Плаћаћемо кауцију за јогурт и млеко: Влада Србије објавила нацрт измена и допуна Закона о амбалажи и амбалажном отпаду

Е. Б. ТАЛИЈАН

субота, 22. 02. 2020. у 14:01

Плаћаћемо кауцију за јогурт и млеко: Влада Србије објавила нацрт измена и допуна Закона о амбалажи и амбалажном отпаду

Млечне производе куповаћемо као пиво, Фото И. Маринковић

Да ли ће нови прописи утицати на поскупљења, још се не зна

ЗА пластичне флаше од воде, сокова, јогурта, као и стаклену амбалажу и конзерве за једнократну употребу грађани ће плаћати кауцију приликом куповине производа у маркетима. Када паковање буду вратили продавцу, добијаће тај новац назад. Ово је предвиђено Нацртом измена и допуна Закона о амбалажи и амбалажном отпаду које је Министарство заштите животне средине објавило на свом сајту. Уколико овај предлог буде усвојен потрошачи ће морати, као што сада неки чине са флашама од пива, да чувају пластична, стаклена и алуминијумска паковања како би могли да поврате новац који су дали за кауцију. Да ли ће то довести и до поскупљења производа у висини депозита, још увек се не зна.

Филип Абрамовић из Сектора ресорног министарства за управљање отпадом, истиче да је њихов циљ да се депозитни систем "не превали на грађане".

- Да ли ће то утицати на повећање цене производа знаће се када будемо урадили економске анализе у наредних месец-два - истиче Абрамовић. - Суштина депозитног система је смањење количине отпада и заштита животне средине. Први корак је усмерен на то да се повећа степен прикупљања.

Додаје да је то у складу са директивом ЕУ. Циљ је, како наводи, да се грађани мотивишу да враћају једнократну амбалажу и учествују у процесу заштите животне средине. На питање зашто се тај проблем не решава обезбеђивањем контејнера за примарну селекцију отпада, како грађани не би морали да чувају и враћају паковања, Филиповић каже да је за протеклих 11 година то дало низак проценат успеха.

- У Београду се то реализује, али локалне самоуправе широм Србије немају могућности да обезбеде контејнере - објашњава Абрамовић. - На томе ће се и даље радити, а депозитни систем је додатни механизам који треба ефикасније да утиче на смањење количине отпада.

Говорећи о пракси у европским земљама, наш саговорник каже да је различита и да немају све земље овај систем. У Хрватској постоји, а у Норвешкој је све препуштено привреди.

У образложењу предложене измене закона наводи се да се за једнократну амбалажу од пластике, стакла и алуминијума успоставља депозитни систем ради постизања националних циљева и развоја система управљања амбалажним отпадом. Једнократна амбалажа под депозитом биће посебно обележена, а обавеза произвођача или увозника артикла који је упакован у повратну амбалажу је да установи кауцијски систем.

Крајњи снабдевач, односно продавац према овом нацрту, од купаца мора да наплати кауцију за једнократно паковање, као и да прихвати амбалажу када је потрошач донесе и да му врати наплаћени износ. Предвиђено је да висина кауције буде истакнута на продајном месту одвојено од цене производа. Одвојено ће се и наплаћивати, без пореза на додату вредност.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Обичне кесе продају као биоразградиве: Неки произвођачи ударају ЛАЖНЕ ПЕЧАТЕ на пластичну амбалажу


За које врсте једнократне амбалаже ће бити успостављен депозитни систем, како ће он функционисати, колика ће бити висина депозита и какав начин његове наплате, као и који су рокови за успостављање и примену депозитног система одлучиваће подзаконским актом министар заштите животне средине.

Предложеним решењем износ сакупљен од кауције произвођач и увозник плаћају телу за управљање депозитним системом, а наплаћују је од крајњег снабдевача, односно продавца. Ради ефикасне примене депозитног система за једнократну амбалажу предлаже се формирање посебног тела за управљање. Приход који оствари тело за управљање депозитним системом биће ослобођено пореза на добит.


ПОЧЕЛА ЈАВНА РАСПРАВА

ЈАВНА расправа о предложеним изменама Закона о амбалажи и амбалажном отпаду почела је у петак и трајаће до 12. марта, а предлози, сугестије, иницијативе и коментари се могу достављати Министарству заштите животне средине. Нацрт ће бити јавно представљен 3. марта у Београду, наводи се на сајту министарства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (70)

Немања

22.02.2020. 18:46

@Vlada - У праву си. Најбоље је отпад спалити или бацити у реку. Каква рециклажа, каква кауција. Србија бре...

