Нова шанса за Србију? Фолксваген одустао од изградње фабрике у Турској

Танјуг

15. 10. 2019. у 10:56

Нова шанса за Србију? Фолксваген одустао од изградње фабрике у Турској

Фото: Танјуг

Немачки произвођач аутомобила обуставио је одлуку о изградњи нове фабрике због војне акције Анкаре у Сирији. Мали: Долазак Фолксвагена би пуно значио за Србију

БЕРЛИН - Управни одбор немачког Фолксваген АГ (VW)одложио је одлуку о изградњи новог погона у Турској због војне акције Анкаре у Сирији, речено је Танјугуу овом немачком концерну.


"Управни одбор концерна је одложио одлуку о новом погону. Пратимо актуелну ситуацију веома обазриво и са великом забринутошћу гледамо на актуелни развој", речено је у VW, у одговору на питање шта значи одлука у вези са изградњом погона и да ли постоји могућност да се промени одлука о земљи у којој ће се градити нови погон.


Немачки медији су претходно пренели да је произвођач аутомобила VWобуставио одлуку о изградњи нове фабрике у Турској због војне акције Анкаре у Сирији.


Нови погон, који би требало да запосли до 4.000 људи, је према плану требало да буде изграден у близини Измира, а инвестиција би била између 1,2 до 1,5 милијарди евра.


VW је месецима анализирао где ће у југоисточној Европи градити нови погон, те је одлука у корист Турске била готово сигурна.


На то је указивало и то што је концерн већ у трговински регистар унео сестра фирму у тој земљи.


И Србија, као и више других земаља региона, бориле су се да доведу овог великог инвеститора.


МАЛИ: ДОЛАЗАК ФОЛКСВАГЕНА БИ ПУНО ЗНАЧИО ЗА СРБИЈУ


Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас, поводом одлуке Фолксвагена да одложи изградњу фабрике у Турској, да би за нашу земљу било од великог значаја када би ми успели да привучемо ту инвестицију, али и да не може ништа више да каже јер Србија треба да покаже да је поуздан партнер и да не даје олако информације о тако великим инвестицијама.


"Не бих да коментаришем, то је најмудији одговор који могу да вам дам, просто јер се такве ствари ни не раде. Са друге стране, разговори који би водили са њима су много озбилљнији и треба да покажете да сте поуздан партнер који олако не даје информације и не бави се политиком на такав начин, већ озбиљно приступа разговорима о свакој новој инвестицији, а поготово о инвестицији у вези са довођењем Фолксавагена у Србију", рекао је Мали.


Истиче да су такве инвестиције увек предмет озбиљних анализаи преговора.


"За нас би било од највећег могућег значаја да привучемо и ту фабрику", казао је министар и напоменуо да је важно то што Србија има све бољи кредитни рејтинг и што улаже у инфаструктуру, али и то што је фактор стабилности у региону.


Мали каже да држава разговара са великим бројем инвеститора сваки дан, како би дошли у Србију и запослили грађане.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)