Сад је пет пута више сезонаца

Ј. Су. - С. Б.

26. 07. 2019. у 20:02

Од почетка године и увођења онлајн пријаве, регистровано 16.704 сезонских радника код 214 послодаваца. Велике компаније махом поштују правила, али малима и даље тешко да се баве пријавом

Сад је пет пута више сезонаца

БЕРУ малине, купине, боровнице. Ваде лук, кромпир, скупљају шљиве. Сезонски радници главна су помоћ пољопривредницима, а за државу су до скора били невидљиви. Званично их је, пре две године, радило свега око 3.500. Од почетка 2019. и увођења портала за електронску пријаву сезонаца, у евиденцији их је - 16.704 и радили су укупно 317.000 дана.

За легално пријављене сезонске раднике плаћају се порези и доприноси. Тако се у буџет, ове године, од њиховог рада слило 25,5 милиона динара на име пореза и 70,9 милиона динара доприноса.

- Процењује се да у Србији око 80.000 људи ради на сезонским пословима у пољопривреди - објашњавају у НАЛЕД, који су учествовали у увођењу електронске пријаве. - Очекивали смо да за пет година стигнемо до 33.000 пријављених радника. С обзиром на то да их је већ више од 16.000 евидентираних, резултат је добар. Ове људе ангажовало је укупно 214 послодаваца.

Велике аграрне компаније углавном се придржавају прописа, па се већина прилагодила новим правилима. Њима је портал за пријаву сезонаца олакшао посао.

Ситуација је другачија међу мањим пољопривредним произвођачима. Малинар из околине Ивањице нам објашњава да се њему пријава радника не исплати.

НЕЗАДОВОЉНИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ из централне Србије жале се да дуже чекају на помоћ државе. - Ја сам тражио помоћ за наводњавање. Одговор сам добио после две и по године - каже један пољопривредни произвођач. - А има случајева да поједини пољопривредници добију новац за трактор, а још нису платили ни учешће.

- Сезонске сам и ове, баш као и прошле године, једва нашао - жали се овај воћар. - Мени радник најдуже остане седам дана, а најчешће одустану после три. Морао бих мало-мало до града да га пријављујем и одјављујем. За то немам времена. Волео бих ја да је дневница 3.000 динара и да им плаћам и порезе и доприносе, али би килограм малине тада морао да кошта 280 динара. А ја га продајем упола. Код мене је дневница 2.800 динара. Посла има мало више од месец дана. Да нисам запослен, не бих могао да живим од узгајања малине.

Од ове године износ пореза и доприноса на сезонски рад је нешто мањи. Ако би ангажовао радника читав месец, на намете би послодавац дао око 6.000 динара, 300 динара по дану. Раније су ти трошкови износили 10.200 динара месечно. Као сезонаца, радник код послодавца може да ради највише 120 дана годишње.

ОГЛАС СКУПЉИ ОД ЗАРАДЕ

МЕНЕ је ове године папрено коштало и тражење сезонаца - каже малинар из околине Ивањице. - У марту сам оглашавао за читаву Србију. Дао сам више од 150 евра, а јавило се 17 људи. Дошло их је на крају седморо. Радили недељу дана и онда њих четворо отишло. Ангажовао сам фамилију и комшилук.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације