрална

Фото Танјуг

Ана Брнабић у Бриселу са Јоханесом Ханом. Промовишемо регионалну сарадњу
ПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије Ана Брнабић је, после сусрета у уторак увече с Јоханесом Ханом, истакла да је са европским комесаром за преговоре о проширењу разговарала и о писму у вези с двоструким погледима на КиМ и Каталонију, које није донела због излажења у сусрет Шпанији.

- Важно је да нагласимо да ЕК јесте и мора да буде статусно неутрална. То је један од стубова наших европских интеграција - рекла је Брнабићева, истакавши да изјава портпарола у вези с Каталонијом и КиМ "није била најсрећнија" и да је дошла у доста незгодном тренутку, када се покреће интерни дијалог о Косову.

- Трудимо се да будемо заинтересовани да промовишемо регионалну сарадњу у комплексним околностима.

Прочитајте још - Брнабић са Сијартом: Реформе улазница за чланство

Брнабићева је нагласила да Бриселски споразум није било нимало лако потписати.

- Политички је било тешко, пре свега за председника Вучића и Ивицу Дачића, да потпишу тај споразум. И дан-данас Вучића критикују, и тзв. продемократске снаге у Србији и националистичке снаге, због потписивања Бриселског споразума. Али то је била храбра и одговорна одлука, која је била важна за Србију - поручила је Брнабићева и поручила да Србија неће угрозити ни своје европске интеграције ни регионалну стабилност због прошлонедељних изјава, али да је обавеза да се каже да оне нису на месту.

- Сви треба дубоко да удахнемо и да видимо тачно о каквим стандардима разговарамо и колико можемо да рачунамо једни на друге.

Прочитајте још - Брнабић: На молбу Шпаније не шаљемо писмо Бриселу

Брнабићева је рекла и да се Србија у свему слаже с ЕК што се тиче Шпаније. Комесар Хан је истакао да схвата колико је ово питање осетљиво за нашу земљу.

- Добро је и неопходно да разговарамо о томе. Надам се да ћемо моћи да решимо то питање. Сада је важно окренути се будућности - рекао је Хан и похвалио као врло храбру иницијативу председника Вучића да покрене интерни дијалог о Косову.

ОТВОРИТИ НОВА ПОГЛАВЉА
Известилац ЕП за Србију Дејвид Мекалистер позвао је у уторак чланице ЕУ да отворе нова поглавља у преговорима до краја 2017.

Такође, и Хан је указао на то колико брзо Србија покушава да иде напред. - Ускоро ћемо отварати нова поглавља. Европска врата отворена су за нова приступања, када земље испуне критеријуме, а Србија је један од предводника на том путу - рекао је Хан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Гоца СЗ

11.10.2017. 10:07

Е, то волим! Кад ми њима кажемо: "Европа мора"!

Vidljiv rezultat

11.10.2017. 10:24

EU mora samo jednu stvar, a to je da prizna, ono sta je uradjeno narodnom voljom.

BaneRU

11.10.2017. 13:24

@Vidljiv rezultat - EU mora samo jedno - da se povuče sa okupiranih Srpskih teritorija mirno i dostojanstveno ili ćemo je na silu sa Rusima izbacivati. Pa neka se odluče, da li hoće ili neće kosti na Balkanu ponovo da ostavljaju, kao što su njihovi dedovi i pradedovi u više navrata. Mi ćemo se osloboditi vaše okupacije, kad tad, pa ako se zadesite bilo gde u "regionu", to jest okupiranoj Srbiji, neka vam je Bog u pomoći.

slobodanka

11.10.2017. 12:35

Bravo Ana!! tako treba postupiti, odlucno i jasno. Nama je vazna stabilna Srbija u stabilnoj Evropi. Mi nismo prosjaci, da cekamo da nam neko nesto udeli. Srbija ima odlicne resorse znanja i vredan narod! Ponosimo se svemu sto imamo i drzimo se pravila izgradnje zemlje u svakom pogledu.

Gojko

11.10.2017. 16:12

Predstavljanje 100 dana vlasti Vlade na čelu sa Anom Brnabić,biće održano 14.oktobra na dan oslobođenja Kruševca u ovom gradu.