Вучић: У октобру нова фаза дијалога о Космету; Српска листа није имала други избор; Позваћу Трампа у Србију

Новости онлине

12. 09. 2017. у 20:00

Председник Србије Александар Вучић ванредно се обраћа нацији из Председништва. Вучић ће говорити о свим важним питањима, као и о унутрашњем дијалогу о Косову

Вучић: У октобру нова фаза дијалога о Космету; Српска листа није имала други избор; Позваћу Трампа у Србију

Александар Вучић / Фото Танјуг Д.Гол

Председник Србије Александар Вучић ванредно се обраћа нацији из Председништва. Вучић ће говорити о свим важним питањима, као и о унутрашњем дијалогу о Косову.

Вучић је рекао да је пре нелико месеци рекао, замолио и позваои јавност и све грађане, политичке атере, НВО да почнеом да говоримо о Косову и Метохији јер Косово и Метохија је суштина наше политичке садашњости и будућности.

у зависности од нашег односа имаћемо сигурну или мање сигурну будућност. Задовољан сам да је већин износила мишљење, неки и безпризорну критику, мада је и то добро говорило о демократском капацитету.

Од октобра нова фаза консултација о Косову и Метохији, да се институционализује. Инклузиван, толерантана и са поштовањем према свима који другачије мисле - рекао је Вучић.

Председник је истакао да је позвао целокупну јавност да говоримо о Косову и Метохији.

Космет је и прошлост и будућност наше земље.

Од октобра крећемо у нову фазу дијалога, обавити веома широке консултације.

Тај дијалог би требао да се одвија на више нивоа и да имамо јасне циљеве. До сада смо говорили шта нећемо. Ово је прилика да кажемо шта хоћемо.

Он је замолио Владу Србије да им помогне у том послу, организацији одређених скупова, а ко би био бољи без наметања да нађе просторије и плати трошкове него министарство просвете.

- Што се тиче НВО, замолио бих да организују расправе у својим оквирима - рекао је Вучић.

- Ово је историјско питање за нас, кључно за будћност Србије, не зато што неки мисле да унапред постоји спреман одговор. Мислим да питање политике, није питање ни клевета ни увреда, седања у нечију фотељу, већ питање резултата - рекао је Вучић.

- За четири године немамо ни једног погинулог у међу етничким сукобима, да ли сам се ја некад осећао непријатно? Јесам као и други чланови владе, али никада нисам унизио Србију. Обезбедили смо бољи живот за грађане на Косову и Метохији - рекао је Вучић.

МОРАЛИ СМО ДА СЕ БОРИМО ЗА СРБЕ НА КИМ ИСПОЧЕТКА

После пребацивања преговора из УН где смо имали подршку Русије и Кине и доласка Еулекса морали смо да испочетка кренемо да се боримо за Србе на Косову и Метохији.

Када год зову из Брисела имам мучнину јер знам да нас не чека ништа лепо

ОДЛУКА СРПСКЕ ЛИСТЕ

Како је казао, спреман је са свима да разговара јер је ово историјском питање за Србију.

- Ово је историјско питање за нас, кључно за будћност Србије, не зато што неки мисле да унапред постоји спреман одговор. Мислим да питање политике, није питање ни клевета ни увреда, седања у нечију фотељу, већ питање резултата - рекао је Вучић.

- За четири године немамо ни једног погинулог у међу етничким сукобима, да ли сам се ја некад осећао непријатно? Јесам као и други чланови владе, али никада нисам унизио Србију. Обезбедили смо бољи живот за грађане на Косову и Метохији - рекао је Вучић.

Народ живи нешто лакше и данас Срба на Косову и Метохији није мање него пре три или четири године, највише српске деце се рађа на Косову и Метохији јер их је мука на то натерала, да остану на својим огњиштима, истакао је Вучић.

На Косову има између 110 и 120.000 Срба, додао је председник Србије.

- Имамо другачију позицију преговора, јер се глас Србије чује - истакао је Вучић.

Дали смо им легалитет, када смо Међунардоном суду правде упутили питање да ли су смели да се отцепе или не, ту иницијативу је покренуо Вук Јеремић, тада је дијалог отишао из УН и морали смо се из почетка, навео је Вучић.

- Да ли ико мисли да ми је било лепо док седим са Тачијем, Могерини, Чолаковом? Ни једном лпог тренутка се не сећам, али није мој посао да ми буде лепо и лако! Боље је да нама буде тешко и да идемо на тешке разговоре, а већ имам Павловљев рефлекс, мучнину у стомаку кад год ме позову у Брисел, али за то сте ме бирала, дали ми подршку - рекао је Вучић.

Он је рекао да као председник Србије подржава улазак Срба у косовску владу.

- На Косову и Метохији живи између шест и осам посто Срба. Морате бити свесни да је 90 одсто Албанаца гласало за независно Косово и против интереса Срба. Постојале су три опције - да подрже Покрет самопредељања Вет Вендосије и Куртија, које се залажу за формирање Велике Албаније, да ли је Српска листа требала да подржи стварање Велике Абаније? Да Српска листа не подржи никога? Какав би то избор био? Па, никакав. Сутра да се оџе изборе Српска листа би добила само мање, не мислите да би шест до осам одсто људи могло да има већину? Зашто не кажете људима шта је реално и могуће, него обмањујете јавност?Трећа опција је била да подрже Харадинаја. Они тако нису изгубили опцију да сачувају мир и своју децу. Шта би било да се су Срби рекли да се иде на нове изборе? Шта бисте радили да крену у нападе на Србе? Да палимо џамије као 2008. године због неодговорне власт. Хоће ли јунаци на пиву и капућину да иду на Косово и Метохију да се боре? Неће. - рекао је Вучић.

Он је додао да албанске партије први пут од 1999. године немају већину.