Kiril

22.02.2020. 14:14

kakve veze ima direktiva EU sa nama ????mi nismo u EU, nismo clan, nemamo pravo glaaa u EU....ne vide nas na mapia satro nam salju direktive....zasto se uopste pominje dizanje cena tih proizvoda ???ako vec uvode placanje kaucije - kako ste to doveli u vezu sa podizanjem cene ????...  nas pa nam put ne pokazujete...a mi lepo i uredno blejimoi pitamo za jos

007

22.02.2020. 14:21

veoma lepa vest,ovaj sistem odavno postoji u Nemačkoj,zove se pfand o on iznosi 25 euro centi,u svakom marketu postoje automati za ambalažu,npr ubacite 4 flase ili limenke,to je 1evro, dobijate isecak sa bar kodom i prilaze se na kasi, automatski je umanjena kupovina za taj iznos,coca cola kosta 1 e +25centi ambalaža

Немања

22.02.2020. 17:47

@007 - Ми желимо да имамо немачке плате а да се понашамо као Турци. Разумеш?

Dend

22.02.2020. 14:25

Molim Vladu Srbije, posle ovih nameta, da mi odgovori na pitanje -kad počinje postavljanje spirometra i kako će se naplaćivati razlika između kapaciteta pluća pre i posle izlaska iz marketa ?

Necer

22.02.2020. 14:26

Kako ocekujete da cene ne porastu? Odkud vam taj lazni optimizam? Kakvi ste vi to strucnjaci kada nemate analizu nikada samo nagadjana? Vracare, sta li ste? Gde ce trgovac da skladisti taj otpad? Kako mislite da ga transportuje nekome bez da ga presuje? Udjite ponekad u srz problema, popricajte sa ljudima koji rade to pa onda donosite zakone! Zamislite kiosk u centru koji bi po ovome trebao da ima jos jedan kiosk za tu ambalazu! Gluposti! Cist IDIOTIZAM!!!

Arsenije

22.02.2020. 14:28

Prvo hoćete da vučemo cegere, sad još i flaše i konzerve hoćete da vučemo sa sobom! Ne idu svi u prodavnicu od kuće! Sramota kakve gluposti neće da im padnu na pamet! Selekcija otpada kod kuće, a ne ovo!

TonySoprano

22.02.2020. 14:41

Kao ekologija a najveće pare u reciklaži, znači mi ćemo da plaćamo da bi za njih skupljali ambalažu/sirovine koje će oni da preprodaju? Neće da može.

budja Topola

22.02.2020. 14:53

Mi treba da imamo kontejnere kao u svetu gde se ubaci ambalaža i dobijete vaučer i imate popust pri kupovini, a ne ovo nosaj tamo pa vraćaj ovamo !!!

Dušan

22.02.2020. 15:49

@budja Topola - U svetu se isto nosa tamo i ovamo. Ne vidim u čemu je problem. Platiš 2 krune više. Vratiš ambalažu dobiješ nazad 2 krune. Dajem primjer Švedske. Prava stvar.

Goran

22.02.2020. 14:59

Kad već plaćamo porez na lični dohodak, pdv, plastičnu kesu sa logom prodavca zašto nebi i jogurtsku čašu, flašu...

Solomon

22.02.2020. 15:09

Koliko sam ja razumeo ovim zakonom se prehrambene prodavnice pretvaraju u hale za reciklažu, znači dolazi do spajanha otpada i prehrambene robe pod jedan krov. Kako će sanitarna inspekcija to da isprati?

Ivan Zgrozeni

22.02.2020. 17:06

@Solomon - U pravu ste. Zamislite zastoje na kasi. Zurite a tip ispred vas doneo dzak pun praznih flasa. Gde ce staviti tu ambalazu? Potpuno nezveze.

Заврам

22.02.2020. 19:32

@Solomon - @Solomon! Џабе Вам псеудоним мудраца, када Ви разумно не размишљате. Амбалажу ће одвозити рециклери. Шта је у томе чудно? Зар мора да се гомила у магацинима? Не мора!

Синај

22.02.2020. 15:16

То сте требали давно да урадите а не да се баца које куда.Земљу треба држати чисто.Овде у Канади ако те неко пријави да си бацијо ван тако нешто казна следи $500 и чак мораш туће да очистиш па види.и

Sumnjičavi

22.02.2020. 15:20

Konačno! U skoro celoj Evropi postoji ovaj sistem. I nema više gomilanja đubreta.

Balkanski špijun

22.02.2020. 15:46

Pa valjda treba da bude jeftinije,jer vracaš ambalazu. Vidim da ce masovno gradjani gradova,ici u sela u okolini i kupovati mleko direktno od domacina,kao i jaja bez bar koda.

Dudo

22.02.2020. 17:49

@Balkanski špijun - Pa i treba da kupuju direktno od seljaka kao nekad,svi bili zdravi i staklo naravno i ja bih samo da znam gde!!!!?9

Пилот

22.02.2020. 16:10

Одлична вест! Једино овако може да се спречи бацање амбалаже у природу!

Шатор

22.02.2020. 16:16

Зар није једноставније ставити намет од нпр. 20 дин по флаши и онда увести откуп амбалаже. Коме је то смарање, нека и даље баца, а има људи којима ће то бити извор зараде. Тако ће се и очистити земља јер ће сакупљачи јурити амбалажу да покупе. Исто и са кесама, наплаћивати помкеси увијек, а онда откупљивати на килограм.

Немања

22.02.2020. 17:45

@Шатор - Одмах почињемо да увозимо отпад из окружења.

Ziks

22.02.2020. 16:22

Tako i treba, puno smo se razmazili, nekada smo nosili ambalazu za sve ili placali kauciju i sta nam je falilo...

Мр Радомир Шћепановић

22.02.2020. 16:23

Најзад! Ово је требало да се уради пре много година!

tchicha

22.02.2020. 16:34

Alo bre! Pise kaucija, a ne porez! Vratis ambalazu, pare nazad. Ako ti je bitnije da se plastika ne riciklira, a ti mojne da vratis. To je i onda s obzirom na visinu kaucije izuzetno jeftino. Na zalost! Svako je vidjao ruglo kada vetar nosi pl. kese i drugi otpad po gradu. Objektivno ovo je odlicna odluka.

DW

22.02.2020. 17:05

Al će neko da trlja ručice reciklirajući plastničnu ambalažu. Još će i subvencije da dobije.

Luka

22.02.2020. 17:07

Odlicna stvar, ne razumem one koji kritikuju ovaj potez jer kada vidim reke, sume, livade da su pune smeca bude mi zao kako se ophodimo prema vlastitoj zemlji a ovim potezom sve te flase koje bi zavrsile u deponiji ili u reci vracaju se u proizvodnju

Karakondla

22.02.2020. 19:50

@Luka - Vazno je da se ambalaza moze vracati u SVAKOJ prodavnici, bez obzira gde je proizvod kupljen, dakle bez racuna i onog "Nije kod nas kupljeno". U protivnom...

Чикириз

22.02.2020. 17:14

Браво за ово. Корак по корак и ето десиће се чудо. Прорадиће еколошка свест код Срба.

Sumadinac BRE

22.02.2020. 17:21

Glupost...Drzava je trebala da postabi aparate ko svuda u svetu za reciklazu boca...plasticnih...staklenih....aluminijumskih...Aparat sam prepozna ambalazu...presuje i odlaze...i vi dobijate neki sitan novac za to...tj deo zarade koju ce drzava imati od vas.

Vs

22.02.2020. 17:28

kontejnere za selekciju i reciklazni otpad nema po srbiji, jedino je beograd delimicno pokriven. Da se postave svuda to bi kostalo para i para, zato je lakse ovako, umesto da se daju milioni za kontejnere udri po narodu, po dinar-dva preko cene. A lova sto se uzima iz eu fondova za ekologiju i sredjivanje deponija i reciklaze ide gde??? ciri-bu-ciri-ba

Sladak život

22.02.2020. 17:44

Vratite staklenu ambalažu plastika je štetna i uništava zadravlje. Direktno je odgovorna zbog BPA za povećani broj obolelih od dijabetesa.

Немања

22.02.2020. 17:45

Србин воли ред само док ред не стигне до њега. Један од ретких паметних потеза ове власти. Надам се да кауција буде огромна (минимум 20 динара по боци).

Ovca

22.02.2020. 17:53

S e ovo postoji u mnogim drzavama. U Americi sada imaju vec 4 kante za djubre. kaucija na limenke, flase, a kese se ukidaju.

Svasta

22.02.2020. 17:55

@Sinaj Vidi ti da se malo opismenis, isterace te iz zemlje, ne trpe oni bas svaki sljam!

a kako konzerve?

22.02.2020. 17:59

bolje je preći na staklo i tu plaćati kauciju a proizvođaču staviti namet na plastiku koj ne može da ugradi u cenu.

Posmatrac

22.02.2020. 18:02

U principu, kad se sve uzme u obzir, i treba kad sami ne umemo da cuvamo okolinu i kad ostavljamo tone otpada svuda!

kalenic

22.02.2020. 22:50

@Дачо - Mora da nisi skoro isao na selo ! Pored svakog sela je bar 5 deponija, potoci puni olupina automobila,sporeta, buradi i jos kojecega ! Ni seljaci nisu ono sto su nekad bili !

Сандра

22.02.2020. 18:52

Велики сам љубитељ природе и не подносим бацање смећа , али ја у тексту не прочитах да ће се то смеће рециклирати. Мени се учинило, нешто у стилу, немојте бацати ви, бацаћемо ми. Нек' набаве канте са селекцијом, радо ћу то код куће урадити.

