Премијерка Ана Брнабић потписала је данас у Москви Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске уније којим се проширује листа српских производа који могу да се извезу на територију ЕАЕУ без царине и повећавају се квоте за извоз робе за које важе ограничења.

Споразум ће заменити постојеће билатералне споразуме са Русијом, Белорусијом и Казахстаном и проширити зону слободне трговине и на Јерменију и Киргистан што обухвата тржиште од око 185 милиона људи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Стигла опрема из Кине: Од Београда до Новог Сада за 30 минута

Према споразуму, Србија ће у земље уније моћи да извезе без царина и 2.000 тона цигарета, око 90 хиљада литара вињака, 400 тона полу-тврдог и тврдог крављег сира, неограничене количине козјег и овчјег сира и неограничене количине воћних ракија. Према споразуму који се данас потписује, остаје царина на извоз аутомобила из Србије.

Србија потписивањем споразума неће постати чланица Евроазијске еономске уније, јер чланство и није било тема преговора који су се водили од 2016.године, већ првенствено трговинске квоте за сир, цигарете и друге производе.

Укупна робна размена Србије са пет земаља чланица ЕАЕУ у прошлој години је износила 3,4 милијарде долара, а око 90 одсто укупне трговинске размене се реализује са Русијом.

Примена споразума ће почети када га ратификују парламенти Србије, Русије, Киргистана, Јерменије, Белорусије и Казахстана. Потписивају споразума присуствовао је и министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић.

БРНАБИЋ:ОТВАРАМО ТРЖИШТЕ ОД 183 МИЛИОНА ЉУДИ

Ана Брнабић изјавила је у Москви на седници Евроазијског међувладиног савета у ширем саставу да је Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) од великог значаја за Србију и њену економију, динамичнији раст, конкурентност компанија и за бољи стандард грађана Србије.

Она је захвалила чланицама Уније што су успешно закључили преговоре са Србијом, наводећи да се споразумом отвара тржиште од 183 милиона људи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Шарановић има више од 25 одсто акција "Краша"

"Желим да захвалим свима сто сте били фер и отворени партнери тако да смо издејствовали додатну либерализацију у односу на споразуме са три земље. Ми смо додатно договорили да ће у земље уније моћи да се извезе и 2.000 тона цигарета, око 90 хиљада литара вињака, 400 тона полу-тврдог и тврдог крављег сира, неограничене количине козјег и овчјег сира и неограничене количине воћних ракија", рекла је Брнабић.

Фото Танјуг

Навела је да се обраћа у име Србије која је дуго била изолована, додајући да поједине чланице знају како је бити под санкцијама и колико се времена и прилика губи док други расту и развијају се.

"Србија је после дугог периода изолације предуго била неактивна или је чекала друге да јој отворе врата. Данас смо окренути сарадњи са свима који могу да помогну да се привреда развија и да грађани живе боље", рекла је премијерка.