Нови телевизор по половној цени: Уколико купујете коришћену робу преко интернета, ево на шта да обратите пажњу

Е. Б. ТАЛИЈАН

24. 02. 2020. у 19:02

Ризична куповина преко нерегистрованих фирми

Нови телевизор по половној цени: Уколико купујете коришћену робу  преко интернета, ево на шта да обратите пажњу

Depositphotos

ПОТРОШАЧИ треба да буду обазриви уколико пазаре на интернет-платформама које функционишу по принципу малих огласа, на којима грађани тргују половним стварима, јер могу да буду преварени. Такође, и они који продају робу овим путем треба да воде рачуна који сајтови им нуде повољније могућности и не узимају проценат од продаје. Приликом овакве врсте трговине купац није законом заштићен, јер не купује од регистроване фирме. Зато је најбезбедније пазарити путем оних сајтова на којима продавци морају да се идентификују и где добијају оцене. Такође, велики број обичних грађана користе овај начин оглашавања за развијање нелегалног посла. Ни у тој ситуацији купци не могу да остваре своја права.

Шеф правног тима Националне организације потрошача Србије, Младен Алфировић, каже да је легално да обични грађани повремено продају половне ствари које им више нису потребне. Међутим, те сајтове многи злоупотребљавају, тако што послују у сивој зони и нерегистровано се баве трговином.

- Сада физичка лица масовно купују, на пример, нове телевизоре у Мађарској и продају их преко тих сајтова - објашњава Алфировић. - Тамо их набављају по нижим ценама него овде, онда остваре повраћај ПДВ на граници, а у Србији их продају скупље. Телевизор који код нас кошта 400 евра, у Мађарској купе за 200, а овде продају за 300 евра.

Сматра да би свака врста злоупотребе требало убудуће да се смањи, јер према новим прописима да би неко продавао робу мора да се региструје и достави неки лични документ посреднику, односно сајту.

Дејан Т. већ годинама користи ове платформе да се реши ствари које му нису потребне и да пазари оно за чим трага.

- Искључиво идем на оне сајтове који не користе принцип аукције, на којима постоје име продавца, његов број телефона, и кога можеш да позовеш да се распиташ детаљније о производу - објашњава Дејан. - Такође, важан је и кредибилитет онога који продаје, зато су најбоље платформе на којима свако ко купује има право да га оцени. У смислу да ли је производ био онакав како је описан, да ли је све исправно, каква је била комуникација... Што више позитивних препорука, то је сигурније да нећете купути "мачку у џаку".

НЕМА ШТА НЕМА

НА овој врсти сајтова половном робом може се наћи буквално све. Један од њих има више од 300.000 посетилаца који погледају око два и по милиона производа.

- Необично је што на тим платформама има много ствари које више нигде не можете да купите јер су давно престале да се производе - каже Дејан Т. - То је идеално место и за колекционаре, јер могу повољно да пронађу старе фото-апарате, слике, сатове, грамофонске плоче...


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Rade Bg

24.02.2020. 19:17

Ma da. Neka ide ovaj pametni textopisac u Madjarsku i neka nadje TV za 200€ koji kosta kod nas 400€ i neka ga proda za 300€ ja cu da ga castim jos 100€! Taj Madjarsku nije video svojim ocima a kamo li krocio u nju. I da je istina kao sto kaze a nije. Gde je nasa carina koja carini robu? Gde je put koji treba da se plati? Gde je hrana i pice koje covek mora da pojede? I na kraju koja je dnevnica? Da li bi se neko bilo ko zajebavao po Madjarskoj za 10-15-20€?