Cash

22.02.2020. 18:55

Kako da vratim novac kad donesem ambalažu? Mozda imam 10 praznih konzervi, a hoću da kupim samo dve pune? Obavežite trgovce da isplaćuju keš za vraćenu ambalažu.

Rale

22.02.2020. 18:58

Još jedan u nizu harača, mogu reći ovaj i nije toliko loš kao onaj što sam platio sad na registraciji vozila, 4500 dinara taksa zato što auto nije duže od 4 godine u mom vlasništvu. Ima li kraja bezobrazluku i glupostima

zlatko

22.02.2020. 19:33

Isto tako je na opštini Bajina bašta pre više od 14 godina pokušao izvesni Mija gljiva sa svojim splavovima daa čisti jezero perućac i zatražio od opštine neku pomoć moćnici su odmah rekli ,,gljiva hoće da se obogati,, i odbili ga

zlatko

22.02.2020. 19:37

Dali svaka mala prodavnica ima prostor za odlaganje ambalaze ako će doći za 20 flaša

ASSERIA

23.02.2020. 07:16

@zlatko - Postoje masine koje ih zguzvaju na najmanju velicinu! Ne mora svaki prodavac da ima tu masinu, postojace otkupljivaci za pvc flase i aluminijske limenke. Bitno je da su kupljene u Srbiji, a to ce pisati na svakoj flasi ili limenki.

d

22.02.2020. 20:34

"kao i da prihvati ambalažu kada je potrošač donese i da mu vrati naplaćeni iznos" - kako izgleda flasa od jogurta posle pet dana ? kako mirise ? znaci u planu si i zaraze

Mostarac

22.02.2020. 21:09

Frajer u hr lA6 pun flaša, sta je tu cudno, vratis 8 dobijes 60 din/1KM/0,5 €

Петар

22.02.2020. 21:13

Браво, браво, браво. Полако али сигурно идемо напред.

Раде

22.02.2020. 21:17

Ако ће ово смањити загађење том амбалажом а требало би и ако ће вратити сокове,воду,... у стакленика боце и тај лепи осећај када пијеш из ње подржавам 100%.

Lice

22.02.2020. 21:17

Tako i treba !!! Samo moja porodica svakodnevno pravi brdo smeća. Stalno se pitam kakvu cemo sredinu za zivot ostaviti potomcima

zaliv.net

23.02.2020. 00:47

@Realan - Kako da ti onom koji pljuje na ulici objasnis da to nije dobro, ili onom koji baca pikavac iz kola objasnis da to nije dobro, kako ..... pa lepo udaris ga po dzepu!

Екологија

22.02.2020. 22:07

Све похвале за овај предлог. Требало је и раније. Сви негативни коментари су најобичније будалаштине и незнање.

Maksa

22.02.2020. 22:21

Kapa dole Ne brinite se ljudi , nismo mi to izmislili(znaci sigurno i provereno dobro) Nas grad bez kesa i flasa po zelenilu, u rekama..

Braca

22.02.2020. 22:25

Ambalaza se placa kad se kupuje roba. Ako se ambalaza vraca prodavac treba da neku naknadu za to. Logistika nece biti jednostavna. A kaucija bi znacila da ce biti umanjena cena za cenu ambalaze pa bi se ambalaza posebno placala i kasnije vracao novac prilikom povratka ambalaze!

Дословно сте толико "добри", да вас човек пожели својим најгорим непријатељима

22.02.2020. 22:27

Ма све ће да буде "европски и светски", и цене свега, и "еколошка (не)свест", и порези, и "обавезе грађана", једино ће плате да буду субафричке, док "се боје не растопе"......Но се док је оваца (и зобија) за шишање, биће и јојш и још и још незарађене лаке лове, у окупираној колонији Србији.Јер главни акценат, је као и на шупљој причи о кесама, на сваки начин узети и отети лову, а сам резултат "смањења загађења", ће бити неку децималу око чисте нуле. Без наравно, да ико од одговорних, одговара...

zaliv.net

23.02.2020. 00:45

@Дословно сте толико "добри", да вас човек пожели својим најгорим непријатељима - Ako smanjenje zagadjenja bude samo 1% opet nesto a ti i slicni tebi kojima je obicaj da pljujete po ulici i bacate opuske na semaforu....ja bih voleo da svi odete iz Srbije

petarleskovac

22.02.2020. 23:13

Kad sam bio klinac roditelji su me slali za jogurt i kiselo mleko kao i obicno mleko koje je bilo u staklenim flasama.

zaliv.net

23.02.2020. 00:44

Uvedite staklo za sve....i zdravije i cistije. Kome se ne svidja taj ima problem da shvati.