Дачић: Размотрићемо забрану уласка Вокера у Србију

Танјуг

10. 05. 2017. у 13:26

Српски министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да би ЕУ требало да препозна да су албански политичари главна претња миру и стабилности не само на Балкану, већ и у Европи

Дачић: Размотрићемо забрану уласка Вокера у Србију

Ивица Дачић, фото Н.Фифић

Српски министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да би ЕУ требало да препозна да су албански политичари главна претња миру и стабилности не само на Балкану, већ и у Европи.

"Веома жалим што европска и међународна заједница, а посебно ЕУ, не реагује на чињеницу да су албански политичари главна претња миру и стабилности не само на Балкану, већ и у Европи", рекао је Дачић за Еуроактив.цом и додао да ЕУ мора да заштити своје "оснивачке принципе и достигнућа", уколико она "и даље важе и поштују се".

Коментаришући изјаву косовског министра спољних послова Енвера Хоџаја да причу о "Великој Албанији" шири Београд и да је то прича о застрашивању, Дачић је казао да је она "потпуно апсурдна".

"Координисане изјаве Едија Раме (албански премијер), Хашима Тачија (косовски председник) и Јонуза Муслијуа (градоначелник Бујановца) демонстрирају да је ''Велика Албанија'' главни циљ свих Албанаца", рекао је Дачић и додао да је Јонуз Муслију тој идеји придодао Ниш, а сутра ће Скопље, Улцињ или Епирус.

Према његовим речима, сведоци смо још једног покушаја преваре као 1998. године, који су промотери Косова тврдили да је Ослободилачку војску Косова основала српска тајна полиција.

"Нажалост, цео свет и међународна заједница су им поверовале и Србија је бомбардована, што није било у складу са међународним законом. Искрено се надам да данас они неће поверовати лажима косовских политичара и узети их здраво за готово", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је Србија у бројним приликама доказала да је поуздан партнер међународне заједнице, као и да није никога провоцирала, већ је пружала руку регионалне сарадње.

"Желим да верујем да су у Европи и међународној заједници превагнула дела над лажима и преварама", закључио је Дачић.

РАЗМОТРИЋЕМО ЗАБРАНУ УЛАСКА ВОКЕРА У СРБИЈУ


Мининстарство спољних послова предложиће Влади Србије да се размотре све мере које се могу применити против бившег америчког дипломате Вилијема Вокера, због његове изјаве да има план за уједињење Албанаца из Албаније, Косова и дијаспоре, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је рекао да оно што Србија може је да му забрани улазак у земљу.


"Следеће недеље биће одржана и редовна тромесечна седница Савета безбедности (СБ) Уједињених нација, на којој ће у име Владе Србије учестовати министарска правде Нела Кубуровић и свакако ће на тој седници то бити једна од тема нашег обраћања", рекао је Дачић, новинарима на отварању нове хале Фабрике "Аунде" у Јагодини.

Министар је указао да је изјава бившег шефа мисије ОЕБС на Косву и Метохији Вокера потврдила оно што смо, како је рекао, ми увек говорили а то је да догађаји на Косову и Метохији и бомбардовање Србије, које уследило нису били случајни.

"Није то био изоловани инцидент, то је била систематска политика која је имала за циљ, припрему стварања тзв. независне државе Косово, нове Албанске државе, нелагалне државе на територији Србије", рекао је Дачић.

Подсетио је да је својевремено у Рачку, без било какве истраге и без стручњака, Вокер као шеф мисије ОЕБС установио да су убијени албански цивили и да је то учинила српска војска и полиција.

„То је била основа за одлуку о бомбрадовању СР Југославије", рекао је Дачић.

Тај исти човек данас, после завршетка свог политичког задатка ради и даље за остврење циљева Велике Албаније, додао је Дачић.

"С друге странеимате, такође неке политичаре из Европе и Америке који говоре да је та теорија о „великој Албанији“ српски изум а видите и сами да је о томе говориоРама, говорио Тачи, Муслију, са сада о томе говори и Вокер", рекао је Дачић.

Србија наравно треба да искористи сва правна и политичка средства, да свима то стави до знања, да није први пут да Вокер то говори, те да је он о томе више пута причао на овим просторима.

Он, казао је, није једини политичар и дипломата из тог времена који користи то што је радио тада на Косову за свој бизнис.

Многи су, подсетио је, касније добили посао на Косову, што говори да постоји озбиљна спрега између њиховог политичког рада, политичких циљева из тог времен и оног што данас раде.

"Ми ћемо проучити све могућности, на који начин најбоље можемо правно да делујемо, да ли можемо негде некога да тужимо али сигурно можемо политички да протестујемо, код ОЕБС-а, пре свега", рекао је Дачић.

Дачић је рекао и да је о томе јуче обавестио амбасадора САД у Београду.

"Вокер сада није у дипломатској служби САД, а према речима амбасадора Скота његов став не одражава званични став САД", рекао је Дачић приметивши, међутим, да је понашање бившег америчког званичника симптоматично.


Фото ТанјугВУЛИН: ВЕЛИКА АЛБАНИЈА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАВРШИ БЕЗ РАТНИХ СУКОБА

Стварање "Велике Албаније" је претња миру на Балкану и не може да се заврши без ратних сукоба у Македонији, Црној Гори, Грчкој и Србији, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин је, одговарајући на питање новинара у Бујановцу да прокоментарише претње које је Даут Харадинај упутио Србима и њему лично, рекао:"За мене је лако, али је проблем су претње Србији и Србима".

Он је поручио да би међународна заједница морала да регује на то, као и да на време заустави покушај стварање "Велике Албаније".

"Ја сам говорио и говорим да је 'Велика Албанија' претња миру на Балкану, као што видите то се само потврдује. Синоћ сам рекао у Народном прозиришту на обележавању годишсњице победе над фашизмом - ако је велика Немачка запалила читав свет, зашто онда неко сумња да ће велика Албанија запалити Балкан. Видите по Дауту Харадинају да сам потпуно у праву, јер он у својој изјави каже - ми смо на свом путу и ми ћемо свој пут завршити", рекао је Вулин.

Он истиче да "Велика Албанија" не може да се заврши без да се запали цео Балкан, без да ратни сукоби не дођу у Македонију, Црну Гору, Грчку и у Србију.

"Велика албанија'' не може да се створи без велике патње и великих страдања свих народа који живе на Балкану. Надам се да ће неко реаговати. Даут Харадинај сада говори као политичар, некада је ово о чему сада говори радио као терориста. Није осуђен за своје претње етничког чишћења. Слободан је и моћан, може да ради шта год хоће", навео је министар.

Како каже, да ли ће се неко осетити прозваним, па рећи да смо научили нешто од Другог светског рата и да никада више нећемо дозволити да овакви људи, као што је Даут Харадинај, своје претње и заиста спроведу.

"'Велика Албанија' ће бити заустављена пре него што се роди, пре него што роди зло или ће изазвати страшно зло. То је на међународној заједници да сама одлучи", нагласио је Вулин.

Вулин, који је данас у тој општини на југу централне Србије посетио Дом здравља, рекао је да је из тог ресора само за народну кухињу ове године одвајено преко 17 милиона динара, а одвојено је и у протекле две године.

"За наменске трансфере, услуге у заједници, помоћ деци ометеној у развоју, старе и за помоћ геронто-домаћица дато је укупно 10 милиона динара за ове две године", рекао је Вулин.

Он је рекао да је повређен понашањем председника општине Бујановац Јонуза Муслијуа.

Муслију, рекао је Вулин, жели да угрози све добре односе Срба, Албанаца и Рома желећи искључиво да постане део некакве "велике Албаније", коју не траже ни Албанци у Бујановцу, а ни Срби.

"Ми не делимо грађане Србије на Србе, Албанце и Роме, нити по вери или по нацији, за нас су сви грађани исти и сви заслужују пођеднаку пажњу и заштиту", поручио је министар.

Вулин је навео да је то апсолутно неприхватљиво и да се таквим тежњама мора стати на пут.

СКАТ: ВЛАДА САД НЕ ПОДРЖАВА"ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ", НИ ПРОМЕНУ ГРАНИЦА


Амерички амбасадор у Србији Кајл Скат изјавио је вечерас да не зна шта је говорио Вилијам Вокер, али да зна да америчка влада не подржава "велику Албанију", нити промену граница.


"Господин Вокер је приватно лице и може да говори шта хоће. Не знам шта је тачно рекао, осим што сам чуо за коментаре медија. Оно што знам јесте да се америчка влада залаже за стабилност у региону", рекао је Скат новинарима у Београду.


Према његовим речима, америчка влада не подржава промену граница, не подржава ни "велику Албанију", ни "велику Србију".


"Она се залаже за стабилност и помирење међу народима у региону", поручио је Скат.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (33)

šumadija

10.05.2017. 15:25

tako su nam isto govorili naši politicari devedesetih da sukobe izazivaju slovenci pa hrvati pa bih pa Kosovo a decu šumadije I srbije prisilnom mobilizacijom su slali naši a ne navedeni politicari republika koje sam nabrojao da bi ti isti naši politicari dali domovinu I živote te dece za svoj život I bogastvo safda opet slušamo iste price da su krivi politicari albanije a ne naši ovi sukobi pocinju sa dolaskom ove garniture pre pet godina politicara kod nas u srbiji a opet radi vlasti doživotne

Јабре

10.05.2017. 16:03

@šumadija - Шумадија је пуна петоколонаша и кукавица, да се Крајишницима није само учинио Јасеновац и Олуја ? Да се Косовцима не чини само да им силују и убијају децу ? Можете слободно бити по ормарима док један по један део српског народа бришу са земље, само кад дође ред на вас неће бити никог да вам помогне ни Крајишника, Црногораца, Босанаца, Косоваца,.Војвођана ни оних из Јужне Србије. Проћете ко они Шумадинци из 15. века што их је остало око 15 000 у Шумадији.

floyd

10.05.2017. 18:21

@šumadija - Одавно нисам прочитао већу глупост и увреду на рачун државотвоних људи. Шумадинци су потомци бораца Церске битке, Колубарске битке, Мачковог камена и наравно репресалија Брозових егзекутора на крају 1944 године. Мржња према људима из срца Србије, скувана је у Брозовој кухињи. Препоручујем да хитно почнеш да читаш праве књиге и наравно да посетиш психолога, да ти помогне, да не мрзиш припаднике твог народа!

šumadija

10.05.2017. 18:24

@šumadija - pognute glave sablja ne sece imamo izvrstan primer slovenije kada je ulazila nacisticka vojska pevali su bacali cvece I nema jasenovca ni silovanja kadfa su partizani okupirali sloveniju opet bacanje cveca mahanje I nema golog otoka niti prinudnog otkupa ni nocnih ubistava ali nama uciteljica nije istorija mi zbog lažnih patrioskih politicara uvek smo stotine hiljada u manjku stanovnika

šumadija

10.05.2017. 18:55

@šumadija - jabre more kako ti ostade da ne dade život za srpstvo a iz moga sela u srcu šumadije u porti groblja spomenici iz 1944 gde su deca iz mnmoga sela izginule ernestinovo bobota vukovar I opet iz 1992 isto spomenici I opet dece od 19 pa de 23 god I opet ernestinovo bobota vukovar a svi srbi koji su pobegli ioz hrvaske danas imaju pasoše hrvaske ni jedan ne htede da bude patriota a nama u šumadiji ostaše spomenici na koje vi sada hulite kako se krijemo u ormaru a vi pišete pogrdne komentare o toj de

liberat

10.05.2017. 19:21

@šumadija - Naše obaveštajne službe bi trebalo poput Izraelaca loviti naciste, ratne zločince širom sveta i suditi im za zločine ili ih likvidirati. Tako se to radi u savremenom svetu. Samo mi smo kukavice, jer se bojimo što će reći Amerikanci. Voker je ratni zločinac kojeg je naša vlast osudila na 20 godina robije, a za vreme proameričke vlade Dinđića i Tadića stavila te optužnice u fijoke ili ako ad acta.......I na kraju komentar pod nazivom šumadija je sramotan, kukavički i izdajnički....

Јабре

10.05.2017. 19:42

@šumadija - То што су потомци великих људи не значи ништа ако су они кукавице, и спартанци су 700 година били најјачи ратници на свету па су њихови потомци завршили као робови јер нису смели да се боре. Дођи у јужну Србију или Републику Српску па види колко има оних који више верују пропаганди ХРТ-а и ЦНН-а него свом народу као овај Шумадинац.

Kosmajac

10.05.2017. 20:04

@šumadija - @Floyd; Današnji Šumadinci su potomci Bosanaca, Crnogoraca pa i bugarskih okupatora jer pravi Šumadinci su bukvalno istrebljeni tokom Prvog rata. Srbija je imala ukupno 3,3 miliona stanovnika ( Šumadinci i Južnjaci) a poginulo je 1,1 milion . Nije više bilo muškaraca ni za rat ni za rad ni za razmnožavanje pa su dovlačeni sa strane. Šumadinci odbranili Srbiju, nestali, izginuli kao u Termopilima a zauzvrat - drugi su dovedeni na njihovu zemlju i njihove žene. Zahvalnost Aleksandra Karađorđevića

Dragan P.

10.05.2017. 22:16

@šumadija - Šumadinac, odnosno repus, kad bi Šiptari okupirali Niš i Kragujevac, ti bi opet kukao kako je za to kriva Srbija. Sram te bilo što govoriš da su u Boboti, Ernestinovu, itd. ginuli samo Šumadinci, a ne i lokalci! Ginuli su Srbi iz svih krajeva, i ne samo Srbi, jer to je bila JNA.

