Симић и званично будући посланик у косовској скупштини

Танјуг

08. 07. 2017. у 21:28

Носилац Српске листе Славко Симић потврдио је да је и званично будући посланик у косовској скупштини

Симић и званично будући посланик у косовској скупштини

фото И.Радуловић

Носилац Српске листе Славко Симић потврдио је вечерас Тањугу да је и званично будући посланик у косовској скупштини.

"Централна изборна комисија је данас потврдила коначне резултате избора, иако је у току овог изборног процеса ускраћено право гласа свим лицима која су условно гласала на Северу Косова и Метохије, са важећим документима", навео је Симић.

Он је рекао да се тако десила очигледна опструкција у Центру за пребројавање гласова, што је утицало на коначни резултат Српске листе, али и кандидата који су били на листи.

"Успели смо да делимично истерамо правду. Због целе исконструисане ситуације везано за условне гласове који су одбијени у центру за пребројавање у Косову Пољу, српски народ ће имати негативну перцепцију у односу на овај изборни процес", додао је Симић.

Верификовани резултати готово су идентични оним објављеним крајем јуна. Измене су забележене у резултатима појединих кандидата, међу којима су се нашли и они из Српске листе. На списку будућих посланика ове листе нашао се, и после верификованих резултата - уместо Бранимира Стојановића - носилац листе, Славко Симић, преноси портал КоС Сев.

Победу је на изборима, како је и саопштено пре верификације, однела коалиција Демократске партије Косова, Алијансе за будућност Косова и Нисма, са 245.627 гласова, односно 33.74 одсто.

Следе Покрет Самоопредељење са 200.135, односно 27.49 одсто гласова, Демократски савез Косова и Алијанса за ново Косово са 185.884 гласова - односно 25.53 одсто.

На четвртом месту, по резултатима, налази се Српска листа, са 44.499 гласова, то јест, 6.11 одсто.

Распоред у будућој Скупштини Косова је следећи - 39 места добила је коалиција ДПК-АБК-Нисма, 32 - Самоопредељење, 29 - ДСК-АКР, Српска - девет места, и по два места за Косовску демократску партију и коалицију Вакат. По једно место добиле су остале партије, међу којима је и Самостална либерална странка.

Будући посланици, уз Симића, према броју гласова, требало би да буду и - Саша Милосављевић, Јасмина Живковић, Јелена Бонтић, Зоран Мојсиловић, Миљана Николић, Верица Ћеранић, Срђан Митровић и Игор Симић.

Резултати су потврђени после поновљеног пребројавања гласачких кутија у више наврата, 66 жалби Изборној комисија за жалбе и представке које су поднели политички субјекти и кандидати и осам жалби Врховном суду Косова.

Након дашањег потврђивања резултата и званично може да почне формирање нове владе Косова.

Новог премијера, према Уставу Косова, предлаже косовски председник, након избора и консултација са политичким партијама, или коалицијом које су добиле неопходну већину за формирање Владе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације