УЗГАЈИВАЧИ ТРОПСКОГ ВОЋА У СРБИЈИ: Банане и киви расту у Чачку

NovostiOnline

13. 10. 2019. у 12:02

УЗГАЈИВАЧИ ТРОПСКОГ ВОЋА У СРБИЈИ: Банане и киви расту у Чачку

Фото Depositphotos

Банане брзо расту, саднице су готово све од ове године, три су прошлогодишње. Један цвет је ове године био, имало је и плодова
Пре неколико година породица Геновић из чачанског насеља Љубић на поклон је добила садницу банане. Једно време биљка је расла у саксији, а потом су је Геновићи засадили у двориште и то на месту које је преко целог дана на сунцу, преноси „Озон прес“.

„Банане брзо расту, саднице су готово све од ове године, три су прошлогодишње. Један цвет је ове године био, имало је и плодова, али да ли ће порасти, вероватно да неће“, рекао је Дејан Геновић.

На другом крају града, у Трбушанима, породица Павловић има неколико стабала банане. Послове око одржавања банане Миленко је препустио сину. После консултација са стручњацима у вези са заштитом, ове године су се први пут појавили плодови.

„Претходних година је имала велики лист, али не и плодове. Узрок је био тај што није била заштићена у јесен довољно, па је измрзла. Колико се сећам, прошле јесен дрво смо завили са фолијом, можда и са сламом, али ево, ове године смо имали два цвета и плодове“, изјавио је Миленко Павловић.

Гајење егзотичног воћа није новост у чачанском крају. Већ две деценије испред куће Драгише Петровића у центру града успева киви. Почео је из хобија, а сада годишње убере више од стотину килограма.

„То су биле врло мале саднице које сам набавио од једног човека из Чачка. Опстало је свих пет, четири женска и један мушки киви, који служи као опрашивач. То је једна врло отпорна биљка и рађа сваке године између 100 и 150 килограма плодова, које нама служе чисто за личну употребу“, каже Петровић.

„Издржава ниске температуре, мраз практично ништа не може да уради, једино у рано пролеће крајњи младари ако крену могу да буду оштећени, али биљка као биљка издржава ове наше континенталне услове“, нагласио је он.

Хобистима у Чачку на руку иду и климатске промене.

Банане су на више места донеле род у чачанском крају, али и наду узгајивачима да могу да постану уобичајене гајене културе поред континенталног воћа.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Банана...

13.10.2019. 20:00

... је тропска биљка. Да би родила потребно је да минимална температура не падне испод 20 степени. Сама биљка се суши када температура буде + 2 или 3 степени. Значи, у Чачку нема банана.