- Ако вратимо још 2.000 расељених и то је успех. Први пут имамо нешто у својим рукама од проглашења самосталности - рекао је Вучић.

Поносан сам на политику која чува Србе на Косову и Метохији. Даћемо све од себе да напада буде што мање, да ти људи што боље живе - истакао је Вучић и додао да се заклео на Уставу и да ће тај документ поштовати.


Људима из Српске листе је поручио да се боре за свој народ, јер албанско друштво не могу да промене и да је успех савко сачувано огњиште.

- Хвала им што чувају Косово и Метохију у Србији, и Ракићева и Костићева и Радојчићева деца, двако њихово дете чува Косово и Метохију у Србији - нагласио је Вучић и додао да став Србије по питању Харадинаја остаје исти.

Одговарајући на оптужбе Телевизије Н1 да сарађује са Харадинајем, он је рекао да је тог човека видео само једном када је био код Војислава Шешеља и то из даљине.

- Ето мамо одличну срадању када судски органи тог човека гоне за ратне злочине - додао је Вучић.

Треба нам што шири консензус за решавање косовскометохијског проблема.

СВОЈ СТАВ ЋУ РЕЋИ НА КРАЈУ ДИЈАЛОГА

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је поносан на политику која чува Србе на КиМ, да ће унутрашњи дијалог да се настави у октобру и поручио да нема закљчке унапред припремљене, као што то неки говоре, али ће наравно на крају рећи свој став.

Вуцуић је у обраћању јавности рекао да дијалог мора бити жесток, али и толерантан, озбиљан и водиће се и у парламенту, у институцијама, различитим форумима. . .

Додао је да је спреман да иде и да разговара и са САНУ, СПЦ, другим верским заједницама. . .

Како је рекао неће ником "побећи са мегдана", разговараће са свима, јер је реч о питању будућности, а не дневним сујетама.

ЗОРАНА ИЛИ АНА

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да премијерка Ана Брнабић има његову пуну подршку и да је она добар премијер.

Вучић је, одговарајући на питање новинара кога подржава у сукобу око закона о родној равноправности, Зорану Михајловић или Ану Брнабић, као и ко је његов премијер Брнабић или Михајловић, јасно поручио да његову подршку и сваку врсту помоћи има Ана Брнабић.

"Нисам је лако изабрао, дуго је било потребно, али сам направио добар избор. Србија има веома доброг премијера", подвукао је он.

Вучић је указао да је она завршила веома важан посао за Србију, завршила је седму ревизију ММФ-а, критикујући да то није протекло запажено у јавности, јер не постоје позитивне вести у Србији.

С тим у вези је казао да је чуо данас да су неки запрепашћени јер им је недовољно 11 до 12 одсто повећања минималних примања.

"То су грађани добили захваљујући свом раду, али и осмишљеној политици Владе Србије. Којима је то недовољно - гласајте за оне који ће да кажу да могу боље, али се сећам да, када сам постао, премијер миниманлна плата је била далеко нижа. Кажу 'ми смо јефтина радна снага', а данас имамо само 12 одсто незапослених, за разлику од 26 одсто када су други били на власти", објаснио је Вучић.

Рекао би да би могли да се доведу на власт они који би нас вратили на незапосленост од 26 одсто, констатујући да би нас вратили на 30 одсто док би рекли "кекс".

ПОЗВАЋУ ТРАМПА У СРБИЈУ

Председник Србија Александар Вучић изразио је вечерас уверење да ће, током боравка у Њујорку, идуће седмице, имати прилику да на кратко поразговара са председником САД Доналдом Трампом, као и да ће он посетити нашу земљу.

Вучић је, на конференцији за штампу, најавио да ће у Њујорку, где ће порисуствовати заседању Генералне скупстине УН, имати сусрете са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим, турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, као и високом представницом ЕУ за спољну и безбедносну политику Федериком Могерини и другим званичницима ЕУ.

"Верујем да ћу имати прилику да неколико минута разговарам са Трампом. Добио сам позив за његов пријем. Свакако ћу га позвати у Србију", рекао је он.

Вучић је изразио уверење да је његов позив већ стигао до Трампа и да ћемо после Џералда Форда, до краја или почетком идуће године имати званичну посету америчког председника.О ГЕЈ ПАРАДИ

Председник Србије је рекао да неће ићи на параду поноса и да није заинтересован за тај догађај, али и да га тог дана чекају важни састанци и у Тршићу Вуков сабор.

- Имам паметнија посла, не подцењујући значај Параде поноса. Надам се да ће све протећи у реду, наше је да гарантујемо безбедност...Биће представника Владе, Ана, Ђорђевић и Синиша Мали ће присуствовати - рекао је Вучић.

Коментаришући наводе председника САНУ Владимира Костића да ће радо учествовати у дијалогу, ако се не буду делили на патриоте и издајнике.

- Када сте од мене чули да је неко издајник? То ћете најпре чути у САНУ, знам бар пет академика који ће некога назвати издајником - рекао је Вучић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Aleksandar

12.09.2017. 22:18

U Srbiji je demokratsko drštvo i gej parada će se održati ali na paradi će prisustvovati samo oni koji budu želeli a Vučić nije taj!

Sara

13.09.2017. 12:44

Tacčno...Ako je on svestan da je podršku dobio da stoji ispred nas i savesno to radi,onda treba da se poštuje odluka nekoga da 'poturi' ledja u ime Srbije u nekim ne tako prijatnim momentima.

Jovan Melic

13.09.2017. 17:17

Ovaj se hvali na sav glas o Merkelovoj a ona čestitala Harafinaju.Pa ko je ovde lud.

Без алтернативе

13.09.2017. 22:35

Ма Србија са тобом на челу никад нема други избор...