УДРУЖЕЊА и фирме које су пропустиле да у Агенцији за привредне регистре упишу свог стварног власника - имају још мало времена да прођу некажњено. Чим се измени Закон о централној евиденцији стварних власника, Агенција добија законска овлашћења да подноси прекршајне пријаве. А казне нису занемарљиве и крећу се од 50.000 до чак два милиона динара. То би требало да се догоди можда већ за месец, јер је 23. августа почела да ради радна група, која припрема нове прописе.

Свако регистровано привредно друштво, баш као и задужбина, комора, пословно удружење... мора у посебном регистру који се као електронска евиденција води у АПР, да упише свог стварног власника. Централној евиденцији стварних власника приступа фирма директно, и уноси податке о стварном власнику. Истовремено, фирма је дужна да код себе чува документацију, односно доказе на основу којих је тај упис обавила. Ова обавеза је трајна, па се подразумева да било каква промена стварног власништва мора у року од 15 дана да буде унета у Централну евиденцију.

Иако су подаци о власништву увелико јавни и доступни свима - јер без тог податка фирме не би ни могле да буду регистроване за рад, подаци о стварном власнику могу да се разликују.

Прочитајте још - РЕГИСТАР ВЛАСНИКА: Име иза свакe фирме

То се најчешће дешава када је власник предузећа неко правно лице. Па још ако је реч о офшор компанији, основаној из разлога да се, између осталог, баш сакрије стварно власништво, јасно је зашто таква фирма оклева да упише име и презиме конкретне особе која стоји у врху овог ланца.

Ипак, најажурнији су управо привредни субјекти - укупно 83 одсто предузећа евидентирало је своје стварне власнике. у највећој доцњи су - удружења. Код њих је своје стварне власнике уписало свега 68,5 одсто. Разлог за то је највећим делом у - необавештености и незнању.

- Евиденција стварних власника капитала почела је у децембру прошле године и до сада је 80 одсто обвезника то урадило. Од 20 одсто оних који се нису евидентирали бар 95 одсто то није урадило због незнања, неажурности и слично - рекао је Милан Лучић, директор Агенције за привредне регистре. - Ако то не учине, закон предвиђа прекршајну и кривичну одговорност за власнике привредних друштава. Евиденција је, иначе, потпуно бесплатна, упутство постоји на сајту АПР, поступак траје неколико минута, а потребан је једино квалификовани електронски сертификат.

Лучић најављује измену закона којим ће се АПР овластити да подноси прекршајне пријаве за оне који не упишу стварног власника.

- Ми ћемо то веома брзо урадити, а реч је о десетинама хиљада предмета - упозорио је Лучић, подсећајући да закон предвиђа значајне новчане казне због учињеног прекршаја.

Прочитајте још - У касу преко регистра

Казне по основу кривичних пријава, иначе, крећу се од три месеца, до пет година затвора, а ризикују је сви који имају намеру да прикрију стварног власника регистрованог субјекта, затим они који упишу неистинит податак као тачан и они који промене или избришу истинит податак о стварном власнику.

КО СЕ ЕВИДЕНТИРА

У РЕГИСТАР стварних власника уписују се они који поседују више од 25 одсто удела у капиталу или у управљању привредним друштвима, задругама, задужбинама, пословним удружењима... Не уписују се акционари у јавним акционарским друштвима и предузећа и установе у којима је једини власник - држава.

ЈАВНИ ПОДАЦИ

ЦЕНТРАЛНА евиденција стварних власника је јавно доступна свим заинтересованим особама, по истом принципу као и други регистри АПР. Једино што је за њу неопходно претходно регистровати кориснички налог.