šumadinac

11.05.2017. 14:29

@šumadija - sve izbeglice iz hrvaske koje su bile kod nas u šumadiji I iz bosne pogotovu sa kosova među njima su bili svi muškarci ni jedan nije bio na ratištu dok su ginula deca šumadije I srbije u tim tuđim državama hizbeglice iz hrvaske su govorile da nisu oni za rat iz bosne su bili realniji I govorili neka idu oni politicari izt beograda da ratuju a sa kosova su bili najiskreniji kažu kako da idu da ratuju protiv onih koji su im za kucu dali 2 miliona švajcarskih franaka to je istina a dve istine nemа

Dragan P.

11.05.2017. 22:50

@šumadija - repus: Ti si u Šumadiji upoznao izbeglice, a da si otišao na ratište, video bi nešto drugo. Hrvatska tada nije bila druga država, već deo zajedničke SFRJ u kojoj je bila i Šumadija. Takvima kao što si ti ne vredi objašnjavati, ali zbog drugih koji čitaju, reći ću: stalno trubiš o Šumadiji, ali ona ne bi bila ništa bez Srbije, a u Srbiju spadaju i Beograd, Vojvodina, Raška oblast, Kosovo, Mačva... To isto važi za svaki deo naše zemlje, i svako ko želi da je razbija, kao ti, neprijatelj je Srbije.

Dragan P.

11.05.2017. 22:52

@šumadija - Ko je ginuo u Borovu selu maja 1991. kad je hrvatski MUP pokušao upad? Sramota je šta ovaj zatrovani repus ovde piše.

Јабре

10.05.2017. 16:07

Нас су у словеначкој војсци учили како су деценијама спремали словеначку војску у виду ТО, обучавали и наоружавали огромним средствима. А видим и дан данас има срба који верују њиховој пропаганди, само не знам да ли заиста верују у то или тако бране свој кукавичлук и дефетизам недостојан мушкарца као овај Шумадинац.

Žao mi je

10.05.2017. 19:24

@Јабре - Što ste se vi Zlovenci tako lako izvukli... a vaša hrabrost je poznata. Pobili ste nenaoružane mladiće. Nažalost, do danas niko za to nije odgovarao.

Moskva

10.05.2017. 19:31

@Nešto se pitam - Pored te drzavotvorne funkcije koju ima za Albance, najvecu korist ima za NATO koji ga i namece. Povezivanje Sredozemlja sa istokom Evrope je glavni cilj NATO-a, jer u slucaju rata sa Rusijom to ostaje kao glavni drugi pravac za slanje trupa na Ruski front. Iz Draca preko Nisa pa na Bugarsku i to je ta trasa sirokopojasne infrastrukture koja je neophodna NATO. Crno more nece biti operativno zbog jakog Ruskog prisustva na Krimu, kao i zbog uskog ulaznog Bosforskog moreuza. A sam put pokazuje...

Crvena granica

10.05.2017. 16:43

Nepisano politicko pravilo je da samoproglaseni, imaju vremenski ogranicen imunitet.

Тодор

10.05.2017. 18:10

Тужите вокера за лажи и превару и изазивање рата 1999год.Имате довољно доказа

suncica

10.05.2017. 18:50

Citat :" Dačić je rekao da ono što Srbija može je da mu zabrani ulazak u zemlju" Ako se ne varam, on se vec, ovih dana nalazi U SRPSKOJ ZEMLJI !!!!!

Strucnjakowsky

10.05.2017. 19:17

mora da se podigne optuznica zbog namestanja Racka.Sad je ceo svet video sta je uradio.

Moskva

10.05.2017. 20:08

Zasto zabranjivati Vokeru, kada njegov predpostavljeni Bler, sedi na mestu savetnika? Ako je vec tako, budite dosledni i dajte mu adekvatnu funkciju, bar zamenika savetnika.

Kosovar

10.05.2017. 20:17

@ Dacicu,kako cete zabraniti Vokeru ulazak,pa on nece doci u Srbiju vec u Kosoves e republjik !!!

GALEB BIJELI- ANTE BAN

10.05.2017. 20:37

Ako dodje do zabrane, to će biti još jedna velika pobjeda Srbije i A.Vučića!

SS

10.05.2017. 21:11

Izdati potjernicu zbog ratnog zlocina nad Srbijom i Srpskim narodom zbog sirenja mrznje prema Srbima i izazivanja medjunarodnog sukoba .....

Nikola

10.05.2017. 21:55

Cuj hoce da zabrani Vokeru, a Bleru su prostrli crveni tepih, sa Klintonom se grle...

mastermind

11.05.2017. 00:08

Nije bilo bombardovanja zbog Racka, nego zbog neprihvatanja plana u Rambujeu. Ne lazite vise narod...